Nieuwsbrief 1 juli 2019

Beste lezers,

Zoals jullie vast gemerkt hebben heeft de nieuwsbrief op zich laten wachten.
Dit komt door de afwezigheid van onze hoofdredacteur, Dick Ridder. Wij hopen allemaal dat hij snel weer met een potlood tussen zijn tanden en een potje Tipp-Ex in de aanslag achter zijn schrijfmachine zal zitten.
Hierbij onze begin-zomer-nieuwsbrief!

De temperatuur is zoals wij het van deze tijd mogen verwachten en de gasten en de werkers in Mirtos vertragen hun pas in een aangename tred met op de achtergrond het luide gezang van de krekels.
Mirtos begint nu echt op gang te komen, de boulevard zit vol mensen die lekker lunchen of dineren,de kinderen lopen met een ijsje in de hand en de strandbedjes worden graag bezet, het mooie beeld van zomer in Mirtos.

In deze uitgave een stukje over onze nieuwe parkeerplaats en: ‘is Mirtos alleen een luier lummel dorp in de zomer of kan je ook iets actiefs doen en iets leren over de omgeving en de traditie van Kreta?’

Voor degenen die niet weten wat ze moeten eten vanavond, Siemon heeft al een keuze voor je gemaakt en het recept staat verderop te lezen.

Nog geen vakantie geboekt? Misschien wel twee leuke aanbiedingen voor jou!
Voor degene die al geboekt heeft kan de voorpret met het lezen van deze nieuwbrief beginnen, voor de ander is het misschien wel ter inspiratie om leuke plannen te maken.
Wat het ook gaat worden, wij wensen jullie veel leesplezier,
Het Mertiza Team

AANBIEDINGENdoor Bjern

AGENDAdoor Jurrie

DE MIRTOSCRETE AGENDA

MirtosCrete.gr houdt een agenda bij met alle muzikale, sportieve, en culturele evenementen. In het seizoen nemen wij de agenda integraal op in de Mertiza Nieuwsbrieven.

EXCURSIESdoor Angela

Achter de heuvels van Mirtos…

Opeens is het zomer… dit gebeurt meestal in de laatste dagen van mei of de eerste week van juni, de tot op dat moment lekkere temperaturen van rond 25 graden gaan omhoog tot boven de dertig… en de eerste krekels beginnen met hun karakteristieke lawaai, vanaf dan is het echt zomer.

De warmte beperkt de aktiviteiten van wandelen, fietsen of hardlopen rond het dorp, liever gaat men aan het strand lekker zwemmen en later op een teras zitten en naar de zee kijken… ontspanning puur…

Maar soms wil men toch nog iets meer doen, “wat zijn dat voor lichten die men achter in de vallei s’avonds ziet?” Dat is een vaak gestelde vraag… Of “Hoe is het in de bergen? Leven daar ook mensen? En zo ja, hoe leven ze daar?”
“Ik wil eigenlijk graag maar een paar uurtjes weg van Mirtos, maar toch eind van de middag weer lekker de zee in.. en het liefst niet zelf rijden, op deze nauwe wegen, dat is best eng.”

 

Dat kunnen we regelen! Zo hebben we (Angela en Bjern, beiden met onze eigen ervaring op het gebied van gidsen en organisatie) ons aan tafel gezet en samen een klein programma voor de warme zomermaanden samengesteld. “Achter de heuvels van Mirtos” is ons motto. Dus niet te ver rijden, niet te lang op stap maar wel een paar mooie plekken bezoeken, cultuur en natuur met een kleine culinaire touch erbij. Siga siga (langzaam langzaam, dus rustig aan) rijden we de bergen in en ontdekken een ander gezicht van de regio, twee, drie graden koeler, met mooie vergezichten en interessante ontmoetingen.

De groepsmaat is tussen 4 tot 8 personen bij de halvedags excursies om een bepaalde kwaliteit en niveau te houden. Met de minibus van Villa Mertiza kunnen we overal naartoe rijden en genieten de gasten van een persoonlijke sfeer.
Voor meer details neem een kijkje hieronder of op onze website.

Voor wie een langere dagtocht wil, ook dat is mogelijk. Drie programma’s zijn al opgezet, maar er kan altijd met een persoonlijk gesprek een programma op maat gemaakt worden.

PARKERENdoor Jurrie

DE NIEUWE PARKEERPLAATS

En hij heeft het hem geflikt, onze herkozen burgemeester Alekos Pantelakis. Maakten wij in de vorige Nieuwsbrief nog gewag van de crowd-funding party op het dorpsplein ter financiering van deze voorziening, heden kunnen wij melden dat het terrein reeds is aangelegd, en vol in gebruik.

TEST DRIVE

Om zicht te krijgen op de te verwachten verkeersstromen, de bandbelasting en de wendmatigheid voor small to medium sized vehicles, ondernam Bjern een proefrit.

VLUCHTENdoor Jurrie

RECEPTdoor Siemon

SIEMON’S RECEPTKEUZE

Dit recept komt uit het boek: “Smaken van de Griekse Zagori”.

Dick en ik werden uitgenodigd door Daan Welboren en hebben op Texel een Griekse “Read en Eat- avond meegemaakt.
Daar werd dit boek gepresenteerd en werden gerechten uit het boek geserveerd.
Wat ook wel leuk was; er werd wijn van het Huis Lyrarakis geschonken door hun vertegenwoordigers uit Opperdoes.

Fasolakia Ladera

sperzieboontjes op z’n Grieks

  • 1,5 kilo sperzieboontjes
  • 1,5 dl olijfolie
  • 2 uien fijngehakt
  • 2 a 3 tomaten, ontveld en fijngehakt
  • 1 of 2 teentjes knoflook, fijn geperst
  • 2 wortels, geschrapt en in stukjes gesneden
  • Zout en peper
  • Oregano naar keuze
  • 2 dl warm water
  • Half bosje peterselie, fijn gehakt

Bereiding:

Haal de uiteinden van de boontjes, breek of snij ze doormidden.
Verhit olijfolie in een ruime pan, voeg de uien toe en bak ze totdat ze zacht zijn.
Voeg de tomaten toe en laat even meebakken.
Doe de bonen, wortel, knoflook, zout, peper, oregano en het warme water erbij.
Doe een deksel op de pan en stoof alles in ongeveer 45 minuten op een matig vuur. Houd in de gaten dat niet al het vocht verdampt. Strooi dan de peterselie er over.
Dit gerecht kan zowel warm als koud geserveerd worden.
Lekker met wat feta, brood en tzatziki.

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2019  Villa Mertiza