Nieuwsbrief 2 januari 2019

ONZE ALLERBESTE WENSEN VOOR 2019

Het team van Villa Mertiza en Aleikos Panorama, Maria, Xakousti, Mylene, Siemon, Bjern en vanuit de coulissen, Dick, Angela en Jurrie, hoopt dat 2019 voor iedereen een goed jaar zal worden. Natuurlijk in de eerste plaats qua gezondheid, maar ook qua geluksgevoel. Niet voor niets wensen mensen elkaar ook een Gelukkig Nieuwjaar. Het ervaren van geluk in het komende jaar is niet 365 dagen onafgebroken jubelende hosannastemming. Dat is te veel. Maar mooie momenten beleven en je daar gelukkig bij voelen en…. waar je dan ook nog lang plezier van hebt. Zoals vakantie. Het team hoopt daaraan bij te dragen, als je er voor kiest om in het komend seizoen bij ons te logeren. Dat zouden wij fijn vinden. Dus, van harte welkom in Mirtos in 2019.

In deze nieuwsbrief gaan we door, met waaraan wij afgelopen seizoen begonnen, het doorgeven van goede, betaalbare vluchtprijzen. Zeker, er zitten heus weer juweeltjes bij. Wij hebben de eerste maanden op een rijtje gezet. Ook maart, want daarvoor hebben wij voor absolute rust- en zonzoekers een leuke aanbieding. Echt voor liefhebbers.
We vertellen over de laatste stand van zaken rond de wandelvakantie in april en De Mertiza3, ons kleurrijke medium, dat in de stijgers staat. En over communicatie gesproken, we breiden uit op sociale media. Een column van Dick, een gerecht tip van Siemon, die mede acteert in een filmpje, dat we je graag laten zien. Bijna zes minuten kookplezier. En rijplezier? De huurauto’s, die je via ons huurt, zijn in een aantal periodes in prijs verlaagd.

De eerste Nieuwsbrief van 2019. Heel veel plezier en wellicht voorpret, bij het lezen daarvan.

De vorige Mertiza’s kwamen begin januari uit. Nog voordat de vakantiebeurs de deuren opende voor het publiek. Door wat omstandigheden bij onze ontwerpster Esther, is het proces iets vertraagd. De verwachting is nu dat het magazine rond 18 januari van de persen rolt. Wil je hem alvast bestellen – hij wordt gratis toegestuurd – mail dan even naar Siemon. Hij zet je dan op een verzendlijst. Dat kan per mail: info@mertiza.com met vermelding van De MERTIZA3.

Maar liefst vier pagina’s zijn gewijd aan het maken van die beroemde kleine gerechten: MEZEDES. Als je mensen, die Griekenland niet kennen, moet uitleggen wat dat zijn, dan mag je ze voor één keer Griekse Tapas noemen… Een paar weken geleden hebben Siemon en vriendin Sandra van Halen in Wijchen 14 van die heerlijkheden bereid. Onder toeziend oog van camera en oor van microfoon.
De opnamen zijn gemonteerd, met hartelijke dank aan editor Ismir Hero, en het resultaat is bijna 6 minuten kookplezier.

VUL EEN BORD EN WIN EEN SCHORT

Heb jij een mooi gerecht met Griekse invloeden, dat geschikt is voor de nieuwsbrief van februari?
Dan maak je kans op een ‘Mertiza 3 schort’. Sandra en Siemon kiezen uit de inzendingen het meest aantrekkelijke recept.
Mail ons je inzending, als het kan met een foto, maar dat is niet verplicht, naar info@mertiza.com, onder vermelding van Grieks recept. Inzending graag voor 15 januari a.s.

VILLA MERTIZA EN DE MEDIA

De tijd dat wij advertenties plaatsten in landelijke en regionale kranten ligt allang achter ons. In de beginjaren leverde het zeker nieuwe gasten op. Tegenwoordig worden die kleine berichtjes praktisch niet meer gelezen. Wel de advertenties op Marktplaats, waar we nu een kleine 14 jaar op actief zijn.
Al vrij snel volgde Facebook. Eerst alleen met Villa Mertiza, maar dat is inmiddels ook wat uitgebreid met Aleikos Panorama, Mirtos Wandeldorp en Mirtos Travel. Gezamenlijk zo’n 4.000 volgers.
Nu de gemiddelde leeftijd van het team omlaag is gegaan en wij ook vaker wat jongere gasten mogen ontvangen, die onze sfeer van rust waarderen, hebben wij besloten om ons te laten zien op INSTAGRAM. Dat medium is populair onder jongere mensen en gaat vooral om sfeerbeelden delen. De bijbehorende tekst is heel kort. In onderling overleg is besloten de teksten in het Engels te plaatsen.
Vind je het leuk om ons ook op dit medium te volgen, like ons dan.

DRUK OP HET INSTAGRAM LOGO OM ONS TE VOLGEN!

 

VILLA MERTIZA EN PRIMARENT

Vanaf ons begin in 2005 werken wij samen met de autoverhuurder om de hoek. Letterlijk bijna, want Primarent heeft een dependance in Mirtos, waar Sylvie Steiner de leading lady is. Als er een auto voor onze deur besteld is, dan levert zij heel vaak die auto af. Primarent is gevestigd in Ierapetra en dat heeft zo zijn voordelen. Niet alleen vanwege Sylvie om de hoek, maar ook als er iets met de auto is, dan kan er snel worden gehandeld.
Zij hebben niet de aller scherpste prijzen, maar de huurprijs is wel totaal inclusief. Dus volledige dekking (behalve chassis en banden/wielen, deze zijn bij te verzekeren) en geen eigen risico. Wij horen soms schurende verhalen over maatschappijen in Heraklion, waar ineens nog van alles bij komt. Een voorbeeld is autoverhuurder Gold Cars, partner van Transavia.

Lagere Prijzen
Door een nieuwe overeenkomst kunnen wij in een aantal gevallen de huurauto’s goedkoper aanbieden dan voorheen. Zo heb je in april en vanaf 6 oktober als een Fiat Panda voor € 164,- per week. En in mei en van 11 tot 5 oktober voor € 194,- En de tweede week huur is blijvend met 10% korting.

Nieuwe modellen
Naast de bovengenoemde Panda en de eveneens populaire Toyota Yaris of Hyundai i20 is de keuze bij Primarent behoorlijk uitgebreider geworden. Vooral in het wat duurdere segment. De Fiat Freemont, een MPV wagen of de Jeep Renegade, die je ook als automaat kunt huren. En is de kleine Fiat 500 je iets te klein, dan is zijn grote broer de 500X in dieseluitvoering te huur.

De auto kan worden afgeleverd bij de drie luchthavens van Kreta, Heraklion, Sitia en Chania, maar ook bij ons voor de deur. Is er een afwijkende locatie, dan komt daar een bedrag vanaf € 25,- bij.

Het hoort erbij
Voor ons is Primarent een betrouwbaar deel van onze service.

EEN REIS VOOR LOTGEVALLEN

Al jaren lang kennen wij Mieke Knoop. De lezers van De MERTIZA2 hebben met haar kennis kunnen maken. Een bijzonder aardige dame, destijds uit Eindhoven, tegenwoordig uit Dordrecht. Ooit maakte zij met een vriendin in Mirtos een singlereis, maar de sfeer beviel hen totaal niet. En zo kwamen zij bij ons en daar ontstond het idee.
Wat de vriendinnen gemeen hadden, was het feit dat zij weduwe waren. En het idee? Een lotgevallenreis, waarin mensen soms maar één woord genoeg hadden. Het werd een groot succes.
Wij hadden aanvankelijk misschien een beetje het idee, dat het een zware vakantie zou zijn. Maar na een paar dagen noemden zij zichzelf al die Lustige Witwen. Zeker, er waren ook momenten van ernst om het missen, maar dan was dat ene woord of dat ene gesprek genoeg om ook volop te kunnen genieten.

Dit jaar is er weer een reis. Van 26 juni – 5 juli met vlucht vanaf Rotterdam
Inlichtingen kun je krijgen bij Mieke. Zij is niet de reisleidster, maar de initiatiefneemster. Wij van Villa Mertiza zullen als reisleiding bij de vakantie betrokken zijn. Het programma ziet er, behoudens wijzigingen, als volgt uit.

Vertrek in de middag vanaf Rotterdam
Aankomst Heraklion 18.50 uur.
Transfer naar Mirtos, aankomst rond 21.00 uur

Ontbijt in de tuin, wandeling door Mirtos en bezoek aan de imker Giannis Staboulis
Middag vrij te besteden.

Excursie naar het oorlogsmonument en door naar het Wijnhuis Lyrarakis met een lunch in Arkalochori

Een excursie naar Ierapetra, bezoek aan de markt en koffie aan de boulevard. Eventueel een wandeling naar het oude gedeelte van Ierapetra

Vrij te besteden dag

Excursie naar het Lassithi Plateau en bezoek aan de grot van Zeus; Lunch bij een restaurant met uitzicht op het plateau

Vrij te besteden dag; eventueel een bezoek aan het museum van Mirtos met de maquette van de opgraving Fournou Korifi

Bezoek aan het vrouwenklooster en daarna door naar de Tuin van Stefanos met uitleg over kruiden en het gebruik daarvan. Waarschijnlijk met Angela.

Excursie naar Kalami en een lunch in Kato Simi

Vertrek uit Mirtos om 08.00 uur; om 11.45 uur aanwezig op de luchthaven van Heraklion en vertrek om 11.45 uur naar Rotterdam

Dus wil je meer weten?

De prijs is € 752,50 op basis van: Logies (1 persoons kamer), Ontbijt, Diner, Transfers, Excursies.
Deel je een kamer met iemand, dan is het € 612,50
De vlucht Rotterdam – Heraklion v.v. is momenteel te boeken voor € 210,- Ruimbagage is € 58,- beide retour. (huidige dagprijs) Dit kunnen wij voor je regelen.

Dus ben je geïnteresseerd en wil je contact?
Mieke Knoop
06-10014422
samennaarkreta@hotmail.com
Of via Siemon
06-52405845 of 0030-693 2735 224
info@mertiza.com

MY BROTHER

αδερφός μου

Een korte film laat zien hoe het in Griekenland vaak gesteld is met toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Er worden wel maatregelen genomen, zoals afritjes bij stoepen. Maar … volstrekt onvoldoende. Ook in Nederland, dat zoveel verder is, qua toegankelijkheid, is het nog lang niet ideaal. Onze gasten met een rolstoel weten waar en wat her en der, ook in Mirtos nog kan worden verbeterd. Iedereen verdient het menselijk respect. Daar gaat deze film over.
De gezellige kerstsfeer op straat slaat snel om als een jongen met een capuchon alles wat hij op zijn weg tegenkomt met een koevoet kort en klein slaat. Een hooligan of is er meer aan de hand? De vier minuten durende film Ο αδερφός μου (Mijn broer) toont dat ieder verhaal twee kanten heeft en dat we niet te snel moeten oordelen over anderen.
Filmmakers Panagiotis Papoutsakis en Thodoris Papadoulakis willen met de maatschappijkritische video, die werd opgenomen in Chania op Kreta, laten zien hoe ongastvrij Griekse steden zijn voor mensen in een rolstoel. De film is onderdeel van de online campagne #RespectLife, die mensen bewust moet maken van de mobiliteitsproblemen waarmee gehandicapten te maken krijgen.

ALEIKOS PANORAMA AL OPEN IN MAART

Vanaf 13 maart kunnen wij je al voordelig een tweekamerappartement aanbieden. En een rechtstreekse vlucht Amsterdam – Heraklion. En een zeer betaalbare huurauto.

Maar wat kan je dan verwachten in maart?
Mirtos is erg rustig in die maand. De inwoners zijn, zover dat van toepassing is, gewoon aan het werk. Hotel Mirtos is open, ook voor een lekkere maaltijd en her en der heeft er een kafenion de deuren ontsloten. De supermarkten zijn open, net als de slager en de bakker. Wil je wat reuring, dan ben je aangewezen op Ierapetra.
Maar… wat is de natuur mooi. In volle bloei. In vele geuren en kleuren. Dus als je van wandelen houdt, dan zit je er echt in de mooiste periode van het jaar. Onze wandelboekjes begeleiden je wandelingen. Met gemiddeld 6 zonuren per dag en een gemiddelde temperatuur van 16 graden of wat hoger, is het ook heerlijk op het strand, waar je je badlaken op kunt leggen. En jij dáár weer op.

Aleikos Panorama heeft een heerlijk knus 2 kamerappartement voor je en een volop-zon-terras.
Is het ’s avonds nog wat fris? Via de airco is het goed te verwarmen.
En Bjern is dan je gastheer, die je met raad en daad wil bijstaan.

Wat ben je dan kwijt in maart?
Retourvlucht tussen € 98,- en € 130,- p.p.
Huurprijs auto in maart: € 144,- per week (van en naar de luchthaven)
Huurprijs 2 kamerappartement € 250,- per week en € 450,- per 2 weken
Ruimbagage € 56,- heen en terug

Meer weten?
Mail even met Siemon info@mertiza.com

VLUCHTPRIJZEN 2019

Bjern is weer gaan zoeken en vond vooral bij Transavia in verschillende perioden mooie prijzen.
En, net als vorig jaar, niet alleen vanaf Amsterdam, maar ook vanuit Groningen, Rotterdam en Eindhoven. De meeste vluchten rechtstreeks of met een korte tussenlanding op alleen de heenweg of alleen de terugweg.

Hij heeft de vluchten van maart, april en mei op een rijtje gezet. En onze Nieuwsbrief publiceert deze hierbij. Ben je van plan later in het seizoen te komen? Dan kun je in juli vluchten vinden vanaf € 148,- in augustus vanaf € 238,- in september vanaf € 192,- en in oktober vanaf € 154,-, alle RETOUR, alle vanaf Amsterdam. Daar komt dan wel ruimbagage bij, maar hoe meer in het seizoen, hoe minder je nodig hebt in zonnig Mirtos.

Je kunt met onderstaande prijslijst zelf je heenreisdatum combineren met die van je terugreis.

LET OP: Dit zijn de prijzen, gevonden op 28 december. Naarmate er bij Transavia meer boekingen binnenkomen in de door jou gekozen heen- en terugvlucht, gaan de prijzen wel omhoog.
Onze devies is: Kun je de vlucht nu al betalen? Dan lekker boeken. Bij ons hoef je onderkomen, autohuur of taxitransfer pas bij aankomst af te rekenen. Maar, zoals altijd, we kunnen niet in je portemonnee kijken.

Ook begin 2019 is Siemon alle dagen bereikbaar voor vragen en boekingen. Ook in het weekend.
info@mertiza.com of even bellen 06-52405845 of 0030-693 2735 224.

EINDELIJK WATER

1 januari 2019: Angela maakte een wandeling langs de rivier, die al twee jaar droog staat.

APRIL, PASEN EN DE MEIVAKANTIE 2019

Zoals je hebt kunnen zien, kun je in april op talloze dagen voordelig vliegen. Er zijn retourvluchten vanaf € 140,- exclusief ruimbagage. En wij bieden tot 20 april een korting aan op je onderkomen van 10%. Een huurauto rij je vanaf € 164,- per week. Ja, dat zijn de financiën, maar wat hebben wij je dan te bieden?

April in Mirtos! En dat is een prachtige maand, waarin de sinaasappelbloesem intens ruikt. Alles is groen of gekleurd. De Noren vinden het zeewater heerlijk… Nederlanders nog wat fris. Maar lekker aan het strand op een strandbedje, goed insmeren, want de zon heeft al veel kracht. Mirtos is bezig om alles weer op orde te maken en verschillende gelegenheden zijn al vroeg open. En ja, dat wandelen. Een heerlijke temperatuur om zo van de natuur te genieten. (een tip: de wandelweek met Angela van 16 – 23 april). Het aller, allermooiste is, dat je na een lange winter, ineens in een prachtig voorjaar belandt met vaak al zomerse perioden, want de zon schijnt gemiddeld 8 uur per dag.

Pasen valt dit jaar, in de katholieke traditie, op 21 april. Het Griekse Pasen is een week later, op 28 april. Een mooi iets om mee te maken. Goede Vrijdag, in Griekenland zegt men Grote Vrijdag, ‘s avonds een processie en zaterdag om middernacht het begin van het Paasfeest, wat voor de deur van Villa Mertiza plaatsvindt. Bijna alle inwoners en gasten van Mirtos zijn daarvan getuige.

Een tip: lekker een periode in Mirtos, zeg 15/4 – 30/4 en je bent momenteel voor je vlucht € 204,- kwijt met handbagage. Het mooie is, dat je dit feest dan hebt meemaakt.

Meivakantie kent helaas hogere tarieven voor de vluchten. Dat valt samen met schoolvakanties.

Toch vond Bjern nog redelijke prijzen. 28/4 heen en 7 mei terug voor € 231,- Op 6 mei terug € 62,- duurder. Er is in onze beide accommodaties nog plek, zowel qua studio’s als appartementen.

Wij zullen zeker ook in die specifieke vakantieperiode enkele excursies aanbieden. Een mooie tijd.

COLUMN

door Dick Ridder

OUD EN NIEUW

2018 was een bijzonder jaar. Maar dat was 2017 ook en 2019 zal niet minder bijzonder zijn. Ieder jaar is bijzonder. Vroeger kochten mijn ouders aan het eind van een jaar ‘Het aanzien van ….’ Ik ken iemand die alle jaargangen heeft gespaard. 10 januari a.s. komt het aanzien van 2018 uit, zo las ik ergens. Als je al die boeken nog eens doorneemt op een winterdoorzakmiddag op de bank, dan komen mooie, bijzondere, maar ook schokkende nieuwsfeiten voorbij. De ene vergeten, de andere een kantelpunt voor de mensheid, die altijd bijblijft.
Zo gaat dat dus met de tijd, met de jaren. Vlakke periodes omringd door bergen en dalen. In het groot, op het wereldtoneel, tot klein, binnen de muren van een huis ergens in een straat of op het land. Een nieuwe of eerste liefde, een nieuw leven. Intense momenten van geluk. Maar ook de pijn van een verlies en tranen van een gemis. Een ziekte die diep ingrijpt en de knagende twijfel of er genezing volgt.
Zo is 2018 het ook ons, onze familieleden, vrienden en natuurlijk onze gasten vergaan. De meeste van hen kunnen tijdens de jaarwisseling de champagneflessen vrolijk laten knallen. Maar wij weten ook van huizen waar daar nu geen ruimte voor is. Geen enkele reden te vinden is om blijmoedig of zorgeloos het nieuwe jaar in te luiden. Het oude heeft daarvoor teveel verdriet gebracht. Voor hen steken wij een kaars op. Voor een beetje licht en warmte.

Hoe dan ook, het wordt 2019. Dan wenden wij onze blik richting toekomst. Een nieuw jaar. En hoe dan ook, een nieuw jaar biedt kansen. Soms zelfs uitdagingen. Een project of een verandering, bijvoorbeeld in een leef- of denkpatroon. Heus niet iedereen maakt een wereldreis. Ik zelf vind dat reuze te vermoeiend. Maar het kan ook gewoon een nieuw paadje zijn dat we kiezen, open voor een onbekende ontmoeting of ervaring. Soms ligt die dichter bij huis, dan we denken.

Het team van Villa Mertiza en Aleikos Panorama heeft zin in het nieuwe jaar. Niet in de laatste plaats, omdat borrelen een tweede betekenis kent, die alles van doen heeft met ideeën. Die zijn er in het team altijd. Van zo groen als gras tot aan beetrijp, hapgraag. Sappig, geurend en smaakvol. Ideeën worden dan geoogst en bereid tot een welkome vernieuwing, verandering, verbetering.
Van minikleine elementjes tot al van verre zichtbaar. En dat alles om het nieuwe seizoen zo soepel mogelijk te laten verlopen en… ten gerieve van onze gasten. Dat in de eerste plaats.
Want een gast moet zo zorgeloos mogelijk vakantie vieren. Zo relaxt mogelijk tot zich zelf komen. In rust kunnen recreëren. Soms vragen en zorgen kunnen ordenen bij het ervaren van vergezichten, waar Mirtos er zoveel van heeft. Dat te mogen faciliteren, is ook in 2019 onze belangrijkste uitdaging. In de lange traditie van onze accommodaties, maar evenzo vermengd met kleine en grotere veranderingen ten goede.

(foto: Mirtos Mare Suites)
Mede namens het gehele team, dus Maria, Mylene, Xakousti, Siemon en Bjern

Een heel mooi jaar, goed en met voorspoed.

SIEMON’S RECEPTKEUZE

EEN GRIEKSE WINTERSALADE

Een winterse salade is doorgaans een mix van Romeinse sla, wortel, witte kool, bosui, dille en peterselie. Deze salade is geïnspireerd op de Griekse wintersalade, op smaak gebracht met een dressing van olie, citroensap, knoflook en oregano. Lekker als lunch met stevig, knapperig brood, of bij een grillgerecht en gebakken aardappels.

Ingrediënten

 • ½ kleine witte kool
 • ½ venkelknol
 • 1 rode paprika
 • 3 wortels (ca. 300 g)
 • 3 stengels bleekselderij
 • handje rucola of enkele bladen Romeinse sla
 • 3 bosuitjes
 • ½ komkommer
 • handje radijsjes
 • 1 klein bosje van elk: dille, platbladige peterselie, basilicum
 • zwarte of groene olijven.

Voor de dressing:

 • 6 el vers citroensap
 • 1 volle tl (Griekse) gedroogde oregano
 • 1 flinke teen knoflook, uitgeperst
 • zout
 • versgemalen peper
 • 1 dl extra vierge olijfolie (liefst Griekse).

Bereiding:

Bereiding Salade

Was alle groenten en droog ze zorgvuldig. Schaaf de kool in fijne reepjes. Snijd venkel, paprika en wortel in lange, dunne reepjes. Snijd de bleekselderij in boogjes en snijd eventueel de sla in repen. Snijd de bosuien in dunne ringetjes, halveer de komkommer en schraap zaden eruit. Snijd de komkommer in dunne boogjes en de radijs in plakjes. Hak de dille grof, neem de blaadjes peterselie van de takjes en scheur de basilicum in stukjes.

Bereiding Dressing

Meng voor de dressing citroensap met oregano, knoflook, zout en flink wat peper. Klop de olie er langzaam door tot de dressing iets bindt. Meng in een grote kom groente, kruiden, olijven en de dressing door elkaar. Laat even intrekken en dien op. Deze robuuste salade smaakt ook goed bij gebakken verse worst, gebakken kippenlevertjes of een stuk pikante kaas.

Variatie

Meng een of meer van de volgende zaken door de salade: croutons, flinterdun gesneden rode kool of broccoliroosjes, kappertjes, blokjes feta, geroosterde pijnboompitten of zongedroogde tomaten.

EET SMAKELIJK

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2019  Villa Mertiza