Nieuwsbrief 1 januari 2017

EEN HEEL MOOI 2017 GEWENST
Met een filmpje, gemaakt in Athene, wensen wij jullie allemaal heel veel goeds in het nieuwe jaar. Niemand weet wat 2017 zal brengen. Goed, er zijn voortekenen van gebeurtenissen. Een gast mailde ons, dat zij afziet van een boeking, omdat zij grootmoeder hoopt te worden. ‘Daar willen wij heel graag getuige van zijn’ schrijft zij. Jammer voor ons, maar zo gelukkig voor hen. En dan hopen wij dat alles goed zal gaan met die kleine wereldburger.
Zo kennen veel gasten van ons het kleine, maar zo grootste geluk in eigen kring. Het feit dat er kinderen zijn, kleinkinderen ook. Dat mensen zo van elkaar houden, dat zij gaan trouwen. Eén stel heeft ons gevraagd hun huwelijk te regelen en mij persoonlijk om dat huwelijk te voltrekken. In Mirtos en Tertsa. Ook zo’n voorteken van klein groots geluk.
Ik geloof dat iedereen wel zoiets kan opnoemen. Wij hopen het in ieder geval.
ZORGEN
Wij weten ook van zorgen, die een aantal van onze gasten hebben. Over gezondheid, over het reilen en zeilen van een dierbaar familielid. Geldzorgen. Hen wensen wij toe, dat hun situatie zich ten goede keert in het nieuwe jaar. Over het gemis, van wat of wie nooit meer terugkeert. Hen wensen wij heel veel sterkte.
Zorgen zijn er ook over onze maatschappij, de wereldvrede of dat wat die vrede bedreigt of erger, waar vrede totaal ontbreekt. Met 2016 nog volop in ons hoofd, kunnen wij ons daar allemaal iets bij voorstellen. Wij mogen hopen op een duurzaam vredesakkoord in Syrië. Hemelsbreed op nog geen 1300 km afstand van Kreta. Op ruim anderhalf uur vliegen staat een land in brand. En met Syrië zoveel andere landen en regio’s.
Zorgen om populisten, die de ordening en het fatsoen waarop we hebben vertrouwd, omver willen gooien. Om schreeuwers, die niet luisteren en om de moppermaffia, die niet door heeft in wat voor prachtig land wij Nederlanders leven. Ook dat zijn zorgen.
En Griekenland. Het enige Europese land waarin de burger praktisch niets merkt van de weer opbloeiende wereldeconomie. Een grote zorg voor de kleine mens.
VOORUITZICHT
Maar we gaan 2017, hoe dan ook, met opgeheven hoofden tegemoet. Dat kan als wij elkaar op momenten, waarin het er op aankomt, vasthouden. Als familie, vrienden, kennissen, goede buren, collega’s, noem maar op. Als we feesten en rouwen. Als we aarzelen en besluiten. Als we begroeten en afscheid nemen. Als we stoer zijn en bang zijn. Als we ja zeggen en nee zeggen. Als we dromen en doen. Als, als.

Ook wij begroeten 2017. Persoonlijk en als team, dat in dit jaar weer heel veel mensen graag een mooie vakantie bezorgt. Alweer voor de dertiende keer. Een prachtig vooruitzicht.

2016

Ontelbaar aantal vluchtelingen op eilanden voor de Turkse kust. O.a. Lesbos wordt overspoeld.
De eilanden Chios -68% en Lesbos -54% afname van toerisme.

Gaan in maart met maar liefst 150 boekingen vanuit Nederland terug naar Mirtos. Een recordaantal.

Aleikos Panorama krijgt douchecabines en topper matrassen. De reacties zijn zeer positief.

21 april brand in Neo Mirtos met als gevolg veel gedupeerde tuinders en miljoenen Euro’s aan schade.
Geldactie Villa Mertiza voor meest gedupeerden maakt schenking mogelijk van € 5.000,-

Toerisme naar Griekenland lijkt zwaar teruggelopen in de eerste helft van 2016. Vooral door de vluchtelingen problematiek. Aantal Nederlanders – 29%.
Tweede helft van 2016 levert uiteindelijk een stijging t.o.v. 2015 van 25.000 vakantiegangers uit Nederland.

Mirtos krijgt een apotheek. Deze wordt gevestigd in onze voormalige winkel Aladin. Aan de boulevard opent juwelierswinkel ‘Silver Box’ zijn deuren. Beide zijn aan het eind van het seizoen niet ontevreden.

Onze fietsverhuur breidt uit. Er worden enkele nieuwe fietsen aangeschaft. De verhuur neemt opvallend toe.

Mirtos Run vindt voor het eerst plaats. Met ruim 50 deelnemers op verschillende afstanden. De Nederlandse ………………. Werd 2e op de damesafstand. Mirtos Run moet jaarlijkse traditie worden.

Villa Mertiza krijgt samen met nog acht andere accommodaties in Griekenland een Zoover onderscheiding. Ditmaal de Orange Zoover Award.

IN APRIL VLIEG JE VOORDELIG MET CORENDON

Wil je heel graag in april de winter snel vergeten en genieten van de sterke voorjaarszon van Mirtos? Wij hebben plek en… zeer betaalbare vluchten, meestal met Corendon. Wij doen je graag een mooi voorstel.

VAKANTIE RONDOM HEMELVAART EN PINKSTEREN

Daar waar Transavia zijn prijzen tijdens deze periodes aardig omhoog schroeft, in tegenstelling tot andere zeer goedkope periodes, is een vlucht met Corendon zeer betaalbaar. In de meeste gevallen is die vlucht via ons boeken, de meest voordelige. Een mailtje naar ons is voldoende, om dit voor je te kunnen uitzoeken. Denk daarbij, naast Amsterdam, ook aan vluchten vanaf Groningen en Eindhoven.

11 t/m 15 januari:
De Vakantiebeurs 2017 in de Jaarbeurs Utrecht.

In 2016 liep ik niet over van enthousiasme over de Griekse stand op de vakantiebeurs. Ik ga dit jaar zeker weer kijken in de hoop dat er iets ten goede is gekeerd. Het doel moet toch zijn, dat het prachtige land ook in 2017 door heel veel mensen wordt bezocht.
Kijktips: De stands van ‘De Griekse Gids’ en ‘Griekenland.net’

JAMMER, ZE KOMEN NIET

Na jaar in jaar uit bij ons te gast te zijn geweest, moet Kompania Siga helaas breken met die mooie traditie. Omstandigheden buiten de groep om, zijn er de oorzaak van. Helaas dus in 2017 geen tuinconcert en geen optredens in het dorp. JAMMER!!
Een pleister op deze wonde, zij spelen wel op onze gastendag op 19 februari 2017 in Almere.

Aanbieding:

GEZINSVAKANTIES IN DE ZOMER

Een zomervakantie is belangrijk voor iedereen, maar zeker ook voor een gezin. Je bent dan, min of meer, 24 uur per dag samen. In deze tijd waarin ieder gezinslid een volle tot overvolle agenda heeft, is het o zo belangrijk dat er volop tijd is voor elkaar.

ALLEEN ALS JE IN JANUARI BOEKT:

Wij bieden gezinnen met 2 kinderen tot en met 18 jaar een vakantie aan

2 WEKEN inclusief

RETOUR Amsterdam, Groningen of Eindhoven – Heraklion

VERBLIJF in een 2 kamerappartement

Voor 590,- p.p.

Andere gezinssamenstelling?

Wij doen je graag een voorstel.

KOU EN SNEEUWVAL OOK OP KRETA

Terwijl in grote delen van Europa stabiel zacht weer de overhand heeft, is op de Balkan en in Griekenland en delen van Turkije een echte winter aan de gang.

Was de winter van 2015-2016 meer een zomerse aangelegenheid, deze winter is tot nu toe koud te noemen. En er is tot nu toe veel regen gevallen, maar ook sneeuw. Dat is, afgezien van het ongemak voor de inwoners, goed bericht voor de natuur. De droogte van vorige winter werd met argusogen bekeken. Het gevolg was ondermeer dat er in het voorjaar en in de zomer branden waren op de kurkdroge heuvels. Nog zo’n winter en de aanvoer van water in 2017 voor gewassen en consumptie zou gevaar lopen. Gaat dit nog een tijdje door en valt er ook in de eerste maanden van het nieuwe jaar voldoende regen en sneeuw, dan is dat gevaar gelukkig afgewend.
Overigens meldde Angela, dat het weer in Mirtos in tegenstelling tot andere plekken op Kreta toch nog behoorlijk aangenaam is.

ENIGE FOTO’S VANUIT MIRTOS OP OUDEJAARSDAG

Angela en Jurrie schoten nog enige plaatjes vanuit het dorp.

GRIEKSE BONENSALADE

Voor 4 personen. BRON: Grieks Koken – Anne Wilson
Voorbereidingstijd: 15 minuten + 1 uur wellen + 1 uur koelen | Kooktijd: 40 minuten

Ingredienten:

200 gram gedroogde bonen
2 tomaten
2 uien in dunne ringen gesneden
3 bosuitjes, gehakt
1/3 kop gehakte peterselie
½ rode paprika, in de lengte in reepjes gesneden

SLASAUS
50 ml olijfolie
1 cl citroensap
2 theelepeltjes fijngehakte verse dille
Zout en versgemalen zwarte peper
5 ansjovisfilets uit blik, uitgelekt

Bereiding:

 1. Doe de bonen in een pan en bedek deze met water en verwarm het water
  Neem het van het vuur en laat het 1 uur afgedekt wellen.
  Giet de bonen af en doe ze weer in de pan.
  Vul de pan met water en laat het 40 minuten afgedekt koken.
  Giet dan het water af.
 2. Snij de tomaten kruislings in en leg ze 1 minuut in kokend water.
  Schrik de tomaten af met koud water en trek het vel eraf.
  Halveer de tomaten, haal de zaadjes eruit en hak het vruchtvlees grof.
 3. Doe de bonen met tomaten, bosuitjes, peterselie en paprika in een schaal en meng het goed.
  Voor de slasaus: Meng olie, citroensap, dille, zout en peper, giet het over de salade en roer het goed.
 4. Snij de ansjovisfilets in lange dunne repen en verdeel deze over de salade
  (voor mensen die geen vis lusten of vegetarisch zijn, kun je dit deel van het recept vergeten).

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2017 mertiza-zonlogo-mini Villa Mertiza