Nieuwsbrief 2 december 2017

Decembermaand. Wat voor maand?

Tja, dat is een goede vraag. Zo overpeinzend, is het vooral dé maand, die het verst afstaat van Mertiza. Symbolisch is dan ook, dat in december de kortste dag van het jaar valt. Van donker naar donker nooit zo snel als in deze maand. Terwijl als je denkt aan Mertiza, of Aleikos Panorama, of Mirtos of Kreta, dan schijnt het licht onovertroffen prettig aanwezig te zijn. Niet alleen op 21 juni, de langste dag van het jaar, maar eigenlijk het hele vakantieseizoen. En waar je in december naast donker ook kou ervaart, is dat gevoel bij die plek, 3000 kilometer ver weg, tegenovergesteld. Korte broekjes, hempjes, rokjes, t-shirtjes. Kom daar maar eens om in deze maand, in dit koudekikkerlanddeel van Europa. Wanten, sokken, sjaals, mutsen.

December is ook de maand, waar een vakantie in een zonnig land niet het eerste is, waar men aan denkt. Er moet eerst nog worden gesinterklaasd. En vervolgens turen in de Allerhande of concurrerende smikkeltijdschriften, beslissen of er een boom in huis komt of alleen in de tuin of helemaal niet. En wat te denken van de vraag: ‘Wat doen we met moeder met de kerst’ of andere familieleden, wat doe je daar dan mee. Doorschuiven naar oudejaarsdag of naar volgend jaar? Of op de zwarte lijst?
Dus is december meestal geen maand waarin veel mensen bij ons aankloppen voor het volgend jaar. Dat gebeurt als het feestgedruis is verstomd. Als in januari de vakantiebeurs zich weer aandient en de kranten en tijdschriften, maar ook de televisie, ons zonnige plaatjes voorschotelen.

En toch… Siemon is nog maar nauwelijks begonnen in zijn kantoorhoek in de Almeerder woonkamer, of hij tikt er lustig op los, op het toetsenbord en op de calculator. En op Dicks deur met een vraag. Over autohuur of vlucht. Hij heeft de planning voor zich. Hij zit midden in Mertiza. Met de verwarming aan, in de lucht van een wintersoepje en in het geluid van een helse regenbui.
Twee werelden. Die van straks, vanaf 1 april en die van nu, vanaf 1 december. Warm – Koud. Licht – donker. Agios Nikolaos – Sinterklaas. Extra babybedje – kripje.

Wil je even ontsnappen aan die bijzondere decembermaand gevoelens? Even wegdromen van een boulevard met uitzicht op zee? Nou, dan neem je toch even contact op met Siemon. Een mailtje, een belletje, een reserveringsformuliertje. Hij kan je zo meenemen, naar dat andere klimaat. Naar een ander seizoen. Hij zit er middenin. Zie dat met eigen ogen. Met in één hand een pollepel, die zich door de dikke wintersoep ploegt en de andere hand op het toetsenbord.

ALEIKOS PANORAMA 10 JAAR

In 2008 leek het ons een goed idee om naast Villa Mertiza een tweede accommodatie aan te bieden. Eentje met een panoramisch uitzicht. Wij gingen in gesprek met de eigenaren Popi en Alekos. Dat gesprek liep zeer prettig en zo is, wat wij onze dependance noemen, een mooi onderkomen een feit geworden.

Aleikos of Alekos?

Destijds was Dick ervan overtuigd, dat je zijn naam spelt als Aleikos. Toen alle schriftelijke promotie klaar was, hoorde hij van Sylvie, dat ze de schrijfwijze grappig vond, maar onjuist. Ze had gelijk. Toch hebben wij het nooit teruggedraaid, omdat bij het zoeken op internet de naam Alekos veelvuldig voorkomt. De naam komt van Alèxandros, je weet wel, de Grote. Maar Aleikos vinden is een stuk lastiger. Je komt al snel terecht bij Aleikos Panorama. Een geluk bij een spelongelukje.

Op – en aanmerkingen

Wij zijn nu tien jaar verder met dit kleine complex van drie appartementen en een studio. Wij hebben er het nodige aan opgeknapt, erin geïnvesteerd om het aantrekkelijker te maken. Nu zijn de gasten er dik tevreden. En toch hebben zij ook wel wat aanmerkingen gehad, die we zo goed als mogelijk in behandeling hebben genomen.

En zodoende zijn er inmiddels in de badkamers douchecabines geplaatst en hebben de bedden een toppermatras gekregen. De schoonmaak bleef van wisselende kwaliteit, hoe wij er ook zo goed als mogelijk bovenop zaten.

Welkom nieuwe schoonmaakdame

Vanaf begin oktober hebben wij een heel goede, constante schoonmaakdame mogen begroeten: Xakousti. Zij heeft de kamers behoorlijk aangepakt en eerlijk is eerlijk, volgens de ‘Maria norm’. De dames zijn goede vriendinnen van elkaar en overleggen met regelmaat over wat er gedaan moet worden.
Wij zijn blij dat Xakousti ons team versterkt. Boven, maar zo nu en dan ook in Villa Mertiza waar zij Maria bij tijd en wijle bijstaat.

Maar er verandert meer

De weg naar boven
is ’s avonds een nogal donker avontuur. Vanaf komend seizoen zul je er signaalverlichting aantreffen. Dat betekent, dat als je daar loopt, er lampen aangaan, zodat je met goed zicht naar boven kunt lopen of rijden.

Het centrale terras
wordt goed onderhanden genomen. Het gaat er aantrekkelijker uitzien met vaste rieten parasols, die je kent van het strand onder de boulevard.
Er wordt nagedacht over een BBQplaats en/of een pizzaoven.
Dan heb je daar ook een mooie tafel bij nodig. Er komt een vaste grote tafel. Om samen te kunnen eten en te drinken.

De terrassen van studio 3 en appartementen 4
krijgen veel meer uitzicht op het dal en de bergen. Wij kregen twee maal een wat teleurgestelde reactie, omdat veel groen de gasten het uitzicht ontnam. Er zal flink worden gesnoeid, bepaalde soorten struiken en boompjes zullen worden geplant. Voor iedereen wordt het dan weer Aleikos Panorama

De badkamers
krijgen meer weglegruimte. Zeker in de appartementen. Of wij wat kunnen realiseren in de studio, gaan we bekijken als wij in maart terug zijn. Ook kijken wij opnieuw hoe de verlichting nog wat kan worden verbeterd. Dat is her en der al wel gebeurd, maar het kan nog beter. En er komen grotere spiegels te hangen, in ieder geval in de badkamers van de appartementen.

Appartement 2
heeft nu nog een extra tweepersoons bed, dat in de woonkamer staat. Wij gaan kijken hoe die kan worden vervangen door twee bedbanken. Wij willen er meer een echte woonruimte creëren.

De keukens
krijgen standaard een Nespresso-apparaat. De oude filtermachientjes verdwijnen en krijgen daarvoor in de plaats een cafetière. Een handig ideaal gebruiksvoorwerp voor liefhebbers van ‘gewone’ koffie.

Aleikos Panorama

Het is een heerlijke plek. En wat een fantastische rust. Een gast zei ons dit jaar nog: ‘Je hoort de bellen van de geiten verderop’. Dromend naar de bergen staren, een volop aanwezige zonnige of schaduwrijke plek. Het is er allemaal. Dus als je een klimmetje naar boven geen bezwaar vindt, dan heb je een bijna ideaal onderkomen. Wij werken eraan om het geheel als ideaal te laten voelen.
Een aanrader dus!

Informatie vind je op de eigen website:
aleikospanorama.com

ALLE 13 GOED

Nog even het tuinconcertje van 21 oktober:

In de vorige Nieuwsbrief is uitvoerig stilgestaan bij het afscheid van Dick. Je hebt wat foto’s en filmpjes kunnen bekijken. Het concertje is met twee camera’s opgenomen. Eentje vast en de andere bediend door Ismir Hero. Zij zijn nu gemonteerd door Jurrie en zodoende kun je alle nummers horen en zien. Zangers Nick Teunissen, Boris Waalboer en Dick, muzikanten Alwin Kluit, Jurrie Eilers, Theo van Halen en Celina Brouwer.

CLAUDIO

Dit jaar werd bij hem alvleesklierkanker geconstateerd. Een agressieve vorm van kanker. Niemand ziet dat aankomen. Zeker niet, als hij begin van dit seizoen een grote droom verwezenlijkt: een mooi zeiljachtje, die hij uit Nederland haalt. De levensluchtige kleine man met zijn typerende, wat raspende stem. Altijd in de weer, altijd praten. Zo zat hij vaak naast de ingang van Ca’Nova. Als je daar het trapje opging, keek je hem niet zelden in de ogen. En anders hoorde je hem wel.

De ziekte heeft hem op een gemene manier overvallen. En hem in korte tijd gesloopt. Wij keken de laatste maanden naar die boot. Die lag daar haast doelloos te dobberen in het zeewater. Hij hoorde bij zijn dromen, die van nog een heel mooie tijd, maar plotseling door een naargeestig lot uiteengespat. We hadden hem die toekomst zo gegund. Hem en zijn vrouw Yvonne. En zijn kinderen Max en Nina, die op te jonge leeftijd het zonder hun vader moeten stellen.

Wij wensen hen alle mogelijke sterkte.

En met het heengaan van Claudio schaart hij zich in het gezelschap van twee andere evenzo markante mannen van de boulevard, die Mirtos in 2017 zijn ontvallen. Heraklis, de ooit zo sterkte worstelaar en Giannis, de grote lieve beer van Hotel Paradise. En allemaal veel te jong.

Ook in Nederland verkocht:

NEP OLIJFOLIE

Zevental opgepakt voor olijfoliezwendel

De Griekse politie heeft in de buurt van Larissa zeven mensen gearresteerd vanwege de verkoop van nep-olijfolie. Grote hoeveelheden bewerkte zonnebloemolie werden als olijfolie verkocht in binnen – en buitenland.

Het zevental, allemaal familieleden, voegden in een werkplaats kleurstof toe aan de gele zonnebloemolie, zodat het een groene tint kreeg en op olijfolie leek.

De olie werd in blikken van vijf liter verkocht aan Griekse consumenten en in pallets van een ton geëxporteerd naar diverse EU-landen, waaronder Duitsland, Nederland en België, met facturen die daarna werden vernietigd. Het product werd aangeprezen als ‘extra vierge olijfolie, rechtstreeks van de producent’.

De namaak-olie was ongeveer de helft goedkoper dan originele olijfolie. De binnenlandse prijs was 12-15 euro voor een blik van 5 liter, de verkoopprijs van echte olijfolie is 26-30 euro voor dezelfde hoeveelheid.

In Griekenland is het verboden om olijfolie te mengen met andere goedkopere soorten olie.

Grieken zijn grootverbruikers van olijfolie. Per hoofd van de bevolking consumeren ze per jaar 18 liter olijfolie. Dat is meer dan in welk ander land ter wereld. Jaarlijks produceert Griekenland gemiddeld 300.000 ton olijfolie, dat is tien procent van de wereldwijde productie.

Op de exportmarkt doet de Griekse olijfolie het niet erg goed, mede door slechte marketing is de olie in het buitenland nauwelijks bekend. Het grootste deel van de geëxporteerde Griekse olijfolie gaat in bulk naar Italië, waar het wordt gebotteld en verkocht onder een Italiaanse merknaam.

Bron: parakalo.worldpress.com

KOMT EEN GRIEK BIJ DE DOKTER

Als je in Griekenland naar een dokter gaat, geheid dat je dan met een receptje de deur weer uitloopt. En vaak niet voor één, maar voor meerdere poeders, pillen en drankjes. De Griekse artsen schrijven ook behoorlijk snel antibiotica voor. Veel meer dan in Nederland, waar artsen juist heel terughoudend zijn. Ook kinderen, niet zelden heel jonge kinderen, krijgen sneller antibiotica voorgeschreven. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) schrijft in het jaarlijkse gezondheidsrapport:

De Grieken zijn grootgebruikers van antibiotica. Volgens gegevens van de OESO worden er in Griekenland gemiddeld 36,1 dagelijkse doseringen per 1000 inwoners uitgeschreven. Het gemiddelde van de OESO-landen is 20,6 per 1000 inwoners. In Nederland wordt de minste antibiotica gebruikt (10 dagelijkse doseringen per 1000 inwoners). De Grieken kregen dus ruim drie keer zo veel antibiotica als de Nederlanders.

PRIJZEN 2018

Na een aantal jaren de prijzen niet verhoogd te hebben, zijn wij genoodzaakt dit voor 2018 wel te doen. In een eerdere Nieuwsbrief hebben wij uitgelegd, dat de belastingen in Griekenland voor kleine ondernemingen (te) zwaar drukken.
Omdat de eigenaren van het gebouw jarenlang de pacht op hetzelfde niveau hebben gehouden, konden wij redelijk gelijkblijvende prijzen hanteren. Wij krijgen nu te maken met een forse pachtverhoging, na een taxatie van het gebouw met 22 eenheden. Het is begrijpelijk van de eigenaren, maar voor ons gaat het financiële plaatje er toch anders uitzien. Daarom moeten wij wat doen.

Wat betekent dit voor onze gasten?
Vanaf 1 januari 2018 zullen wij een lichte verhoging van de huur van je studio of appartement moeten doorvoeren. Dat vinden wij vervelend, maar het is niet anders. Wel proberen wij het verschil zo klein mogelijk te houden.

Boeken in december
Wij hebben besloten, bij gasten die nog dit jaar boeken, de huurprijzen van 2015/2016/2017 te hanteren. Boek je vanaf 1 januari 2018, dan gelden de nieuwe prijzen.

Maar…
Wij blijven ons uiterste best doen zo betaalbaar mogelijke vluchten te vinden. Wij blijven, net als andere jaren, met je mee te denken over hoe je zo voordelig mogelijk bij ons je vakantie kunt doorbrengen.

GRAPPIGE FILMPJES

Wij zijn voor iedere Nieuwsbrief op zoek naar filmpjes. Die moeten natuurlijk iets te maken hebben met Mirtos, Kreta, Griekenland. Met gewoonten, cultuur, ondermeer muziek.
Nou, dit filmpje niet. Op zoek naar iets rond kerst, kwamen we deze animatie tegen. Het verhaal van een kerstmannetje als versiering in een opgetuigde boom. Hij komt tot leven. Begeleid door een paar bekende klassieke deuntjes, dus in ieder geval muziek, beleef je zijn missie: een schaal met….

Ach, gewoon om even in kerstsfeer te komen. Wij vonden hem lollig.

Aegean Air is niet alleen een voortreffelijke Griekse luchtvaartmaatschappij, maar ook een goed uithangbord voor Griekenland. Geliefd in Griekenland zijn de commercials, die zij maken. Vaak met een leuke vleug humor.

Een cursus ‘vrienden begroeten’ in ruim 30 seconden.

COLUMN IN TROUW VAN LEONIE BREEBAART

Deze las ik afgelopen week in ons lijfdagblad Trouw. Leonie Breebaart is redacteur en filosoof.
Zo nu en dan hebben wij een gesprek met onze gasten over de economische malaise in Griekenland.
Dan komt het vaak uit op mijn mening, dat Griekenland een groot deel van zijn schulden moet worden kwijtgescholden. Schulden kwijtschelden doen wij in Nederland met een schuldsanering, die meestal drie jaar duurt. Een ellendige tijd voor de mensen, maar er is licht in de tunnel, zoals wij met iemand uit onze vriendenkring hebben meegemaakt. Griekenland zit momenteel al drie keer zo lang in de schuldsanering. Het wordt tijd voor dat licht in die tunnel.
Onderstaand betoog van Leonie Breebaart is mij uit het hart gegrepen. Daarom dit keer geen column van mij, maar ‘leen’ ik graag de hare:

Waarom gunt de EU de Grieken geen nieuw begin?

COLUMN Interessant hoe verschillend je kunt reageren op falend beleid. Nadat de Europese Rekenkamer snoeiharde kritiek had geuit op de internationale hulp aan Griekenland, vroeg PVV’er Tony van Dijck meteen een debat aan. Niet uit medelijden met de Grieken. Maar om het weggegooide geld.

Ondanks de 265 miljard aan uitbetaalde hulpleningen die Griekenland de afgelopen zeven jaar binnenkreeg, is het namelijk de vraag of het land halverwege 2018 zoals gepland op eigen benen kan staan. En of Nederland zijn miljoenen terugkrijgt.

Weekblad Elsevier – altijd paraat om Neêrlands belangen te verdedigen – constateerde cynisch: “Een motie om in de toekomst in een vergelijkbare situatie alleen mee te doen als er keiharde garanties zijn dat het geld optimaal wordt besteed, zal het niet halen, vanwege onze ‘internationale solidariteit’.” Solidariteit, benadrukt Elsevier, met een land waar de salarissen hoger liggen dan in Duitsland! Hallo, beste Grieken, denk je dan, word eens wakker in de 21ste eeuw! Wij Nederlanders mogen toch ook niet zo vroeg met pensioen? Wij zijn toch ook onze verzorgingsstaat kwijt? Grow up!

Voor het gemak verzwijgt Elsevier dat de Grieken inmiddels best ruw geland zijn in de 21ste eeuw. Velen hebben al maanden geen salaris gezien. Als ze tenminste nog werk hebben: de werkloosheid ligt inmiddels hoger dan 20 procent; onder jongeren is dat zelfs zo’n 40 procent, zodat ouders hun kroost stimuleren om naar het Noorden vertrekken – wat Elsevier-lezers niet zullen toejuichen. Ook zijn de dagelijkse boodschappen in Griekenland – een potje olijven, een zak tomaten – ontstellend duur, zoals ik deze zomer als toerist zelf kon constateren. Terwijl de lonen met 15 tot 30 procent zijn gedaald.

Sociaal effect
Maar je hoeft niet met de Grieken mee te leven, om te snappen dat té snelle en té strenge bezuinigingen geen mens stimuleren om de boodschappenkar elke week vol te gooien, een flatje aan te schaffen of een bedrijf te beginnen. De maníer waarop de Europese Commissie Griekenland wil laten terugbetalen, bijvoorbeeld door de snelle weg van verhoogde btw en accijnzen, blijkt gewoon niet effectief. Dat is ook de kritiek van de Rekenkamer: over het sociale effect van de door de EU opgelegde bezuinigingen is niet nagedacht. Dat heeft gevolgen, niet alleen voor mensenlevens, ook voor het Griekse vermogen financieel onafhankelijk te worden.

De Grieken die ik deze zomer sprak, legden graag een vergelijking met Duitsland van na de oorlog. Dat kreeg in 1953 de helft van de schulden kwijtgescholden, ondanks de verwoesting en massamoord die Hitlers soldaten ook in Griekenland hadden bewerkstelligd. Die halve kwijtschelding, weten we, maakte het Wirtschaftswunder mogelijk. Waarom gunt de EU – en de machtige Merkel – de Grieken zo’n nieuw begin dan niet? Zou dat niet gewoon de meest realistische manier zijn om Griekenland uit het slop te trekken – wat uiteindelijk in het belang zou zijn van heel Europa?

Ik moet zeggen: na dit Rekenkamer-rapport klinkt dat als een terechte vraag.

ONZE TELEFONISCHE BEREIKBAARHEID

Sinds wij zijn neergestreken in Almere kun je ons bellen op twee nummers:

Siemon: Het bekende Griekse nummer 0030-693 2735 224

Dick: Het Nederlandse nummer 06-52 40 58 45

Het mailadres is gelijk gebleven info@mertiza.com

Ons huisadres luidt Touwslagerhof 13 1315BR Almere

Nog negen te gaan!

HOE STAAT HET MET DE ZOOVER AWARD?

In de Nieuwsbrief van november hebben wij gevraagd, bescheiden, of jullie ons zouden kunnen helpen aan een nieuwe onderscheiding, na de Orange Award van 2016. Velen hebben dit gedaan. Intussen zijn er vanaf 1 mei tot eind november 41 beoordelingen geplaatst. Iedereen die daaraan heeft meegewerkt, heel erg hartelijk bedankt.

Wij moeten er 50 hebben en een beoordeling die uitkomt op een gemiddelde van 9 of meer.
Dat betekent dat er nog negen reviews nodig zijn. Dat moet wellicht lukken voor het eind van dit jaar.

Tsou mooi zijn!

Wil je meedoen? Ga dan naar:
http://www.zoover.nl/griekenland/kreta/mirtos/villa-mertiza/appartement
en je ziet duidelijk hoe je de beoordeling kunt geven.

Doe je mee? Dan heel hartelijk bedankt

Rizogalo

Griekse rijstpudding

Ingredienten voor 6 porties

  • 90 gr ongekookte kortkorrelige rijst (dessertrijst)
  • 500 ml water
  • 500 ml volle melk
  • 4 eetlepels witte basterdsuiker
  • 125 ml volle melk
  • 4 eetlepels maizena
  • 1 theelepel vanille extract
  • kaneelpoeder om te garneren

BEREIDING

Voorbereiding: 5 min › Bereiding: 40 min › Extra tijd: 4 uur in de koelkast › Klaar in:4 uur 45min

Doe de rijst en water in een sauspan op hoog vuur. Breng aan de kook en zet dan direct het vuur iets lager. Laat het zachtjes koken zonder deksel onder af en toe roeren, tot het meeste water is geabsorbeerd en de rijst zacht is, na ongeveer 30 minuten.
Voeg 500 ml melk en 4 eetlepels suiker toe. Zet het vuur hoog. Meng ondertussen de 125 ml melk met de maizena.
Als de rijst met de melk aan de kook is, voeg dan het melk-maizenamengsel toe, evenals het vanille extract. Roer goed door. Haal van het vuur.
Lepel de rijstpudding in individuele schaaltjes. Bestrooi met wat kaneelpoeder. Laat tot kamertemperatuur afkoelen en zet ze dan minstens 1 uur in de koelkast tot ze helemaal koud zijn.

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2017  Villa Mertiza