Nieuwsbrief 1 mei 2017

De Nieuwsbrief van mei 2017

Deze editie staat in het teken van dingen die gebeurd zijn en staan te gebeuren.

Terugkijken op wat er in april in Villa Mertiza zoal is opgeknapt en toegevoegd en ook wat er in Mirtos heeft plaatsgevonden.

Aleikos Panorama heeft een prachtige eigen website gekregen en daarom bieden wij, alleen als je in de maand mei boekt, een zomerkorting in augustus.

Ook in oktober hebben wij een leuke aanbieding voor een elf daags arrangement.

En dan het arrangement van Dicks afscheid, waar nog plek is. Wij hebben vliegtuigstoelen genoeg beschikbaar en in Mertiza en Aleikos nog een aantal onderkomens. Komen er nog meer aanvragen, dan hebben wij een goede oplossing.

Dick schrijft een open brief aan zijn vriend Distelbloem en Siemon ziet het wel zitten met garnalen.

Dat en nog heel veel meer in deze Nieuwsbrief.

Veel leesplezier

Het Mertiza Team

DIE HEERLIJKE ZOMERVAKANTIE IN MIRTOS

Ons mooie dorp is een geweldige plek om ook je zomervakantie door te brengen. De maanden juli en augustus lenen zich voor heerlijk lome uren, lekker zwemmen in de heel schone zee van Mirtos, voorzien van de felbegeerde Blauwe vlag, of gratis in het zwembad van onze Esperides collega’s.
’s Avonds een hapje eten aan de boulevard of in het dorp, of een drankje bij Platanos of bij To Stonoto. En natuurlijk heel veel live optredens van Griekse muzikanten in verschillende horecagelegenheden. Geen herrie, geen stress, maar sfeer en ontspannende gezelligheid.
Wil je je wel wat inspannen, vooral op sportief gebied? Kijk maar eens naar onze mooie actieve clip: ‘Mirtos on the Move’. Dan zie je dat er voor iedereen wat te doen valt.

VLUCHTEN

Kun je begin juli, dan kunnen wij retourvluchten regelen vanaf € 300,- inclusief 20 kg bagage p.p.
Verder in het hoogseizoen worden vluchten duurder. Maar bij ons kom je p.p. retour nooit hoger uit dan € 400,-

ZOMER BEGINT MET KORTING VOOR VILLA MERTIZA EN ALEIKOS PANORAMA

Tussen 1 en 17 juli betaal je voor je studio of appartement de voorseizoenprijs.

GEZINNEN MET 4 PERSONEN

In juli en augustus betaal je als gezin met vier personen niet meer dan € 675,- p.p. Daarvoor vlieg je, heb je je onderkomen en een taxitransfer. En… het leven in vakantiedorp Mirtos is niet erg duur.

Het zitje van Mertiza

Afgelopen maand is er door Herman een mooie uitbreiding van ons terras gerealiseerd. Het begon met het weghalen van beplanting, waarbij hij hulp kreeg van Noud de Pagter, collega van Villa Dianthe. Deze man heeft geen schop nodig, zijn handen zijn er groot genoeg voor. Dank Noud! Herman en Dick zijn naar Heraklion getogen en hebben de oranje gekleurde planken opgehaald, waarna het precisiewerk voor Herman kon beginnen. Het resultaat mag er zijn. Een heerlijk extra zitje, een chil plekje, maar vooral een rustig hoekje. Wij noemen het de leeshoek. Makkelijke stoelen, een tafeltje met extra etage voor tijdschriften en ja hoor, sinds het allemaal klaar is wordt het volop gebruikt. Wij zijn er reuze mee in onze sas. Wel hebben wij besloten om het een rookvrije hoek te maken, zodat gasten op de balkons geen last van walmende sigaretten hebben.

Het oude wordt het nieuwe

Het bord aan de kant van de weg is van plek veranderd. Het is verhuisd naar de zijkant van de keuken. Nieuwe belettering en het eigen Mertiza logo met zonnetje. Op de oude plek komt een oud bord, dat voorzien is van licht. Volgende maand zul je zien hoe dat er uit ziet.

DE LAATSTE SCHROEF

De nieuwe borden hangen er. Zij verwijzen naar de wandelmogelijkheden in en rond Mirtos. Uiteraard allemaal rondom het boekje ‘Discover Mirtos on Foot’, een mooie samenwerking tussen Angela Sturmayr, Toine van der Meijden en Berend Wolfenbuttel.
Toine bracht ze na de Pasen in Mirtos en zorgde ervoor dat zij kwamen te hangen op dezelfde 2 plekken als de vorige wandelborden: aan het begin van het dorp en aan het einde vlak bij ons, om de hoek. Wij hebben de borden gesponsord, namens Mirtos Travel. Wij wilden niet Villa Mertiza als sponsor noemen. Bescheidenheid? Ach… In ieder geval, wij zijn er blij mee, net als Angela. En ondertussen verkopen wij al heel veel wandelboekjes ‘Discover Mirtos on Foot’.
Mirtos, meer en meer bekend als een heerlijk wandeldorp.
Op de foto zie je hoe Dick de laatste schroef in mocht draaien. Hij is zooo handig.

GRIEKENLAND VERSUS DUITSLAND

In Griekenland kunnen ze er smakelijk om lachen: Een komische serie over de verschillen tussen Duitsland (lees West en Noord europa, denk ik dan) en hun eigen land Griekenland. Deze video gaat over eten in een restaurant. Leuke stigmatiserende momenten.

11 DAAGSE OKTOBERVAKANTIE MIRTOS ZUID KRETA VILLA MERTIZA/ALEIKOS PANORAMA

€ 559,-

Inclusief Vlucht Amsterdam – Heraklion v.v.
Transfer Heraklion – Mirtos v.v.
Verblijf in een Studio
(op basis van 2 personen per studio)
(meerprijs 1 persoon per studio € 100,-)
Een fles uitstekende Kretense Lyrarakis wijn
Gratis wandelboekje ‘Discover Mirtos on Foot

(Een periode van een week is ook mogelijk. Wij doen je graag een aanbod)

De zuidkust van Kreta bij Mirtos kent ook in oktober voortreffelijk weer, vanwege het subtropische klimaat . Daarmee ervaar je gegarandeerd de verlenging van een zonnige zomertijd. Mirtos is een plek waar je heerlijk aan het strand kunt liggen, maar ook kunt wandelen in de prachtige omgeving. Het grote voordeel van Mirtos is, dat alles nog volop geopend is en je dus ook in oktober de enorme gastvrijheid van het dorp kunt ervaren. ’s Avonds hoor je altijd wel ergens Griekse en/of Kretense live muziek.
En het fruit van de maand? Natuurlijk de vers geplukte granaatappels.

Vertrek 6 oktober en terug op 16 oktober

KORTINGEN ALEIKOS PANORAMA VANWEGE FEESTELIJKE INTRODUCTIE VAN EIGEN WEBSITE

In de zomermaand augustus kunnen wij de drie appartementen en de studio aanbieden voor de prijs van het voor- en naseizoen. Dat bespaart je tussen de € 60,- en € 140,- per onderkomen.
Kijk op de nieuwe website:
www.aleikospanorama.com

Overigens is Aleikos Panorama ook in zijn geheel af te huren voor grotere families of bijeenkomsten. Wij maken graag een offerte voor je.

28 juli
tot 2
septem-
ber

AFSCHEIDSFEEST DICK 16 – 23 oktober 2017

Wij meldden het al: Dick gaat het rustiger aan doen. Al in de loop van dit jaar zullen enkele taken langzaamaan door ons worden overgenomen. In het nieuwe seizoen zal hij alleen op de achtergrond adviseren en bijspringen als dat nodig is.

Wij willen onze gasten uitnodigen om in zonnig oktober een bijzondere week mee te maken. In die week zal een afscheidsfeest plaatsvinden voor onze gasten en een aantal mensen in Mirtos en omgeving, waarmee Dick heeft samengewerkt.

Daarvoor hebben wij een arrangement samengesteld. Dat houdt in:

  • Vlucht Amsterdam – Heraklion v.v.
  • Transfer per touring car Heraklion – Mirtos v.v.
  • Verblijf in Villa Mertiza en/of Aleikos Panorama
  • Een fles Lyrarakis wijn op de kamer
  • Een welkomstontbijt
  • Een feest in en rondom Villa Mertiza met livemuziek

Verder bieden wij tegen een meerprijs een dagexcursie aan. Dit is uiteraard vrijblijvend.

De kosten van het arrangement bedragen € 495,- p.p. Op basis van 2 personen per studio.
Maak je gebruik van een studio alleen voor jezelf, dan komt er € 100,- bij.

Omdat wij bij Corendon een optie hebben op een groot aantal stoelen, willen wij graag voor 15 mei a.s. weten of je wilt komen.

Meer informatie en/of boekingen:

Siemon of Mylene

info@mertiza.com
0030 – 28420 51208

Beste Jeroen Dijsselbloem,

Ik schrijf u als ondernemer. Een Nederlandse ondernemer, omdat ik uit het zelfde platte pannenkoekland kom als u. Maar eigenlijk ben ik een Griekse ondernemer. Ik betaal hier mijn belastingen. In Nederland vangt u van mij geen cent. Ik woon officieel in Griekenland, dus betaal ik hier belasting. Niet dat ik u niet vertrouw. U past goed op ’s lands portemonnee, waarvoor ik wel een klein huldehoeraatje kan uitbrengen.

Ik wil graag iets tegen u zeggen als iemand die onderneemt in Griekenland. Geen grote multinational. Was het maar waar, want die wordt door heel veel landen, ook het uwe en ook hier in dit land zwaar ontzien als het gaat om belasting betalen. Nee, ik heb een klein bedrijf met enkele nijvere werknemers. In Nederland zou ik lid zijn van het MKB, maar dat is hier niet, zover ik heb kunnen nagaan. En omdat ik gastvrijheid verleen aan vakantiegangers, een soort hotel heb, zou ik lid kunnen zijn van Horeca Nederland of iets dergelijks. Maar ook dat fenomeen heb ik niet kunnen ontdekken.

Ik vertel u graag wat ik bij mijn boekhouder Anna hoorde. Anna is een uitstekende boekhouder met bekwaam personeel, waaronder Nancy. Ik zat in het kamertje van Anna met de twee dames te praten over onze resultaten over het afgelopen jaar. Resultaten behaald in Griekenland. En ik ben mij bijna doodgeschrokken. Wat was en is er aan de hand?
Dan moet ik met u een beetje terugkijken. Griekenland raakte door veel wanbeheer, door overheden en de grote rijke elite, in de problemen en toen de crisis zijn grote stinkende muil opendeed, bleek het land economisch in te storten. De schulden aan banken in Europa waren torenhoog. Die schulden moesten worden afgelost en dus verschafte Europa leningen, samen met het IMF. Heel veel mensen verloren hier hun werk. Toen u die hoge Europese functie bij de Eurogroep kreeg, was u, net als uw voorganger, streng. Laat ik het meedogenloos noemen. De werkeloosheid steeg hier naar waarden boven de 25%, onder de jongeren had meer dan de helft geen werk, maar u legde in opdracht van de Europese landen Griekenland op snoeihard te bezuinigen. De lonen en pensioenen ging sterk omlaag, de belastingen gingen fors omhoog. Vandaag de dag is het economisch gezien helaas nog geen haar beter.
Anna, mijn goede boekhouder en Nancy en ik hadden het over die kleine ondernemers. Een middenstander. Zij zeiden: Dick, de arme mensen, die hebben het heel moeilijk, maar met een partij als Syriza hebben ze toch nog enige soelaas. De rijken? Ach maak je geen zorgen, die betalen niets of een schijntje. Het zijn de middenklassers, kleine ondernemers. Mensen zoals jij. Het gros van de belastingen, regels, beperkingen, opgelegd door onze regering, onder druk van de Troika en die minister uit jouw land, Daiselbleum, zorgen dat die langzaamaan verstikken. Het zijn nu juist die bedrijven en bedrijfjes, die onze economie nog draaiende houden. En kunnen laten groeien.
Ik heb naar mijn resultaten gekeken, mijnheer Distelbloem en de tranen zijn mij in de ogen gesprongen, toen ik zag welke veranderingen in de regelgeving weer zijn doorgevoerd en hoe ik op bepaalde posten een verdubbeling moet betalen t.o.v. het vorig jaar. Tranen in de ogen? Ja, omdat ik voor het eerst dacht, hoe kan ik dit allemaal ophoesten, mijn verplichtingen nakomen en goed voor mijn personeel zorgen. Dat allemaal zonder dat mijn gasten dit merken.
Ik zou het u wel willen toeschreeuwen: Waar bent u en zijn de uwen mee bezig? Durven u en uw collega’s ministers van financiën en uw regeringsleiders het niet aan hun achterban uit te leggen dat een volk, nee dit volk, het Griekse volk, recht heeft op licht in een tunnel? Moeten ze hier ten eeuwigen dage boeten voor een verkeerd stelsel van toen? Voor leiders die niet deugden, voor stinkend rijke hufters met geen greintje patriotisme?
Weet u, ik blijf ondernemen. En ik wil gewoon aan mijn belastingplicht hier voldoen. Maar ik red het nooit in mijn eentje iets bij te dragen aan de economische verbetering. Hooguit van mijn dorp.
En u? U kakelt over het nuttigen van wijn en het bestijgen van wilde wieven. Ik vind het schaamteloos. Ik nuttig wat wijn en met wieven heb ik sowieso niets, dan een prettige vriendschap. Ik werk gewoon, net als mijn medelanders keihard in dit land.
Het wordt tijd om met Griekenland te spreken over kwijtschelding van schulden, zodat de economie kan worden aangewakkerd, in plaats van om zeep te worden geholpen door torenhoge niet zelden ridicule belastingen.
Binnenkort ga ik weer naar mijn boekhouder. Ga eens mee. Luister mee naar deze wijze, kundige dames. U kunt er nog heel wat van leren.

Met vriendelijke groet,
Dick Ridder
Ondernemer in Griekenland

Supa me garides

(Griekse garnalensoep)

Ingredienten:

voor 4 personen:
1 kleine knolselderij
1 ui
1 prei
2 wortelen
125 gram boter
7,5 dl visbouillon
2,5 dl droge witte wijn
2 eetlepels bloem
2 eierdooiers
300 gr. Gepelde garnalen
Zout en peper naar smaak

Werkwijze:

Was de knolselderij schoon, schil hem en snijd hem in kleine stukjes. De ui pellen en fijn snipperen.
De prei schoonmaken en in kleine ringetjes snijden. Schil de wortelen en snijd ook deze in kleine ringetjes.
Smelt de boter in een pan en voeg alle groentes toe. Laat dit zo’n 20 minuten smoren. Giet daarna de wijn erbij en breng het aan de kook.
Roer wat water door de bloem en voeg het toe aan de soep om het te binden. Breng de soep weer langzaam aan de kook. Kook het eenmaal, haal de pan dan van het vuur.
Neem een schep vocht uit de soep en voeg hier de 2 eierdooiers aan toe, meng dit en doe het bij de soep. Doe de garnalen in de soep en laat ze mee verwarmen. Tenslotte voeg je zout en peper naar smaak toe.

Je kunt ook de garnalen over de soepborden verdelen en dan de soep er overheen gieten.

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2017 mertiza-zonlogo-mini Villa Mertiza