Nieuwsbrief 1 juli 2018

DE ZOMERVAKANTIE GAAT BEGINNEN !!

En dat is voor heel veel mensen iets waar zo lang naar uit wordt gekeken. Grote mensen en de kleinere exemplaren. Die halen hun rapportjes op, vliegen over het schoolplein en verspreiden zich in de eventjes vrije wereld. Wij wensen groot en klein een heel mooie vakantie. Geniet er van.
Afgelopen maand kregen wij ook nieuws van veel geslaagde jongeren onder onze gasten. Die hebben nu een mooie lange tijd, hopelijk, om te ontspannen, leuke dingen te doen, voordat een nieuwe richting wordt ingeslagen. Allemaal van harte gefeliciteerd en de ouder of ouders natuurlijk ook.

Luierwammesen, slenterfanten, lanterluieren. IJsje op terrasje, picknickje in het park, barbecuetje in de tuin, tot laat genieten van een rode ondergaande zon. Even schuilen voor een tropische bui en dan fluitend op de fiets met de kop in een zomerbries. Of als een bommetje plensplonzen in een waterplas. Heerlijk. Dat is zomer. Dat is vakantie.

Hier in Mirtos is het niet veel anders. Het zee-, zon-, zomergevoel is het dorp binnengekomen en gaat nog lang niet vertrekken. Vaak zelfs tot in december blijft het hangen. Dat heb je ervan als je in ons micro klimaat bijna altijd buiten leeft. Vaak alleen maar in de schaduw, zoals wij dat doen.
Alleen zijn wij wel aan de slag. Maar ook dat is voor het grootste deel buiten de voordeur. Op het plekje naast de voordeur van Villa Mertiza. Dick noemde dat vaak zijn buitenkantoor.

Wij hopen veel gasten te mogen ontvangen om hen een prachtige zomervakantie te bezorgen. Dat zal vast en zeker lukken. En… er is overal in de komende twee maanden nog plek in onze twee accommodaties. Om dat nu wat aantrekkelijker te maken hebben wij mooi geprijsde vluchten gevonden op de site van Transavia. Vertrek uit Amsterdam, maar ook vanuit de comfortabele luchthavens van Groningen, Rotterdam en Eindhoven. Vorige keer meldden wij ook, dat in de eerste drie weken van juli wij een leuke aanbieding hebben voor het verblijf bij ons in huis. Combineer dat met scherp geprijsde vluchten en wie weet vier je jouw en jullie zomervakantie binnenkort in Mirtos.

Kijk voor al deze informatie verderop in onze juli Nieuwsbrief.
Veel zomerzonnig leesplezier!

ZOMEREDITIE VAN GRIEKENLAND MAGAZINE IS UIT

Blauwe luchten, pittoreske witte huisjes met felgekleurde kozijnen en deuren, de kerken, pleinen, doolhofstraatjes: het is het beeld dat veel mensen hebben van Griekenland. En het klopt ook vaak, zoals in het nieuwe Griekenland Magazine wordt getoond. Het beeld is te zien op de meest schilderachtige eilandengroep van het land, de Cycladen, maar ook in de traditionele dorpjes op het platteland. Voor beiden uitgebreid aandacht. Maar ook een exclusief interview met Maria Farantouri, reportages uit Thessaloniki, de vaste rubrieken en de uitslag van de wedstrijd De beste Griek! Dicks columns gaat over het verdwijnen van de bekende periptero’s, die schattige kioskjes waar mensen elkaar treffen.
Het zomernummer van Griekenland Magazine ligt voor €5,99 in de winkel. Het blad is ook verkrijgbaar via www.reisbladenkiosk.nl (zowel digitaal als print)

MIRTOS TV

Ja, Jurrie heeft het beloofd. Er komen zelfs bedrukte T-shirts voor de cameralieden van MirtosTV. Daarop het logo, dat je hierbij ziet afgedrukt. Indrukwekkend! Voor Dick dan, want hij is naast Jur vooralsnog de enige vaste cameraman, die MirtosTV rijk is. Waarschijnlijk maakte Jur zich wat zorgen over de nieuwbakken pensionado. Verveling, Geraniums en de Mertizastaf lastigvallen met bemoeizuchtige op- en aanmerkingen. Dus werd Dick ingezet voor opnamen van muziekgezelschappen, die optraden in het dorp. Inmiddels zijn dat al aardig wat clips geworden. Opgenomen met meerdere camera’s, lopend en vast en daarna gemonteerd door Jurrie.
Dick heeft ooit gewerkt voor RTV Drenthe en heeft daar ook televisieopnamen gemaakt. Is hij goed? Nou ja, hij doet het wel aardig, maar vooral: hij heeft er aardigheid in. En dat terwijl de geraniums in zijn directe omgeving de verwelking nabij zijn.
Geniet van een aantal opnamen, die wij jullie graag laten zien.

(Noot van de redactie: vergeten wij niet Stathis Daskalakis, die al diverse malen werd ingezet als tweede cameraman. Binnenkort, als onze derde camera arriveert, zullen wij zeker weer een beroep op hem doen)

MIRTOS HEEFT WEER PARKEERHEKJES GEPLAATST

De zon en de sfeer van Mirtos trekken bezoekers. Vaak hebben die een auto mee. De Grieken eentje van hen zelf, de vakantieganger een huurmodelletje. Dat brengt zo nu en dan verkeersproblemen met zich mee. Raar parkeren, daar kan men soms wat van! Strak om een hoek, zodat je soms driemaal moet insteken, voor je een straatje in kan draaien. In Nederland wordt dat licht lompe parkeergedrag beloond met een vette prent. Hier komt dat minder dan zelden voor. Handhaving is niet echt een Grieks ding. Daarover straks wat meer in de column van Dick.
Vorig jaar maakten wij hier kennis met anti parkeer hekjes. Die voldeden, maar niet zo lang. De schroeven in het wegdek waren veel te kort. Dus een redelijk klein botsje en het werd hekje verrekje. We gaan zien of ze dit jaar meer bestand zijn tegen slordig inrijgedrag. Laten wij het hopen.
Het wachten is nog wel op uitbreiding van een aantal parkeerplaatsen aan de rand van het drop. Dan kan het hier verkeersluw worden. Maar alles op zijn tijd. Toch? Daarom zijn wij hier zo graag met zijn allen.

Foto’s van Facebook Alekos Pantelakis

Duitsland maakte 2,9 miljard winst met hulp aan Griekenland

Bron: Parakalo

Duitsland heeft sinds het eerste reddingsplan voor Griekenland in 2010 ongeveer 2,9 miljard euro verdiend aan rentewinst. Dat blijkt uit het officiële antwoord van de regering op een vraag van De Groenen.

De winst komt voornamelijk uit de aankoop van Griekse staatsobligaties onder het zogenaamde Securities Markets Program (SMP) van de Europese Centrale Bank. De afspraak was dat de SMP-winsten van andere eurolanden aan Griekenland werden uitbetaald als Athene aan alle verplichtingen zou voldoen.

Duitsland deed dat volgens het antwoord van de regering twee keer. In 2013 werd door de Bundesbank (de Duitse centrale bank) 527 miljoen euro winst overgedragen aan Griekenland, in 2014 ging ongeveer 387 miljoen naar het Europese noodfonds (ESM). In 2013 werd een totaal van twee miljard euro naar Griekenland overgemaakt. In 2014 ging ongeveer 1,8 miljard euro naar een geblokkeerde rekening van het ESM.

Het document van het ministerie van Financiën laat zien dat de Bundesbank tegen het einde van vorig jaar 3,4 miljard euro aan rente had verdiend op Griekse obligaties die in 2010-11 waren gekocht. In totaal blijft er een winst over van 2,9 miljard euro.

“In tegenstelling tot alle rechtse mythen, profiteerde Duitsland massaal van de crisis in Griekenland”, zei Sven-Christian Kindler, het parlementslid van De Groenen die de vraag aan het ministerie van Financiën stelde. “Het kan niet zo zijn dat de federale overheid de Duitse begroting herkapitaliseert met miljarden aan Griekse rente-inkomsten.”

Hij pleit daarom voor schuldverlichting voor de Grieken. “Griekenland heeft hard gewerkt en zijn verplichtingen nagekomen, nu moet de Eurogroep zijn belofte nakomen”, aldus Kindler.

Pizza Hawaii heeft Griekse wortels

Mirtos kent twee pizzeria’s. Restaurants, waar pizza’s worden gemaakt en opgediend. Koula’s Restaurant, voorheen Pizza Mirto en Ca’Nova. Het laatste met Italiaanse roots van de vorig jaar overleden Claudio. Op beider menukaarten prijkt ook de Pizza Hawai. En ja, dat is een Griekse uitvinding:

“Kimono, kimono, kimono. Ha! Of course! Kimono is come from the Greek word Χειμώνα, is mean winter. So, what do you wear in the wintertime to stay warm? A robe. You see: robe, kimono. There you go!”

Aan deze scene uit de film ‘My big fat Greek wedding’, waarin vader Portokalis wil aantonen dat ieder willekeurig woord eigenlijk uit het Grieks komt, moest ik denken toen ik las dat de bedenker van de pizza Hawaii was overleden. Want de geliefde / gehate pizza met ham en ananas blijkt namelijk óók Griekse wortels te hebben.

De jonge Sam Panopoulos

Sotirios ‘Sam’ Panopoulos werd in 1934 geboren in Vourvoura, een dorp in Arcadië op de Peloponnesos. In 1954 stapte hij op de boot naar Canada en tijdens een korte stop in Napels at de jonge Griek voor het eerst pizza. Het gerecht viel in de smaak bij Panopoulos, die in Canada samen met zijn broers Elias en Nikitas een aantal restaurants opende.

Experiment

In het Satellite Restaurant in Chatham serveerden ze typisch Amerikaanse gerechten zoals hamburgers en patat, maar ook Chinese gerechten en ontbijtjes. In 1962 besloten de broers Panopoulos de kaart uit te breiden met pizza’s, toen nog een redelijk onbekend fenomeen in Canada. Best lekker zo’n pizza maar ook wel een beetje saai, vond Sam Panopoulos. De pizza werd meestal belegd met champignons, spek of pepperoni. Panopoulos kwam toen op het idee om ananas uit blik toe te voegen aan een pizza met ham en spek. En zie daar: de geboorte van de pizza Hawaii – vernoemd naar het merk ingeblikte ananas dat hij gebruikte.

“We waren jong en in een experimentele fase, we deden het voor de lol. We wilden weten hoe het smaakte”, verklaarde Panopoulos later. “Die stukjes ananas maakten de pizza lekker fris.” Het experiment bleek een laaiend succes bij de klanten van het Satellite Restaurant en de pizza werd definitief toegevoegd aan de menukaart.

Tegenwoordig is de pizza Hawaii op de kaart van vrijwel iedere pizzeria terug te vinden. Niet tot ieders tevredenheid, want behalve pizza-Hawaii-liefhebbers is er ook een grote groep haters. De president van IJsland zei eerder dit jaar zelfs dat hij de pizza Hawaii zo vreselijk vindt dat het eigenlijk verboden zou moeten worden.

Panopoulos snapte niets van de kritiek. Hij was uitermate blij dat hij iets had verzonnen dat mensen graag eten, zei hij in een interview met de BBC. Alleen wel jammer dat hij er geen patent op had aangevraagd. Sam Panopoulos overleed op 10 juni 2017 op 83-jarige leeftijd.

Plakous – pita – pizza

Overigens is het ook heel goed mogelijk dat pizza afgeleid is van het Grieks. Napels, de bakermat van de moderne pizza, werd rond 600 voor Christus gesticht door Griekse kolonisten die de stad Νέα Πόλις (Néa Pólis =nieuwe stad) noemden. Het werd een van de belangrijkste steden van Magna Graecia, het Griekstalige zuiden van Italië.

Bovendien aten de oude Grieken plakous, een plat brood dat op smaak werd gebracht met toppings als kruiden, ui en knoflook. Hoe zouden we dat tegenwoordig noemen? Precies: een pita. Vader Portokalis zou vast goedkeurend hebben geknikt. You see: plakous, pita, pizza. There you go!

Met dank aan de website van Parakalo

JULI AANBIEDING EN PRIJZEN JULI, AUGUSTUS EN OKTOBER

Dit online document wordt regelmatig geactualiseerd en is ook te vinden op aanbiedingen.mertiza.com

COLUMN

door Dick Ridder

HANDHAVING IN GRIEKENLAND

Een paar dagen geleden las ik een raar bericht. De politie in Nederland is voornemens stoeptekenen te beboeten. Als je dat hier aan Grieken vertelt, dan moet je allereerst uitleggen wat stoeptekenen eigenlijk is. Van krijt en stoeptegels. Nu is er niet al teveel plaveisel, dat zich leent voor deze artistieke uitingen van jonge talenten. Maar wordt het de mensen hier duidelijk wat stoeptekenen is en vertel je dat de politie daartegen gaat optreden, dan gaan beentjes en armpjes gierend van plezier omhoog. ‘Je bedoelt een waarschuwend vingertje of zo?’ Nee, een boete. Betalen. En niet zoals in Griekenland met 50% korting als je binnen een week die schuld vereffent. Want dat is zo. Honderd Euro snel betalen en je hoeft maar vijftig Euro af te rekenen.
Nederland kent een strenge handhaving. Zo vertel ik wel eens dat onnodig claxonneren een paar honderd Euro kost. Men kijkt mij met een mengeling van verbazing en afkeuring aan. Rij maar eens door een grote stad, Heraklion of Athene en je hoort niet anders dan getoeter en gepepper. Overdag en zelfs ’s nachts. En nog zoiets: Mobiel telefoneren achter het stuur. In Nederland mag je, geloof ik, je mobieltje niet eens in je handen hebben. 230 Euro en geen procentje korting. Hier zoekt men bij het willen instappen eerst naar de autosleutels en direct daarna naar de kinito. De mobiel. Het is dan een kwestie van sturen, schakelen, remmen, gasgeven en uitgebreid oreren in de linker- of rechterhand. Luidkeels natuurlijk, want de afstand tot de gebelde of beller kan giga zijn. Men zoekt er ook dingen in op, terwijl de banden kilometers vreten. Mag dat dan? Nee, zeker niet. De boete is 100 Euro, binnen een week betaald 50 Euro, maar geen agent die daar op let. Die heeft net een collega aan de mobiele lijn.
Waar het om veiligheid in het verkeer gaat, kan je stellen dat snelheid soms wordt gecontroleerd en ook het dragen van een veiligheidsriem. Ook wordt een wegdeelnemer beboet voor het overschrijden van de aaneengesloten middenlijn. Een lid van ons team heeft dat mogen meemaken.
Maar gassies die als gekken zonder helm rijden of half achter op het hoofd gedragen met een bandje om de nek. Dat is zondermeer een poging tot mobiel suïcideren. Ik zie het zo vaak. Niet zelden jonge koeriers van pakjes of pizza’s.
In het verkeer wordt hier niet veel aan handhaving gedaan. Zou dat wel gebeuren, dan stroomt het geld binnen en vermindert het aantal slachtoffers van verkeersongelukken drastisch. Griekenland kent het hoogste aantal dodelijke verkeersslachtoffers per hoofd van de bevolking in Europa. Een treurig record.
In ons dorp zien we nauwelijks politie. Vroeger had het zijn eigen dienders, maar die zijn al eeuwen met pensioen. Het bureautje is opgeheven. Nu zijn we afhankelijk van de mannen en vrouwen uit Ierapetra. En die komen hier weleens doorheen rijden, maar zien al die rare parkeercapriolen ruimhartig en goedertieren door de vingers. Een heel enkele keer belt onze burgemeester met de sterke hand als er echt iets te gortigs aan de hand is. Dan wil er nog wel eens een bonnenboekje uit een borst- of kontzakje worden getrokken.
Handhaving is er wel bij de belastingdienst en de sociale verzekeringsinstantie. Hun boetes zijn berucht vanwege hun gortigheid. Dus zijn ondernemers in diepe vreze, als het gerucht zich verspreidt dat ‘ze’ in het dorp zijn. Maar waar het gaat om echte veiligheid… Zo kunnen vrachtwagens op de rond- of randweg, net wat je wilt, de toegestane snelheid van 40 kilometer met gemak en zonder hinder verdubbelen. Een rijdende massa scheert rakelings langs geparkeerde auto’s.

Wat ik wil? Ik ben geen law and ordertypetje. Stoeptekenen beboeten. Hou toch op. Maar gevaren vermijden? Verminderen? Treed dan maar op. Iedere dag staat hier een kalf bij een put.

SIEMON’S RECEPTKEUZE

Lamsvlees met boontjes

( voor 4 personen)

Dit stoofschotelrecept heb ik vorig jaar mede gemaakt tijdens een kookworkshop in Vamos.

Ingrediënten:

  • 1 kilo lamsvlees, in blokje gesneden
  • 1 kilo boontjes ( vers of bevroren)
  • 1 kop olijfolie
  • 1 grote ui, gesneden
  • 3 teentjes gesneden knoflook
  • 3 geraspte wortels
  • 4 verse tomaten geraspt, of 2 kopjes tomatenblokjes uit blik
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 koppen water
  • Zout en peper naar smaak, eventueel wat oregano

Bereiding:

Doe olie in een hapjespan en laat het heet worden. Braad hierin het lamsvlees en de gesneden ui en knoflook.
Braad het ongeveer 10 minuten aan.

Voeg de geraspte wortel, zout en peper toe en meng het goed door elkaar.

Na ongeveer 10 minuten de tomatenpuree, het water en de verse tomatenrasp of de tomatenblokjes toe. Laat het ongeveer 40 minuten zachtjes pruttelen.

Voeg dan de boontjes toe, meng het goed door elkaar en laat het nog 30 minuten sudderen.

Eventueel een schep suiker toevoegen aan de saus. Lekker met aardappelen uit de oven en vers knapperig brood.

Eet smakelijk

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2018  Villa Mertiza