Nieuwsbrief 1 juli 2016

HOERA, DE ZOMERVAKANTIES BEGINNEN

Iedereen, die waar dan ook zijn zomervakanties viert, wensen wij mooie weken toe.
Uitrusten. Op adem komen. De zinnen verzetten. Afstand nemen. Recreëren, dus even het leven herscheppen, waar mogelijk.

Na het voorseizoen, met bijna allemaal singles en duo’s, komen nu ook de gezinnen eraan. Ook wij krijgen een aantal. De meeste kennen wij en wij verheugen ons op hun komst. Rustige kinderen en ook jongeren, die helemaal niet zitten te wachten op Chersotaferelen, maar het leuk vinden om met hun ouder of ouders bij ons te komen.
Toch zijn de gezinnen qua drukte totaal niet hinderlijk voor anderen. Dat heeft ook te maken met het ontbreken van een zwembad met plonsgeluid en kindergeroep. Gelukkig kunnen onze gasten gebruik maken van het zwembad van onze gewaardeerde collega’s van Hotel Esperides.
Even een dagkaartje halen bij ons en dan daar lekker zwemmen.

Mirtos is er helemaal klaar voor. Al maanden zijn alle horecabedrijven open. Voor de zomerperiode wordt extra ingekocht. Grappig is de komst van Giros in het hoogseizoen. In de voorafgaande maanden waren er voor deze Griekse snackerij te weinig mensen. Dat ze bij Flisvos en Face nu geurend draaien is een teken aan de hoogzomerwand.
Verschillende restaurants of kafenions en Taverna’s gaan weer muzikanten regelen. Dat levert weer een heerlijke avondsfeer op.
Het dorp hoopt op een uitstekend seizoen. Angst dat het hier over koppen lopen wordt hoef je niet te hebben. Er is plek genoeg om te zwemmen, te eten en te drinken.

Laat de zomer maar komen. Het mooie weer is er al.

Het Mertiza Team

KOMPANIA SIGA komt

Rond de 24ste juli komen de zes muzikanten van onze ‘huisband’ Kompania Siga twee weken naar Mirtos.
Huisband? Nou ja, een beetje. Al vele jaren achter elkaar verblijven deze muzikale vrienden in Villa Mertiza om op verschillende plekken te spelen. Nieuw is, dat zij dit jaar het hoogseizoen hebben gekozen. Normaal zijn zij hier of begin mei of in juni. Leuk dus dat een aantal zomergasten voor het eerst kan kennismaken met de Griekse muziek van deze op en top Nederlandse groep uit het noorden van ons land. Wij gaan overleggen of zij ook weer een Mertiza tuinconcert willen geven.
Cellina, Marjolein, Jan, Hans, Jaap en Boris zullen je verrassen met veel Griekse sfeer. Leuk dat zij er zijn. Wij verheugen ons er zeer op.

Boris Waalboer ook solo

De zanger van Kompania Siga zingt niet alleen in het Grieks. Sinds een paar jaar verzamelt hij ook Nederlandstalig repertoire. Hij heeft nu onlangs een paar succesvolle huiskamerconcertjes gegeven, begeleid door ondermeer Hans Kloens, de accordeonist van Siga.
Boris en ik werken samen. Ik schrijf teksten en soms muziek voor hem en dat wordt uitgewerkt door Boris en Hans, die daarmee hun eigen sfeer creëren. Zo kreeg bijvoorbeeld een oud nummer van Udo Jürgens een verrassend Zuid Amerikaanse sfeer. Inmiddels hebben zij ruim tien nummers van mij op hun repertoire staan en nog wat andere nummers. Het mooie is, dat zij dit onze gasten een keer willen laten horen. Een exacte datum is nog niet bekend, maar het valt in dezelfde periode als Kompania Siga. En de plek? Ik heb wel een mooi idee, maar we gaan zien of dat te realiseren is.

Mirtos Live

De plekken waar je met grote regelmaat livemuziek kunt horen en zien zijn:

  • O PLATANOS, waar je op donderdagavond meestal onversterkt kunt luisteren naar een breed repertoire Griekse muziek.
  • LYVIKO, waar mede eigenaresse Líza Tsingojánni, begeleid door gitarist Giánnis Petzagourákis, iedere vrijdagavond een heel intiem optreden geeft. Liza heeft een mooie melancholieke stem en een indrukwekkende vaak wat verstilde performance.
  • THALASSA’s uitbater Takis Pouloúlis heeft vanaf aanstaande dinsdag elke week een rebetika-trio op zijn terras. De gitarist is niemand minder dan onze veelzijdige webmaster Jurrie.
  • TO STONOTO?, waar eigenaar Michális Zervákis, zelf jarenlang DJ, uiteenlopende gezelschappen contracteert. Veel hiervan zijn internationaal georiënteerd. Niet iedere week maar wel met grote regelmaat.
  • CA NOVA, minder regelmatig, maar toch wel een paar keer per seizoen, haalt eveneens internationaal georiënteerde muziek in huis.

Begin juli geopend

Zowel de apotheek als de juwelier leggen de laatste hand aan hun verbouwing en inrichting.
Wij hebben met beide eigenaars gesproken en zij verwachten begin juli open te gaan.
Wij wensen hen ‘Kalo Risiko’ een goed risico dus. Veel succes. Wij zijn blij met de aanvulling op het winkelbestand in Mirtos.

EN WAT IS DIT?

Wat het was, dat weten wij wel. In het straatje bij Restaurant Katherina stond tot voor een paar jaar een zogenaamde Periptero. Een kiosk. Eigenaresse Eleni had in dit piepkleine winkeltje haar opslag, maar ze kookte er ook en verzorgde de verspreiding van de post van de Albanese dorpsgenoten.
Het pandje is een beetje opgeknapt, maar er moet nog het nodige gebeuren. Maar wat wordt de bestemming? Wij weten het niet. Het gerucht gaat, dat het een afhaal giros- en souvlakitentje wordt. We ruiken het wel als het zover is. Wij blijven benieuwd.

I RUN MIRTOS

Zondag 26 juni vond in Mirtos een hardloopwedstrijd plaats. ‘I Run Mirtos’. Er waren drie afstanden: 500 meter voor kinderen en voor volwassenen, 5.500 en 15.500 meter voor volwassenen. De start was op het kruispunt bij de ingang van het dorp. De kinderen liepen van daaruit het dorp in en weer terug. De 5.500 meter loop liep naar de oude Turkse brug en weer terug en vervolgens het dorp in en uit. De 15.500 meter loop ging eerst naar de Turkse brug en terug en vervolgens Tertsa heen en terug.

Het was een bijzonder leuk evenement. Voor Nederlandse begrippen voor het oog enigszins chaotisch georganiseerd, maar het klopte allemaal. Er was voldoende EHBO en Rode Kruis assistentie, er stond een ambulance klaar en er was volop politie, ook op de motor, om de lopers te begeleiden. Verschillende bedrijven hebben water, frisdrank en eten gesponsord wat door enkele horecazaken was bereid. Ook Villa Mertiza heeft een bedrag gedoneerd.

Met 55 deelnemers een voorzichtige start, maar men wil volgend jaar zeker weer een I Run Mirtos loop organiseren.

Er deed ook een Nederlandse dame uit Huizen mee. Thea Bosma, te gast in Sarikampos Beach, werd tweede bij de vrouwen op een afstand van 5.500 meter. Een Villa Mertiza verslaggever ving haar op (zie filmpje).

I run Myrtos
Ιεράπετρα 15.500 μέτρα

ΑΝΔΡΕΣ

1) Χατζακης Χριστος 1:00:19
2) Φιλιππακης Εμμ 1:03:48
3) Μπιτζες Δημ. 1:15:31
4) Κορναρος Βιτζεντζος 1:18:40
5) Σαρικλακης Γιωργος 1:20:39
6) Βαρδακης Εμμ. 1:21:32
7) Μελετης Αθαν. 1:22:49
8) Σελιανακης Αλεξ. 1:27:52
9) Μαματζακης Ευαγ. 1:30:15
10) Παντελακης Ελευθ. 1:30:49
11) Χαλβατζης Παντελης 1:30:49
12) Μπαρμπουνακης Κων. 1:34:04
13) Χαλβατζης Ελευθ. 1:36:58
14) Τσιφετακης Εμμ. 1:41:05
15) Τσιφετακης Σπυρος 1:41:05
16) Μπαρουμας Γιαννης 1:41:05
17) Mhillaj Marios 1:44:25

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

1) Μπαναχ Ολγα 1:16:38
2) Εκιμ Μαρια 1:38:09
3) Μπετι Φλορα 1:40:25
4) Παπαγιαννακη Αλεξ. 1:55:10
5) Πλουμη Αργυρω 1:58:48

Συνεχεια αποτελεσματων

5500μ. Ανδρων

1) Καμπιτακης Μιλτιαδης
2) Θεοφυλακτοπουλος Λεωνιδας
3) Κουλακης Στεφανος

5500μ. Γυναικων

1)Μισοβιτς Σαμανθα
2) Postman Thea
3)Τζιρακη Ευαγ.

500μ. Μαθητων Δημοτικου

Αγορια

1)Mhillaj Marian
2)Mhillaj Loui
3)Gersi Bego

Κοριτσια

1)Fero Fabiola
2)Μπαρουμα Καλλιοπη
3)Mhillaj Mariella

Eilanddagen

Kinderboekenschrijver Gideon Samson vertoeft een paar keer per jaar in Mirtos om te schrijven.
Zijn laatst uitgekomen boek EILANDDAGEN is geïnspireerd op Mirtos. De voorkant herken je meteen.

Centraal staat de twaalfjarige Jakob, die verplicht naar zijn Griekse vader, die hij eigenlijk nauwelijks kent, op vakantie moet. Aanvankelijk doet hij niet veel meer dan op zijn bed stripboeken lezen, maar dat verandert als hij de één jaar oudere Michalis (Miech) ontmoet en er een hechte vriendschap ontstaat. Als diens vakantieliefde van het vorige jaar Puck eerder dan verwacht ook op het eiland aankomt kantelen de verhoudingen drastisch. Het drietal overschrijdt een aantal grenzen, hetgeen ook consequenties met zich meebrengt. Ze hebben aan volwassenen niet veel, dus moeten ze hun eigen weg zien te vinden in een pure driehoeksverhouding.

Wij spraken met Gideon op het terrasje van Ermioni. (zie filmpje)

Eilanddagen is in mei van dit jaar uitgekomen en ligt in veel boekhandels. Je kunt hem ook on line bestellen bij de jou vertrouwde boekhandel. (Veel boekhandelaren verzenden gratis. Bol.com pas als je meer dan twintig Euro besteedt.)

De prijs is € 14.99.
ISBN: 9789025868079

Woon je of verblijf je op Texel, bezoek dan Nauta Boekhandel en ben je in de buurt van Assen, dan kun je naar Boekhandel Iwema.

Dick Ridder van Villa Mertiza interviewt kinderboekenschrijver Gideon Samson over zijn nieuwe boek "Eilanddagen" op het terras van Kafeneío "Ermioni' in Mirtos

Hoera wij zijn genomineerd

Samen met de collega’s van Villa Kastro zijn wij in de categorie appartementen genomineerd voor de Zoover Awards 2016. Dat is sowieso al een hele eer.

Maar hiermee heeft Zoover iets nieuws bedacht. Tussen 4 juli en 4 september moet een accommodatie zoveel mogelijk reviews, beoordelingen, binnenhalen met zo’n hoogst mogelijk cijfer.

Hoewel we dit wel een heel ingewikkeld gebeuren vinden, gaan we toch proberen jullie als gasten te bewegen om mee te doen.

Dit schreef Zoover ons afgelopen week:

Het nomineren
Scoort uw accommodatie op 31 mei 2016 gemiddeld een 8 of hoger? En heeft uw accommodatie meer dan 25 reviews? (voor accommodatietype “vakantiehuis” geldt minimaal 10 reviews) Het minimaal aantal reviews is afhankelijk van het accommodatie type. Dan wordt de kwaliteit die u uw gasten biedt, beloond met een nominatie voor de Zoover Awards en kunt u deelnemen. Hierbij geldt het gemiddelde waarderingscijfer over de periode van 1 januari 2015 tot en met 31 mei 2016.

Het stemmen
De stemperiode start op 4 juli en duurt tot en met 4 september 2016. Stemmen werkt op dezelfde manier als het schrijven van een review op Zoover.nl, met als enige verschil dat het via Zooverawards.nl verloopt. Roep uw gasten dus op om op Zooverawards.nl een review achter te laten. Deze ‘stemreview’ wordt dan automatisch ook als een gewone review geïntegreerd op Zoover.nl. Uw gasten hoeven dus maar 1 keer een review te schrijven. Alle genomineerden beginnen met 0 stemmen. Zo is er een gelijke start en is er transparantie voor zowel de accommodatiehouder als de consument.

De finale
Nadat de stemrondes zijn gesloten, wordt er gekeken naar de behaalde score en het aantal reviews. Via de mail worden de accommodatiehouders geïnformeerd of zij al dan niet een award hebben gewonnen. Op 29 september is de Award Show en daar worden de winnaars bekend gemaakt. Meer informatie over de Award Show volgt later.

Type Awards

Een accommodatiehouder maakt kans op de volgende Awards:

Zoover Award Goud (beste): is de accommodatie met de hoogste gemiddelde score binnen elke categorie. Deze accommodatie ontvangt een certificaat en een award. De Zoover Award Goud (beste) wordt binnen elke categorie 1 x uitgereikt.

Zoover Award Goud (populairste): is de accommodatie met het grootste aantal stemmen binnen elke categorie. Deze accommodatie ontvangt een certificaat en een award. De Zoover Award Goud (populairste) wordt binnen elke categorie 1 x uitgereikt.

Oranje Zoover Award: alle accommodatiehouders die ná het sluiten van de stemronde een 9 of hoger scoren, ontvangen een oranje certificaat en een label.

Je kunt dus tussen 4 juli en 4 september een review achterlaten via

www.zooverawards.com/villa-mertiza

ALLEMAAL BIJ VOORBAAT HEEL ERG BEDANKT

Een Prettige Bries Door Mirtos

Er gaat een warme wind door Mirtos. Geen harde en onrustige storm. Nee, een prettige bries.
Dat beeld kwam bij me op, toen ik vorige week aan de boulevard zat. Ik zag hoe overal vakantiegangers een plekje uitzochten voor hun avondeten en met hoeveel vriendelijkheid en attentie de obers en oberessen hen verwelkomden. Ik dacht: Ja, dat is de ‘ware kloostervrouwe melisse geest’. Dat is wat Mirtos typeert.
En ik dacht verder. Wat is er in pakweg de afgelopen drie/vier jaar veranderd? Die aardige vaak jonge mensen die voor lekker eten en drinken zorgen waren er toen ook al. En net zo aardig.
Er is wat aan de hand. Er is iets veranderd. Die warme wind. Die bries, die zorgt voor meer pittigheid. Er wordt wat minder met de armen over elkaar gezeten. Tijd van afwachten is veranderd in tijd voor wat actie.
Een paar voorbeelden? Wel, een aantal jonge mensen was de neergaande spiraal in hun leven zat en zij begonnen, tegen de depressie in, een winkel, wat ook een werkplaats werd. Soul’s Art is een succes en niet meer weg te denken in Mirtos.
Twee jaar geleden ging het eigenzinnige winkeltje van zoon Manos, de zoon van Panagiotis open. Nu verkoopt hij de mooie producten van het eiland waar hij zo van houdt.
Een paar jaar geleden vestigde zich hier een duikschool, die nu zijn bestaan bewijst.
Wij kregen een prachtige website mirtoscrete.gr, waardoor inmiddels een grotere diversiteit aan nationaliteiten wordt bereikt. Mirtos begint buiten haar grenzen voorzichtig meer bekendheid te krijgen, natuurlijk met behoud van zijn eigenheid. Dat wel.
De lokale cultuurvereniging is heel actief geworden en organiseert nu jaarlijks een aantal festiviteiten, zoals de onlangs gehouden ‘I run Mirtos’ loop. Mirtos wordt op die manier letterlijk actiever. En Angela heeft, ook met meer groepen en groepjes, meer werk dan ooit. Zij schakelt nu ook haar schoonzoon Ilias in als wandelgids.
Mirtos wordt attractiever voor ondernemers. Zomaar nog weer twee, misschien wel drie, nieuwe negoties erbij. Er komen door het aanbod meer dagjesmensen door het dorp kuieren.
En wat te denken van al die liveoptredens ’s avonds. Die trekken vakantiegasten, maar ook mensen uit de regio.
En dan hebben wij een kinderboekenschrijver, die hier zijn ideeën krijgt en zelfs een boek uitgeeft, waar het verhaal zich afspeelt in Mirtos. Dorp van inspiratie. We zouden wat uiteenlopende kunstenaars kunnen ontvangen, die hier lekker op straat kunnen werken. Het dorp leent zich er geweldig voor.
En niet onvermeld mag het werk van de huidige burgemeester blijven. Hij communiceert o.m. via Facebook en met een vertaalprogramma weet iedereen die hem volgt wat er in Mirtos speelt en ondernomen wordt. Ondermeer over het feit dat Mirtos heel wat schoner is geworden.

Als je nu wat angstig wordt, omdat er een Llorett de Marbeeld opdoemt, wees dan niet bevreesd. Het was, is en blijft kleinschalig. De sfeer is hetzelfde. Alleen die warme wind, die prettige bries, die mensen doet opstaan en hen gastvriendelijk en ondernemend doen handelen.

Ja, het gaat goed met Mirtos. Heel goed.

51 Mantinades

Een mantinada is een Kretenzisch volksrijm, bestaande uit twee regels van elk ongeveer vijftien lettergrepen. De thema’s zijn dagelijkse, menselijke gevoelens, zoals liefde, haat, erotiek, vreugde en deugd. Zij zijn eeuwenoud. Je hoort ze dagelijks op straat en ze worden ook vaak gebruikt in de traditionele Kretenzische muziek.

Een Nederlandse tuinder op Kreta, Frans van Vlerken, heeft talloze mantinades vertaald en deze verzameld in een boekje. De aquarellen zijn van zijn hand.

De mantinades zijn niet voor zeer tere zieltjes. Er wordt vooral in de erotisch getinte versjes een volks taalgebruik toegepast. Veel van zijn aquarellen zijn echt heel mooi en voor ons herkenbaar, omdat vele gemaakt zijn in de omgeving van Makri Gialos, oostelijk van Ierapetra.

Wij verkopen de boekjes voor Frans. Ze kosten 5 Euro.

VLUCHTEN VIA TRANSAVIA

Een greep uit de voordelige mogelijkheden. Er zijn er nog veel meer.

VLUCHTEN BIJ TRANSAVIA WORDEN NAARMATE ER MEER STOELEN WORDEN VERKOCHT WEL DUURDER

Bezoek aan Giannis van Mirtos Beekeeping een succes

De afgelopen maand zijn wij met twee groepen te gast geweest in de werkplaats van Giannis.
De bezoekers hingen aan zijn lippen. Hij vertelde met een grappig accent, maar in zeer goed verstaanbaar Nederlands, met passie over de bijenteelt. Hij liet de werktuigen zien die hij gebruikt en liet de mensen proeven van de geneeskrachtige pollen en zijn overheerlijke honing.
Na afloop verkocht hij behoorlijk veel van zijn producten.

Wil je ook een keer een bezoekje aan hem brengen? dan kunnen wij dat voor je regelen.

Giannis staat hier in zijn werkplunje, toen hij werd verrast door fotografe Jet Booij

Schildpad aangespoeld op strand van Mirtos

Om en nabij een meter is zij. Deze schildpad die nu al vijf pogingen heeft gedaan om haar eieren te leggen. Blijkbaar is het nog te onrustig voor de moeder, want de eieren zijn er nog steeds niet.
Het verhaal gaat dat moederschildpadden terug gaan naar hun geboorteplek om daar hun nakroost te leggen.

Maria’s smeuige sinaasappelcake

Ingredienten:

1 ½ glas suiker
4 eieren
olijfolie
1 grote sinaasappel
1 kleine sinaasappel
2 zakjes bakpoeder ( a 20 gram)
2 glazen cakemeel of bloem
1 snufje zout

Benodigdheden:

  • een mixer
  • een blender
  • een ronde taartvorm of tulbandvorm

Werkwijze:

Doe 4 eieren en de suiker in de beslagkom en mix het geheel door elkaar tot het smeuïg wordt.
Pak 1 grote sinaasappel, was hem en haal de pitten eruit; doe hem in de blender en verpulver hem ( met schil en al).
Voeg aan de eieren een glas olijfolie toe en mix dit. Doe dan de sinaasappelpulp erbij en meng het door elkaar.
Doe dan de kleine sinaasappel ( wassen en ontpitten) in de blender, verpulver ook deze en voeg dit toe aan de mix
Mix daarna de 2 zakjes bakpoeder door het mengsel. Voeg dan 2 glazen meel of bloem en een snufje zout toe en meng het geheel weer.

Pak dan de bakvorm en vet deze goed in met een flinke scheut olijfolie. De overtollige olie opvangen en de vorm met wat bloem doorschudden.
Is het beslag wat te dun, mix er dan nog wat bloem doorheen. Maria voegt er dan nog wat ( 2 eetlepels) chocoladehagelslag aan toe en dan het beslag in de vorm storten.

De oven op 150 graden voorverwarmen en dan gaat de cake 45 tot 60 minuten in de oven.
Prik dan even met een satéprikker erin of de cake gaar is.

Eet smakelijk! Kali Orexi!

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Neem contact op met Villa Mertiza

Wil je bericht krijgen wanneer er een nieuwe Nieuwsbrief is verschenen, wil je ons gratis Glossy Magazine bestellen, of wil je ons gewoon bestoken met allerlei vragen? Gebruik onderstaand contactformulier om contact op te nemen, en wij mailen jou zo snel mogelijk terug!

4 + 3 =

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2016 mertiza-zonlogo-mini Villa Mertiza