Nieuwsbrief 1 maart 2019

BEREIKBAAR | BALOU | KALAMI | VLUCHTEN | OMG! | MAGAZINE | STROOPWAFELS | SINGLEREIS | COLUMN | ZILVEREN RECEPT

ALWEER MAART 2019

Tweemaal met de ogen geknipperd en de hele maand februari was al voorbij.
En zo snel gaan ook de afteldagen tot ons vertrek naar Mirtos. Heel binnenkort vertrekt Bjern door de lucht naar Kreta, gevolgd door Siemon en Dick die dat over land en zee gaan doen. Bjern is dit jaar, voor het eerst in zijn nieuwe carrière, kwartiermaker. Pas tweederde maart arriveert de Mertiza auto. Inmiddels is Herman allang gearriveerd, vriend en reuze handig. Hij settelt zich in studio 206 om regelmatig af te dalen voor een klus. Natuurlijk hebben zich dan inmiddels ook Xakousti en Maria gemeld, want er moet gekuist worden. Deze nieuwe maand nog geen Mylene, die komt pas in april.

Wij zijn benieuwd hoe onze twee accommodaties er uit zien, na een heftige winter. De voorgangers van de afgelopen natte kouperiode, waren droog en warm. Ideaal voor zongenieters, desastreus voor boeren en tuinders. Hoe anders was deze winter. Bijzonder veel regen, sneeuw op de bergen en niet te zuinig ook. En het dorpje aan zee, ons dorpje, heeft er van mee geprofiteerd. Zullen we vocht ontdekken in de gebouwen? Lekkages misschien? Heerlijk dat Herman er dan weer is. Ook om de kranen van de wasbakken in de badkamers te vervangen. We gaan het allemaal beleven.

TURKSE BRUG

Wij hebben hier wat foto’s van Nikos Petasis. Je ziet hoeveel water er onder de Turkse brug stroomt.
Hij spreekt van een wat benauwde situatie voor dit oude monument. Omdat er zachter weer kwam, smolt de sneeuw in iets rasser tempo. En kijk ook naar de riviermond, normaal droog, nu vol water. Helaas water naar de zee dragend. En niet opgevangen voor slechtere tijden.

BOEKINGEN

Tot en met 7 maart zit Siemon in Almere nog achter de computer om aanvragen te behandelen. Als afsluiting ook van een winter met een heel mooi aantal boekingen. Hij hoopt natuurlijk in die week er nog wat bij te krijgen, zodat er een mooi gevulde portefeuille mee de auto in gaat. Onderweg worden de mails gecheckt en tijdens het verblijf van hem en Dick in Oostenrijk, een kleine week van 10 t/m 16 maart, heeft hij genoeg mogelijkheden om de contacten met gasten, die willen komen, te onderhouden. Aanvragen behandelen en bevestigingen sturen. Het komt allemaal goed.

ZONUREN

En het seizoen? Vanuit de reiswereld vernemen wij, dat de boekingsdrift tot nu toe, onder Nederlanders iets minder is dan in vorige jaren. Men denkt dat het te maken heeft met de extreem hoge temperaturen in de zomerperiode van 2018. ‘Blijven we in Nederland of gaan we de zon elders opzoeken’. Die vraag houdt de lage landers wellicht wat meer bezig dan in het verleden. Het weer is onvoorspelbaar. Klimaatdeskundigen verwachten dan misschien meer van dit soort extremen, het kan ook net zo goed een veel minder zonnige zomer worden. Je weet het niet. Zo vreesde men alweer een droge winter op Kreta en kijk nu: de natste sinds talloze jaren. Decennia zelfs. Wij weten het niet. Wat wij wel weten, is dat Kreta een uniek klimaat heeft met het hoogste aantal zonuren per dag. En Zuid Kreta nog meer. Een zonnige vakantie in Mirtos, dat kunnen we rustig garanderen. Zo ziet het jaarlijkse gemiddelde in Mirtos eruit:

 

gemiddelde
maximum
temperatuur (°C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (°C)
gemiddeld aantal 
uren zon
per dag
gemiddeld aantal 
dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
 neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (°C)
januari 14 8 4 12 16
februari 15 8 5 10 15
maart 16 9 6 8 15
april 19 11 8 5 16
mei 23 14 10 3 19
juni 26 18 12 1 22
juli 29 21 12 0 24
augustus 30 21 12 1 25
september 26 19 10 2 24
oktober 23 16 7 5 22
november 19 13 5 7 20
december 16 10 4 13 18
 = 0-5 mm ●  = 6-30 mm ●  = 31-60 mm ●  = 61-100 mm ●  = 101-200 mm ●  = meer dan 200 mm

M
E
N
U

 

OOK IN MAART ALTIJD BEREIKBAAR

Maart is de maand, waarin wij van domicilie wisselen. Zoals ieder jaar. Bjern vertrekt per vliegtuig op 6 maart rechtstreeks naar Kreta. Siemon en Dick gaan op 8 maart rijden om rond 20 maart in Mirtos te arriveren. Wat betekent dat voor de bereikbaarheid?

Wij zijn alle dagen telefonisch bereikbaar:

 • Siemon (+) 31 6 52405845
 • Bjern (+) 30 693 2735 224
 • Dick (+) 30 693 0778 477 (als back-up)

Ons mailadres is info@mertiza.com.
t/m 7 maart rond 12.00 uur wordt de mail iedere dag beantwoord
Van 10 – 15 maart wordt de mail eveneens iedere dag beantwoord
Vanaf 20 maart is ons kantoor in Mertiza weer operationeel.
De overige data moet je wellicht eventjes geduld hebben, hooguit een paar dagen.
Maar bellen kan dus altijd. Doe dat gerust!

BALOU WORDT BEROEMD

Dick heeft dertig verhaaltjes geschreven over de belevenissen van ‘het gelukkigste hondje van Kreta’. Het zijn eigenlijk Balou’s verhalen, want hij vertelt zelf hoe hij is gevonden, zich prettig opdrong aan Siemon en daarmee een avontuurlijk leven ging leiden. Want zeg nou zelf, welke Kretense hond rijdt half Europa rond?
In Mirtos was afgelopen jaar Tietia Feikens te gast, een goede vriendin. Al vijfendertig jaar lang. Al aan het begin van de vriendschap lag er een leuk idee om ooit een keer samen een boek uit te geven. Dick de schrijver en Tietia de illustratrice. Het heeft even geduurd….., maar in het najaar van 2018 kwam die droom een stuk dichterbij. Tietia wilde de verhaaltjes graag van tekeningen voorzien. En zo geschiedde.
Een paar weken geleden hebben Tietia en Dick een bezoek gebracht aan een kundige uitgeefster in Leeuwarden. Zij was zo gecharmeerd van de verhalen en tekeningen, dat zij het nu wil uitgeven. En dat gaat gebeuren.
Het plan is om in september het boek te publiceren. Net voor de Kinderboekenweek in oktober. En natuurlijk voor de feestdagen. Er komen rond de twintig gekleurde illustraties in en rond de tien zwart-wit miniatuurtjes. De doelgroep voor zelflezers is de bovenbouw van het basisonderwijs. Als voorleesboek kunnen de kinderen jonger zijn en voor lezers boven de twaalf is het, vanwege sommige ondeugendheidjes, ook nog heel leuk om te lezen. De volwassenen, die het manuscript hebben gekregen, vonden het erg leuk. Het waren wel vrienden, die Balou kennen. Opmerkelijk genoeg, pikte de uitgeefster het karakter van Balou er heel goed uit op. Alsof zij hem al jaren kent.
Omdat het boek geïllustreerd op de markt komt, is het ook wat duurder, dan bijvoorbeeld ‘En het werd….Griekenland’, Dicks eerste boek, dat in 2011 uitkwam. Nu komt de prijs op € 19,50.
Nog even geduld dus.

EEN MEER MET MEEUWEN

Ook dit jaar willen wij zo nu en dan halve dagexcursies aanbieden. Net als vorig jaar gaat één ervan naar Stefanos Karachalios die ook prominent in de Mertiza 3 staat. Geoloog en, dat is ook heel interessant, hydro-geoloog. Lees het artikel nog maar eens over water op Kreta. Water. Zo belangrijk voor de mensheid, ook voor de mensen die op Kreta wonen of er logeren. En vergeet niet de miljoenen olijfbomen en de kassen. Voor de watertoevoer van het snel groeiend aantal kassen in die tijd, is in de tachtiger jaren het Brahmiana stuwmeer aangelegd. Een deel van het water in dat meer komt uit de onze aller bekende Sarakinakloof. Een gigantische opslag, die echter vorig jaar praktisch was ‘verdampt’. Na deze winter zit er maar liefst meer dan 5.5 miljoen kuub water in. Wat een zegen. En wat een mooi gezicht. Vergelijk de twee foto’s en je begrijpt het direct.
Wat opvallend is, zijn de vele meeuwen die er zijn neergestreken. Is het je wel eens opgevallen dat bij ons aan zee nauwelijks meeuwen zijn te zien? Afgelopen maand waren Dick en Siemon op het prachtige eiland Texel. Ga je in Den Helder de boot op, dan ontwaar je ze al. Met vele tientallen zwermen zij rond de veerboot. En tijdens de strandwandelingen waren zij ook alom aanwezig in de door eb ontstane waterpartijen op het strand. Dobberend en dan weer als zwerm door het luchtruim zwevend.
Door die mooie foto van Nikos Petasis uit Ierapetra, voelt het alsof de meeuwen weer een beetje terug zijn op Zuid Kreta. Een nu weer groot meer, een veilige haven voor zeevogels. Hopelijk maken ze er liefdesnestjes en klinkt het zo herkenbare meeuwengeluid de komende jaren ook in Mirtos. Want wees nou eerlijk, dat hoort toch bij de zee?

KALAMI

Nog even over stuwmeren.

In De Mertiza 3 is in het item over water een vraag en antwoord niet afgedrukt, wegens plaatsgebrek. Het betreft de vraag over Kalami. Dit dorp zou verlaten zijn, omdat er plannen zouden bestaan voor een stuwmeer. Dat klopt niet. Althans nauwelijks. Het waren vooral economische en praktische redenen, waarom de bevolking was vertrokken. Voor werk moest men naar elders. Er was ook te weinig grond om producten te verbouwen. En praktisch was wonen in het dorp onhandig geworden, omdat er geen auto of bromfiets het lager gelegen deel in kon komen. Hooguit een beetje buitenom, waar ook nu nog wat mensen verblijven om hun tuinen te onderhouden.
Wij vroegen Stefanos Karachalios over Kalami en het stuwmeer:

-Ze zeggen, dat er in het dal van het verlaten dorp Kalami een stuwmeer gepland was. Is dat ook zo?-
Er waren vage plannen, maar daar is nooit iets van terechtgekomen. Zo’n stuwmeer zou volledig afhankelijk zijn van regenwater. Om het helemaal te vullen, is het verzorgingsgebied te klein, en de neerslagkans te onzeker.

Bedenk dus, dat het stuwmeer bij Ierapetra niet alleen door rechtstreeks regenwater wordt gevuld, maar ook door stromend water vanuit de Sarakina-kloof bij Mithi, de rivier van Kalamafka en de Malavra-bron aan de noordkust. Dus niet alleen afhankelijk van regenwater, rechtstreeks uit de hemel.

Blijft natuurlijk een bezoek aan Kalami alleszins de moeite waard. Het ligt op hooguit twintig minuten rijden met de auto. Een fotoreportage kun je hierbij zien. Vreselijke muziek eronder, dus die kun je uitschakelen.

VLUCHTPRIJZEN
door Bjern van der Steen

De actuele vluchtprijzen vanaf vier Nederlandse luchthavens richting Heraklion en terug. Dit zijn online documenten, die regelmatig worden geüpdate.

BERICHT UIT DE REGIO

van uw correspondent Jurrie Eilers

WATER, WATER EN NOG EENS WATER

Water is het nieuws, en vanwege het water is er ook geen ander nieuws. Werkzaamheden worden uitgesteld in afwachting van droger weer, en binnen worden de houtkachels nog eens opgestookt.

De Mirtos Rivier, u zag het al eerder op de foto’s van Nikos Petasis, is al geruime tijd aan het stromen. Tussen de buien door toog ik met Angela naar de Turkse brug, gewapend met enige MirtosTV camera’s. Onderstaand filmpje is het resultaat. Het werd al enige duizenden malen bekeken.

Het strand van Mirtos beweegt zich ook. Op sommige plaatsen is het op gelijke hoogte gekomen met de muur van de boulevard. Trappen bevinden zich voor het grootste deel onder het zand. Op de Dikti is nog steeds een witte sneeuwlaag waar te nemen.

MirtosTV collega Stathis Daskalakis waagde zich eerder deze maand in de Sarakina kloof. Met ware doodsverachting wist hij onderstaand longshot te draaien.

MirtosTV is te vinden op FaceBook, op Vimeo en sinds kort ook op een eigen website: mirtos.tv. Tegen de honderd video’s zijn erop verzameld.

OMG!!

Een populaire uitdrukking, vooral in Amerika, als men iets zeer verbazingwekkends ziet. Oh My God. Dat heeft de bedenkers van de nieuwe promotiecampagne ongetwijfeld geïnspireerd. Ze hopen natuurlijk, dat, als de ‘vreemdeling’ het land ziet, zal roepen: OMG, Oh My Greece.
In ‘Oh My Greece | Unlock the Feeling’ van de Griekse Nationale Toerisme Organisatie (GNTO) staan de grote verscheidenheid aan natuur, cultuur, gastronomie en levensstijl van Griekenland centraal.
De twee minuten durende video richt zich op de gastvrijheid van de lokale bevolking, die buitenlandse reizigers uitnodigt om een ​​Griekse vakantie te ervaren. ‘Oh My Greece’. Wij hebben het filmpje natuurlijk voor je klaarstaan:

SPEEL DE VIDEO

GRIEKENLAND MAGAZINE KOMT UIT 21 MAART

Nederlanders zijn dol op katten. En honden, maar dit terzijde. Gaan zij op reis naar een zonnig land als Griekenland dan valt menig toerist voor de schattige viervoetertjes die rond de terrassen flaneren op zoek naar eten. Katten en Griekenland lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden, wisten wij al. Onze lezers getuigen daarvan met honderden foto’s die zij inzonden na een oproep. Aan de redactie de eer om een selectie te maken voor dit lentenummer. De winnaars krijgen een diner-arrangement bij Restaurant Filoxenia, vorig jaar uitgeroepen tot Beste Griek van Nederland.

Katten tref je overal in Griekenland aan, dus ook in de hoofdstad. Bezien vanaf de Akropolis is Athene een stad van beton waarover in de zomer een deken van smog ligt. Met weinig groen, verkeersoverlast, lawaai en hitte. Vooral dat laatste. Maar het is ook de stad van het schilderachtige Plaka, van de oude Agora, het Olympeion en het mondaine Syntagmaplein. Wij hadden Athene even links laten liggen, en dat blijkt onterecht. Ga mee voor een hernieuwde kennismaking met deze buzzling capital.
Dit en veel meer in het iets dikkere en meer luxe Griekenland Magazine. Verschijnt 21 maart.

Gkofreta, oftewel Stroopwafel van Damaris

Angela en Jurrie vertelden ons het verhaal van de bijzondere bakker van Thessaloniki. Daar waren zij afgelopen jaar op vakantie. ‘Weet je wat wij daar zagen? Een stroopwafelbakker. Echt waar. Dick als geboren Gouwenaar spitste zijn oren. Zijn neusgaten trilden. Immers, hij was opgegroeid met dagelijks de geur van super verse stroopwafels, die een paar huizen verderop van zijn ouderlijk huis gelegen, werden gebakken. En hij hoopte bij aankomst van nieuwe gasten altijd, dat zij een pakje voor de Mertizastaf bij zich hadden. Bijvoorbeeld vers van de markt van Wijchen. Heel goede kwaliteit.
Wij zijn op de website van Damaris Stroopwafel gaan kijken. Geweldig. Wij weten dat er een markt is voor deze lekkernij in Griekenland, dat tien miljoen zoetekauwen kent. Eén daarvan is onze Maria. Die hapt ze met huid en haar op.

Waarom dragen de Griekse stroopwafels van deze bakker de naam Damaris? Dit zegt de Nederlandse eigenaar: Maarten Verhoef

“Ook in Griekenland gaan harten sneller slaan bij het ruiken en proeven van onze versgebakken stroopwafels. De oprichter van Damaris Stroopwafel heeft zijn wortels in Athene. Dat zijn dochter Damaris heet, is geen toeval. Zij is vernoemd naar een wel heel bijzondere vrouw uit de Bijbel.
Damaris, een vrouw van stand die bijna 2000 jaar geleden in de tijd van de apostel Paulus leefde in het centrum van Athene. Zij hechtte grote waarde aan waarheid, puurheid en echtheid. Zij begreep dat al het goede in deze wereld door de scheppende God van hemel en aarde is gegeven. Er is niets nieuws onder zon. Daar waar mensen ook nu nog in het dagelijks leven zaken toevoegen of weglaten, koos zij er toen al voor om te gaan voor de pure waarheid. En voor niets anders dan de waarheid! Te midden van haar stadsgenoten beaamde zij dat ‘De onbekende God’ van haar stad een scheppende God is en Zijn Zoon als Verlosser niet door mensen was bedacht. Zij zei volmondig ‘ja’ tegen deze waarheid. Zij koos hiermee voor het beste dat zij kiezen kon. Haar leven kreeg inhoud.
Exact dezelfde filosofie die ons bedrijf Damaris Stroopwafel aanhangt. Ons fundament ligt in deze waarheid. Ons levensverhaal met Damaris Stroopwafel is puur. Puur natuur zoals God het geeft. Proeft u onze koeken, dan begrijpt u dat wij niet anders kunnen doen dan u dit aan te bieden.”

En…
Onvoorstelbaar lekker. Dat zijn de versgebakken stroopwafels van Damaris Stroopwafel. Grieken kennen ze als ‘waffles’ maar het correcte woord is ‘gkofreta’. Een koek uit Nederland met een lange historie. De heerlijke geur van verse kaneel en de volle smaak van roomboter in combinatie met de home-made caramel siroop, prikkelen al uw zintuigen. Ervaar deze unieke smaakbeleving zelf. Vandaag online besteld is vandaag gebakken en per direct aan huis geleverd.

Kijk maar eens op de website. Misschien wil je ze graag online bestellen:
https://www.damaris-gkofreta.gr/index.php/nl-nl/

En wil je weten hoe een lekkere stroopwafel wordt gemaakt? Kijk dan naar dit watertandfilmpje:

Mirtos Travel Singlereis 7 – 14 juli 2019

Het begin van de zomervakantie en toch is er ruimte genoeg

In 2019 bieden wij een georganiseerde vakantie aan voor alleengaanden. Een pracht vakantie, waarin je gewoon jezelf kunt zijn. Je kunt er op sommige momenten alleen op uit gaan en er zijn momenten dat je samen optrekt.

Wij hebben een programma samengesteld, waarbij je een deel van Kreta ontdekt, dat wat minder bekend is, maar zo de moeite waard. Boeiend en leuk om samen te doen. Voor sommige excursies kun je je opgeven en een paar andere zijn bij de prijs inbegrepen.

Je vakantie vindt plaats in Mirtos, een kleinschalig dorpje aan de zuidkust van Kreta. Je kunt er luieren op het strand, maar ook actief zijn. Wandelend de omgeving verkennen, of een dag een fiets meenemen. Kuieren op de boulevard, winkeltjes kijken of een terrasje pikken. Mirtos leent zich er prima voor.

Wij ontvangen je graag in Villa Mertiza. Door gasten gewaardeerd met een Zoover Gold 9.4. Ook kleinschalig. De onderkomens liggen rondom een tuin met een prettig terras, waar je andere vakantiegangers zult tegenkomen, maar je kunt je ook lekker terugtrekken in je studio. Mertiza heeft comfortabele bedden.

Het team van Villa Mertiza staat bekend om zijn service en persoonlijke aandacht, waar nodig.

Wij halen je op van de luchthaven van Heraklion en brengen je natuurlijk ook weer veilig terug. Die week ben je volop onze gast, samen met de andere deelnemers aan de reis.

7 – 14 juli. Mirtos is klaarwakker. De temperaturen bereiken zomerse waarden. De vakanties zijn begonnen, maar in deze periode is er overal plaats genoeg. Her en der hoor je origineel Griekse live muziek vanaf een terras. Dat geeft Mirtos een typisch Kretenzische, Griekse sfeer.

Zondag, 7 juli

Aankomst op Heraklion, transfer naar Villa Mertiza en welkomstdrankje in de tuin. ’s Avonds een gezamenlijk diner in één van de restaurants in Mirtos

Maandag, 8 juli

Na het ontbijt wordt in de tuin het programma van de week uitgelegd

Dinsdag, 9 juli

De reis gaat naar de wijnmakers van Lyrarakis. Hun kelder staat in een prachtig heuvelachtig gebied. Het doet bijna Frans of Italiaans aan. Daar beleef je een wijnproeverij, gepresenteerd door een van oorsprong Nederlandse dame, Joke Lyrarakis. Daarna gaan we wat verderop aan de picknick. Kleden op de grond, onder een schaduwrijke boom met een prachtig uitzicht.

Woensdag, 10 juli

Er wordt een excursie aangeboden naar een vrouwenklooster voorbij het dorp Malles. Vrouwenkloosters zijn ver in de minderheid. Daarom is het bijzonder om daar te worden rondgeleid.
Daarna zijn we te gast in het bijzondere kruidenrijk van Stefanos. Hij maakt er onder meer tincturen en crèmes. Zijn tuin ligt in het hooggelegen bergdorp Anatoli. De gastheer vertelt over bloemen en kruiden, die op Kreta voorkomen. Daarvan komen er 2000 soorten alleen op het eiland voor.

Donderdag, 11 juli

Lekker overdag voor jezelf en ’s avonds een gezamenlijke borrel met bijzondere hapjes. Die worden in Griekenland meze genoemd.

Donderdag, 11 juli

Lekker overdag voor jezelf en ’s avonds een gezamenlijke borrel met bijzondere hapjes. Die worden in Griekenland meze genoemd.

Vrijdag, 12 juli

Kalami is een verlaten dorp. Een beetje spooky. Je krijgt er een kleine rondwandeling en hoort, waarom er hooguit nog tien mensen wonen. Daarna wordt er afgedaald naar het kustdorpje Tertsa, waar je heerlijk kunt lunchen, bij de prijs inbegrepen en luieren op een ligbed. Daarna kun je al wandelend langs de prachtige kustweg naar Mirtos. En anders word je per auto teruggebracht.

Zaterdag, 13 juli

’s Avonds is er een gezamenlijk afscheidsdiner in één van de restaurants in Mirtos

Zondag, 14 juli

Transfer naar de luchthaven.

Wil je graag wat langer blijven? Bijboeken is mogelijk. Wij geven je graag een offerte daarvoor.

[caldera_form id=”CF5c59812b88c72″]

De vlucht wordt verzorgd door Corendon Dutch Airlines.

Als je dit arrangement boekt, wordt er een aanbetaling van € 100,- gevraagd. Zeven weken voor aanvang van de reis ontvangen wij graag de rest van het totale bedrag van het arrangement. Een week voor je op reis gaat, ontvang je de tickets per e-mail.

Voor je vlucht heb je een geldig paspoort/geldige ID-kaart nodig. Check dit vroegtijdig.

Van de deelnemers aan het arrangement wordt gevraagd een reisverzekering en een annuleringsverzekering af te sluiten. Heb je deze niet, dan kunnen wij dat eventueel voor je regelen. Een annuleringsverzekering moet tot zeven dagen na boeking worden geregeld. Heb je vragen daarover? Mail ons dan gerust.

Het gehele arrangement wordt geregeld door Mirtos Travel, een onderdeel van Villa Mertiza. Wijzigingen in vluchttijden zijn mogelijk. Dat ligt buiten de verantwoordelijkheid van Mirtos Travel. Wel word je door Mirtos Travel uiteraard geïnformeerd, als er onverhoopt een wijziging is doorgevoerd.

De arrangementen gaan door met een aantal deelnemers van minimaal 8 en maximaal 12 personen

De kosten van het arrangement bedragen € 929,-

Wat is inbegrepen?

 • Vlucht inclusief 20 kg ruimbagage en 7 kg handbagage.
 • Transfers Heraklion – Mirtos v.v.
 • Onderkomen in een studio in Villa Mertiza
 • Tussenschoonmaak na 3 of 4 dagen. Wissel van linnengoed
 • 7 x ontbijt
 • 2 x diner, waarbij de drankjes exclusief zijn
 • 1 x dagexcursie met wijnproeverij en picknick, zie dag drie

Niet inbegrepen

 • Excursies Vrouwenklooster/kruidentuin en Kalama/Tertsa. beide € 35,- per persoon
 • Drankjes bij het eten, behalve water
 • Reis- en annuleringsverzekering. Deze zijn verplicht

Vragen:

Stuur ons een mailtje, info@mertiza.com of bel ons op 0030-6932735224

COLUMN

door Dick Ridder

EERSTE LIEFDE

Afgelopen maand waren Siemon en ik een lang weekend op Texel. De directe aanleiding van ons bezoek was een uitnodiging om een zogenaamd ‘Eat en Read’ evenement bij te wonen, met Griekenland als onderwerp. Dat wij de uitnodiging hebben aangenomen, kwam door onze vaste, zeer gewaardeerde gast, maar inmiddels ook goede vriend, Daan Welboren. Hem was gevraagd om een voordracht te houden over het boek ‘Mythos’ van acteur en auteur Stephen Fry. Via Marrit, dochter van Daan, hoorden wij, dat haar vader het zo leuk zou vinden als wij zouden komen. En zo togen wij op een vrijdagmorgen met onze auto richting Den Helder. Het stuur goed vasthoudend op de Noord Hollandse vlakte. Want daar hebben de elementen altijd alle vrijheid. Dus ook de wind. Het waait daar altijd en zeker ook in Den Helder, dat erom bekend staat. Daar aangekomen moesten wij ruim een half uur wachten op de veerboot, die ons in twintig minuten naar de overkant ging brengen. Met de kragen opgeslagen even de auto uit, Balou moest wat geurtjes achterlaten, maar ook snel de auto weer in. We stonden redelijk vooraan, zodat wij wat later het schouwspel van aanmeren en ontschepen van dichtbij konden aanschouwen. Een wonder van nauwkeurigheid en stiptheid. Al het meegenomen verkeer werd door de boot in een mum van tijd uitgespuwd. En voor wij het wisten stonden wij geparkeerd op het bovendek en het vrachtverkeer op het onderdek en exact om half drie zette het vaartuig zich in beweging. Geen gefluit, gescheld, geroep. Geruisloos op weg naar bestemming overkant. Dat is nog eens andere koek dan de taferelen, die wij meemaken op onze bootreizen van en naar Griekenland en Kreta. Binnenkort mogen wij het allemaal weer beleven. De oordopjes liggen al klaar.
Nog stil van bewondering zaten wij op een bankje op een zijdek, want als passagier moet je je auto verlaten. Stil, ook vanwege al die meeuwen die rakelings langszij vlogen. Ik hou van dat geluid. Dat is zo Texel voor mij. Gedachten aan mijn kindertijd, toen ik met mijn ouders en zus Janja iedere zomer twee volle weken de vakantie van mijn leven had. Logeren in Den Burg en naar het strand van Den Hoorn. En daar rennen, zwemmen en dan hongerig bijten in een witte boterham met, door de zon gesmolten, gekleurde hagelslag. De smaak van Texel. Mijn smaak van Texel.
Zo’n overtocht doet het heden vergeten. Ook even alles wat met Mirtos, met Kreta, met Griekenland te maken heeft. Zelfs een boottripje van twintig minuten schept meer dan alleen fysieke afstand.
Maar later dat weekend komt ons huidige leventje toch weer terug. Siemon moet mails beantwoorden. Maar het is meer dan dat. Lopend langs het strand vergelijken wij de grijze Noordzee met de blauwe Lybische zee. Op Texel rommeldebommelen golven op het strand. In Mirtos gebeurt dat veel minder. De Noordzee ruikt echt naar zee. Zeelucht. Ook dat ervaar ik in Mirtos veel minder. Soms bij een bepaalde windstand. En dan de getijden. Op Texel eb en vloed. De zee die plasjes tot meertjes achterlaat, als het zich terugtrekt. Op Kreta zijn eb en vloed onzichtbaar, dankzij de nauwe doorgang van Gibraltar. Het strand op Texel is veel breder. Fijn voor Balou, die niet weet waar hij kijken moet, zoveel speel- en renruimte. Hooggekraagd wandelend langs een imponerende kustlijn. Denkend aan vroeger met heimwee en ook vragen, die nooit meer beantwoord kunnen worden.


Zondag einde middag in Den Hoorn. Klif 12. De Toegift, heet het tegenwoordig. Wij waren er al eens geweest, toen Kompania Siga, onze Noord Nederlandse Griekse huisband van weleer er optrad. Een mooie ruimte voor een ‘Eat and Read’evenement. De geur van Grieks eten en de smaak van Lyrarakis wijn, dankzij hun Nederlandse importeur ‘Kreta Wijnen’ uit Opperdoes, rijkelijk geschonken brengen ons terug in de wereld aan de overzijde van het Marsdiep en dan nog drieduizend kilometer verder. En dan Daan. Daan Welboren. Hij is boek columnist, geen boek recensent. Dat wil hij niet. Een mooie voordracht. Als altijd bij Daan, een explosie van enthousiasme, ook in zijn milde kritiek op ‘Mythos’ het boek van Stephan Fry. Tussendoor wat grappen, die de Texelaars in de zaal direct begrijpen. Ook met Daan zijn wij dat weekend, die zondag, even terug in Mirtos. Door zijn verhaal en door zijn leven, waar wij soms heel even mogen binnenkijken. ’s Maandags loop ik met hem over zijn 3 hectare grote terrein. Hij wijst op zijn sneeuwklokjes met twee kopjes. Op vogels, waarvan ik de namen ben vergeten. En aan het eind van zijn terrein zie ik het zo vertrouwde kerkje van Den Hoorn.
Het weer was opgeknapt. Wij zijn een nachtje langer gebleven. Toen we een dag later dan gepland de overtocht naar Den Helder maakten, betrapte ik mij op een flinke vleug heimwee naar Texel. Mijn tweede geliefde eiland. Of misschien mijn eerste? Als een eerste liefde die je nooit vergeet, zolang je leeft.

Zo gaat dat nu eenmaal met eilanden….

Daan Welboren heeft een boekwinkel in Den Burg op Texel. Zijn boekencolumns kun je hier lezen, o.a. over “Mythos” van Stephen Fry

Dick Ridder is/was zanger, en is (liedjes)schrijver en columnist. Meer over Dick Ridder lees je op zijn website dickridder.nl.

ZILVEREN RECEPT

Al jaren komen zij in Mirtos. Laurette en Marc. Voor ons bekende gezichten en leuk, zij zijn trouwe volgers van onze Nieuwsbrief. Daarin lazen zij, dat wij een Mertiza 3 schort in de aanbieding hadden voor het lekkerste Griekse gerecht. Met een minimaal verschil moesten zij Anneke Stolk voor laten gaan. Zij won het goud, maar het zilveren recept mag volgens ons niet verloren gaan. Dit schreven zij aan onze culinaire redactie:

Hier een heerlijk receptje dat ik al veel gemaakt heb en super heerlijk. Het wordt bereid met varkens vlees, het product is een mooie dikke spiering kotelet. Het moet wel spiering zijn, dat is het malst.
Met groeten, De Belgen.

Welaan, dit is het. Veel succes met de bereiding. En natuurlijk Laurette en Marc, hartelijk dank.

STOOF SPIERINGKOTELETTEN

Benodigdheden:

 • een braadslede
 • vier koteletten
 • sjalotten of ajuin
 • honing
 • oregano
 • peper en zout
 • blond bier

Bereiding:

De koteletten mooi aanbakken langs beide zijden en dan in uw braadslee leggen.
Dan in uw pan de ajuin in grove stukken mooi bruin aanbakken en dan boven op uw vlees leggen.
U giet dan een goede soeplepel Griekse honing erover.
Vervolgens nog wat kruiden met peper en zout en wat gedroogde oregano.
Op het laatst giet u daar uw blond bier op zoals Mythos of Alfa en juist onder zetten.
Dan zet u de braadslede in een warme oven niet hoger dan 175 gr en zeker een 2 á 3 uur in de oven laten en op tijd nazien.
De saus moet goed ingedikt zijn en je vlees super zacht, dat zal je merken naar gelang de tijd en de dikte van het vlees.

NIEUWSBRIEVEN ARCHIEF

De meeste Nieuwsbrieven vanaf 2008 hebben we aan de vergetelheid kunnen ontrukken. In onderstaand overzicht zijn ze verzameld. Leuk om eens in te neuzen, want je ziet ook een stukje (min of meer recente) Mirtos en Villa Mertiza geschiedenis voorbijkomen. Hier en daar zit er soms een gat. Het laatste deel van 2015 bijvoorbeeld, en van wat er voor 2008 verstuurd is, is helaas niets terug te vinden. Heb je nog iets op je harde schijf wat hier ontbreekt, stuur dan een mailtje naar nieuws@mertizanieuws.nl .

KALO MINA

Elke eerste dag van de maand wensen de Grieken elkaar een goede maand: kalo mina. Dat het water niet alleen overlast brengt, zien we op deze foto van Angela: de zuurklaver is overal, en de sinaasappelen beginnen reeds te bloeien. Een goede maand!

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2019  Villa Mertiza