Nieuwsbrief 1 april 2019

MET ONDER MEER: OPENING SEIZOEN | BEDBANK | ZOMERTIJD | SINGLEREIS | SONGFESTIVAL | COLUMN | RECEPT

GEOPEND

Hierbij verklaren wij het vakantieseizoen 2019 … voor geopend.

Villa Mertiza en Aleikos Panorama zijn de winter goed doorgekomen. De rust heeft ze goed gedaan. En nu hebben beide accommodaties weer energie en veel zin in het huisvesten van vakantiegangers.
Zij zijn natuurlijk even lekker gewassen en her en der van kleur op de wangen voorzien. Dankzij de opbouwploeg. Bjern kwam als eerste in maart Mirtos binnen, een week later gevolgd door Herman, de man en vriend, die ieder jaar weer zijn vakmanschap als multiklusser laat zien. Onmisbaar. Na een week die Bjern en Herman al schilderend samen doorbrachten, kwamen ook Siemon en Dick het dorp binnenrijden. En daar ontmoetten zij Maria, die samen met een tijdelijke hulp de kamers indook om ze voor deze zomer klaar te maken.

NATTE WINTER

Na een natte winter had Herman de verwachting, dat er veel herstelwerkzaamheden aan muren zouden moeten worden verricht. Het viel hem heel erg mee. Wat bollingen her en der, wat pleisterwerkherstel, overal wel wat, maar een beetje. Nu is het allemaal strak in het pak, mooi gekleurd en kunnen de gasten komen.
De winter bleek groeizaam weer te hebben. Uiteraard vanwege de overvloedige regen, maar ook dankzij de zon, die steeds krachtiger werd. Veel werk in de tuin dus. Een oerwoud moest worden fijn gesnoeid. Inmiddels staan de tafels, ook voorzien van een nieuw verflaagje klaar om de gasten een groot terrasplezier te bezorgen. Een aantal stoelen is vervangen, dus ‘Gaat u maar zitten’. Koos onze huiskater bekijkt het van bovenaf.

LENTE

Jawel, het is lente. Volop. De momenten van pauze werden met snuitjes in de zon doorgebracht onder de, nu nog, kale moerbeiboom. Dat is werkelijk zo’n feestje! Binnenkort mogen onze gasten dat feestje met ons meevieren. En dan de zomer die erop volgt. Onze boekingen lopen goed, dus we zullen in 2019 weer talloze vakantiegasten ontvangen met een drankje van het huis, een babbeltje, wat informatie en enkele kleine instructies. Dan glijdt het seizoen voorwaarts. En zo moet het ook.
Wij hebben er, net als onze accommodaties, heel erg veel zin in.

M
E
N
U

 

NIEUW

In 2019 gaan wij experimenteren met enkele nieuwe bedbanken. Het aanvankelijke plan om in alle twee kamer appartementen dit al te realiseren moeten wij even op een lager pitje zetten. Wij hebben appartement 205 aangepakt. Wat nieuwe kleuren en twee prachtige bedbanken met sfeervolle kussens daarin. Dit betekent meer slaapcomfort voor degenen, die in de woonkamer de ogen dicht willen doen. Al onze slaapkamers hebben natuurlijk die populaire comfortbedden, die wij enkele jaren geleden hebben aangeschaft.
In de appartementen 107 en 207 hebben wij één bedbank geplaatst. Deze appartementen worden vaak door 2 of hooguit 3 gasten bewoond. Komt er toch een vierde, dan is er een goede oplossing door van de bedbank een tweepersoonsbed te maken of er een apart bed bij te zetten. Maar dat zal niet erg veel voorkomen, denken wij. Ook dit is een experiment. We gaan afwachten hoe de bewoners erop reageren.
In de Nieuwsbrief van mei hopen wij het allemaal te kunnen laten zien. Of kom gewoon lekker langs.

ZOMERVAKANTIE: GEEN GARANTIE OF JUIST WEL?

De potentiële vakantiegangers in Nederland zijn afwachtend, zo vernemen wij van geluiden uit de reiswereld. De oorzaak wordt gezocht in de zomer van 2018. Deze was natuurlijk, qua zon en temperatuur, onovertroffen. ‘Met zo’n zomer hoef ik niet naar het zuiden’, zo redeneren blijkbaar veel mensen. Lekker in de achtertuin of in een huisje op De Veluwe of aan de Friese waterkant.
En ja, de Nederlandse zomer is prachtig, als de weergoden er een beetje zin in hebben. Maar….
qua weer wordt geen garantie afgegeven. Een voorbeeld: Men verwachtte, ook ingegeven door klimaatverandering, dat de winters hier op Kreta wel eens veel droger zouden kunnen blijven. Drie winters lang was er te weinig of nauwelijks regen. Mooi voor winterzonliefhebbers, maar natuurlijk heel slecht voor de natuur, de boeren en tuinders. En zie, de afgelopen wintermaanden waren regenovergoten. Wij hebben de resultaten ervan mogen bewonderen, toen wij afgelopen maand terugkeerden in Mirtos.
Dus?
Tja, er vanuit gaan dat het in 2019 ook een standvastige zomerperiode wordt, is geheel onzeker. Je kunt er niets van zeggen. Natuurlijk hopen wij, dat onze gasten en Nieuwsbriefvolgers een heerlijke zonzomer zullen hebben. Maar laten wij eerlijk zijn, wij hopen ook, dat velen van jullie gaan voor zongarantie. En die is hier volop. Wij vrezen, dat als de West Europese zomer nat en druilerig blijkt te zijn, de vluchten snel zullen zijn uitverkocht of… dat ze behoorlijk duur zijn.


Ja, dus?
Een overweging om toch eens te kijken of een zomervakantie in Mirtos een goed plan is. En je weet, qua kosten kijken wij natuurlijk niet in je beurs, maar de betaling van je onderkomen en vervoer op het eiland reken je pas af bij aankomst. Dat kan dus mooi nog een tijdje wachten.
Denk er nog maar eens goed over na. Wie weet…

ZOMERTIJD, MAAR HOE LANG NOG?

In 2021 zal, als het Europees parlement zijn zin doordrijft, de zomertijd worden afgeschaft. Of de wintertijd. Ieder land mag dan zelf bepalen welke tijd de voorkeur heeft. Dat kan me een lappendeken van jewelste worden. Daarom gaan landen bij elkaar over de schutting kijken hoe laat het is. En daarover misschien wel goede afspraken maken. Er leven drie meningen: altijd wintertijd, altijd zomertijd of… handhaaf tweemaal per jaar dat ‘klokverzet’. In Nederland zou een constante wintertijd in de zomer niet zo vreselijk zijn, want de avonden zijn toch lekker lang. In Griekenland is het hoogzomer tot 21.00 uur licht, als de zomertijd wordt gehandhaafd. Als deze hier wordt afgeschaft, dan gaat het licht een uur eerder uit. Zoals je weet ook een stuk sneller dan in bijvoorbeeld Nederland of België. Wij vinden dat minimaal een beetje erg jammer. Nou ja, de zomertijd 2019 is inmiddels weer een feit. De zon gaat nu, begin april, onder rond 10 over half acht.

Over de verwarring voor- of juist achteruit, als het zomertijd wordt… Volgens Dick is het eenvoudig: Wordt het zomertijd, dus zomer, dan ga je erop vooruit. Lekker warm enzo. Komt de wintertijd, brrr, koud, dan ga je erop achteruit. En zo ook de klok!De verwarring was in 1977, het jaar dat de zomertijd werd ingevoerd, groot. Een leuk filmpje uit die tijd:

Mirtos Travel Singlereis 7 – 14 juli 2019

Het begin van de zomervakantie en toch is er ruimte genoeg

In 2019 bieden wij een georganiseerde vakantie aan voor alleengaanden. Een pracht vakantie, waarin je gewoon jezelf kunt zijn. Je kunt er op sommige momenten alleen op uit gaan en er zijn momenten dat je samen optrekt.

Wij hebben een programma samengesteld, waarbij je een deel van Kreta ontdekt, dat wat minder bekend is, maar zo de moeite waard. Boeiend en leuk om samen te doen. Voor sommige excursies kun je je opgeven en een paar andere zijn bij de prijs inbegrepen.

Je vakantie vindt plaats in Mirtos, een kleinschalig dorpje aan de zuidkust van Kreta. Je kunt er luieren op het strand, maar ook actief zijn. Wandelend de omgeving verkennen, of een dag een fiets meenemen. Kuieren op de boulevard, winkeltjes kijken of een terrasje pikken. Mirtos leent zich er prima voor.

Wij ontvangen je graag in Villa Mertiza. Door gasten gewaardeerd met een Zoover Gold 9.4. Ook kleinschalig. De onderkomens liggen rondom een tuin met een prettig terras, waar je andere vakantiegangers zult tegenkomen, maar je kunt je ook lekker terugtrekken in je studio. Mertiza heeft comfortabele bedden.

Het team van Villa Mertiza staat bekend om zijn service en persoonlijke aandacht, waar nodig.

Wij halen je op van de luchthaven van Heraklion en brengen je natuurlijk ook weer veilig terug. Die week ben je volop onze gast, samen met de andere deelnemers aan de reis.

7 – 14 juli. Mirtos is klaarwakker. De temperaturen bereiken zomerse waarden. De vakanties zijn begonnen, maar in deze periode is er overal plaats genoeg. Her en der hoor je origineel Griekse live muziek vanaf een terras. Dat geeft Mirtos een typisch Kretenzische, Griekse sfeer.

Zondag, 7 juli

Aankomst op Heraklion, transfer naar Villa Mertiza en welkomstdrankje in de tuin. ’s Avonds een gezamenlijk diner in één van de restaurants in Mirtos

Maandag, 8 juli

Na het ontbijt wordt in de tuin het programma van de week uitgelegd

Dinsdag, 9 juli

De reis gaat naar de wijnmakers van Lyrarakis. Hun kelder staat in een prachtig heuvelachtig gebied. Het doet bijna Frans of Italiaans aan. Daar beleef je een wijnproeverij, gepresenteerd door een van oorsprong Nederlandse dame, Joke Lyrarakis. Daarna gaan we wat verderop aan de picknick. Kleden op de grond, onder een schaduwrijke boom met een prachtig uitzicht.

Woensdag, 10 juli

Er wordt een excursie aangeboden naar een vrouwenklooster voorbij het dorp Malles. Vrouwenkloosters zijn ver in de minderheid. Daarom is het bijzonder om daar te worden rondgeleid.
Daarna zijn we te gast in het bijzondere kruidenrijk van Stefanos. Hij maakt er onder meer tincturen en crèmes. Zijn tuin ligt in het hooggelegen bergdorp Anatoli. De gastheer vertelt over bloemen en kruiden, die op Kreta voorkomen. Daarvan komen er 2000 soorten alleen op het eiland voor.

Donderdag, 11 juli

Lekker overdag voor jezelf en ’s avonds een gezamenlijke borrel met bijzondere hapjes. Die worden in Griekenland meze genoemd.

Donderdag, 11 juli

Lekker overdag voor jezelf en ’s avonds een gezamenlijke borrel met bijzondere hapjes. Die worden in Griekenland meze genoemd.

Vrijdag, 12 juli

Kalami is een verlaten dorp. Een beetje spooky. Je krijgt er een kleine rondwandeling en hoort, waarom er hooguit nog tien mensen wonen. Daarna wordt er afgedaald naar het kustdorpje Tertsa, waar je heerlijk kunt lunchen, bij de prijs inbegrepen en luieren op een ligbed. Daarna kun je al wandelend langs de prachtige kustweg naar Mirtos. En anders word je per auto teruggebracht.

Zaterdag, 13 juli

’s Avonds is er een gezamenlijk afscheidsdiner in één van de restaurants in Mirtos

Zondag, 14 juli

Transfer naar de luchthaven.

Wil je graag wat langer blijven? Bijboeken is mogelijk. Wij geven je graag een offerte daarvoor.

[caldera_form id=”CF5c59812b88c72″]

De vlucht wordt verzorgd door Corendon Dutch Airlines.

Als je dit arrangement boekt, wordt er een aanbetaling van € 100,- gevraagd. Zeven weken voor aanvang van de reis ontvangen wij graag de rest van het totale bedrag van het arrangement. Een week voor je op reis gaat, ontvang je de tickets per e-mail.

Voor je vlucht heb je een geldig paspoort/geldige ID-kaart nodig. Check dit vroegtijdig.

Van de deelnemers aan het arrangement wordt gevraagd een reisverzekering en een annuleringsverzekering af te sluiten. Heb je deze niet, dan kunnen wij dat eventueel voor je regelen. Een annuleringsverzekering moet tot zeven dagen na boeking worden geregeld. Heb je vragen daarover? Mail ons dan gerust.

Het gehele arrangement wordt geregeld door Mirtos Travel, een onderdeel van Villa Mertiza. Wijzigingen in vluchttijden zijn mogelijk. Dat ligt buiten de verantwoordelijkheid van Mirtos Travel. Wel word je door Mirtos Travel uiteraard geïnformeerd, als er onverhoopt een wijziging is doorgevoerd.

De arrangementen gaan door met een aantal deelnemers van minimaal 8 en maximaal 12 personen

De kosten van het arrangement bedragen € 929,-

Wat is inbegrepen?

 • Vlucht inclusief 20 kg ruimbagage en 7 kg handbagage.
 • Transfers Heraklion – Mirtos v.v.
 • Onderkomen in een studio in Villa Mertiza
 • Tussenschoonmaak na 3 of 4 dagen. Wissel van linnengoed
 • 7 x ontbijt
 • 2 x diner, waarbij de drankjes exclusief zijn
 • 1 x dagexcursie met wijnproeverij en picknick, zie dag drie

Niet inbegrepen

 • Excursies Vrouwenklooster/kruidentuin en Kalama/Tertsa. beide € 35,- per persoon
 • Drankjes bij het eten, behalve water
 • Reis- en annuleringsverzekering. Deze zijn verplicht

Vragen:

Stuur ons een mailtje, info@mertiza.com of bel ons op 0030-6932735224

DOUZE POINTS VOOR GRIEKENLAND?

Katerine Duska gaat Griekenland vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfesival.
De keuze voor de zangeres was unaniem. Volgens de leden van de selectiecommissie gaven Duska’s unieke stem en haar muziek en teksten, die een moderne trend vertegenwoordigen, de doorslag. De muzikale stijl van de jonge zangeres heeft overeenkomsten met de donkere klanken van Lykke Li en Jessie Ware en haar kenmerkende soulvolle schorre stem wordt vergeleken met die van Amy Winehouse.
Katerine Duska werd geboren in Montreal. Ze begon met het componeren van muziek toen ze nog een tiener was. Rond datzelfde moment verhuisde ze met haar familie naar Griekenland, waar ze later rechten studeerde aan de universiteit van Athene. In 2015 kwam haar debuutalbum Embodiment uit, met daarop de singles ‘One in a Million’ and ‘Won’t Leave’. Haar cover van het nummer ‘Do I Wanna Know’ van de Arctic Monkeys heeft meer dan een miljoen views op YouTube.
Zij zit in de eerste halve finale op 14 mei. En maakt een goede kans om ook in de finale terecht te komen op 18 mei. Het festival wordt gehouden in Tel Aviv.
Heeft de Nederlandse Duncan Laurance, die nog steeds wordt getipt als winnaar, een heel indrukwekkende videoclip, die van Katerine Duska mag er ook zijn. Kijk maar!

AFSCHEIDSCADEAUTJE

Tijdens het schrijven van deze Nieuwsbrief is het weer nog even van een winters slagje. Nee geen sneeuw, hooguit hoog op de bergen, maar wel een stevige bui. Waarschijnlijk één van de laatste. Er zijn al veel zonnige dagen en het ziet er vanaf nu heel goed uit.
Deze foto laat zien, wat de regen veroorzaakt in de zee. Er komt nog steeds veel zand met het water van het land mee. En de branding zorgt ook voor opwoelend water. Daarom is de zee vandaag in de verte blauw, maar tegen de kust lichtbruin.
Een bijzonder gezicht. Een afscheidscadeautje van de winter.

UIT GORKUM

In Nederland geboren zanger populairste Youtube artiest van Griekenland
Nikos Vertis mag zich de populairste Griekse artiest op YouTube noemen. De video van zijn hit ‘Thelo Na Me Nioseis’ uit juni 2014 is het eerste Griekse nummer dat meer dan 100 miljoen keer werd bekeken op de videosite.
De muziek van ‘Thelo Na Me Nioseis’ (Ik wil dat je me (aan)voelt) is geschreven door Dimitris Dekos, de tekst is van Rena Kamari. Het is de grootste hit van het album ‘Protaseis’, dat in 2013 uitkwam.
Nikolaos Vertis Arvanitidis werd in 1976 geboren in Gorinchem als zoon van Griekse immigranten. Zes jaar later verhuist de familie naar Thessaloniki, waar Vertis bouzouki leert spelen. Op zijn 15e begint hij met zingen en na zijn militaire diensttijd gaat hij ook optreden in kleine clubs in Thessaloniki en omgeving.
Inmiddels behoort Nikos Vertis tot de populairste zangers in Griekenland. In 2003 kwam zijn debuutalbum ‘Poli Apotoma Vradiazei’ uit. Hij heeft inmiddels 5 studio-albums en 2 speciale editie CD / DVD-albums op zijn naam staan.

ENTDECKE MIRTOS… ZU FUSS

Berend Wolffenbuttel en Toine van der Meijden kwamen ze enige weken geleden brengen: de eerste 500 exemplaren van de Duitstalige uitgave. Heb je Duitse vrienden of bekenden, of lees je zelf graag Duits? Het Büchlein ist te koop bij Villa Mertiza en in enige accommodaties en winkels in het dorp.

 

Entdecke Mirtos… zu Fuss
ISBN 978-618-83676-1-6
Preis: €8.50

WATERSCHADE BIJ TURKSE BRUG

De betonplaat die drie jaar geleden – voor veel geld – onder de Turkse brug werd gestort, begint alweer gedeeltelijk af te brokkelen door het geweld van het stromende water. De Burgemeester beraadt zich over de te nemen stappen. Angela en Jurrie namen eergisteren een kijkje.

COLUMN

door Dick Ridder

WAAR VINDT MEN TEGENWOORDIG

Wat ben ik blij. Blij! Nu ik tegenwoordig veel meer thuis ben, op onze heuvel aan de rand van Mirtos, had ik behoefte aan een hulpje.
Ik ben immers schrijver. Stukjes, columns, liedjes, het heuse kinderboek, dat in september verschijnt en het megalomane plan voor een roman.

Teksten op mijn beeldscherm, maar ik wil ook graag, om te kunnen redigeren, tekst op papier. Zwart gedrukte verzinsels nalezen. Dus dat hulpje moest er maar komen.
Ik reed door Wörgl, een aardig stadje in Noord Tirol, de landstreek waar we op doorreis in Hansl und Franzl Land logeren. En daar viel mijn oog op een Media Markt. Daar moest ik maar eens kijken of ze een zeer betaalbaar hulpje verkochten. In Almere Stad ruim drie maanden praktisch tegenover die gretigheid veroorzakende elektronica super gewoond, BTW vrije dagen non-shoppend doorstaan, Black Fridays genegeerd, mijn neus ophalend voor al die koopgekken. Ik ben Wörgl nog niet in, of mijn auto rijdt linea recta de eerste de beste parkeerplaats op, vlak voordat Frau Dirndl er haar Mini in kon sturen. Die was niet erg amüsiert. Ze keek naar mijn Griekse nummerbord en besloot stante pede haar Griekse vakantie te stornieren.
Wat bezielde me? Hebzucht of het blindbrandend verlangen naar een hulpje? Of misschien de manier waarop de Oostenrijkse Media Markten hun klanten begroeten?

Ik ben gestraft. Eenmaal in Mirtos pakte ik mijn HP ENVY 5030, zo heet mijn hulpje, uit om zo snel mogelijk mijn eerste tekst uit te printen. Nou, niet dus. Ik drukte op een verkeerd knopje en de voertaal bleek ineens Moldavisch. En dat is voor mij lang geleden. Een vorig leven of twee minimaal.
Maar erger was, dat het systeem, met daarin de inktpatronen, voor kenners, cartridges, van uitermate slappe hap kwaliteit bleek te zijn. Hoe ik ook liefkozend wrikte, mijn Moldaaf weigerde. Geen goede cartridges, koop nieuwe. Ja, dag! Dat zijn de duurste onderdelen van de hele HP ENVY 5030. Dan kan die nog zo’n sjieke naam hebben. Daar zat ik dan met mijn nieuwe hulpje te wörglen. Ik dacht van alles. Had ik hier maar iets gekocht. Dat is goed voor de Griekse economie. En ik had spijt onheus te zijn geweest jegens Frau Dirndl. Ik had spijt van mijn hebberigheid. Pas over ruim acht maanden zou ik het ding terug kunnen brengen naar die Oostenrijkse Media Markt. En dan staan ze NIET met elkaar voor mij te applaudisseren.

En toen was hij er. Hij die er ieder vroege voorjaar is. Ik moet ineens denken aan het liedje uit ‘Het Schaep met de vijf pooten’. ‘Waar vindt men tegenwoordig nog een goede timmerman’. Al vele jaren timmert hij aan onze weg. Met hamers en spijkers, schroeven en moeren, kwasten en verf, stuukpap en plamuurmes. Twee zeer gezegende handen aan het lijf, maar ook twee ogen die speurend onderzoeken. Al sinds 13 maart is hij in Villa Mertiza. Je kunt dat zien, maar ook horen als Maria hem nodig heeft: Germaaaaan! En even later zijn Maria en hij het duo ‘geluk en zaligheid’.
Ruim vier weken vind je hem in alle hoeken en gaten van onze panden.
Herman, staat voor: ‘goddank, mijn vriend is klusser’. Hij werkt dat programma ieder jaar af met blijmoedigheid, zelfs als hij pielige zwarte spijltjes met ijzige precisie zwart kwast.

Vandaag vertelde ik hem, of zoals je wilt, viel ik hem lastig, met mijn hulpjesdebacle. Ik vertelde hem dat HP niet staat voor Hufter Proef. En dat alleen fluwelen handschoenen het cartridge systeem konden redden. En laat Herman nou naast zijn werkhandschoenen eveneens een setje fluwelen hebben.
‘Nou laat maar eens kijken’, klonk zijn bassig stemgeluid. Wij naar boven, naar mijn werkkamer. Zonder één woord Moldavisch te beheersen ging hij aan de slag. Als een circusartiest krom gezeten en gebogen, gevouwen zelfs, over het halsstarrige slappe happaraat. Waar ik de neiging heb dat ding door de ruimte te slingeren, ging hij als een fijnchirurg aan de slag. Geen gemopper, geen gezucht, maar doorgaan. Dit eens proberen, dat eens testen. En na een half uur ploeteren….

Ik heb een printer die werkt en bevelen geeft in mijn moedertaal. Die gewoon doet, wat hij moet doen. Printen, scannen en mij gelukkig maken. Voorlopig is die eer, van dat geluk, echter niet aan de HP ENVY 5300 te danken, maar aan Herman. Zoals hij ons allemaal van mooie zin voorziet, dankzij zijn klussen. De staf van Villa Mertiza en Aleikos Panorama geniet daar alle dagen net zo van, als ik in mijn schrijfhok , dat hij overigens vorig jaar ook nog even geschilderd heeft. En nu een heus hulpje huisvest dat het echt doet. Maar de echte hulp? Die is en blijft HERMAN! Dankjewel, lieve man.
Voor jou dit lied uit ‘Het Schaep met de vijf pooten’. Helaas zijn de oude beelden verloren gegaan. Dus nu een versie uit het nieuwe Schaep.

SIEMON’S RECEPTKEUZE

Prasorizo is een gerecht met nauwe verwanten. Rijst met groenten is het centrale idee, en als je geen prei hebt gebruik je bijvoorbeeld spinazie (voor spanakorizo) of kool (voor lachanorizo).

In plaats van een bijgerecht (zoals het in Nederland zou zijn) dient het hier vaak als hoofdgerecht, en wordt het geserveerd met misschien een stuk kaas of dikke yoghurt, brood en een salade.

PRASORIZO: RIJST MET PREI

Hoofdgerecht voor 3 tot 4 personen

Ingrediënten:

 • 1 grote ui
 • 4 bosuien
 • 3 grote preien
 • extra vierge olijfolie
 • zout, versgemalen peper
 • 200 g langkorrelige witte rijst
 • 3 eetlepels pijnboompitten
 • 3 à 4 eetlepels fijngehakte (platbladige) peterselie
 • 3 à 4 eetlepels fijngehakte dille
 • circa 4 eetlepels vers citroensap
 • feta en/of Griekse yoghurt

Bereiding:

Pel en snipper de ui. Snijd de bosui in ringen. Was de prei grondig en snijd zoveel mogelijk van de preistokken in flinke ringen, ook het donkergroene deel.

Verhit 4 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem, en bak de ui en lente-ui 4 tot 5 minuten op laag vuur zonder te laten kleuren.
Voeg de prei, nog 2 eetlepel olie en een flinke snuf zout toe en bak de prei circa 5 minuten op laag vuur, onder af en toe roeren.
Doe de rijst erbij en zoveel water als op de verpakking staat aangegeven. Voeg zout en peper toe. Kook de rijst met het deksel op de pan in 10 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de soort rijst. Roer af en toe zachtjes door en voeg zo nodig meer water toe.
Rooster intussen de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan.
Roer de peterselie, dille en 2 tot 3 eetlepels citroensap kort voor het einde van de kooktijd door de rijst.
Kook verder zachtjes gaar. Breng op smaak met zout, peper en eventueel meer citroensap.

Strooi de pijnpitten over de preirijst en serveer warm of lauw, bijvoorbeeld met goede (=Griekse) feta of een kom dikke yoghurt en een eenvoudige salade.

Foto credits gaan naar Angela, die het gerecht heden nog even bereidde. Pikant detail: enige chili pepers uit eigen tuin!

 

NIEUWSBRIEVEN ARCHIEF

De meeste Nieuwsbrieven vanaf 2008 hebben we aan de vergetelheid kunnen ontrukken. In onderstaand overzicht zijn ze verzameld. Leuk om eens in te neuzen, want je ziet ook een stukje (min of meer recente) Mirtos en Villa Mertiza geschiedenis voorbijkomen. Hier en daar zit er soms een gat. Het laatste deel van 2015 bijvoorbeeld, en van wat er voor 2008 verstuurd is, is helaas niets terug te vinden. Heb je nog iets op je harde schijf wat hier ontbreekt, stuur dan een mailtje naar nieuws@mertizanieuws.nl .

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2019  Villa Mertiza