Nieuwsbrief 1 april 2017

WE KNAPPEN WEER LEKKER OP

Sinds 22 maart zijn wij weer in Mirtos. Twee dagen later hebben wij Herman opgehaald van de luchthaven en vanaf zaterdag zijn wij weer druk in de weer. Heel druk.
Wat zijn wij aan het doen en wat gaat er verder gebeuren. Hier een vrolijk overzicht.

Schilderwerk

Villa Mertiza wordt weer glad gestreken. Met kwasten en rollers. Wij hebben naast Herman Vangelis Fytopoulis aangetrokken om het schilderwerk te doen. Vangelis is de beroemde t-shirtschilder van Souls Art.
Alle balkons en plafonds buiten met een kleurtje worden opnieuw geschilderd. Daarna de grote en kleine witte buitenvlakken. Hij heeft inmiddels al een marathon achter de rug.

Badkamers

De badkamers van de studio’s 101 en 201, die een wat nauw te bereiken badkamer hadden worden volgende week voorzien van harmonicadeuren, waardoor de toiletgang wordt vergemakkelijkt.
Alle douchekoppen worden vervangen door een wat groter model.

Keukens

Alle kranen, die vaak al vele jaren dienst hebben gedaan, worden vervangen door nieuwe soepele kranen. De verkalking had zijn werk gedaan. We waren aan nieuwe toe.

Receptie

De lampen boven de balie gaan eruit. Wij hebben heel mooie lampen gevonden, die de plaats innemen van de oude. Dat betekent meer verspreid licht, tot aan de televisie toe.

De tuin

Afgelopen november is er flink gesnoeid. Heel flink. Zeg maar rigoureus. Dat geeft meer lucht, maar behoudt ook voldoende privacy. Een plannetje zijn wij aan het uitwerken. Het gaat om uitbreiding met een apart zitje in één van de tuingedeeltes. Het gaat mooi worden.

Aleikos Panorama

Daar duren zaken soms wat langer, maar er is ons nu beloofd, dat er een afscheiding gaat komen tussen het terras en het wat kale stukje grond naast appartement nummer 1. Beloofd en wel voor de start van het seizoen.

ALEIKOS PANORAMA KRIJGT ZIJN EIGEN WEBSITE

In overleg met Jurrie Eilers, onze webmaster, is besloten om Aleikos Panorama een meer eigen gezicht te geven. Vooral naar buiten. En dat doe je uiteraard met een goed verzorgde website.
De domeinnaam is: www.aleikospanorama.com. Wij hopen dat deze site rond de 18e april in de lucht zal zijn. Momenteel zoeken wij naar foto’s die een goede indruk geven van dit leuke complexje.
Als er gasten zijn, die deze foto’s ooit hebben gemaakt en die ter beschikking willen stellen, dan zijn zij van harte welkom.

NIEUWE WANDELBORDEN

Alweer een jaar of vijf staan bij de ingang en bij de uitgang van het dorp borden die informatie geven over de wandelingen in de omgeving. De lay-out was gebaseerd op de wandelboekjes die wandelgids Angela Sturmayr in samenwerking met ons heeft uitgegeven.

In 2015 realiseerde zij de sponsoring voor het nieuwe wandelboekje “Discover Mirtos on Foot”. Toine van der Meijden en Berend Wolffenbuttel maakten op basis van haar wandelingen een kleurrijke gids, die bovendien een schat aan informatie over het dorp en zijn omgeving bevat. Je vindt het boekje in de plaatselijke winkeltjes, en je kunt het ook in Villa Mertiza aanschaffen.

Geheel in deze kleurrijke stijl maakte Toine twee nieuwe borden voor het dorp, dankzij een bijdrage van Villa Mertiza en Mirtos Travel. Op bijgaande foto kun je zien hoe het er uit gaat zien. Rond de Paasdagen hopen wij deze te kunnen onthullen.

Met dank aan Angela, Toine, Berend en, lekker onbescheiden, onszelf. Wij hopen dat weer heel veel mensen hierdoor kunnen genieten van de prachtige wandelomgeving van Mirtos.

SUNBUDGET IS VERHUISD

Gasten die hier al jaren komen, noemen het ‘Sylvie’. Maar het is het kantoor van het toeristisch bureau van Sunbudget en Prima Rent. En Sylvie Steiner is er de stuwende kracht. Al heel veel jaren.
Het kantoor was gevestigd in een basement appartement in een zijstraatje.
Vanaf dit seizoen gaat Sylvie het kantoor delen van Elke, de eigenaresse van Go2KRETA. Het ligt vlakbij het oude kantoor van Sylvie, om de hoek in de hoofdstraat, tegenover de taxistandplaats.
Het werk en aanbod van beide dames ligt dusdanig in elkaars verlengde, dat het ons in ieder geval een prima oplossing lijkt.

Villa Mertiza en Aleikos Panorama bieden:

TWEE WEKEN GEZINS ZOMERVAKANTIE

Op basis van 4 personen

voor € 675,- per persoon

Inclusief:
Appartement
Vlucht
Transfer
Gratis zwemkaartjes

OKTOBER 2017

Vanaf 6 oktober hebben wij vluchten rond € 300,- p.p.
Vertrek 9 oktober en 23 oktober terug rond € 280,- p.p
Met 15 kg ruimbagage en 10 kg handbagage.

Onze studio’s zijn voor 2 weken geen € 680, maar

€ 635,- per studio.

En wij bieden onze gasten een gratis welkomontbijt aan.

SNEL NOG FF WEG IN APRIL?
10 DAGEN

17/4 – 26/4 (eventueel 27/4 voor 25,- p.p. extra)

Inclusief:
Vlucht Amsterdam – Heraklion.
Ruime studio

Heerlijke studio in Villa Mertiza
Prachtig zonnig weer, heerlijk om te wandelen of te luieren.
Alle restaurants en winkels zijn open

€ 549,- p.p.
(Op basis van twee personen per studio)
Met huurauto € 659,-

ER IS LIEFDE IN GESTOPT

Het is nu twaalf jaar geleden dat ik, nog in mijn eentje, het seizoen begon. Het eerste. Met een gigantische puinzooi, omdat alle aluminium deuren, ramen en hekwerken nog moesten worden geplaatst, terwijl de eerste gasten bijna al aan het inchecken waren op Schiphol. Afin, dat verhaal is nagenoeg wel bekend of terug te lezen in mijn boek.
Maria echter vanaf het allereerste moment aan mijn zijde. De hulp die je niet missen kunt. Nooit, nergens.

Toen 53, nu 65 jaar. Nee, een vroegbloeier was ik niet. Ben ik ook nooit geweest. En nu dan de start van het dertiende seizoen, waarbij ik op de gastendag heb aangegeven het rustiger aan te gaan doen. En waar wij als Mertiza Team, Mylene, Siemon, Maria op afstand en ikzelf, onze nieuwe collega en dierbare vriend Bjern van der Steen hebben geïntroduceerd, zie het filmpje in de vorige nieuwsbrief.

Dat roept nu vragen op. En als die aan ons worden gesteld, dan levert dat soms vooral wat gestamel op. Want ‘het rustiger aan doen’ luidt onvermijdelijk, een keer, ja, een keer, het einde van een periode in. Dat de eindverantwoordelijkheid niet meer in mijn handen ligt. Mijn handen, die dan hopelijk vooral te keer gaan op mijn toetstikker terwijl mijn leeggemaakte hoofd, voor de laatste keer alles geruimd, zich kan vullen met verhaallijnen, die de wereld nog in moeten. Dat is pas dan!
Maar de vragen worden nu gesteld. En dan weet ik het soms niet. Zeker, Bjern komt eraan. Op 1 juni. En Siemon is er dan en Mylene en natuurlijk Maria, maar die is ouder dan ik. En we gaan zien hoe het seizoen zich dan ontwikkelt, uitgaande van een basisplan, dat voorziet in een goede toekomst voor ons allemaal, ons hele team. Voor de jongere, de middelleeftijders en zij die beginnen te schrikken van vooral geraniums in vensterbanken.

Het is einde middag, dat ik dit stukkie tik. Herman heeft zijn werktuigen neergelegd, Vangelis heeft de kwasten in het water gespoeld, Siemon heeft tijd voor een fikse wandeling met Balou, na zijn opruim- en weggooiklussen en Maria’s lappen en sponzen liggen te drogen over en op de mopemmer. Ik kijk zo nu en dan naar buiten. Kijk in de tuin, die twaalf jaar geleden zo’n tragische bende was. En dan schieten gedachten van jaren door mijn hoofd. De eerste jaren met een internet dat nog trager was dan een invalide schildpad, maar met geoefend geduld gingen de mails wel over en weer. En hoe wij in de jaren van alles en vooral nog wat hebben gedaan aan verbeteringen. Oude oventjes eruit, magnetronnetjes erin. Bruin Beige badkamers omtoveren in lichte was- en plaskamers. Nieuwe decoraties, nieuwe kleuren aan wanden en nieuwe bedden. Een vermogen aan planten, modernere lichtperen, andere buitenstoelen. En vooral, ieder jaar, schilderen, schilderen, schilderen. Eerst onder leiding van Paul en de laatste vijf jaar alweer onder auspiciën van Herman.
Dit allemaal, omdat wij onze gasten in die jaren en ook in het seizoen dat nu begint, geen scharrigheden wilden en willen voorschotelen. In welk complex in ons mooie dorp, is er zoveel werk, aandacht en natuurlijk ook geld geïnvesteerd als in Mertiza. Echt aandacht, soms ook ontsnapte aandacht, ik geef het toe. Maar er is liefde in gestopt.

Ja, dan ben ik er misschien wel een beetje. Bij dat antwoord. Op die vragen over de toekomst. De laatste ruim twaalf jaren van mijn werkzame leven ben ik weliswaar toe aan dat ‘wat rustiger aan doen’, maar ik zal ook tijd willen nemen om stukje bij beetje terug te kijken op wat er is bereikt.
Dat ik, met zoveel hulp, liefde en toewijding van Siemon en zoveel collegialiteit en inzet van de teamleden van nu en toen, deze periode heb mogen beleven. Dat ik eindelijk, als laatbloeier, echt iets heb kunnen neerzetten waar mijn ouders op hun wolkje, tevreden op neerkijken. En dat doet me, meer dan ik kan zeggen, deugd.

Nee, ik ga nog lang niet weg. Ik wil dit seizoen met onze gasten en met ons team volop beleven. Ik zal er dan misschien vanaf de helft van de komende zeven maanden, wel eens wat minder te zien zijn, maar dan kom je me in Mertiza toch op heel veel plaatsen tegen. Als je begrijpt wat ik bedoel.

Ik hoop niet dat dat te protserig klinkt. Ik bedoel het vooral als trotserig.

AED

Een dezer dagen komt een groep vrijwilligers bij elkaar om uitleg te krijgen over de Defibrillator, die Mirtos is geschonken door de firma ZOLL met tussenkomst van Siemons broer Klaas Boersma.
Dan zal er een cursus worden gegeven voor de mensen die met elkaar de kern zullen vormen van een groep, die het apparaat daadwerkelijk kan gaan bedienen.

Over de plaats waar de AED komt te hangen wordt nog gepraat. Zaak is, dat de kerngroep er 24/7 bij moet kunnen, niet gehinderd door teveel sleutelgedoe. Ik heb tegen onze burgemeester gezegd, dat hierbij het kan gaan over seconden verschil tussen leven en dood.

In de volgende Nieuwsbrief, meer nieuws over de voortgang hiervan.

NEDERLAND OF GRIEKENLAND? OF TOCH EEN ANDER LAND?

Nederland gaat in mei met OG3NE proberen weer eens hoog te eindigen op de Eurovisie Songfestival. ‘Lights and shadows’ is het nummer van de drie zusjes, geschreven door hun vader met als onderwerp hun moeder.
Griekenland wordt dit jaar op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigd door zangeres Demy met het liedje ‘This is love’. Tijdens de nationale finale zong de 25-jarige Demy drie nummers, waarna het Griekse publiek en vertegenwoordigers van de Griekse diaspora in negen landen mochten stemmen op hun favoriet.
Het Eurovisie Songfestival wordt van 9 tot 13 mei gehouden in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Griekenland is ingedeeld in de eerste halve finale op 9 mei.
Wij denken dat Nederland een originelere inzending heeft dan mooie Demy. Nog ruim een maand wachten en we gaan meer weten.

16 april, zowel in Griekenland als in Nederland is het Pasen.
Maak je een lekkere Paasbrunch, dan is de volgende omelet een echte Griekse smaakmaker

GRIEKSE AARDAPPELOMELET MET SPINAZIE EN FETA

VOOR 4 PERSONEN

Ingredienten:

8 eieren
8 middelgrote gekookte aardappelen, in plakjes
2 teentjes knoflook, gepeld en geplet
2 vleestomaten, gepeld en in blokjes
400 g spinazie
200 g feta, in blokjes
4 eetlepels yoghurt
1 koffielepel boter
1 eetlepel zoet paprikapoeder
peper en zout

Bereiding:

1. Blancheer de spinazie 1 minuut in gezouten water. Laat schrikken in koud water en goed uitlekken. Hak grof en meng met de yoghurt, tomaatblokjes en feta. Kruid bij met peper uit de molen.

2. Laat de boter smelten en licht verwarmen in een grote koekenpan. Schik de helft van aardappelschijfjes in de pan. Leg ze netjes naast elkaar, maar zo dat ze mekaar een beetje overlappen.

3.Klop de eieren los met het paprikapoeder en de knoflook. Schenk de helft van de eieren bij de aardappelen. Laat 3 à 4 minuten op een middelhoog vuur staan, tot de omelet vrij stevig gebakken is. Keer om. Laat ook de andere kant nog 1 à 2 minuten bijkleuren. Bak op dezelfde manier twee omeletten.

4.Snij elke omelet in zes punten. Maak er een laagjesomelet van, gevuld met het spinazie-kaasmengseltje. Serveer warm of lauw.

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2017 mertiza-zonlogo-mini Villa Mertiza