Nieuwsbrief 1 augustus 2016

HARTJE ZOMER IN MIRTOS

Mirtos rust en Mirtos bruist. De bekende plaatjes worden geschoten. Van de boulevard, het strand, het terrasje. Selfies met lachende gezichten, gebruind door de zomerzon.
Hoogzomerser kan het niet.

Villa Mertiza en Aleikos Panorama zitten vol gasten. Momenteel ook een aantal gezinnen met jongeren die nog lekker met één of beide ouders op vakantie zijn. Een gemoedelijke, vrolijke sfeer in onze tuin. Veel jongeren hebben volgens mij in de toekomst nekklachten, want de smartphones zijn aantrekkelijk. Heel aantrekkelijk. Maar dan komt toch plotseling een zwikje kaarten op tafel of een oud spel uit onze spellenkast en wordt er ouderwets rond de tafel gepoogd om te winnen.

Bij ons loopt het allemaal soepel. De morgenstaf, Maria, Mylene en Siemon maakt ontbijtjes en regelt aan de buitentafel van alles en nog wat. Er worden vragen beantwoord en vervolgens telefoontjes gepleegd, soms zelf twee tegelijk. Een soort productiebureautje en dan weten wij: Het is hartje zomer.

De nieuwsbrief bevat voorbeelden van rust en gebruis. Weer een paar filmpjes en mooie foto’s, die je, als je erop klikt, worden vergroot.

Heel veel zomers leesplezier!

Namens de Mertizastaf,
Dick Ridder

ONZE WEBSITE: VAN OUD OP NIEUW

Na trouwe dienst nemen wij afscheid van onze oude website en begroeten wij onze nieuwe.

Acht jaar lang hebben wij kunnen steunen op een prettige, overzichtelijke website, dankzij onze Paul Munnik en zijn zoon Josha. Heel vaak kregen wij lovende woorden van onze gasten over de site. Niet alleen wij, maar ook, eigenlijk vooral, onze gasten moeten er mee uit de voeten kunnen. Evenzo belangrijk, zij moeten er door worden aangetrokken.

Paul kondigde een paar weken geleden aan er per 1 november mee te willen stoppen. Jammer, want hij was een grote steun en toeverlaat voor mij, die niet zelden door Paul achter de vodden gezeten moest worden. Lieve Paul en lieve Josha, wij danken jullie heel, heel hartelijk.
Onze nieuwe webmaster heeft als eerbetoon veel van stijl en werkwijze overgenomen in de nieuwe site. Terecht!

Jurrie Eilers is de nieuwe webmaster. Hij heeft bewezen prachtige overzichtelijke websites te kunnen maken. Zo heeft hij mijn site dickridder.nl gebouwd en niet te vergeten de website van ons dorp mirtoscrete.gr. De Mertiza nieuwsbrief die je op dit moment leest, wat eigenlijk een website is, is eveneens van zijn hand.

De nieuwe website wordt interactiever. Veel foto’s kun je groter en weer kleiner maken. Sommige daarvan zitten in een gallery, een reeks van meerdere foto’s die je kunt bekijken. Nu nog zijn veel afbeeldingen bekend, maar dat gaat in de loop van dit seizoen langzaamaan veranderen. Ook wordt de website responsive: dit betekent dat op kleinere schermen van tablets en telefoons de lay-out zich automatisch aanpast.

In de komende maanden zullen ook onze websites mirtostravel.com en mirtoswandeldorp.com op een zelfde manier worden vernieuwd.

In de nacht van 24 op 25 juli ging de oude Mertiza site eraf en ging de nieuwe online.

Veel kijkplezier met onze nieuwe website.

MUZIEK IN HET DORP EN MUZIEK IN HUIS

De groep

Kompania Siga heeft zondag 24 juli een heel mooi concert gegeven in een afgeladen Mertizatuin. Naar schatting zeventig gasten en gasten van andere accommodaties hebben tussen half zeven en half negen kunnen genieten van oud en nieuw repertoire van de Noord Nederlandse groep. Opvallend veel jongeren hebben het hele optreden bijgewoond. Toch geen muziek, Griekse, die direct hun oren kietelt van herkenbaarheid. Maar ze vonden het ‘best gaaf’.
Wij hebben alle gasten drankjes en hapjes aangeboden. Gewoon omdat wij dat leuk vonden.
Het verhoogde de sfeer nog meer en toen om half negen de laatste klanken van een toegift wegebden, wilden velen nog niet naar huis. Kompania Siga: Heel erg bedankt voor jullie mooie optreden. (bij foto: Zo te zien genoot ook onze Maria erg van de avond.)

DRLOGOmoreSHARPAlles over Dick Ridder en zijn liedjes lees je op https://www.dickridder.nl. Druk op het logo om meer gewaar te worden!

De solist

Boris Waalboer, de zanger van Kompanía Sigá, is de volgende die in onze tuin gaat optreden. Vrijdag 5 augustus vanaf half zeven geeft hij een miniconcertje met ditmaal geen Griekse muziek, maar Nederlandstalige.
Een paar jaar geleden vroeg Boris mij, na een optreden op Texel, of ik voor hem Nederlandstalige teksten zou willen schrijven. “Met plezier natuurlijk”, was mijn antwoord.
Inmiddels zijn wij een paar jaar verder. Wij wonen ver van elkaar af, dus een massaproductie was lastig en trouwens ook wel iets teveel van het goede. Maar inmiddels heeft hij een kleine vijftien nummers, waarvan hij er tien zal zingen tijdens het tuinconcert, aangevuld met een paar andere, waaronder het wonderschone “Ken jij mij”, bekend van Trijntje Oosterhuis.
De nummers van mijn hand zijn vertalingen en nieuwe teksten en melodieën.
Boris wordt begeleid door Hans Kloens, accordeonist van Kompanía Sigá en Jurrie Eilers, onze allround man, allround ook op de gitaar.

De verrassing

Half augustus hebben wij drie goede vrienden in huis, die elkaar kennen vanuit Amsterdam. Erik, Jan en Fred spelen met gitaar, viool en klarinet een breed repertoire, waaronder ook klezmermuziek. Uit de Hebreeuwse traditie, maar ook ander internationaal repertoire. Wij laten ons door hen verrassen. Een datum is nog niet geprikt, maar via Facebook Villa Mertiza houden wij je op de hoogte.

De hele week

Tja en dan volop muziek in het dorp. Bijna iedere avond valt er volop te genieten van vooral Griekse/Kretenzische muziek. Een aanrader is Líza in haar café Lyvikó, die als één van de weinige zangeressen/zangers staande zingt en mensen daarmee op een bijzondere wijze aanspreekt. Iedere vrijdag treedt zij op. En voor de rest raad ik aan www.mirtoscrete.gr te raadplegen, onze mooie website van Mirtos. Daarop staan de activiteiten vermeld.

Een unieke avond vol nostalgie op het plein

DE GLANS VAN GISTEREN

Vaggelis Fragiadakis, is een enigszins flamboyante Amerikaanse Grieks die origineel uit Mirtos komt. Hij heeft als passie ondermeer fotografie. Zijn stijl is duidelijk herkenbaar aan scherpe aftekeningen van donker en licht in zijn foto’s.
Nu heeft hij oud, vaak zeer zeldzaam, materiaal opgedoken. Foto’s uit soms lang vervlogen jaren. Samen met wat filmpjes van weleer laat hij Mirtos teruggaan in de geschiedenis. Veel algemene beelden, maar vooral ook gezichten van mensen die vaak allang niet meer leven.
Het evenement vindt plaats op het dorpsplein op 5 augustus aanstaande. Na afloop is er muziek en er zullen vast en zeker souvlaki’s worden gegrild. Deze bijzondere avond is vooral bedoeld voor de inwoners, maar vakantiegasten zijn ook hartelijk welkom. Mede vanwege de autochtone bevolking is de toegang gratis.
Onze tip: Vrijdag 5 augustus, eerst naar Boris en dan naar het plein.

MYRTOS: A GLANCE AT YESTERDAY! August 5, 2016 at 9:30 pm! Join us for a glance at yesterday.... an evening to look...

Posted by Vaggelis Fragiadakis on Sunday, 24 July 2016

En dan later

HET DORPSFEEST

Minimaal één keer per jaar is er op het tennisveld in de vallei een spetterend dorpsfeest met dans en muziek. Heel veel mensen uit Mirtos en verre omtrek trekken daar ’s avonds naar toe en het duurt tot diep in de nacht. Ditmaal treden Dimitris en Michalis Kounalis op. Hoe laat het begint? Ach, niet vroeg in ieder geval en vroeg ophouden is er dus helemaal niet bij. Dit feest is couleur locale, dus als je hier bent, maak het mee. Het is op 12 augustus.

ALEIKOS PANORAMA

Ja hoor, eindelijk staan ze er. De douchecabines.
Die bezorgden mij een enorm déjávu.
Eerder schreef ik er over op Facebook. Voor hen die het niet hebben gelezen, het verhaaltje, iets uitgebreider, dat teruggaat naar 1970:

DOUZU

Mijn eerste liefde kwam uit Maasdijk. Ik heb hem ontmoet, toen wij beiden in de finale zaten van het TVprogramma Rodeo. Van de keurige NCRV. In dat programma mocht je vijf minuten optreden. Als de jury het niet goed vond, werd er aan een touwtje getrokken en werd je weggehinnikt. Dan draaide het podium zo de coulissen in. Hij, mijn eersteling, werd ook eerste in het programma. Ik werd na 4 minuut zoveel weggehinnikt. toch mocht ik in de eindshow nogmaals optreden en zo kwamen wij met elkaar in aanraking.

(Een foto uit die tijd. Om privacyredenen laat ik de foto van mijn Westlander achterwege).
Hij was Westlander, die als hij zich wat vuilig voelde en dat voelde hij al heel snel, altijd zei dat hij even ging douzu. Hij was behept met een ongevaarlijke vorm van smetvrees. Tegen rommel werd een complete veldslag geleverd. Bezweet van de oorlog tegen alles wat niet op zijn plek stond, werd het direct snel douzu. Was de koffie op en werd het tijd voor een glaasje, dan werden de bakkies gespoeld, gesopt en streeploos drooggewreven. En dan moest hij natuurlijk eerst nog even douzu.
Vandaag heb ik aan hem gedacht. Het was 1970, dus reken maar uit. Ik doe dat niet, omdat ik vrees dat dat wel heel lang geleden is. Hoe de gedachte aan de Maasdijker ontstond? Simpel. Ik was vanmiddag in ALEIKOS PANORAMA, een mooie stek die wij graag aanbieden. Het ligt maar een paar steenworpen, wel heel goede, professionele worpen, dat wel, af van Villa Mertiza. Daar werden vandaag in alle drie de appartementen en de studio douchecabines geplaatst. In een flits kwam het beeld van de zestiger jaren douche van mijn eerste lief voorbij. Een natte cel met een keurig rein douchegordijn. Ik ruik nog de chloorgeur die in die cel hing.
Maar het echt irritante was het gordijn. Plastic, hangend aan eveneens van kunststof gemaakte haakjes. Als de douche in werking trad kroop het gordijn zodanig naar je toe, dat het voelde als een ongewenste intimiteit. Al sloeg je het van je af, steeds weer werd je van alle kanten aangeraakt. Zodoende douchte ik met de gordijnen open. Dat leverde helaas nogal wat commentaar op van mijn liefde voor even, want ik was en ben niet van de grote poets, dus stond hij in een mum van tijd met een zemen lap en een trekker mijn zeperige douchebeurt weg te werken. En ja, daarna moest hij daar van bijkomen. ‘Ik ga toch maar even douzu’
Met trots presenteren wij vier nieuwe douchecabines, zodat nu alle 26 onderkomens een droge wasbeurt garanderen. Iemand nog behoefte aan een tweedehands douchegordijn?
Wellicht mijn eerste Westlander, maar waar die is gebleven… Geen idee.

Nog lekker in de zomervakantie naar ons toe?

Wij hebben nog plek, vooral in de tweede helft van augustus.

Een greep uit de voordelige mogelijkheden. Er zijn er nog veel meer.

VLUCHTEN BIJ TRANSAVIA WORDEN NAARMATE ER MEER STOELEN WORDEN VERKOCHT WEL DUURDER

EEN MOOI BERICHT

Rijk Zwaan is een heel groot internationaal bedrijf, gespecialiseerd in groentezaden. en het heeft een lange geschiedenis met het tuinbouwgebied hier.

Een paar weken geleden hadden wij een dame te gast die er werkt. De brand kwam ter sprake. Zou zij wat kunnen betekenen voor de getroffenen? Zij zou het proberen. Eenmaal terug maakte zij een mooie presentatie, die collega’s die over eventuele hulp gingen, overtuigden.
In Ierapetra zit een vestiging van Rijk Zwaan Hellas en die hadden zelf ook al een begin gemaakt met denken over eventuele hulp.
Het gaat er, zo goed als zeker, van komen. Hier wordt uitgezocht wie wanneer wat aan zaden nodig heeft om de kassen weer te laten draaien.
Wat een mooi bericht! En lieve gast, heel erg bedankt.

ZOOVER NOMINATIE

Villa Mertiza is genomineerd voor het appartement van het jaar in Griekenland. Wij schreven er al over in de vorige nieuwsbrief.
Op 18 juli kregen wij de eerste tussenstand. Villa Mertiza staat op de tweede plek.
Wil je ons nog wat rugwind bezorgen? Druk dan op dit logo, als je Villa Mertiza op Zoover hebt gevonden. Jouw recensie, zij noemen het een review telt dan mee. Wie de meeste reviews en hoogste cijfers heeft, is de winnaar.

Daarnaast maken wij kans op de Orange Zoover Award wanneer wij een 9 of hoger krijgen toebedeeld.

Nou, kijk maar of je dit eventueel wilt doen.

Recept voor gevulde koolrolletjes ( vegetarisch) van Xara (restaurant Thallassa)

Ingredienten:

1 witte kool
500 gram ongekookte rijst
fijngehakte peterselie
1 gesnipperde ui
fijngehakte munt (Yosmos)
2 a 3 geraspte wortels
2 a 3 fijngesneden tomaten
komijn
zout en peper
olijfolie
water of eventueel bouillon

Werkwijze:

Snijd de stam en een ring van de kool af. Doe de kool in z’n geheel in een pan kokend water. Je zult merken dat de koolbladeren in het hete water loskomen. Laat ongeveer 10 minuten koken.
( de bladeren moeten vouwbaar zijn). Sommige te grote bladeren even doormidden snijden zodat je een wat hanteerbaarder en makkelijk op te rollen rolletje kunt maken.

De bovenstaande hoeveelheid ingrediënten is voor een flink aantal rolletjes, dus moet je dit wat aanpassen.
Meng in een kom de rest van de ingrediënten. Xará gebruikt als rijst Carolinarijst, die niet papperig wordt.
Neem een lepel van het mengsel en leg dit in het midden van het blad. Vouw de zijkanten naar het midden en rol dan het rolletje op. Maak zoveel je wilt of kunt.

Neem een ovenschaal en doe er olijfolie in. Leg de rolletjes naast elkaar in de schaal. Doe er tenslotte water (of groentebouillon) in, zoveel dat de rolletjes eronder staan.
Zet de schaal in een voorverwarmde oven ( 150 graden) voor een half uur tot een uur.
( in sommige recepten staat anderhalf uur). Kijk regelmatig of er nog water of bouillon bijgegoten moet worden.

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2016 mertiza-zonlogo-mini Villa Mertiza