Nieuwsbrief 1 oktober 2017

NOG RUIM EEN MAAND

De hele maand oktober en vier dagen in november. Zo’n 35 dagen duurt ons seizoen 2017 nog.
Het wordt een bewogen maand, omdat Dick afscheid gaat nemen als gastheer. Daarom een week vol drukte tussen 16 en 23 oktober, maar ook al helemaal aan het begin van de maand, nu de lezers van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant in huis zijn. Bij ons, Villa Kastro en Myrthe Apartments. We sluiten af met een groep van een volkshogeschool uit Duitsland. Zwaaien wij die uit, dan gaan de luiken weer dicht, om onze accommodaties winterrust te gunnen.

Het afscheid van Dick wordt gevierd met gasten, vrienden en familieleden, die speciaal overkomen en met lokale vrienden en collega’s, waarmee Dick nauw heeft samengewerkt. Er worden enkele muzikale vrienden ingevlogen voor een klein tuinconcert en daarna is het de beurt aan Griekse muzikanten om het BBQ feest luister bij te zetten. Het feest vindt plaats in en rondom Villa Mertiza. Daarvoor wordt het deel van de straat voor onze deur en ons terras afgezet. Momenteel is de staf hard aan het werk met draaiboekjes, de eerste inkopen en andere organisatietouwtjes.

Oktober is dus een heel drukke maand. Ook wat onze bezetting betreft. Het zijn echt nog enkele kleine gaatjes hier en daar. En zo sluit de nieuwe maand naadloos aan op de voorbije maand. September heeft een topbezetting gekend. Dat was niet alleen bij ons, maar ook bij bijna alle collega’s. En dus zet de trend van septembermaand, populaire maand zich in Mirtos door. De restauranthouders zijn heel tevreden. En moe, dat ook. Maar ook zij hebben nog een maand te gaan. Een keertje uitslapen kan wonderen doen. Dus hopelijk zijn ook zij, net als wij met volop zin behept.
Oktober, kom maar!

FRAPPE MAKEN NU VEEL MAKKELIJKER

Alleen Senseo en Nespresso koffiemachines? Dat doet geen recht aan de beroemde Griekse Frappe! Dus is er een machine ontworpen, die het maken van dit kostelijk vocht aanmerkelijk makkelijker maakt. Wij hebben de beelden binnen. Nu nog enkele exemplaren bestellen voor onze uitleen!

JE VAKANTIE 2018 NU AL BOEKEN

En talloze vluchten zijn momenteel heel voordelig.

Onze planning voor 2018 is er helemaal klaar voor. Gasten die graag nu al hun vakantie willen vastleggen, kunnen dat doen. Mylene heeft al verschillende boekingen binnen. Dat komt mede ook door het feit dat Transavia de vluchtprijzen voor het volgend jaar bekend heeft gemaakt. Er zijn er bij die al rond de € 170,- worden aangeboden. Dit inclusief 10 kg handbagage.

In het hoogseizoen ook mooie prijzen

Eind juli, twee weken kan al voor € 252,- p.p. retour op basis van handbagage. Dat is voor gezinnen bijvoorbeeld echt voordelig! Ook vanaf regionale luchthavens, Groningen, Rotterdam en Eindhoven.

Corendon kan ieder moment met de tarieven voor het nieuwe jaar komen. Dat wil zeggen: de prijzen die wij aan onze gasten berekenen. Deze wijken meestal ten gunste van de prijzen op Internet af. Dit geldt voor in ieder geval Amsterdam, Groningen en waarschijnlijk ook Maastricht.

En kijk ook even bij Tuifly (voorheen Arkefly). Heeft soms ook mooie vluchtprijzen.

Bij ons hoef je niet vooruit te betalen

Dus kun je het nu missen, boek dan je vluchten en leg bij ons je vakantie vast. Heb je een voorkeurstudio of -appartement? Dan is het dubbel handig er snel bij te zijn. En je weet, voor voorkeurboekingen betaal je bij ons geen cent extra.

Wie gaat je reservering bevestigen?
Deze maand zal Mylene nog de boekingen doen. Daarna neemt Siemon het in de winter over, tot Mylene in april weer terug is in Mirtos.

ROTTERDAM – HERAKLION NU OOK RECHTSTREEKS VIA WWW.TRANSAVIA.COM TE BOEKEN.

Naast Amsterdam, Groningen en Eindhoven is nu ook ROTTERDAM weer vanuit je luie stoel rechtstreeks te reserveren. Een aantal jaren was dit alleen mogelijk via een touroperator en was de prijs aardig hoger. En, zoals we al schreven, nu boeken is, ook vanuit Rotterdam, echt voordelig! De prijzen staan op de website van Transavia.

Mooie beelden van Rotterdam en omgeving bij de landing op Airport Rotterdam The Hague:

LEUKE COMMERCIAL WAARSCHUWT ALLE MACHO’S ALS ZE TEVEEL INDRUK WILLEN MAKEN. ZOALS DEZE GRIEKSE JONGE MAN

Lidl reageert op ophef over Griekse producten met weggepoetste kruisen

Lidl Nederland vindt het “uiterst vervelend” dat op verpakkingen van Griekse producten christelijke kruisen van een kerkgebouw digitaal zijn weggepoetst. “We begrijpen hoe belangrijk religieuze symbolen voor samenlevingen zijn”, reageert het bedrijf na ophef in België over de kwestie.
Het gaat om een foto op producten uit het Eridanous-assortiment, zoals moussaka en halloumi-kaas, die worden verkocht tijdens de Griekse actieweek. Op de foto staan bekende blauwe koepels van een wit kerkgebouw op het Griekse eiland Santorini afgebeeld. Maar de kruisen op de koepels ontbreken.
In een schriftelijke verklaring zegt Lidl Nederland dat deze specifieke verpakkingen zijn ontworpen door een internationaal team. “Het is onderdeel van ons internationaal bedrijfsbeleid om religieus en politiek neutraal te blijven. We hebben op geen enkele wijze aanstootgevende bedoelingen gehad en we zullen zorgdragen dat toekomstige verpakkingen weloverwogen en met grote zorg worden geproduceerd.”

MIJN LAATSTE PERIODE ALS GASTHEER

Nog een maand en een paar dagen direct contact met onze gasten. Zitten in de stoel bij de ingang. ‘De directeursstoel’, zoals die gekscherend heet. Of lopend door de tuin of trap op, trap af. Maar ook onderweg, door het dorp, op de boulevard. Een praatje, dat soms een gesprek wordt. Afrekenen, bellen, mailen. Inchecken, uitchecken. Nog 35 dagen.
De laatste maanden vragen gasten me, of ik er al aan gewend raak. Of ik er tegenop zie, of er naar uitkijk. En of ik denk, dat ik het zal missen. Of een beetje. En, wat ik ga doen. Hierna, na al die jaren Mertiza.

Vorig jaar stond mijn besluit ineens zomaar vast. Eind 2017 stop ik er mee. En daarmee werd er in mijn hoofd een horizon getekend. Eentje die me beviel. Vóór dat besluit van afgelopen jaar, lag die kim onbekend verder weg. En daar werd ik onrustig van. Nog jarenlang een kop vol gastheerschap, zodat andere zaken, waaronder enkele dromen vooral, geen plek konden hebben.
En ineens lag daar die eindstreep. Die einderstreep.
Dat zijn wij gaan organiseren. Dat het op een dag klaar moet zijn. En dat ik dan in het volste vertrouwen kan weglopen, nog een keertje omdraaien. Zwaaien. En dan de toekomst in, die hopelijk nog lang en in goede conditie kan worden beleefd.
En zo is het team van Mertiza versterkt. Maria, Mylene, Siemon en ik begroeten Bjern. Samen een team dat iedere dag dat stapje dichterbij zet. Niet ik alleen, ook zij.
Ik heb de afgelopen maanden al het nodige aan mijn collega’s overgelaten. En zo kon ik in mijn stoel bij die voordeur met genoegen zien, horen, merken, dat ik met een gerust hart alles aan hen kan overlaten. Iedereen gegroeid in zijn of haar specifieke taken en toegerust voor die ene algemene taak van gastvrouw en gastheer. En … dat in de geest van Mertiza, wat ons toch een beetje uniek maakt. Minimaal een beetje.

Zaterdag 21 oktober neem ik afscheid van gasten, familie- en vriendengasten, lokale vrienden, collega’s, waar ik mee heb samengewerkt. In Mertiza een tuinconcertje en dan feesten met volop eten, drinken en dansen, zoals dat hier hoort. Een officieel momentje. De periode daarna nog een hoop geregel, waar ik tegenop zie. Gedoetjes. Nog even doorbijten. Ik kan het. En het team kan het.

Volgend jaar hoop ik met Siemon samen weer deze kant op te rijden. Dan zet ik hem af bij Mertiza en rij ik door naar boven. Ons heerlijke appartement aan zee. Dan doe ik de balkondeuren open
En zet ik mijn computer aan. Oja, ik maak een lekkere koffie en smeek vervolgens de kosmos om inspiratie.

Maar zal ik het missen?
Wat ik niet zal missen is het gedoe, de rompslomp, de zorgen, de huivering bij het denken aan een overboeking, de belastingen en de boekhoudvraagstukken.
Ja. De gasten. Die zal ik missen. Ik ben immers gastheer van beroep. Geweest. Het mooie van een vak, waarin je met mensen werkt. Dus weet ik, dat in Mertiza een zelfde koffiemachine staat en op de bank naast ‘de directeursstoel’ nog een plekje vrijgemaakt wordt. Naast Balou. Soms ook voor een adviesje, of als ik een keertje een excursie ga doen. Maar verder: niet mee bemoeien. Loslaten. En ik geloof dat ik met loslaten niet veel moeite heb. Nooit gehad. Nou ja, bijna nooit.
Ik hoop dat boven in het dorp de innerlijke rust in mij zal varen en ik kan doen, waar ik zo naar verlang: schrijven. Dan kan ik ook blijven….
Ik heb Siemon beloofd wat meer te gaan koken. Dan mag ik vast ook van hem blijven.

En het team missen? Ja, ook, maar dat team, dat zijn mijn vrienden en die hoop ik, waar dan ook, nog vaak te zien, mee te praten, te eten, te drinken. En Siemon zal me waarschijnlijk niet veel verhalen van Mertiza onthouden. Dus als hij van mijn heerlijke dis snoept, dan hoor ik het allemaal met belangstelling aan.
En ik ga eens wat vaker op de koffie bij Maria. Mijn alles wat je je kunt voorstellen, als je zo’n complex runt.

En zo is oktober, de maand die voor ons ligt, heel bijzonder voor me. Soms wel een beetje onvoorstelbaar.

pastasalade met tonijn

Ingredienten voor de salade:

3 blikjes tonijn (in water)
5 ons vlindermacaroni
1 ijsbergsla
1 potje zilveruitjes
1 schaaltje diepvrieserwtjes
2 kleine prei
3 lente-uitjes
1 groene paprika ( in stukjes)
5 hardgekookte eieren
1 blikje mais
1 rode paprika (in stukjes)

voor de saus:

5 eetlepels mayonaise
3 eetlepels mosterd
wat azijn en een scheut olie

Bereiding

In kookwater wat zout toevoegen en de vlindermacaroni beetgaar koken. Hierbij kun je ook de diepvrieserwtjes en de paprikastukjes laten meekoken.

Kook de eieren in een pan, ongeveer 8 minuten tot ze hard zijn; eenmaal gepeld, snijd de eieren in stukjes

Laat de tonijn uitlekken en doe het in een beslagkom; maak de tonijn met een vork rul.
Snijd de ijsberg klein in reepjes en doe het in een teiltje.
Snijd vervolgens de lente-uitjes in ringetjes en de rode paprika in blokjes
Voeg heel dun gesneden prei en uienringetjes toe aan de salade. Zo ook de pasta, de paprikastukjes en doperwtjes. Voeg hier ook de tonijn, de mais en de eieren bij
Doe er wat azijn, zout en een flinke scheut olijfolie over de salade.
Meng alles goed door elkaar.

Doe vervolgens de mayonaise, mosterd, azijn en olie in een kom en mix het door elkaar.
Giet dit vervolgens over de salade en spatel het door elkaar.

Eet smakelijk ! Kali órexi !

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2017  Villa Mertiza