Nieuwsbrief 1 september 2019

September

Een heerlijke maand in Mirtos. In heel Griekenland trouwens. Het klimaat is volzonnig te noemen. En dat de gehele maand. Zo na de tiende van de maand gaan de temperaturen wat naar beneden om ergens halverwege de twintigers terecht te komen. De sfeer is evenzo heerlijk. Druk? Zeker, want, zoals we al menig keer in een septemberbrief hebben gemeld, is het voor velen een reünie maand. Het komt voor dat wij menig collega moeten bellen voor een plekje voor een passant. Dat heb je ook. Of wij worden gebeld. Toch is het een ander sfeertje dan hoogzomer. Daarin veel Griekse gezinnen, die hun strotjes volledig benutten. Septembergasten zijn ook vaak wat ouder en vallen doorgaans zeer in de smaak van de gastheren en gastvrouwen in de onderkomens en op de terrassen. Ook voor ons een maand om naar uit te kijken. Lees verder de Column van Dick.

Augustus was stiller dan normaal. Zeker, genoeg gasten, maar niet die drukte die we afgelopen jaren gewend waren. Dat werd in heel het land gemerkt. Hopelijk is dat een tijdelijk fenomeen voor dit jaar. Maar goed, slecht was het ook niet. 15 augustus Maria Hemelvaart werd ons dorp door velen, ook dagjesmensen, bezocht. En dat is doorgegaan tot rond 20/22 augustus. Mirtos was gezellig, veel lekkere livemuziek, theater en avondtemperaturen die veel gasten aan hun terrasstoel deden hechten. Zo’n ontplop geluid bij het opstaan…

Hierbij de Nieuwsbrief voor de komende, geliefde maand. Veel leesplezier. Geniet op afstand van dat mooie dorpje aan de zuidkust van Kreta.

Eind oktober tot begin november

VOLOP NAJAARSZON OP KRETA IN MIRTOS

Vlucht, transfer, logies en ontbijt

26, 27, 28 of 30 oktober heen
6 of 9 november terug
RETOURVLUCHTEN € 150,- op basis van handbagage.

MIRTOS
Mirtos, hèt dorp waar de zomer langer blijft hangen dan elders. Sub Tropisch klimaat.
Heerlijk in de zon aan de boulevard of wandelingen maken in de beeldschone omgeving.
Dus… Je zomerse gevoel houden tot in november. Dat kan hier. Bij ons!

VILLA MERTIZA en ALEIKOS PANORAMA
Wij bieden nog al onze service. Een heerlijke studio of een prettig appartement. Een mooie tuin.
Transfers van en naar de luchthaven van Heraklion. Of een huurauto bij het vliegveld of vanuit onze accommodaties.

EXTRA’S
En bij voldoende belangstelling één of meerdere excursies, waarbij je natuur en cultuur van Kreta beter leert kennen.
Je krijgt een aankomstontbijt en een fles uitstekende Lyrarakiswijn van ons cadeau. Evenals het wandelboekje ‘Ontdek Mirtos te voet’, met acht prachtige routes. Deze periode leent zich er heel goed voor.

WAT KOST HET?
Onze studio’s komen op € 22,50 per nacht op basis van 2 personen per studio
Voor alleengebruik komt het op € 35,- per nacht

€ 495,- per week. (langer komt op € 22,50 p.p.p.n. op basis van twee personen per studio)
Tickets: € 150,-
Ruimbagage € 52,- (20 kg. Heb je 15 kilo, dan wordt het bedrag € 485,-)
Transfers € 90,-
Verblijf € 150,- per week (op basis van 2 personen per studio)
Ontbijt € 45,- per week (de eerste van het huis)

Exclusief diners en excursies

Bel maar eens met Siemon of mail hem, als je dit wat lijkt.

0030-28420-51208 of info@mertiza.com

 

Let op: Het zijn qua vluchten dagprijzen. Ze kunnen omhoog gaan.

Een af te drukken PDF met de prijzen voor 2019 van Villa Mertiza en Aleikos Panorama is alhier te downloaden

SEPTEMBER 2019
PROFITEER NU VAN
KORTINGEN
DANKZIJ ANNULERINGEN
IN VILLA MERTIZA EN ALEIKOS PANORAMA

Door omstandigheden heeft onlangs een aantal annuleringen plaats gevonden. Heel naar voor de betrokken gasten. Ook wij zien september graag gevuld met blije mensen in onze accommodaties. En daarom:
Voor sommige periodes kunnen we kortingen aanbieden tot 20%. Vraag ons om welke periodes het gaat.
De eerste twee weken van september bieden wij tevens Aleikos Panorama aan met 20% korting.
MOOI GEPRIJSDE VLUCHTEN VANAF ALLE LUCHTHAVENS
Wij hebben de vliegprijzen van TRANSAVIA weer op een ritje gezet en er zitten mooi geprijsde combinaties van heen- en terugvluchten bij. Sommige onder de € 250,- retour op basis van tien kilo handbagage.
Ook TUIFLY biedt mooi geprijsde vluchten aan evenals CORENDON.COM
HET WEER IN SEPTEMBER
Dat is fantastisch. Hoogzomer. Mooi weer voor strand, maar ook meer en meer voor wandelingen in de natuur.
Bel of mail ons
0030-693 2735 224
info@mertiza.com

VLUCHTENdoor Jurrie

Jan van der Sleen
Op 11 augustus werd wij opgeschrikt door het bericht dat Jan van der Sleen geheel onverwachts was overleden. Ongeloof. De man, die veelal dagelijks door Mirtos liep en ’s avonds zijn biertje dronk om de hoek van zijn huis, was vertrokken. Definitief.
Jaren geleden besloot Jan, in goed overleg met zijn vrouw Willeke, om tussen april en oktober in Mirtos te gaan wonen. Het was beter voor zijn zwakkere gezondheid, waardoor hij ondermeer in Nederland leed onder ernstige hoofdpijn. Dit naar aanleiding van een herseninfarct jaren geleden. Jan was afgekeurd en kon die stap maken. Een paar jaar geleden besloten Jan en Willeke hun woning in Eindhoven op te geven om helemaal in Mirtos te gaan wonen. ’s Zomers en ’s winters. Zij hadden het goed samen.
Jan Snorkel
In de jaren dat Jan hier alleen woonde, met soms Willeke op vakantie bij hem, kluste Jan zo nu en dan in Villa Mertiza. En hij ging met onze gasten uit snorkelen. Soms hier aan het strand, maar ook bij tijd en wijle naar Chrissi. Wat opviel, was zijn eindelijke rust en geduld. En je zag hem genieten van de overdracht van zijn kennis van zaken. Hij kreeg de bijnaam Jan Snorkel. Door omstandigheden moest Jan er een aantal jaren geleden mee stoppen. Heel jammer. Voor ons, onze gasten, maar vooral ook voor hem, omdat hij er zo van genoot.
We konden altijd een beroep op Jan doen. De laatste keer tijdens het afscheidsfeest van Dick.

Voor Willeke is de klap heel groot. Leven zonder Jan, die haar middelpunt van het leven was. Er zal nog veel op haar afkomen. Wij wensen haar alle mogelijke sterkte en wijsheid. En elkaar. Want missen doen we Jan, die zo bij ons leven in het dorp hoorde.

EINDELIJK.

Op de voorlaatste dag van augustus, ruim veertien maanden na de eerste activiteiten op het dak van Villa Mertiza is het zo ver. Niet te geloven. Wij leveren op deze 30ste augustus vanaf 13.30 uur stroom aan het elektriciteitsbedrijf van dit land. Onze zonnepanelen zijn eindelijk geactiveerd. Twee nieuwe kastjes boven de buitentafel zijn vandaag geïnstalleerd en aangesloten. Eentje voor de stroom verbruik en eentje voor de stroom leverantie. Dus iedere keer als een gast van ons zijn bordje, bestek, zijn glas en kopje wegbrengt na een hopelijk genoten tuinontbijt, kan zij of hij tevreden kijken naar dit nieuwe onderdeel van Villa Mertiza, in het hoekje van de afzettafel.
De leverancier hebben wij niet het dak af gesmeten, gevierendeeld of verdronken in de golven, wat hij meer dan verdiende. Zoveel nalatigheid in één mens. Nou ja, we hopen nu op een betere tijd: Laat de stroom maar stromen. Dan hebben wij de betreffende lapzwansakis niet meer nodig.

Premier Kyriakos Mitsotakis heeft aangekondigd dat de kapitaalcontroles verleden tijd zijn. Dat betekent dat mensen met een rekening bij een Griekse bank vanaf 1 september weer zonder beperkingen geld kunnen opnemen.
“Na 50 maanden sluit eindelijk een cyclus van onzekerheid”, zei Mitsotakis tijdens zijn toespraak in het parlement. “Er begint een nieuwe cyclus voor het Griekenland die we willen en die we verdienen.”
De premier zei dat de opheffing van de kapitaalcontroles werd aanbevolen door Yannis Stournaras, gouverneur van de Griekse centrale bank. De beslissing is ook goedgekeurd door de banken en de Europese toezichthouders.

50 maanden lang kon men een Griekenland slechts € 420,- per week opnemen. De eerste periode zelfs € 60,- per dag. Dat gold voor de Grieken met hun Griekse bankrekening en niet voor de vakantiegangers met hun buitenlandse bankpassen. Dit allemaal i.v.m. de zogenaamde kapitaalcontroles. Het opheffen daarvan moet goedkeuring hebben van de Europese toezichthouders. En die is er nu. Het is ook voor ons fijn in ons ‘betaalverkeer’.
Dit alles betekent ook, dat betaling per betaalautomaat in onze receptie aantrekkelijker is geworden. Dus je kunt rustig je cashgeld thuislaten en hier het verschuldigde bedrag pinnen. Dat geldt overigens alleen voor het verblijf. Autohuur en taxitransfer graag wel cash, omdat dit geld door ons moet worden overgedragen aan de autoverhuurder of taxichauffeur.

AGENDAdoor Jurrie

DE MIRTOSCRETE AGENDA

MirtosCrete.gr houdt een agenda bij met alle muzikale, sportieve, en culturele evenementen. In het seizoen nemen wij de agenda integraal op in de Mertiza Nieuwsbrieven.

DE BOMEN VAN KRETAdoor Angela

DE JOHANNESBROODBOOM

Angela zet maandelijks een boom op

Een andere belangrijke boom die sinds de antieke jaren in Griekenland bekend is en misschien terug tot 4000 jaren gekweekt wordt is de Ceratonia siliqua, Johannesbroodboom of Carobboom genoemd. Hij hoort bij de familie van de peulvruchten, zijn zaad en vrucht zijn belangrijk voor onze gezondheid.
De zaadjes uit de donkerbruine hoornachtige vrucht zijn vele eeuwen lang als gewichtseenheid in gebruik geweest om goud en diamanten te wegen. Men zei dat alle zaadjes bijna het zelfde gewicht hebben, zo tussen 189 tot 192 milligram, bijna zoveel als een karaat. De antieke Grieken noemden de zaadjes Kerat, dat komt van het word Kerato, de hoorn.
Buiten Griekenland vindt men deze boom ook in Italie, Spanje, Cyprus, Turkije en op het Arabische schiereiland.
De boom kan tot 20 Meter hoog worden en is groenblijvend.

Zijn vruchten worden in september geoogst. In Griekenland was hij vroeger een vervanger voor schokolade en andere zoetjes, en ook een belangrijke bron van inkomsten. Maar de laatste decennia minder, pas sinds een paar jaren wordt weer johannesbrood stroop en -meel geproduceerd, nu in bio-kwaliteit, en als superfood verkocht. Het bevat diverse vitaminen als B1, A, B2, calcium, magnesium en kalium, maar ook sporenelementen van ijzer, mangaan, chroom, koper en nikkel.
En hier nog zijn geneeskrachtige werking: het helpt tegen diarrhee, ondersteunt de spijsvertering, verlaagt het cholesterolgehalte, helpt bij astma, hoest en verkoudheid. Van johannesbrood is ook bekend dat het het libido en het aantal zaadcellen helpt verhogen.

Het meel van de vruchten maakt de smaak van een cake heel lekker en chocoladeachtig, en de stroop is heerlijk op yoghurt of zelfs in de salade.De gemalen zaadjes worden als vervanger van gelatine gebruikt.

COLUMN

door Dick Ridder

Gewoonlijk wordt herfst begroet rond 21/22 september. Alleen weerdeskundigen vinden 1 september het echte begin van het najaar. En hier? Terwijl het nog volop zomer is met temperaturen rond de dertig graden? Dan merk je waarschijnlijk niets van een seizoenswisseling.
Inderdaad niet veel. Maar toch. Als je hier op de wegen rijdt, zie je zo nu en dan een wagen met zijn laadbak vol groenafval. Meest wat dorrige takken opeengestapeld. En dan weten wij het. De voorbereidingen voor een nieuw seizoen, een najaar seizoen, zijn beginnen. In de kassen dan. De eigenaar van Villa Mertiza heeft niet alleen een souvenirshop in het dorp, maar ook kassen in Neo Mirtos. Hij zei onlangs: ‘Nog even rustig aan, maar dan weer volop aan de slag’. En dat betekent de kassen weer groei klaar te maken. De grond wordt geëgaliseerd, er komt extra voeding in en dan kan daarna het poten beginnen. Een hels karwei, want in de zomer is het onhoudbaar heet binnen. En dan verandert niet plotseling, als het 1 september is. Immers, hoogzomers qua temperatuur.
En zo gaan de mensen hier, ook de inwoners van Mirtos, als kasseneigenaren tuinbouwmedewerkers weer aan het werk. De vakantie is voorbij. Eind van de pret. De kinderen mogen nog twee weken dollen, maar daar zie je de pret ook al wat van minderen. Het wordt ook voor hen tijd de intellectuele mouwen eens op de stropen. Dan kruipen ook onderwijskrachten uit hun strandkuilen, na drie maanden van lauweren rusten. Inmiddels zijn de meeste Griekse vakantiegangers al weer aan hun dagelijkse slag. Ook hun zomertijd zit er op.
Mirtos maakt zich echt lekker op voor het najaar. Eigenlijk zou een mooi feest passen. Eerst een mis met een begin najaar liturgie, volgens eeuwenoude traditie. Maar het is geen eeuwenoude gewoonte om de zomer te luieren en dan op 1 september plots actief uit de zonneveren te springen. Werken in het zweet des aanschijns kende geen seizoenen. Dus de kerk voorzag nooit in een speciale 1 september ceremonie. Dus glijden we haast ongemerkt het najaar in. Ware het niet, dat gastvrouwen en gastheren elkaar vertellen hoe fijn het is dat september zich heeft aangediend. De r in de maand, met als vitaminesupplementen: leuke activiteiten voor vakantiegangers, het soort gasten dat zoveel rust uitstraalt. De r in de maand: De r van rust. Niet alleen hoteliers, maar ook de terrasmedewerkers zijn blij. Het is najaar. Natuurlijk,, september is een heel drukke maand, want wie wil er nu niet van die zonnige najaar stemming genieten.
De temperaturen ‘duikelen naar 25 graden’. Dus klimmen de wandelgidsen van het eiland in de benen. De tippelkistjes weer aan de voeten, de petten op de kop, de wandelstok stevig in de knuisten en dan samen met wandelliefhebbers tot aan loopfanaten toe paden op en lanen in. Ook onze Angela. Ik zag Berend Wolffenbuttelvan de Discover wandelboekjes alweer vrolijk en uitnodigend de camera inkijken: Ga je mee uit wandelen? ‘Ontdek Mirtos te voet’, het boekje van Mirtos is zojuist weer in gebruik genomen. Voor acht euro vijfig zoveel najaar plezier.
Ik geniet ook. Altijd gehad. Ieder jaar is 1 september voor mij een heerlijke datum, een prachtig moment. Nog twee maanden volop inzet voor de gasten, die zo van die periode houden. Ik herken dat eveneens bij ons team. Het geeft energie over en weer. Voldoende om die maanden nog heerlijk aan de slag te zijn.
De komende maand mogen Siemon en ik er, ondanks de drukte, eventjes tussenuit. Naar een ander deel van Kreta, waar het nog veel rustiger is. Bijkomen van toch een bijzondere tijd. Ook daarop verheug ik mij.
Kortom, tot ziens hoogzomer, tot volgend jaar. En welkom najaar. Met je heerlijke temperaturen en relaxte sfeer.

lees meer..

In deze maand september zal het levensverhaal van Balou in boekvorm verschijnen. Een bijzondere gebeurtenis. Een hond vertelt zijn eigen belevenissen in dertig hoofdstukken, geïllustreerd door tekeningen van hem, gemaakt door Tietia Feikens, vriendin en gast van Mertiza.
Het is een leuk handzaam boek geworden, dat zo past in een hoekje van een strandtas of een reiskoffertje. Om zelf te lezen of om cadeau te doen aan bijvoorbeeld kinderen en kleinkinderen. De leesdoelgroep is min of meer de bovenbouw van het basisonderwijs. Die kunnen het zelf lezen. Zijn de kinderen jongeren, dan blijkt voorlezen goed te werken, weten wij uit ervaring van een opa. Ouder dan twaalf jaar zal er zeker ook nog van kunnen genieten. De volwassen vrienden, die het mochten proeflezen, hebben dat bevestigd. Kortom: praktisch voor iedereen geschikt.
In overleg met uitgeverij Elikser is besloten het boek rond … september uit te geven. En dan kun je hem overal wel bestellen of direct aanschaffen. Het zijn dezelfde adressen als die waar je ‘Schapenboet op het strand’ te pakken kunt krijgen.

EEN GOED IDEE?
Balou, het gelukkigste hondje van Kreta, een heel leuk cadeauboek voor de Kinderboekenweek of voor de feestdagen in december.

De prijs is € 16,95

Je kunt het boek aanschaffen/bestellen via je favoriete boekhandel

Het komt op voorraad bij boekhandel Nauta in Den Burg op Texel
En bij boekhandel Van der Velde in Assen

Ook via de uitgeverij is het verkrijgbaar:
Uitgeverij Elikser Leeuwarden
Ossekop 4, 8911 LE Leeuwarden, Nederland
Telefoon: +31 58 289 4857

In Mirtos in Villa Mertiza

En via Bol.com

Het andere boek:
SCHAPENBOET OP HET STRAND
Je kunt eventueel het kinderboek over Balou aanschaffen in combinatie met Schapenboet op het strand, dat in juli j.l. is uitgekomen. Dan ben je in totaal € 26,70 kwijt. Een ideetje misschien.

INHOUD SCHAPENBOET OP HET STRAND
Op Texel komt, tijdens een winterse strandwandeling, mijn familiegeschiedenis naar boven. Het zijn herinneringen, zoet, maar ook beladen, aan mijn vader en zijn familie. Ook mijn familie.
De Hoornse Slag is niet die van mijn jeugd, toen ons gezin daar iedere zomer vakantie vierde. De zee heeft het strand van toen veranderd. Onzichtbaar gemaakt. Maar de beelden uit mijn jeugd worden er alleen maar scherper en scherper. Een mooie kindertijd, waarin echter een geheim school, dat op een dag pijnlijk openbaar werd.
Schapenboet op het strand is een document van de liefde voor mijn vader. Maar ook een waarschuwing voor bedenkelijke hedendaagse politieke ontwikkelingen.

ISBN: 978 94 6365 157 8
PRIJS € 9,75

RECEPTdoor Siemon

Salata Karpouzi

Salade van watermeloen, feta en olijven
Een lekkere Griekse zomersalade
Uit: Smaken van de Griekse Zagori

  • 500 gram watermeloen, zonder schil en pitten, in kleine blokjes
  • 1 rode ui in ringen gesneden
  • 15 olijven
  • 150 gram feta in blokjes
  • 5 toppen basilicum
  • Verse fijngesneden munt
  • Sap van een citroen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Grof zeezout ( indien nodig)

Bereiding:

Meng de ingrediënten door elkaar in een schaal en dien meteen op.
Lekker met geroosterd knoflookbrood. Meng hiervoor knoflook, zeezout en olijfolie door elkaar en smeer het brood in. Leg het onder de grill van de oven of op de barbecue.

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2019  Villa Mertiza