Nieuwsbrief 1 juni 2016

NIEUWE VORMGEVING: EVEN WENNEN?

Er zijn veel reacties binnengekomen op de Nieuwsbrief nieuwe stijl. Allemaal zeer positief. Ook waren er talloze complimenten voor Jurrie Eilers die hem heeft ontworpen. Eén opmerking kwam uit Texel: Mooi, het is wel even wennen. En dat begrijpen wij. Het leest net allemaal wat anders. Wij schreven al dat wij de zaak wat op de kop gingen zetten. Niet letterlijk. Het is nu meer een snoepwinkeltje, waar je her en der wat naar smaak kunt graaien. Wil je een filmpje, dan klik je deze even aan. Of wil je een foto wat groter zien, ook dat kan.
Ook deze brief bevat wat filmpjes. Bewegende beelden spreken niet zelden iets meer tot de verbeelding. Sfeermakertjes. Lokkertjes misschien wel.

Hoe dan ook, heel veel kijk-, luister- en leesplezier.

Het Mertiza Team

Nederlandse toeristen minder naar Griekenland. En dat is nergens voor nodig.

Afgelopen week kwam ‘NBTC-NIPO’ research met het nieuws dat Griekenland tot nu toe 29% minder Nederlanders ontvangt dan vorig jaar. Dat is slecht nieuws voor Griekenland dat zeer gesteld is op juist Nederlandse gasten. Op een enkele uitzondering na, zijn Nederlanders beleefd, vriendelijk. Zij maken toeristen ook wel anders mee.
Turkije is er nog slechter aan toe met een daling van 39%. Dat kan ik nog wel begrijpen. Het politieke klimaat daar, de aanslagen die daar al of niet een relatie mee hebben, geven mensen een gevoel van onveiligheid in hun vakantie. Maar Griekenland?

De situatie in Griekenland is stabiel. Zelfs minister Dijsselbloem, toch geen groot fan van het land, prees de stabiliteit van de huidige regering.
Griekenland is volop klaar om toeristen te ontvangen. Het land heeft een lange traditie van vriendelijk en behulpzaam gastheerschap. Veel mensen die andere landen vergelijken op deze punten geven Griekenland een grote voorkeur. Nederland en Griekenland worden al enkele jaren in onderzoeken van o.a. reisgraag.nl als meest vriendelijke landen omschreven. Voor Nederlanders is vriendelijkheid en gastvrijheid blijkbaar heel belangrijk. Dus waarom zouden zij Griekenland dan mijden?

Bestemming 2016 Ontwikkeling 2016-2015
1. Frankrijk 1.310.000
2. Spanje 1.130.000 +
3. Duitsland 750.000
4. Italië 720.000 +
5. Oostenrijk 370.000
6. Griekenland 320.000
7. Groot-Brittannië 280.000 +
8. Portugal 270.000 +
9. Turkije 250.000
10. Verenigde Staten 220.000

Vluchtelingen misschien?

Op enkele eilanden voor de Turkse kust en het noorden van Griekenland na is er geen vluchteling te bekennen. En op die bewuste plekken zijn zij direct opgevangen op vaste locaties. Momenteel wagen vluchtelingen de oversteek vanuit Noord Afrika naar Italië. In Griekenland komen nauwelijks bootjes aan.
Dus ook dat is geen reden. (ik vind overigens persoonlijk dat al of niet een aantal vluchtelingen tegenkomen geen reden is om niet naar zo’n eiland op vakantie te gaan).

Is er dan geen crisis? Jazeker. De Grieken merken dat uiteraard. Bezuinigingen en verlagingen van lonen en pensioenen zijn hard aangekomen. Maar vakantiegangers merken er totaal niets van. Niet in aanbod, niet in dienstverlening.

En nogmaals geldt ook dit jaar: je kunt gewoon volop geld uit de muur halen, er is benzine in overvloed, de supermarkten zijn zeer goed gevuld en de horeca kan je zoals altijd de heerlijkste gerechten voorschotelen.

Omdat touroperators en chartermaatschappijen ook last hebben van het dalende toerisme uit Nederland, vind je nu vaak mooie aanbiedingen. In ruim 3 uur ben je vanuit Nederland in Griekenland geland.

Een zonnige, veilige en betrouwbare vakantie in Griekenland. Ik steek mijn hand ervoor in de zon.

De Blauwe Vlag van Mirtos

zoom in op de kaart om ons te vinden!

Dit jaar heeft Kreta wederom talloze blauwe vlaggen toegekend gekregen. Ook Mirtos hoort daar weer bij. De blauwe vlag wordt toegekend door de FEE (Foundation for Evironmental Education). Het duidt aan dat strand en zee schoon en veilig zijn.
Er worden enkele eisen gesteld. Zo moet het zwemwater van hoge kwaliteit zijn. Het strand moet worden schoongehouden en er moeten afvalbakken en toiletten zijn geplaatst. Verder is er reddingsmateriaal aanwezig en een EHBO post.
Op het strand met een blauwe vlag, zoals in Mirtos, vind je meer informatie over de kust, de kwaliteit van het zeewater en voorlichting over natuur en milieu.

Mirtos – Tertsa Vice Versa

Het heeft geduld en veel schokdempers op de proef gesteld. De zes kilometer lange route van Mirtos naar Tertsa. Omgekeerd mag ook. Maar we kunnen het heuglijke nieuws nu brengen: De weg wordt in zijn geheel geasfalteerd. Het lag niet zo zeer aan de overheden aan deze kant van de provincie- en gemeentegrens. Die ligt in Vatos. Het was vooral het geneuzeltreuzel van de gemeente Viannos en de provincie Heraklion. Men had blijkbaar geen groot belang bij een verbeterde route. Maar we zien niet meer om. Wij kunnen vooruitkijken naar een mooie, meer egale weg. Veiliger ook. Rijwielverhuurder en -hersteller Jurrie Eilers is er ook blij mee: “De brikken zullen schoner terugkomen, de banden, de assen en de velgen hebben minder te lijden”

© De foto’s zijn gemaakt door onze burgemeester Aléxandros Pantelákis.

Griekenland Magazine Zomereditie

De zomereditie is verschenen

Elk kwartaal de mooiste reisverhalen, fotoreportages, achtergrondartikelen uit Griekenland en Cyprus. Maar ook grappige columns van bijvoorbeeld Dick Ridder, een leuke puzzel en prijsvragen waar je fraaie prijzen mee kunt winnen. Natuurlijk bevat Griekenland Magazine altijd de beste reisaanbiedingen van Griekenland-specialisten en word je goed geïnformeerd over de mogelijkheden van reizen naar bijzondere bestemmingen op het vasteland en de eilanden.
Griekenland Magazine lees je om je voor te bereiden op een reis, terug te kijken op een heerlijke vakantie of gewoon te genieten van al het moois dat Griekenland heeft te bieden.

verkrijgbaar in de betere kiosk en boekhandel

Lyrarakis, de huiswijn van Mertiza

Vaak willen onze gasten een lekker glaasje wijn nuttigen. Voorheen zochten wij het bij een superslobber. Een behoorlijke wijn voor het zachte prijsje van een Euro per glas. Dat is nu voorbij. Wij hebben rood in de vitrinekast en wit en rosé in de koelkast. Je pakt een glas uit de vitrine, je schenkt zelf in en je noteert even je naam op ons drankenlijstje. Anderhalve Euro voor een kwaliteitswijn van… Lyrarakis. Veel meer informatie over deze misschien wel allerbeste wijnproducent van Kreta, te vinden in Algani, tref je aan in de Mertiza 2. Deze is altijd nog aan te vragen via ons e-mailadres info@mertiza.com

Het filmpje laat een open dag zien bij Lyrarakis. Afgelopen weekend waren zij, samen met zestien collega’s, een weekend open voor belangstellenden, die een kijkje wilden nemen in de prachtige wijnstreek onder Heraklion. En proeven natuurlijk.
Lyrarakis is vijf dagen per week voor publiek geopend. Zeer de moeite waard.

Kreta onvindbaar op NOS Journaal

Onder in beeld van de weerkaart van Europa hebben de vormgevers van het NOS journaal een bedieningspaneeltje geplaatst. Even op iets drukken en er verandert iets. Wat? Dat weet ik niet. Dit paneeltje bedekt echter het eiland Kreta. Het gehele grondgebied van Europa is in beeld, behalve Kreta. Wij bedachten het volgende en gaven dat door aan Gerrit Hiemstra:

Het gedroomde bruggetje

“Overstromingen vanwege hevige regenval in West Europa. Dus snel naar Gerrit Hiemstra voor het weer. Gerrit, waar is het wel stabiel in Europa?”
Gerrit antwoordt vrolijk:
“Daarvoor moeten wij naar Griekenland en vooral naar Kreta. Wij kregen een klacht uit Mirtos, dat ligt aan de zuidkust vlakbij de meest zuidelijke stad van Europa Ierapetra. Iemand meldde op Facebook, dat Kreta niet zichtbaar is op onze weerkaart. Want dit paneeltje zit er voor. Dus kun je Kreta niet zien liggen.
Wij schuiven nu, op verzoek van de mensen in Mirtos, de kaart iets naar boven, kijk daar gaat’ie. Voortaan is dit prachtige zonnige eiland Kreta heel goed te zien. En daar is het momenteel rond de 26 graden met volop zon. En dat blijft voorlopig zo”
NOS JOURNAAL: HARTELIJK BEDANKT!!

Wat een bruggetje is snap je direct als je het volgende grappige fragment bekijkt.

De boekjes van Aad Alleblas

Wij hebben hem in mei leren kennen. Aad Alleblas. Een bevlogen mens, betrokken bij de slachtoffers van de brand in april. Hij heeft ons bezocht en met ons meegedacht over mogelijkheden de mensen hier nog meer te helpen.

Hij nam twee cadeaus mee. Er kwam een glimp van herkenning. Eentje hadden we al. Niet wetend wie Aad Alleblas was of is. De andere was nieuw voor ons. Siemon heeft ze beide met plezier gelezen. Zij zijn nog te koop, ondermeer bij Uitgeverij Boekenbent. Je betaalt € 7,95 per boekje. Klik je de plaatjes aan, dan kun je ze direct bestellen.

De Humor ligt op Karpathos

Het boek is een uit de hand gelopen reisverhaal maar mag en kan ook niet als zodanig in dat hokje worden geplaatst. Het laat de bewoners van het Griekse eilandje Kárpathos van een totaal andere kant zien. Een zijde vanuit een humoristisch oogpunt bekeken. Anekdotes verteld. Laat zien hoe geweldig je jezelf kan vermaken met de Grieken. Hun geweldige vertelkunsten. Het dramatische, melancholische, lyrische en euforische gevoel wat zij bij jou losmaken

 

Er gaat een vent naar Kreta

Na z’n succesvolle eerste boek, ‘de humor ligt op Kárpathos’, heeft Aad Alleblas opnieuw het Griekse leven van alledag aan het papier toevertouwd: ‘Gaat er een vent naar Kreta…’ Talloze keren heeft de Haagse Westlander het grootste van alle Griekse eilanden bezocht. Nieuwsgierig naar wat hem nu weer te wachten stond vloog hij er naartoe, niet zelden keerde hij vol ongeloof en soms ook met onbegrip terug. Maar de doezelende dorpjes, de rijke historie en de eenvoud van het bestaan in al zijn facetten hebben een zuigende werking. ‘Gaat er een vent naar Kreta…’ is andermaal een aaneenschakeling van doldwaze en idiote avonturen.

VLUCHTEN VIA TRANSAVIA

Een greep uit de voordelige mogelijkheden. Er zijn er nog veel meer.

VLUCHTEN BIJ TRANSAVIA WORDEN NAARMATE ER MEER STOELEN WORDEN VERKOCHT WEL DUURDER

NIEUW IN MIRTOS

Meldden wij in de vorige brief de komst van een Apotheek in de voormalige Aladinshop, nu kunnen wij meedelen dat de middenstand nog verder wordt uitgebreid. Op de boulevard, voorbij Paradise Studio’s en richting Stella van Avra, komt binnenkort een juwelier. Ook ditmaal, net als bij de apotheek, een dependance van een winkel in Ierapetra.
Momenteel is men druk aan het schilderen. Volgende maand hopen wij een foto of filmpje te kunnen plaatsen van deze nieuwe negotie.

Natuurlijk verschijnen de nieuwe juwelier en de nieuwe apotheek binnenkort op MirtosCrete.GR, de officiële website van Mirtos. Op deze uitgebreide en meertalige website vind je bovendien alle accommodaties, taverna’s, restaurants en café’s die ons dorp rijk is.

logo mirtoscrete

KOKEN MET SIEMON

Griekse Aardappeltaart

(patatopita)

Een eenvoudige, doch voedzame en zeer smakelijke bereiding van onze huiskok Siemon.

aardappel-anders-logo

Aardappel Anders, maar dan anders!

Ingredienten

750 gram voorgekookte aardappelschijfjes
1 gesnipperde ui
2 teentjes knoflook
fijngesneden dille
200 gram feta
eventueel: 200 gram kipfilet, even bakken met wat kerrie
4 losgeklopte eieren
200 ml melk
wat geraspte kaas

Bereiding

Ik heb een 3-tal erg grote aardappelen geschild, in schijfjes gesneden en 10 minuten voorgekookt. In Nederland kun je voorgekookte schijfjes kopen.
In een koekenpan de ui en knoflook gefruit.
Vet daarna een ovenschaal in met boter of olie.
Leg eerst een laag aardappelschijfjes op de bodem, daarna de gefruite ui en knoflook.
Ik had nog wat kip over en heb die als derde laag erin gelegd, met wat dille ertussen.
Vervolgens de feta verbrokkeld en daarna weer een laag aardappelschijfjes.

Tenslotte de 4 eieren losgeklopt, door de melk gedaan, en over de aardappelschijfjes gegoten.
Hier bovenop nog wat geraspte kaas gestrooid, meer voor het effect dan voor de smaak.
Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 200 graden gedurende 40 minuten.

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Neem contact op met Villa Mertiza

Wil je bericht krijgen wanneer er een nieuwe Nieuwsbrief is verschenen, wil je ons gratis Glossy Magazine bestellen, of wil je ons gewoon bestoken met allerlei vragen? Gebruik onderstaand contactformulier om contact op te nemen, en wij mailen jou zo snel mogelijk terug!

14 + 15 =

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2016 mertiza-zonlogo-mini Villa Mertiza