Nieuwsbrief 2 juli 2017

IT’S SUMMERTIME!!

Zomervakantie in Mirtos. Gisteravond, rond 9 uur, op weg naar huis. Op de kruising bij de supermarkt heerste een gezellige drukte. Mensen liepen in en uit de winkels daar. De lokale mensen babbelden luidkeels op het terras van het cafeetje, een groepje Mirtosguppen lachten om niks waarschijnlijk. En praktisch iedereen in zomerrobe of korte hobbezakbroeken. Dit tafereeltje onder de lucht die langzaamaan steeds minder licht werd, deed het me pas goed beseffen: It’s Summertime. Yeah! Nu heeft dat ook te maken met de inmiddels standvastige temperatuur. Dan ruikt het net even anders. De geur die er destijds voor zorgde, dat ik als vakantieganger mij zo lastig kon losrukken uit dit fantastische zonneland.
Mijn dertiende zomer als werkende. Geen vakantie, of het moeten enkele dagen zijn, dat Siemon en ik er even tussen uit gaan. Dan kun je slordig omgaan met het zomergevoel. Dan moet er niets, dan wil je ook bijna niets. De uren slordig door de vingers laten glijden. Tukje, hapje, slokje, boekje, plonsje. In willekeurige volgorde. Maar als het werk wacht en vraagt om aan te treden, dan ga je met de flo. Om er soms heel even bij stil te staan, dat je te weinig geniet van die mooie bergen, die prachtige avondlucht, als de zon net achter de bergen is verdwenen, of van een doodgewone plons in zee.
Maar dat doet allemaal niet af van het feit dat het een leuke tijd is. Ook voor ons als team. Zo is het altijd weer leuk, en al zoveel seizoenen lang, om de belevenissen te horen als de gasten weer ons stoepje betreden. Wat men heeft gedaan, of juist niet. Vooral niet heeft gedaan. Wij hebben onze eerste ‘Chrissi met Transfer Tour’ georganiseerd. Bij het weer oppikken bij de boot allemaal enthousiaste verhalen. Leuk toch?
Wij hebben zin in deze Summertime en dat hopen wij iedere dag weer volop te laten merken aan de mensen die onder ons dak vertoeven.

Komende week op de regionale televisie, maar bijna overal te zien

OMROEP FLEVOLAND HOUDT DE CAMERA GERICHT OP VILLA MERTIZA

Van maandag 3 juli tot vrijdag 7 juli wordt het Nieuwsmagazine van de Polderomroep afgesloten met een bijdrage van rond de vijf minuten over het leven en werken van Bjern, Siemon en Dick. Bjern heeft praktisch zijn hele leven in Almere gewoond en wij zijn nu al vele jaren ’s winters in dezelfde stad te vinden. Dat bracht de redactie op het idee om een soort van ‘Ik Vertrek’ programma te maken, maar dan opgeknipt in vijf minibijdragen. Programmamaker Rejo heeft vier dagen gefilmd. Bij het maken en serveren van onze ontbijten, het wijn proeven ten behoeve van ons receptie-aanbod, het regelen en begeleiden van een excursie naar de tempel van Aphrodite en Hermes en een BBQ bij onze collega Jorgos van Akros Oreon Cottages. Rejo heeft ook met ieder afzonderlijk een interview afgenomen. En was tenslotte maandagavond niet weg te slaan bij ‘To Stonoto’ tijdens de livemuziek.

Veel zenderaanbieders in het land hebben ook de regionale omroepen in hun pakket, dus hopelijk kan iedereen het volgen. Zo niet, dan komt er snel ook de mogelijkheid om het achteraf op YouTube te bekijken.

Uitzending “dit is Flevoland” 3 t/m 7 juli, tijdstip: 17:00 en dan wordt het via een carrouselsysteem ieder half uur herhaald. Wij zijn zo benieuwd!

NIEUW BIJ VILLA MERTIZA

De komst van een frisse kracht brengt soms leuke veranderingen en aanvullingen met zich mee. Bjern is erg van: Zouden wij niet zus en zouden wij niet zo.
Overigens is ook Mylene daar ook wel van, dan meer in administratieve zin. Bjern vond het een goed idee, vooral voor de mensen die een late aankomst hebben, om toch de mogelijkheid te bieden om wat te snacken. En zie daar: De Hartige Snackmand. Het systeem is net als bij de koelkast: Je neemt er iets uit, je zet het op de lijst en dan reken je aan het eind van je verblijf af. Goed idee!

Vanaf nu bieden wij onze gasten ook excursies aan. Dan moet je denken aan wijnproeven bij Lyrarakis, kruidendistillatie bij Bio Aroma of een bezoek aan het klooster Moni Kapsa en het bergdorp Kritsa. Voor deze excursies hebben wij een tweede busje aangeschaft. Deze is eveneens mooi beletterd en inmiddels al enkele malen ingezet. Wellicht kun je dat ook zien in de Omroep Flevoland miniserie.

Vanaf eind juni bieden wij een dagtocht Chrissi Eiland aan. Dat houdt in, dat wij onze gasten met een transfer naar Ierapetra brengen tot aan de boot en hen daar ook weer ophalen. Die dagtocht komt dan op € 30,- voor volwassenen en € 15,- voor kinderen vanaf 4 – 12 jaar. Daaronder is het gratis.
Inmiddels hebben al enkele gasten er met veel plezier gebruik van gemaakt.

Eerste onderwater huwelijksaanzoek in Mirtos

Jurrie Eilers (jawel, de neef van Jurrie Eilers) is in Mirtos, en volgt samen met zijn vriendin Renske en zijn broer Arnold een duikcursus bij Paradise Scuba Diving Centre.

Op de bodem van de Lybische zee vroeg hij zijn vriendin ten huwelijk.

Onze hartelijke gelukwensen voor het avontuurlijke paar!

MARIA CIRCUSARTIESTE?

Soms houden wij ons hart vast. Ooit belandde Maria, notabene voor de ingang van een ziekenhuis, pas op, glad, lelijk op de grond. Een gipsen pootje was haar deel. Geen mooie weken voor haar. En voor ons ook knap lastig, want zeg nou eerlijk, wat zijn wij zonder Maria?
De eerste werkdag, na haar herstel, zag ik tot mijn verbijstering haar op een krukje staan om haar kuisingstoeren uit te halen. ‘Heilige Maria!’ ofwel Panagia mou!.

Afgelopen week betrapte Bjern haar, hoe zij in ons benedenkantoortje in de receptie weer op van alles en nog wat was geklommen met in haar handen, de mooiste trofee die een schoonmaakdame zich kan wensen: Een fles Dasty. Roze Dasty voor ruiten en ramen. Ja, Maria en Dasty zijn grote vriendinnen van elkaar. Bjern legde het vast op zijn handycamera. Kijken we naar de beelden…

NOG VOLOP PLEK IN DE VAKANTIEMAANDEN JULI EN AUGUSTUS

Wij zijn blij met de bezetting in voor- en naseizoen. In de maanden mei en juni hadden wij regelmatig een vol of bijna vol huis. September en oktober zijn echt uitstekend bezet. In oktober ook, mede dankzij het afscheidsarrangement van Dick.
Juli en augustus, de twee heerlijke zomermaanden, hebben overal nog mogelijkheden. Hoe dat komt?

Een oorzaak kan zijn, dat gezinnen met kinderen vooral op zoek zijn naar een accommodatie met zwembad. Wij hebben er bewust voor gekozen om geen zwembad aan te leggen, hoewel de eigenaren dit wel hebben aangeboden. Wij willen een bepaalde rust behouden in en rond Mertiza en Aleikos Panorama. Maar de ervaring leert ons, dat het zwembad van Hotel Esperides zeer wordt gewaardeerd, ook door de kinderen van onze zomergasten. Dus wij ‘hebben’ wel een zwembad, maar niet in onze tuin. De zee in duiken is op maximaal 5 minuten afstand mogelijk. Lekker dichtbij dus.

Misschien is men bang dat de zomermaanden bij ons duur zijn. Nu zijn de tickets voor de vlucht niet super goedkoop, maar wij kunnen door onze ervaring wel aan betaalbare vluchten komen. Zeker, als men niet per sé in het weekend wil reizen. De eerste twee weken van juli hanteren wij nog de voorseizoenprijzen.

En een oorzaak kan zijn, dat het in West-Europa een mooi voorjaar is geweest. De zon heeft veel geschenen. Er was zelfs her en der sprake van verdroging van de natuur. Een beetje zonmoe? Ach, dat denk ik niet. Misschien meer, dat men ervan uit gaat, dat ook de zomer zonnig genoeg wordt.
Maar dat krijg je helaas niet op een briefje van Helga van Leur…

MIRTOS IS 100% ZONGARANTIE
Wij hopen dat juli en augustus nog mooi zullen aantrekken. De zomermaanden in Mirtos zijn gegarandeerd volzonnig. Geen kansen op verregende dagen of zelfs kletsnatte weken. Met alle dagen 30 graden of wat meer is het leven hier vooral buitenleven. Loomluieren of lekker een fiets pakken, het water in duiken, snorkelen, een dagje Chrissi en ’s avonds aan de boulevard een hapje doen en genieten van livemuziek bij verschillende gelegenheden.

Een overweging waard?

ATM: EEN UITKOMST

Een kleine twee weken bewijst het zijn dienst. In de voormalige juwelierswinkel van Yanna, tegenwoordig de opslag van Hotel Mirtos, staat de flappentapper het vakantiepubliek te lokken.
Wij meldden het al eerder, dit is voor ons dorp echt een goede zaak. Het is de bedoeling de ATM alleen in het vakantieseizoen te laten functioneren. Hopelijk wordt het apparaat veelvuldig gebruikt, zodat de exploitant ook de komende jaren heil ziet in plaatsing in Mirtos.
Hoe hij werkt? Dick nam met cameraman Bjern een proef op de som.

De 1e Mirtos MTB Challenge 2017

op 8 Juli, wordt georganiseerd door de Culturele Vereniging van Mirtos.

Deelnemers die geen Grieks spreken kunnen zich vervoegen bij mevr. Sylvie Steiner in het kantoor van Prima/Sunbudget voor meer informatie of inschrijving.

Bekijk het event op FaceBook

ANGELOS TASSOPOULOS

Vanmorgen kregen wij het bericht dat hij is overleden. Herinneringen schieten door mijn hoofd.
Het beeld van hem, lopend door ons dorp met de blik van een kunstenaar. Een schilder. Hij genoot met volle teugen van het leven in Mirtos, waar hij heel even deel van uit kon maken. Graag had hij hier vaker geweest. Vaak hebben wij hem ruimte aangeboden en gehoopt hem vaker te zien. Helaas lieten omstandigheden dat niet toe.

Angelos, ik kan echt uren over hem praten. Bijvoorbeeld ook over zijn taalgevoel. Hij hielp mij met het maken van een kloppende vertaling van enkele Griekse nummers. Maar beter is het om een artikel uit 2013, dat ik voor Griekenland Magazine heb geschreven, hierbij af te drukken. Dan begrijp je, waarom wij vandaag bedroefd zijn.

MIJN GRIEKSE VRIEND

Hij is mijn vriend. Ik zie hem niet zo vaak, maar als ik hem ontmoet, dan is hij mijn vriend. Dan omhelzen wij elkaar en geven elkaar een kus. Dan gaan we zitten en zetten het gesprek van de lang vervlogen vorige keer voort. Mijn vriend is een Griek. Een echte. Als ik hem wil ontmoeten, dan moet ik lang wachten en ver reizen. Hij woont in Nederland. Ik woon in Griekenland. De omgekeerde wereld.
Ik mag dan bijna negen jaar op Kreta leven, hij verblijft al veertig jaar in Nederland. Is er getrouwd en nog een keertje getrouwd en heeft kinderen. Die zijn zijn oogappels, zijn zaligheid. Om hen en om de vrouw van wie hij houdt is hij gebleven waar hij ooit aankwam. Maar waar is zijn ziel?
Ik zou kunnen zeggen dat die ligt in wat hij maakt. Kleurrijke impressies van alles wat met het leven van doen heeft. Wat hem bezighoudt. Hem opwindt. Boos of gelukkig maakt. Wat hem ontroert vooral.
Mijn vriend is schilder. Hij zet zijn gedachten en dromen om in kleuren. Maar bovenal is mijn vriend filosoof. Zijn drijf’veer’ is een penseel. Gestuurd door zijn ogen, die een kijk hebben op de wereld. Een visie op het leven. Een duidelijk oordeel ook over wat er speelt in Griekenland.
Altijd als wij elkaar ontmoeten gaat het al snel over zijn geboorteland. Zijn moederland en zijn vaderland. Daar waar een groot deel van zijn ziel nooit is meegegaan naar een koud en drassig land.
Zijn ziel is gespleten.
Dan draagt hij zijn mening uit over zijn verre land. Maar hij vraagt mij ook hoe het er nu is. We delen meningen en zijn het meestal volkomen eens. En zo niet, dan spreek ik hem niet echt tegen. Het is ongelijke stand. Hij de man die in alle aderen en in alle vezels Griek is. Ik voel me soms bij hem slechts een lange termijnlogé in zijn land van herkomst. Een Griek ben ik niet. Word ik niet. Nooit. Ik spreek de taal belazerd. Mijn vriend is Griek. Geen Nederlander. Dat wordt hij nooit. Hij is en blijft een kind van Hellas. Een echte.
Dat blijkt bijvoorbeeld uit zijn koppigheid. Een stevige hartaanval, maar de sigarettenindustrie spint garen bij de rookpluimpjes van zijn zoveelste sigaret. Niet dat hij niet kon stoppen. Hij wilde niet. Tot op de dag van vandaag is hij een weigeraar. Niet alleen aangaande sigaretten, ook met het aanvaarden van hulp. Hij kan het zelf. Hij weet het zelf. Beter vooral. En toch is hij de meest aimabele Griek die ik ken. Charmant eigenwijs en vriendelijk koppig. Nu hij het in tijden van crisis moeilijk heeft en vrienden hem een hand toe willen steken, moeten ze eerst de berg Olympus tien maal beklimmen voor er enige beweging komt bij een uitgestoken hand.
Dan loop ik door zijn atelier. Samen met hem. Dan vertelt hij. Legt uit in mooi Nederlands. Leert mij anders kijken naar het pallet van kleuren, de beweging van dik aangebrachte verf. Ik luister. Kijk naar ‘wanden vol hem’. Hier hangt wat hij werkelijk bedoelt. Dan kijk ik hem aan. Klein van stuk, maar dat valt weg. Omdat ik kijk in ogen die melancholie en vastberadenheid wonderlijk combineren. Of iemand is een terugkijker, een melancholist of hij is een vooruitziener. Misschien wel een megaloïst. Mijn Griekse vriend weigert, ja alweer, die levenskeuze te maken. Vergezichten, die met inzichten van nu en verlangens van ooit worden gecombineerd. Op het gelaat en aan de wand allemaal zichtbaar. Voelbaar, als hij even dicht bij me staat.
Had ik maar een goed gevulde beurs. Dan zou ik werk van hem afnemen. In iedere kamer in ons hotelletje zou iets van hem hangen. Ik zou dan een beetje conservator kunnen zijn. Dan zou ik zijn verhalen graag wat willen doorvertellen. Iets uitleggen. Griekenland zou misschien dan voor sommige gasten begrijpelijker worden. Omdat de maker een Griek is. Een echte.
Deze winter, nu ik even in Nederland ben, zie ik hem weer. Met een fles Ouzo in de hand stap ik zijn erf op. Zijn atelier binnen. In het drasdruilerig Nederland ben ik geheid even terug in Griekenland. Dan ben ik even bij hem. Mijn Griekse vriend.

OMDAT HET NU ZO REGENT IN NEDERLAND:

SUPER LASTMINUTE

Twee weken MIRTOS met vlucht vanaf Groningen of Maastricht

Lekker weg op 7 juli en terug op 21 juli. Je vliegt vanaf de comfortabele luchthavens GRONINGEN of MAASTRICHT, je wordt op het vliegveld van HERAKLION door ons opgehaald en weer teruggebracht en je overnacht in een prettige studio (met verrukkelijke bedden) in Villa Mertiza. Dat allemaal voor
€ 595,- per persoon op basis van twee personen per studio.

Kun je zelf je vlucht boeken, dan wordt de prijs: € 565,-

OF ALLEEN MAAR EEN WEEK?

Vertrek 7 juli en terug 14 juli
Dan vlucht met handbagage, transfer en verblijf in Villa Mertiza
€ 379,-

(wij hebben wel een strandlaken en voldoende boeken voor je)

ARNI ME SPANAKI AVGOLEMONO
Uit: ’De Griekse Keuken’ van Ria van Eijndhoven

LAMSVLEES MET SPINAZIE EN EI-CITROENSAUS

Ingredienten:

  • 800 GRAM MAGER LAMSVLEES
  • 2 GESNIPPERDE UIEN
  • 100 GRAM BOTER
  • ZOUT, PEPER
  • 2.5 DL RUNDERBOUILLON
  • 750 GRAM SPINAZIE
  • 3 EIERDOOIERS
  • SAP VAN 1 CITROEN

Bereiding

Snij het lamsvlees in kleine dobbelsteentjes.
Smelt de helft van de boter en fruit de uien er glazig in.
Voeg het lamsvlees daar aan toe, bestrooi het met zout en peper
Bak dit, onder af en toe omscheppen op een hoog vuur in circa 5 minuten bruin.
Giet de helft van de bouillon erbij en laat het vlees met de deksel op de pan ongeveer 45 minuten zachtjes smoren.
Was de spinazie en laat het goed uitlekken.
Breng de rest van de bouillon aan de kook en laat de spinazie er ongeveer 5 minuten in gaar smoren. Laat dit dan weer uitlekken en vang het groentevocht op.
Hak de spinazie grof en verdeel het over het vlees.
Leg daar kleine stukjes boter op en verwarm het weer.
Klop de eierdooiers schuimig op, verwarm het groentevocht en schep dit voorzichtig door het eischuim.
Voeg de citroensap eraan toe en breng de saus met zout op smaak.
Giet de saus over de spinazie en verwarm dan het gerecht enkele minuten in de voorverwarmde oven.

Kali Orexi

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2017  Villa Mertiza