Nieuwsbrief 1 december 2018

WAT EEN OVERGANG

De laatste maand van het jaar. December: ‘Voor al uw feesten en partijen’. Na het vertrek uit Mirtos en een paar vaardagen, zaten Siemon en Dick zomaar plotseling in Kerstsfeer. Want in Oostenrijk kunnen ze het, in ieder geval op de radio, over niets anders meer hebben dan Weihnachten. De Advent markten beginnen te draaien, natuurlijk met warme wijn en alles al volop gedecoreerd met fiere, versierde bomen. Wat een overgang. Nog een paar laatste dagen op Kreta in t-shirt en kurze Hosen en dan ineens dik ingepakt luisteren naar George Michaels Last Christmas.
Eenmaal in Nederland Sinterklaas en nog een staartje Black Friday. Het nieuwste feest van hebzucht en graailust.
Inmiddels in Mirtos, waar Bjern dacht op zijn sofa een boek uit te kunnen lezen. Buiten viel de regen. Zijn boek was blijkbaar zo spannend, dat hij niet merkte dat het niet zomaar een buitje was. Een welkome afstoffing van het landschap. Nee, het bleek een plensbui, een hoosbui. Hij had wel gedonder gehoord en wat bliksem gezien, maar dat er zoveel regen viel…
Hij keek op van zijn boek. Hij legde het neer. Keek naar buiten. En zo was hij verdwenen uit zijn knusse appartement. Even later liep hij over de zwaar bemodderde weg voor de kerk en Villa Mertiza. En verder. En weer even later maakte hij, samen met buurman Giannis, Angela en Sylvie de afslag naar boven en Villa Dianthe moddervrij. Daar hadden takken de afwatering verstopt. Nou ja, alles bleek verstopt. 

En toen dat geklaard was nam hij een kijkje in Villa Mertiza. En hij schrok zich wild. Dus weer even later mopte hij vijf studio’s en appartementen leeg. Maria kwam nog langs en die kan ook goed moppen. De airco’s loeiden de ruimtes langzaamaan weer geheel droog. En Bjern, afgekoeld en nat, nam, eenmaal terug in zijn huis, een hete opwarmdouche.
Wat een overgang, ook daar. Zonnige dagen en dan ineens plonzen van nattigheid.
Bjern is, na een stedentrip met vrienden in Athene, in Almere aangekomen. Siemon en Dick reden al enkele dagen eerder hun winterresidentie binnen. En Mylene is alweer een tijdje langer in Nederland. De winterperiode is begonnen. Ook voor ons, als de Nederlanders van het team, ligt Mirtos net zo ver weg als voor onze gasten. Maria en Xakousti, lijken eveneens ver achtergebleven.
Maar in onze gedachten zijn we veel bezig met dat plekje en met Villa Mertiza, met Aleikos Panorama. Vooral Siemon, want die doet de boekingen, hij bekijkt de aanvragen, beantwoordt de mails die binnenkomen op de snel aangesloten computer.
Tijdens de winterstop, gaat de ‘verkoop’ gewoon door. Dat gewoon weer wel.

HET DERDE MAGAZINE IS IN AANTOCHT

In deze maand moet De MERTIZA 3 naar de ontwerpster. Ook ditmaal is dat Esther ter Wolde uit Almere van 101procent Esther. Een tipje van de sluier opgelicht: Er komt een erg interessant artikel over het water van Kreta. Wij hebben een interview gehad met Stefanos Karachalios uit Anatoli. Hij is geoloog en legt uit, dat er ongelooflijk veel water ligt opgeslagen. Waar? En is dat voldoende, als er onverhoopt weer zo’n droge winter komt? En verder gaat Siemon, samen met onze vriendin en gast Sandra van Halen een heuse mezè tafel maken. Een smakelijk artikel, waar het plezier van koken vanaf spat. Niet spettert hopen we.
De MERTIZA 3 wordt gemaakt door Dick en door Jurrie Eilers en Angela Sturmayr. Er wordt momenteel hard aan gewerkt, zodat het magazine in januari kan verschijnen.

Volop ruimte. Volop privé. Volop sfeer.

ALEIKOS PANORAMA OOK EEN GEWELDIG FAMILIEHUIS

Of vriendenhuis. Dat kan ook. Met 12 comfortabele slaapplekken en waar nodig her en der een extra bed kun je met zijn allen geweldig vakantie vieren. Een grote tafel op het terras, om samen het glas te heffen of te eten wat op de barbecue in de tuin is klaargemaakt. Genieten van elkaar en van het heerlijke uitzicht. Het heet niet voor niets Aleikos PANORAMA.
Twee appartementen met drie slaapplekken, één appartement met vier slaapplekken en een studio voor twee personen. Dat betekent maar liefst vier keukens en vier badkamers.
Alle gasten van Aleikos Panorama kunnen gratis zwemmen in het zwembad van collega’s. Het dorp ligt op loopafstand en dat geldt ook voor het centrum van Mirtos, de boulevard en het strand.

Vraag Siemon om een prijsopgave en beschikbaarheid.
Kijk voor meer impressies op www.aleikospanorama.com

MIRTOS TRAVEL BIEDT
ZEER GOED VERZORGDE SINGLEREIZEN NAAR MIRTOS ZUID KRETA

Met persoonlijke aandacht en zorg

(Mirtos Travel is een onderdeel van Villa Mertiza)

7 –  14 april De natuur is op zijn allermooist. Dat ruik je en zie je

7 –  14 juli   Het begin van de zomervakantie en toch is er ruimte genoeg

In 2019 bieden wij georganiseerde vakanties aan voor alleengaanden. Een pracht vakantie, waarin je gewoon jezelf kunt zijn. Je kunt er op sommige momenten alleen op uit gaan en er zijn momenten dat je samen optrekt.

Wij hebben een programma samengesteld, waarbij je een deel van Kreta ontdekt, dat wat minder bekend is, maar zo de moeite waard. Boeiend en leuk om samen te doen. Voor sommige excursies kun je je opgeven en een paar andere zijn bij de prijs inbegrepen.  

Je vakantie vindt plaats in Mirtos, een kleinschalig dorpje aan de zuidkust van Kreta. Je kunt er luieren op het strand, maar ook actief zijn. Wandelend de omgeving verkennen, of een dag een fiets meenemen. Kuieren op de boulevard, winkeltjes kijken of een terrasje pikken. Mirtos leent zich er prima voor.

Wij ontvangen je graag in Villa Mertiza. Door gasten gewaardeerd met een Zoover Gold 9.4. Ook kleinschalig. De onderkomens liggen rondom een tuin met een prettig terras, waar je andere vakantiegangers zult tegenkomen, maar je kunt je ook lekker terugtrekken in je studio. Mertiza heeft comfortabele bedden.   

Het team van Villa Mertiza staat bekend om zijn service en persoonlijke aandacht, waar nodig.

Wij halen je op van de luchthaven van Heraklion en brengen je natuurlijk ook weer veilig terug. Die week ben je volop onze gast, samen met de andere deelnemers aan de reis.

Er zijn voor 2019 twee reizen:

7 – 14 april. Mirtos is ontwaakt. Gewekt door de zon. In deze periode is de natuur volop in bloei. Er zijn al meerdere horecagelegenheden winkels open. Genieten van de rust en de dagtemperaturen. ’s Avonds kan het soms nog fris zijn. Maar je studio heeft verwarming en je bed een heerlijk dekbed. De volgende morgen zit je met je gezicht naar de volle zon gekeerd.

7 – 14 juli. Mirtos is klaarwakker. De temperaturen bereiken zomerse waarden. De vakanties zijn begonnen, maar in deze periode is er overal plaats genoeg. Her en der hoor je origineel Griekse live muziek vanaf een terras. Dat geeft Mirtos een typisch Kretenzische, Griekse sfeer.

Aankomst op Heraklion, transfer naar Villa Mertiza en welkomstdrankje in de tuin. ’s Avonds een gezamenlijk diner in één van de restaurants in Mirtos

Na het ontbijt wordt in de tuin het programma van de week uitgelegd

De reis gaat naar de wijnmakers van Lyrarakis. Hun kelder staat in een prachtig heuvelachtig gebied. Het doet bijna Frans of Italiaans aan. Daar beleef je een wijnproeverij, gepresenteerd door een van oorsprong Nederlandse dame, Joke Lyrarakis. Daarna gaan we wat verderop aan de picknick. Kleden op de grond, onder een schaduwrijke boom met een prachtig uitzicht.

Er wordt een excursie aangeboden naar een vrouwenklooster voorbij het dorp Malles. Vrouwenkloosters zijn ver in de minderheid. Daarom is het bijzonder om daar te worden rondgeleid.
Daarna zijn we te gast in het bijzondere kruidenrijk van Stefanos. Hij maakt er onder meer tincturen en crèmes. Zijn tuin ligt in het hooggelegen bergdorp Anatoli. De gastheer vertelt over bloemen en kruiden, die op Kreta voorkomen. Daarvan komen er 200 soorten alleen op het eiland voor.

Lekker overdag voor jezelf en ’s avonds een gezamenlijke borrel met bijzondere hapjes. Die worden in Griekenland meze genoemd.

Kalami is een verlaten dorp. Een beetje spooky. Je krijgt er een kleine rondwandeling en hoort, waarom er hooguit nog tien mensen wonen. Daarna wordt er afgedaald naar het kustdorpje Tertsa, waar je heerlijk kunt lunchen, bij de prijs inbegrepen en luieren op een ligbed. Daarna kun je al wandelend langs de prachtige kustweg naar Mirtos. En anders word je per auto teruggebracht.

’s Avonds is er een gezamenlijk afscheidsdiner in één van de restaurants in Mirtos

Transfer naar de luchthaven.

Wil je graag wat langer blijven? Bijboeken is mogelijk. Wij geven je graag een offerte daarvoor.

ALGEMENE INFORMATIE EN VOORWAARDEN

De vlucht wordt verzorgd door Corendon Dutch Airlines.

Als je dit arrangement boekt, wordt er een aanbetaling van € 100,- gevraagd. Zeven weken voor aanvang van de reis ontvangen wij graag de rest van het totale bedrag van het arrangement. Een week voor je op reis gaat, ontvang je de tickets per e-mail.

Voor je vlucht heb je een geldig paspoort/geldige ID-kaart nodig. Check dit vroegtijdig.

Van de deelnemers aan het arrangement wordt gevraagd een reisverzekering en een annuleringsverzekering af te sluiten. Heb je deze niet, dan kunnen wij dat eventueel voor je regelen. Een annuleringsverzekering moet tot zeven dagen na boeking worden geregeld. Heb je vragen daarover? Mail ons dan gerust.

Het gehele arrangement wordt geregeld door Mirtos Travel, een onderdeel van Villa Mertiza. Wijzigingen in vluchttijden zijn mogelijk. Dat ligt buiten de verantwoordelijkheid van Mirtos Travel. Wel word je door Mirtos Travel uiteraard geïnformeerd, als er onverhoopt een wijziging is doorgevoerd.

De arrangementen gaan door met een aantal deelnemers van minimaal 8 en maximaal 12 personen

De kosten van het arrangement bedragen € 849,- per persoon in april en € 929,- in juli.

Wat is inbegrepen?

 • Vlucht inclusief 20 kg ruimbagage en 7 kg handbagage.
 • Transfers Heraklion – Mirtos v.v.
 • Onderkomen in een studio in Villa Mertiza
 • Tussenschoonmaak na 3 of 4 dagen. Wissel van linnengoed
 • 7 x ontbijt
 • 2 x diner, waarbij de drankjes exclusief zijn
 • 1 x dagexcursie met wijnproeverij en picknick, zie dag drie

Niet inbegrepen

 • Excursies Vrouwenklooster/kruidentuin en Kalama/Tertsa. beide € 35,- per persoon
 • Drankjes bij het eten, behalve water
 • Reis- en annuleringsverzekering. Deze zijn verplicht

Vragen:

Stuur ons een mailtje, info@mertiza.com of bel ons op 0030-6932735224

Boekingen:

Heel eenvoudig via het bekende reserveringsformulier, of op www.mirtostravel.com of www.mertiza.com

GRIEKENLAND MAGAZINE komt in week 49 al uit

Zojuist is de nieuwste cover van het magazine bekend gemaakt.

Aandacht voor Parga en Preveza. Dick neemt de plek in van Aart Staartjes. En daar neemt hij gepast afscheid van hem.

MIRTOS IN DE WINTERSTAND

30 november 2018: Angela en Jurrie maakten nog een wandeling om de sfeer van Mirtos vast te leggen

COLUMN

door Dick Ridder

HET LUIK DAT ALTIJD OPEN KAN

Kwart over drie in de middag. Ik schrijf mijn zoveelste column. Eén van de weinige waar ik de lamp voor aan moet doen. En ook Siemon, in de andere kamer, kan niet blind typen. Dus ook hem in het gloeilamplicht gezet. Kwart over drie op een late novembermiddag. Tja dan heb je dat. Zo anders in die vele andere maanden op die plek zo ver weg. Waar ander licht het voor het zeggen heeft. Waar dat soms zo verblindend is, dat er wat luiken en gordijnen aan te pas moeten komen om de geproduceerde tekst op het beeldscherm te kunnen lezen. Zittend aan een bureau met slechts een shortje aan.
Maar het is eind november, het is Nederland en dus Noorse sokken, hoewel de voeten nog klompjes zijn, en een extra warm vest. En dan eerst naar de koffiemachine om vervolgens wat warmer, deze tekst te produceren. Ja ja, Mirtos zomertijd. ‘Andere tijden. Terug naar de onze’ , zegt Hans Goedkoop na afloop van zijn geschiedenisprogramma op de Nederlandse televisie. Onze hier en nu tijd, die van jullie en ons, is wintertijd. Beginnend op 1 december, volgens de telling van de weerlieden. December, de meest wonderlijke maand die we kennen. Vol gemeende gezelligheid of geveinsd feestgeluk. Half juni zag ik op Facebook al mensen die een berichtje postten met: Nog zes maanden en het is Kerst! Een maand later begon de Pietenpraat op gang te komen. In welk gat valt men dan, als het 2 januari is? Dat is geen gat, dat is een diepe holte. Een zware inzinking. Een vrije val. Nou, dat gaan we dus niet doen. Gewoon een beetje een normaal decemberleven. Hier een bord boerenkool, daar een Glühwein op een wat bedenkelijk uit Duitsland gekopieerde Weihnachtsmarkt. Een handvol pepernoten in één keer in de giechel, een Allerhande meepakken, die dit jaar opvallend vega is. Nog maar een paar Noorse sokken extra bij de Wibra. Even doorzetten bij de Sinterklaasmuzak in een warenhuis en dan snel aan de overkant een verrassingsbezoekje bij de Febo. Opvallend niet vega. Bij de Hema een portie kaarsen afrekenen en die dan overal in de woonkamer lieflijk laten branden. Blij dat Serious Request ons dit jaar bespaard blijft, althans als glazen huis met volgepropte schreeuwego’s. En George Michael? Last Christmas? Nou vooruit.

Maar, zo is het wel genoeg.
Dit is een column voor liefhebbers van Mirtos. Die willen leuke dingen weten over het dorp. Over een eventuele vakantiemogelijkheid is 2019. Die snakken naar het overvloedige licht van een gemiddelde zomerse dag op Zuid Kreta. Niet naar kunstlicht op een november- of decemberdag.
Het is zoals het is. Wintertijd, maar altijd met een open luik. Waar geen kou binnenkomt, maar de warmte van zoete herinneringen. Waar licht binnenkomt, dat lavend op je gemoed werkt. Waar een behaaglijke bries binnenkomt, die vrolijk met een haardos speelt of een kale knikker lieflijk aait.
Dat luik is er altijd. Want je hebt je vakantiefoto’s. En op internet zijn ze te vinden: afbeeldingen, filmpjes. Breng een bezoekje aan www.mirtoscrete.gr. Op Vimeo is Mirtos the Movie nog steeds te vinden. De beste sfeermaker ooit.
En natuurlijk zijn er onze nieuwsbrieven en straks komt ook de Mertiza3 uit. En je kunt mailen met Siemon om te kijken welke plekken hij je kan aanbieden. Mijn advies is, sluit in deze donkere maanden dat luik nooit helemaal af. Loop er eens langs. Doe hem dan even open. En laat je zintuigen via je geheugen volop hun werk doen. Wedden dat deze periode dan extra prettig wordt?
Een heel mooie decembermaand allemaal.

SIEMON’S RECEPTKEUZE

TOMATEN KEFTEDES
Gebakken tomatenballetjes

Sommigen noemen het gebakken Santorini tomatenballen. Men beweert dat dit gerecht van het eiland Santorini afkomstig is.

Ingrediënten voor 15 balletjes

 • 300 gram rijpe rode tomaten
 • 70 gram rode ui, grof gehakt
 • 3 volle eetlepels vers gehakte mint
 • 100 gram bloem
 • 1 volle theelepel bakpoeder
 • Olijfolie om te bakken

Bereiding:

Snij de kapjes van de ongepelde tomaten en gooi deze weg
Snij de tomaten in 6 partjes en hak elk partje in 5 a 6 stukjes
Doe ze in een kom, maar bewaar het vrijgekomen vocht
Doe de ui, munt en de helft van de bloem bij de tomaten
Bestrooi met zout en peper en kneed alles goed
Laat dit ongeveer 10 minuten staan

Maak een mengsel van de rest van het bloem, het bakpoeder en 80 ml water.
Doe dit in de kom en meng het er goed doorheen
Neem een grote koekenpan met antiaanbaklaag en verhit hierin een laagje olie van 1.5 cm tot de olie erg heet is.
Neem een flinke theelepel van het mengsel en schuif die met behulp van een andere lepel in de hete olie
Bak er een paar per keer
Draai ze om als ze goudbruin zijn en bak ze dan aan de andere kant
Haal ze uit de olie met een schuimspaan en laat ze uitlekken op een bord bedekt met keukenpapier
Strooi er nog wat extra zout over en serveer ze op een schoon bord

Kali Orexi

En… meer over dit gerecht en minimaal elf andere in De MERTIZA 3, die in januari uitkomt.

Dit gerecht vond ik in Mezze & Moussaka van Tessa Kiros. Waarvoor dank.

Aan de vooravond van een concert in Nederland kijkt zangeres Nana Mouskouri (84) terug op haar zestigjarige, succesvolle loopbaan. ‘Zingen is mijn leven. Op de bühne is het alsof ik een onzichtbare injectie krijg.’

“Hoe het met me gaat?” Nana Mouskouri is een gezellige prater, die aan een halve vraag genoeg heeft om uitgebreid te vertellen over haar lange loopbaan. Bij de vraag hoe het met haar gaat, valt ze even stil. En zegt dan: “Ik ben verdrietig. Vanwege Charles natuurlijk.” We spreken de zangeres kort na het overlijden van Charles Aznavour. Het wegvallen van steeds meer oude vrienden valt haar zwaar. “Eerst Leonard Cohen en nu Charles. Gelukkig is hij op een goede manier gegaan.”
Groot hart
Tijdens het gesprek zal de naam van Aznavour veelvuldig vallen. De chansonnier was niet alleen een goede vriend van Mouskouri, maar ook een inspirator die haar aanmoedigde alles uit het leven en haar muziek te halen. “Hij had een groot hart”, vertelt Mouskouri over de telefoon vanuit haar huis in Genève. “Hij is altijd songs blijven schrijven en zei tegen mij dat ik steeds op zoek moest blijven naar nieuwe muziek.”
Dat laatste heeft de Griekse zeker gedaan. Mouskouri werd in 1934 op Kreta geboren en brak in de jaren zestig door met liedjes waarin ze de hoop van de naoorlogse generatie op een vredige wereld vertolkte. De zangeres heeft meer dan tweehonderd albums uitgebracht en scoorde hits met nummers als ‘Weiße Rosen aus Athen’, ‘Je chante avec toi Liberté’ en ‘Only Love’. Zo groeide Mouskouri samen met Melina Merkouri en Maria Callas uit tot een van de diva’s van de Griekse muziek.
Naast haar zwarte brilmonturen en kristalheldere vocalen werd ook het feit dat ze in vele talen zingt haar handelsmerk. “Dat doe ik om met veel verschillende mensen te kunnen communiceren”, vertelt Mouskouri. “Ik wilde leren hoe je dingen kon zeggen in een andere taal.”
Liefdesliedjes
Blijven leren, het blijkt de rode draad in haar lange loopbaan. Mouskouri vindt zichzelf niet de beste zangeres ter wereld, maar heeft zich wel altijd ingespannen om het beste uit zichzelf te halen. “Al word ik honderd, ik zal blijven leren en nieuwe dingen proberen. Maria Callas zong ook opera’s waar haar stem eigenlijk niet geschikt voor was. Het ging haar erom iets nieuws te leren en dat hielp haar om verder te komen met haar zang. Daarom heb ik zowel folk, pop, traditionele muziek als jazz gezongen.”
“Callas was mijn eerste muzikale idool. Het eerste wat ze tegen me zei, toen ik haar ontmoette was: ‘Het maakt niet uit wat je zingt, pop of klassiek, maar wat je ook doet, je moet voor alles weten wát je doet en waarom’. Ik zong uit liefde, dus ik moest het met heel mijn hart doen. Ik leerde dat mijn zang zo goed en zo eerlijk mogelijk moest zijn. Daar heb ik hard aan gewerkt. Leren, leren en wees gedisciplineerd, dat is mijn motto.”
Ook heeft de zangeres veel opgestoken van de samenwerking met talloze gerenommeerde artiesten. “Ik heb het geluk gehad, dat ik met zoveel getalenteerde mensen heb kunnen werken. Michel Legrand, Quincy Jones, Harry Belafonte; ik heb van allemaal geleerd. Niet hoe ik een zangeres kon worden, maar wel hoe ik mijn songs beter voor het voetlicht kon brengen. Quincy bracht me bij dat ik heel hard moest werken. Als ik iets zong en het raakte hem niet, zei hij: ‘Dit is niet goed, je moet zorgen dat ik tranen in m’n ogen krijg’. En Harry Belafonte liet me zien hoe ik me op het podium moest gedragen.”
Dat Mouskouri zich nog steeds wil blijven ontwikkelen, blijkt ook op haar dit jaar verschenen nieuwe album ‘Forever Young’. Op de plaat is een verrassende cover te vinden: ‘Love Is A Losing Game’ van wijlen Amy Winehouse. “Ze was een geniale zangeres en heel eerlijk in haar songs. Ze deed me denken aan Billie Holiday en de oude jazz-zangeressen. Daarom heb ik ook een van haar nummers opgenomen.”
Het nieuwe album bevat vooral liefdesliedjes. Het is Mouskouri’s antwoord op een tijd die zich kenmerkt door polarisatie en een verharding van het publieke en politieke debat. “Vroeger ging het meer om melodieën en waren we op zoek naar vrede, liefde, gelijkheid en een einde aan oorlog en segregatie. Tegenwoordig weerspiegelt de muziek de agressie van de wereld waarin we leven. Ik vind dat jammer, want het is niet nodig. Je kunt ook op een kalme manier zeggen wat je wilt.”
Vreugde en hoop
In 2008 kondigde Mouskouri haar pensionering aan, maar dat besluit hield niet lang stand. De zangeres bleek toch niet zonder de muziek en haar fans te kunnen. Inmiddels brengt ze weer platen uit. Ze is zich ervan bewust dat haar stem niet meer klinkt zoals in haar jonge jaren. “Ik klink niet zo fris als vroeger, dat is zeker. Maar wat je verliest aan frisheid, win je aan gevoel. Wanneer je ouder wordt, ga je songs beter begrijpen.”
Ook treedt de Griekse weer regelmatig op. Zo zong ze tijdens haar Forever Young-tournee op 27 november in Amsterdam “Iedere keer wanneer ik het podium op ga, is het nog steeds alsof het de eerste keer is. Soms ben ik moe, maar zodra ik op de bühne sta, is het alsof ik een onzichtbare injectie krijg. Zingen is mijn leven. Ik heb geen andere hobby’s. Toen mijn kinderen jong waren, waren zíj mijn hobby. Nu zijn ze volwassen en is zingen weer mijn enige hobby en de liefde van mijn leven. Als kind ging ik al op het podium van mijn vaders bioscoop staan en probeerde de leegte te vullen met zingen of praten. Ik had het nodig dat er naar mij werd geluisterd. Dat heb ik op het podium gevonden.”
Terugkijkend noemt Mouskouri haar grootste verdienste dat ze mensen met haar muziek vreugde en hoop heeft gebracht. “Ik ben niet ’s werelds beste zangeres, maar ik ben wel heel erg geliefd. En daar heb ik in mijn leven naar gezocht: liefde. Mijn publiek is als mijn familie.”

(met dank aan Dagblad Trouw, dat dit interview eind november plaatste)

Opname van ‘Love is a losing game’ Nana Mouskouri:

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2018  Villa Mertiza