Nieuwsbrief 2 februari 2019

MERTIZA 3 | WATER | VOORJAAR | SNEEUW | PLASTIC | BASSIE | VAKANTIE 2019 | SINGLEREIS | COLUMN| PRIJSWINNEND RECEPT

M
E
N
U

DE MERTIZA 3

In deze nieuwsbrief kijken we eerst even terug op de eerste maand van dit jaar. Twee dingen springen eruit: De uitgave van De MERTIZA 3 en het weer in Mirtos.

Op 21 januari werden de magazines afgeleverd in Almere. De eerste bundels vervolgens op de post gedaan en op dinsdag 22 januari stroomden de reacties binnen. En wat waren die leuk. Eigenlijk de hele week lazen wij alleen maar mooie complimenten. En ja, wij zijn ook echt trots. Het is een flinke klus geweest, maar wij hebben ook goede hulp en bijstand gekregen, ondermeer van Angela en Jurrie, die enkele artikelen voor hun rekening hebben genomen. Ook in deze Nieuwsbrief willen wij iedereen hartelijk bedanken voor hun bijdragen. De gasten, die via een klein interview hun mening deelden over Mirtos in vier artikeltjes. Maar ook de fotografen, waarvan wij het materiaal gratis mochten gebruiken. En natuurlijk onze vormgeefster Esther ten Wolde van ‘101procent Esther’, die voor de derde keer de vormgeving heeft verzorgd.
Inmiddels is het blad op meerdere plekken af te halen. Hier in Almere, maar ook via Mylene in Alkmaar, via Janja Ridder in Groningen en in twee kapsalons in Alkmaar en Houten, waar onze vaste gaste Lia haar klanten permanent over Mirtos vertelt. In Leusden kunnen geïnteresseerden De Mertiza ophalen bij reisbureau The Travel Company. Op Texel ligt het bij boekhandel Nauta te Den Burg. Ook in Mirtos is inmiddels een doos met 20 exemplaren aangekomen bij Angela en Jurrie.
Wil je een exemplaar opgestuurd krijgen, dan is een mailtje naar info@mertiza.com voldoende, mits je even De Mertiza 3 vermeldt en je adres.

WATER

In De Mertiza 3 staat een artikel over water. Over de herkomst daarvan. Het is een interview met Stefenos Karachalios, gepensioneerd geoloog en hydro-geoloog. Echt een leestip. Waarom wij met hem hebben gesproken over water, ligt in het feit, dat er veel te weinig neerslag was op Kreta. En de vraag was: is er wel voldoende water op het eiland? Het gesprek is opgetekend in november. Toen het eiland nog kurkdroog was. Was, want inmiddels is daar behoorlijk verandering in gekomen. Wat iedereen hoopte, een winter met veel regen en sneeuw, is uitgekomen. Zeg maar rustig, de gebeden zijn verhoord, want in de kerken is zelfs om regen gebeden. Met buitengewone belangstelling volgen wij de weersontwikkelingen. Zo bellen wij zo nu en dan met Angela en Jurrie, die ons blijmoedig over de neerval berichten. Er zijn prachtige foto’s op internet van de bergen van Kreta, die dikke witte mutsen dragen. Zelfs op lager gelegen heuvels is het her en der aardig wit. En ja, de rivier, die normaal nogal uitgedroogd aandoet, bevat water. Dit filmpje is opgenomen voor het huis van Angela en Jurrie.  

River on the street from Mirtos TV on Vimeo.

VOORJAAR

En dat brengt ons op het voorjaar. Als wij terugkeren op het eiland, zijn we altijd benieuwd of de mimosa bloeit. Afgelopen jaar kwamen wij op het hoogtepunt van de bloei aan. Dit jaar zal dat beslist later zijn, want de winter is momenteel echt winter en geen soort zomer, zoals vorig jaar.
Dat allemaal betekent, dat de natuur in maart en april een waarlijke geur- en kleurexplosie zal zijn.
Wat geweldig. Als wij met Angela daarover spreken, lacht zij breeduit. Zij verheugt zich weer op mooie wandelingen. Overigens, onze wandelweek van 16 – 23 april, heeft nog wat plek voor gasten die graag die natuur volop willen ervaren. Bezoek onze website in het Nederlands en je ziet direct een zogenaamde pop-up die je kunt aanklikken, zodat je alles leest over die mooie week.

Berend Wolffenbuttel van DiscoveronFoot stuurde deze foto van de besneeuwde Witte Bergen op West-Kreta.

 

WIT ATHENE

De vele neerslag heeft in heel Griekenland ook gezorgd voor veel overlast. Er is altijd een keerzijde van een medaille. Noord Griekenland zal zich zeker een iets minder heftige winter hebben gewenst. Helaas zijn inmiddels drie mensen omgekomen door het slechte weer.
We vonden een minder ernstig filmpje over Athene in het wit. Mooie dronebeelden. Mooie slow televisie. De makers hebben er wel een dramatisch muziekje onder gezet. Opvallend is overigens het verkeer, dat voor de Griekse hoofdstad opvallend rustig is.

WIE VERDIENT DE SCHORT?

Rondom De MERTIZA 3 hebben wij, dat is inmiddels wel bekend, een Mezedes project geïnitieerd.
In november hebben Sandra van Halen en onze Siemon een dag in de keuken gestaan om 15 gerechten te maken. Deze staan inmiddels op vier pagina’s in het nieuwe magazine. En het maakproces staat ook op het bekende filmpje. Nog niet gezien? 

In de vorige nieuwsbrief hebben wij onze lezers uitgedaagd een Grieks gerecht in te sturen. Het lekkerste zou worden beloond met het Mertiza 3 schort, dat Sandra en Siemon hebben gedragen tijdens hun kookactiviteiten.
Een tweevrouwsjury, bestaande uit Sandra van Halen en haar dochter Eefje Honders heeft de winnaar uitgekozen.
Het is: Anneke Stolk. Van harte gefeliciteerd.
Wil je dit heerlijke gerecht zelfs klaarmaken? Verderop in de Nieuwsbrief lees je de beschrijving en zie je de foto’s, die Eefje heeft gemaakt.
Eet smakelijk!!

IN GRIEKENLAND IS GEBRUIK PLASTIC TASJES ZEER FORS GEDAALD

Het gebruik van plastic tasjes is in Griekenland vorig jaar met 80 tot 85 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers van gegevens van het Hellenic Recycling Agency (EOAN). Sinds 1 januari 2018 zijn de tasjes niet meer gratis, maar moeten klanten er een klein bedrag voor betalen.
De heffing op plastic draagtasjes heeft het afgelopen jaar ongeveer 7,7 miljoen euro opgeleverd, zegt EOAN. Dat geld wordt gebruikt om zwerfvuil tegen te gaan en dieren in de natuur te beschermen. De tasjes zijn gevaarlijk voor schildpadden en andere (zee)dieren die de tasjes opeten of er in verstrikt raken.
Volgens een richtlijn van de Europese Unie uit 2015 moeten alle nationale overheden er voor zorgen dat aan het einde van 2019 per persoon jaarlijks niet meer dan 90 plastic wegwerptasjes worden gebruikt. Uiteindelijk moet dat aantal zijn teruggebracht naar maximaal 40 tasjes per persoon per jaar. Naar schatting gebruikten Grieken in 2017 gemiddeld meer dan 300 plastic zakken.
De prijs die voor een plastic tasje moet worden betaald is sinds 1 januari dit jaar van 4 naar 9 cent verhoogd.
TIP: Bij onze supermarkten verkopen ze houdbare tasjes, die niet van plastic zijn. Een mooi formaat.

TIP!

NU AL GRIEKSE WOORDJES OEFENEN VOOR JE KOMENDE VAKANTIE

Veel gasten van ons vinden het leuk om een aantal woordjes in het Grieks te spreken. De één is wat taalgevoeliger dan de ander.
Wie bepaald niet heel taalgevoelig zijn? Kijk naar het filmpje, dat volgens ons ruim dertig jaar geleden is opgenomen op Kreta. In de hoofdrollen: Bassie en Adriaan. Menig klemtóón ligt niet op de juiste plek, maar ach, een kniesoor….
Dus ons advies is: Kijken, lekker meezingen en als je in Mirtos bent, kun je verbaal het hele dorp aan.

Kalimera is goeiemorgen

Kalinichta is goeienacht

Klapso dat is huilen

Jeljo dat is een lach

Parakalo is alsjeblieft

Efcharisto is dank je wel

cool VAKANTIE 2019 cool

Siemon heeft inmiddels rond de 130 studio’s en appartementen in beide accommodaties verhuurd. En februari is nog maar net begonnen. Een mooi resultaat, omdat wij onlangs van Michael van The Travel Company in Leusden hoorden dat buitenlandse vakantieboekingen in Nederland tot nu toe wat achterblijven bij vorig jaar. Een trend in de hele reiswereld. Een reden kan zijn, de hete zomer van 2018. Mensen wachten meer af. Maar resultaten behaald in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, zo luidt de bekende slogan. En je ziet: Vorig jaar droogte in de Kretense winter en dit jaar valt er veel regen en sneeuw. Of je je besluit over waar je je vakantie wilt doorbrengen laat afhangen van het Nederlandse klimaat, is aan een ieder. Mirtos geeft altijd zongarantie in de zomer en in voor- en najaar heb je gegarandeerd vele dagen zon.

Wij hopen binnenkort weer de prijzen door te spitten van vluchten naar Heraklion en daar de meest voordelige uit te vissen. Je kunt altijd contact opnemen met Siemon of hij voor jou vluchten kan vinden. Ben je flexibel of kun je enigszins schuiven in je reisdata, dan kan dat soms opmerkelijk schelen in de vluchtprijzen. Op enkele data na, is er overal nog voldoende ruimte in Villa Mertiza en Aleikos Panorama. Ook in de meivakantie hebben wij nog her en der ruimte.

De zomervakantie is altijd heerlijk in Mirtos. Onze accommodaties zijn de eerste drie weken van juli en de laatste week van augustus wat goedkoper. Wij hanteren dan de voor- en naseizoenprijzen. Het is een kwestie van vluchten boeken en nu betalen. De rest reken je af bij aankomst, zoals je van ons gewend bent. Dat geldt ook voor transfer en/of autohuur.

De TOP TIEN van argumenten om bij ons in Mirtos op vakantie te gaan
In willekeurige volgorde:

 • Tot rust komen in het kleinschalige dorp
 • Authentieke sfeer
 • Zoveel gastvrijheid
 • Die heerlijke boulevard
 • Prachtige wandelingen maken
 • Leuke winkeltjes
 • Lekker eten voor een schappelijke prijs
 • Gratis strandbedjes
 • Altijd lekker zonnig
 • ’s Avonds heerlijk uitgaan

Bij ons worden ook genoemd:

 • Behulpzaam en gastvrij
 • Heerlijk ontbijt
 • Lekkere bedden
 • Ze spreken Nederlands
 • Schoon
 • Ongedwongen sfeer
 • Fijne tuin
 • Thuisvoelen, ook als single
 • Het is er rustig
 • Heerlijk die uitgebreide bibliotheek

Onze aanbieding van de week:
GEZINSVAKANTIE IN MIRTOS ZUID KRETA
Villa Mertiza

15 dagen voor 4 personen
7 – 21 juli of
9 – 23 juli
€ 579,- p.p. (op basis van huidige aanbod vluchten bij Transavia)

Inclusief:
Tickets Amsterdam-Heraklion v.v
2 koffers 20 kg
Appartement
Transfers luchthaven-Mirtos v.v.
1 dag fietshuur 4 personen
1 welkom ontbijt
1 Wandelboekje
Gratis gebruik zwembad op 100 meter
Toeristenbelasting

Foto © Gerrit Veenstra

Een af te drukken PDF met de prijzen voor 2019 van Villa Mertiza en Aleikos Panorama is alhier te downloaden

COLUMN

door Dick Ridder

ALTIJD MAAR WILLEN GROEIEN IS NIET GOED

Regen. Wij hebben er, normaal gesproken in ons land, voldoende van. En we hebben er ook heel snel genoeg van. Ja vorig jaar zomer. Toen het in West Europa zo lang zo heet was en het gras bruin werd. Toen verlangden de meeste mensen wel naar een mooie verkwikkende bui. Maar regen verveelt snel. De laaghangende bewolking ontneemt een hoop licht. Juist dat licht zorgt voor gevoelens van optimisme. Dat is de reden, waarom mensen de vakantiezon opzoeken. Het Griekse klimaat beschikt over mentaal helende kracht. ‘Het licht is er zo anders’.
Ik volg de weersituatie in Griekenland volop. Vanuit Nederland, waar ik ‘onderwinter’. Waar het buiten grijs en nat is, maar de radiatoren in onze flat warm knorren. Ik heb contact met Mirtosvrienden en -collega’s, die zo dicht mogelijk op hun houtkacheltje doken, om het warm te krijgen, na een kletsnatte dorpswandeling. En wat was ik daar superblij mee. Lekker puh? Geenszins. Ik weet dat het in de winter, zelfs in Mirtos met zijn sub tropische klimaat, soms koud kan zijn. Ook binnen, achter de slecht geïsoleerde muren. Dat onbehaaglijke gun ik niemand.
De vorige winter leek wel zomer. Talloze dagen volop zon. Aangenaam om niet alleen naar het dorp te lopen, maar ook een ferme wandeling in de natuur te maken.
Deze winter komen talloze foto’s voorbij. Sneeuw op de bergen, maar ook op de heuvels, alsof ze in Oostenrijk staan. Een straat die een snelstromende beek was geworden. De meestal droge riviermond, die nu ontelbare liters water de zee in laat stromen. En al die kletterende watervallen. Wat een verschil met vorig jaar.
De droogte van vorig jaar en ook de beperktere neerslag de jaren daarvoor, baarden grote zorgen. Toen ik in november tijdelijk afscheid nam van Mirtos, wensten wij elkaar een goede winter. En veel regen op Kreta. Maar daar waren wij bepaald niet gerust op. Ooit was de gemiddelde neerslag op Kreta 400 mm. Maar dat is al met de helft afgenomen, als gevolg van een ingrijpende klimaatverandering. Afgelopen zomer leefden wij op een kurkdroog eiland. Maandenlang hebben brandweerkorpsen op scherp gestaan. En moesten zij ook met enige regelmaat uitrukken. Er kwam een sproeiverbod en beperkte levering van landbouwwater.
Zou Kreta ooit droog komen te staan? Met zeshonderduizend bewoners, honderdduizenden toeristen en de land- en tuinbouw die ook een behoorlijk slok namen. Ik ging voor de Mertiza 3, samen met Jurrie, de bergen in, naar Anatoli, een hooggelegen dorp bij ons in de buurt, waar ik Stefanos Karachalios ontmoette. Een zachtaardige pensionado, die na een leven als geoloog en hydro geoloog iedere dag zijn biologische tuin onderhoudt en zijn bijen verzorgt. Op mijn vraag of er wel voldoende water is, antwoordde hij, dat zich op Kreta grote holtes bevinden, waar miljoenen kubieke meters regen zijn opgevangen. Wordt de druk hoog, dan komt dat water tevoorschijn en stroomt het het hele jaar door, ook na een periode van langdurige droogte. Het stelde mij enigszins gerust, maar even later reden wij langs het Brahmiana stuwmeer bij Ierapetra. Normaal zo goed gevuld, dat een verlaten kerkje in het midden van het meer geheel onder water staat. Het meer lag praktisch droog, ondanks wat kleinschalige aanvoer vanuit de bergen. Dit gaat op den duur niet goed, zo dacht ik en zo dachten velen met mij.
Goddank, het regent deze winter. Het sneeuwt op de bergen. Het kerkje in het stuwmeer staat inmiddels nog op een piepklein eilandje, omringd door het zo gewenste water. Nog lang niet voldoende (20% gevuld inmiddels), maar beter dan lange tijd.
De koude, natte winter heeft mensen wakker geschud. Er wordt volop gepraat over opvang van regenwater, zodat het niet nutteloos de zee in stroomt. Stefanos, niet de eerste de beste, had er jaren geleden al een plan voor klaarliggen. Niets mee gedaan.
Stefanos is een filosoof. Hij zegt: Er is voldoende water, maar onze omgang ermee moet veranderen. Altijd maar willen groeien is niet goed. Broeikassen en massatoerisme. Houd maat. Onze activiteiten beïnvloeden ook de situatie elders op de planeet.
Ik hoop, dat zijn boodschap en ideeën worden opgepikt. Dat men alerter, actiever dan ooit zal zijn. Dus ook, dat water nooit meer onbenut zomaar de zee in kan stromen.

(Het interview met Stefanos is uitgebreid te lezen in De MERTIZA 3)

Geoloog en hydro-geoloog in ruste Stefanos Karachalios verkoopt zijn puurder dan pure producten op de website Althaea.eu.com.

Dick Ridder is/was zanger, en is (liedjes)schrijver en columnist. Meer over Dick Ridder lees je op zijn website dickridder.nl.

MIRTOS TRAVEL BIEDT EEN
ZEER GOED VERZORGDE SINGLEREIS NAAR MIRTOS ZUID KRETA

Met persoonlijke aandacht en zorg

(Mirtos Travel is een onderdeel van Villa Mertiza)

7 –  14 juli   Het begin van de zomervakantie en toch is er ruimte genoeg

In 2019 bieden wij een georganiseerde vakantie aan voor alleengaanden. Een pracht vakantie, waarin je gewoon jezelf kunt zijn. Je kunt er op sommige momenten alleen op uit gaan en er zijn momenten dat je samen optrekt.

Wij hebben een programma samengesteld, waarbij je een deel van Kreta ontdekt, dat wat minder bekend is, maar zo de moeite waard. Boeiend en leuk om samen te doen. Voor sommige excursies kun je je opgeven en een paar andere zijn bij de prijs inbegrepen.  

Je vakantie vindt plaats in Mirtos, een kleinschalig dorpje aan de zuidkust van Kreta. Je kunt er luieren op het strand, maar ook actief zijn. Wandelend de omgeving verkennen, of een dag een fiets meenemen. Kuieren op de boulevard, winkeltjes kijken of een terrasje pikken. Mirtos leent zich er prima voor.

Wij ontvangen je graag in Villa Mertiza. Door gasten gewaardeerd met een Zoover Gold 9.4. Ook kleinschalig. De onderkomens liggen rondom een tuin met een prettig terras, waar je andere vakantiegangers zult tegenkomen, maar je kunt je ook lekker terugtrekken in je studio. Mertiza heeft comfortabele bedden.   

Het team van Villa Mertiza staat bekend om zijn service en persoonlijke aandacht, waar nodig.

Wij halen je op van de luchthaven van Heraklion en brengen je natuurlijk ook weer veilig terug. Die week ben je volop onze gast, samen met de andere deelnemers aan de reis.

7 – 14 juli. Mirtos is klaarwakker. De temperaturen bereiken zomerse waarden. De vakanties zijn begonnen, maar in deze periode is er overal plaats genoeg. Her en der hoor je origineel Griekse live muziek vanaf een terras. Dat geeft Mirtos een typisch Kretenzische, Griekse sfeer.

Aankomst op Heraklion, transfer naar Villa Mertiza en welkomstdrankje in de tuin. ’s Avonds een gezamenlijk diner in één van de restaurants in Mirtos
Na het ontbijt wordt in de tuin het programma van de week uitgelegd
De reis gaat naar de wijnmakers van Lyrarakis. Hun kelder staat in een prachtig heuvelachtig gebied. Het doet bijna Frans of Italiaans aan. Daar beleef je een wijnproeverij, gepresenteerd door een van oorsprong Nederlandse dame, Joke Lyrarakis. Daarna gaan we wat verderop aan de picknick. Kleden op de grond, onder een schaduwrijke boom met een prachtig uitzicht.
Er wordt een excursie aangeboden naar een vrouwenklooster voorbij het dorp Malles. Vrouwenkloosters zijn ver in de minderheid. Daarom is het bijzonder om daar te worden rondgeleid.
Daarna zijn we te gast in het bijzondere kruidenrijk van Stefanos. Hij maakt er onder meer tincturen en crèmes. Zijn tuin ligt in het hooggelegen bergdorp Anatoli. De gastheer vertelt over bloemen en kruiden, die op Kreta voorkomen. Daarvan komen er 200 soorten alleen op het eiland voor.

Lekker overdag voor jezelf en ’s avonds een gezamenlijke borrel met bijzondere hapjes. Die worden in Griekenland meze genoemd.

Kalami is een verlaten dorp. Een beetje spooky. Je krijgt er een kleine rondwandeling en hoort, waarom er hooguit nog tien mensen wonen. Daarna wordt er afgedaald naar het kustdorpje Tertsa, waar je heerlijk kunt lunchen, bij de prijs inbegrepen en luieren op een ligbed. Daarna kun je al wandelend langs de prachtige kustweg naar Mirtos. En anders word je per auto teruggebracht.

’s Avonds is er een gezamenlijk afscheidsdiner in één van de restaurants in Mirtos

Transfer naar de luchthaven.

Wil je graag wat langer blijven? Bijboeken is mogelijk. Wij geven je graag een offerte daarvoor.

ALGEMENE INFORMATIE EN VOORWAARDEN

De vlucht wordt verzorgd door Corendon Dutch Airlines.

Als je dit arrangement boekt, wordt er een aanbetaling van € 100,- gevraagd. Zeven weken voor aanvang van de reis ontvangen wij graag de rest van het totale bedrag van het arrangement. Een week voor je op reis gaat, ontvang je de tickets per e-mail.

Voor je vlucht heb je een geldig paspoort/geldige ID-kaart nodig. Check dit vroegtijdig.

Van de deelnemers aan het arrangement wordt gevraagd een reisverzekering en een annuleringsverzekering af te sluiten. Heb je deze niet, dan kunnen wij dat eventueel voor je regelen. Een annuleringsverzekering moet tot zeven dagen na boeking worden geregeld. Heb je vragen daarover? Mail ons dan gerust.

Het gehele arrangement wordt geregeld door Mirtos Travel, een onderdeel van Villa Mertiza. Wijzigingen in vluchttijden zijn mogelijk. Dat ligt buiten de verantwoordelijkheid van Mirtos Travel. Wel word je door Mirtos Travel uiteraard geïnformeerd, als er onverhoopt een wijziging is doorgevoerd.

De arrangementen gaan door met een aantal deelnemers van minimaal 8 en maximaal 12 personen

De kosten van het arrangement bedragen € 929,-

Wat is inbegrepen?

 • Vlucht inclusief 20 kg ruimbagage en 7 kg handbagage.
 • Transfers Heraklion – Mirtos v.v.
 • Onderkomen in een studio in Villa Mertiza
 • Tussenschoonmaak na 3 of 4 dagen. Wissel van linnengoed
 • 7 x ontbijt
 • 2 x diner, waarbij de drankjes exclusief zijn
 • 1 x dagexcursie met wijnproeverij en picknick, zie dag drie

Niet inbegrepen

 • Excursies Vrouwenklooster/kruidentuin en Kalama/Tertsa. beide € 35,- per persoon
 • Drankjes bij het eten, behalve water
 • Reis- en annuleringsverzekering. Deze zijn verplicht

Vragen:

Stuur ons een mailtje, info@mertiza.com of bel ons op 0030-6932735224

Boekingen:

Heel eenvoudig via het bekende reserveringsformulier, of op www.mirtostravel.com of www.mertiza.com

NIEUWSBRIEVEN ARCHIEF

Vanaf 2008 hebben we de meeste Nieuwsbrieven aan de vergetelheid kunnen ontrukken. In onderstaand overzicht zijn ze verzameld. Leuk om eens in te neuzen, want je ziet ook een stukje (min of meer recente) Mirtos en Villa Mertiza geschiedenis voorbijkomen. Hier en daar zit er soms een gat. Het laatste deel van 2015 bijvoorbeeld, en van wat er voor 2008 verstuurd is, is helaas niets terug te vinden. Heb je nog iets op je harde schijf wat hier ontbreekt, stuur dan een mailtje naar nieuws@mertizanieuws.nl .

EEN BIJZONDER RECEPT VAN DE MAAND

In de vorige Nieuwsbrief hebben wij een oproep gedaan aan onze lezers om een recept op te sturen. Aanleiding was het verschijnen van de Mertiza 3, waarin 15 mezedes staan. En natuurlijk het filmpje van het maakproces, waarin twee gevulde schorten hard aan het werk waren: Sandra en Siemon.
Het lekkerste recept werd de lamsvleesstoof van ANNEKE STOLK. Als beloning krijgt zij het enige echte originele MERTIZA 3 SCHORT. Anneke, gefeliciteerd!

LAMSVLEESSTOOF

Ingrediënten

 • 2 uien, gesnipperd
 • 1 rode paprika, in stukjes gesneden
 • 2 tenen knoflook, gesnipperd
 • 2 theelepels kerriepoeder
 • 500 gram lamsvlees in dikke dubbelstenen gesneden
 • Zout en peper
 • Olijfolie
 • 2 sinaasappels, geschild en in stukken gesneden
 • een fors stuk geraspte gember
 • 2 appels, geschild en in stukjes gesneden
 • 2 tomaten, zonder pitjes en sap in stukjes gesneden
 • scheut wijn

Bereiding:

Fruit de uien, paprika, kerrie en knoflook aan in de olie, voeg dan het gezouten en gepeperde lamsvlees toe, bak het geheel aan.
Voeg de sinaasappel en gember toe met een flinke scheut wijn .
Laat sudderen tot het lamsvlees gaar is, controleren of het niet te droog wordt en dan evt. wat wijn of water toevoegen.
Daarna de appel en tomaten toevoegen en dit nog even mee sudderen.

Lekker met rijst.

DE VIER ELEMENTEN

Jurrie knipte de vier elementen in één foto: aarde, lucht, vuur en water.

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2019  Villa Mertiza