Nieuwsbrief 2 oktober 2016

Oktober 2016

Nog ruim vier weken scheiden ons van de afsluiting van dit seizoen. Het worden geen weken van stilzitten. Integendeel. De eerste week herbergen wij, samen met Villa Kastro 38 lezers van het Dagblad van het Noorden en De Leeuwarder Courant. In beide accommodaties 9 kamers.
De hele week trekken wij bij toerbeurt met de gasten op om hen mooie plekken van Kreta te laten zien. Ook een groepje gasten van de NCRV, de reisvereniging, zal ons deze maand opzoeken en verder ontvangen wij weer de nodige individuele gasten, waarvan wij velen kennen.
De laatste week hebben wij nog behoorlijk wat vrij, terwijl het weer, hier in dit microklimaat, nog heerlijk is. Wij hebben nog heel aardig geprijsde vluchten gevonden, dus nazomuruhhhh!

In oktober kijken Siemon en ik ook een beetje vooruit. Wanneer plannen wij onze terugreis? Wat moeten wij uit Kreta meenemen, naast honing, raki en natuurlijk olijfolie. Voor ons zelf en voor vrienden en familie. Moet er nog spuitje in het kontje van het hondje? Balou moet fit op reis kunnen. Afin, het wordt zo rond 9 november dat wij de auto richting Heraklion zetten.

En tenslotte hoop ik, Dick, deze maand de ongelooflijke leeftijd van 65 jaar te bereiken. Niet dat ik met pensioen ga. Mijn AOW en pensioentjes ontvang ik pas in juli 2017.
Het zal bescheiden worden gevierd. Maar zeker ook in dankbaarheid. Niets is vanzelfsprekend.
Wij weten dat maar al te goed vanuit onze omgeving, ook ons gastenbestand.

Daarom kijken Siemon en ik nog een stap verder. 2017. Wat gaan we doen met het nieuwe seizoen? Zo babbelden wij al wat over Pasen, dat hier volgend jaar op dezelfde datum wordt gevierd als in Nederland, Belgie en al die andere landen met een Katholieke of Protestantse achtergrond. 16 April. een mooi Paasarrangement lijkt ons een goed idee. Zie verderop in de Nieuwsbrief.
En natuurlijk onze Mertiza Gastendag, waarschijnlijk op zaterdag of zondag in het laatste weekend van februari en evenzo waarschijnlijk in Almere. En daarvoor leeft ook een idee, maar dat houden wij nog even voor ons.

Kortom, het is oktober. In Mirtos met een gemiddelde temperatuur van 23/24 graden. Dus wie denkt dat wij reikhalzend uitkijken naar november, die heeft het helemaal mis.

BOEK NU VOOR 2017

JE KUNT NU JE VLUCHTEN NAAR HERAKLION BOEKEN
TRANSAVIA HEEFT IN VEEL PERIODES HEEL SCHAPPELIJKE PRIJZEN

www.transavia.com

boek nu bij Transavia!

Stel, je kunt het nu betalen, dan is vroeg boeken qua vluchten heel voordelig. Het voordeel daarbij is, dat je bij ons pas hoeft af te rekenen, wanneer je hier bent. Een enkele reis wordt aangeboden vanaf € 79,- op basis van 10 kg ruimbagage. Met 20 kg ruimbagage kom je dus al op Kreta voor € 210,- retour.
De werkwijze van Transavia is wel, dat de prijs omhoog gaat nadat een aantal stoelen is verkocht. Hoe vroeger je boekt, hoe groter de kans is op die voordelige vluchten.

9 – 23 april 2017
PAASARRANGEMENT NU AL TE BOEKEN VOOR EEN HEEL MOOIE PRIJS

Genieten van het prachtige voorjaar op Zuid Kreta. Maak het Griekse Pasen mee direct voor de deur van Villa Mertiza.
Schuif aan bij onze uitgebreide Paasbrunch en wandel een dag met onze wandelgids of ga mee met een interessante excursie.
Inclusief:
Vlucht retour Amsterdam – Heraklion met 20 kg ruimbagage
Transfer Heraklion – Mirtos
Verblijf in Villa Mertiza of Aleikos Panorama
Een Paasbrunch op zondag 16 april
Een wandeling of excursie
€ 575,- per persoon
op basis van 2 personen per studio
Prijs gebaseerd op huidige aanbieding van Transavia
Je kunt NU boeken en je betaalt alleen nu je ticket.

MEIVAKANTIE NU OOK MET VOORDELIGE VLUCHTEN.
Bijvoorbeeld 27 april heen en 9 mei terug, een prijs van € 204,- met 10 kg handbagage. Er zijn zelfs vluchten voor € 158,- retour met 10 kg handbagage. Ook hier maak je de meeste kans op die gunstige prijzen als je nu of binnenkort boekt. Immers, in de schoolvakanties zijn vluchten soms idioot duur.

Bij ons kun je nu al boeken, dus ook voor de meivakantie. Dat is verstandig, want er liggen al enkele boekingen vast en hoogstwaarschijnlijk komt ook KOMPANIA SIGA in die periode. Wij verwachten een vol huis.

LANDING OP HERAKLION MAAR NU VANUIT DE COCKPIT

Helaas mag je tegenwoordig niet meer in de cockpit komen. Siemon en ik hebben dat ooit wel gedaan. Sterker nog, wij zijn in de cockpit meegevlogen Van Amsterdam naar Kos. Jaren geleden dus. Het toestel was overboekt en onze bagage was al in het ruim beland. Wij werden gevraagd het toestel te verlaten en mee te komen naar…. zeg het maar.
Gelukkig was vooral Siemon zeer standvastig. Hij weigerde dat. De gezagvoerder werd op de hoogte gesteld en besloot om ons gewoon mee te laten vliegen. In de cockpit dus. Achter de twee stoelen van gezagvoerder en copiloot zijn twee extra opklapzetels bevestigd. Daar werden wij opgezet en zo zagen wij hoe het toestel de lucht invloog. Er bleek inmiddels toch nog een stoel in de cabine te zijn, dus ik heb de landing niet meegemaakt. Siemon wel.
Een aantal jaren later heb ik een reportage gemaakt over een gezagvoerder en zodoende heb ik de heenvlucht Amsterdam Heraklion meegemaakt en terug de landing op Eelde.
Hoe ziet dat er nu uit, zo’n landing? De Duitse maatschappij Condor heeft jarenlang een camera in de cockpit mee laten draaien, waardoor de passagiers opstijgen en landen konden volgen op de tv-toestelletjes, die er nu nauwelijks meer zijn op de kortere vluchten. Ik heb het tweemaal mogen beleven vanuit mijn luie krappe zeteltje.

Ik heb twee filmpjes gevonden van een mooie zachte landing op Heraklion.
Het eerste filmpje is vanuit het westen naar het oosten. Dat komt niet veel voor. Meestal landt men in westelijke richting.

‘Ready for landing?’

OUDE BEELDEN VAN MIRTOS OP DVD

Een paar maanden geleden hebben wij hier op het dorpsplein kunnen kijken naar een bijzondere filmvoorstelling. Bewegende en stilstaande beelden van Mirtos uit vervlogen tijden.
Vaggelis Fragiadakis heeft de beelden verzameld en gemonteerd. Een ademloos publiek, voornamelijk inwoners van Mirtos en omgeving, had veel momenten van herkenning.
Voor ons als mensen die nog maar ‘kort’ hier rondlopen, was die herkenning een stuk lastiger, maar het gaf zeker een heel mooi beeld over hoe Mirtos er in het verleden heeft uitgezien.
De beelden zijn thematisch onderverdeeld, dus bijvoorbeeld, families, school, militairen etc.

Het mooie is, dat alles nu op DVD is gezet. Wij hebben er twintig gekocht, die wij weer kunnen doorverkopen aan onze gasten. De prijs is € 10,- en wij hopen er een aantal te kunnen meenemen naar de gastendag, zodat je in de gelegenheid bent om er eentje aan te schaffen. De opbrengst gaat naar het schoonhouden van het dorp.

Op de ‘Internationale Dag van het Toerisme’ hebben vijftig gasten, paren of singles, die 5 of meer jaar in Mirtos hun vakantie doorbrengen, waaronder tien vanuit Villa Mertiza, de CD als cadeau gekregen. Het zat in een zakje samen met onder meer een oorkonde, wat honingraki en olijfolie.
Wij moesten voorafgaand aan het feest de namen doorgeven, maar wisten totaal niet wat er mee ging gebeuren. Onze gasten en vast ook die andere veertig, waren zeer blij verrast.

Εκυκλοφορησε το DVD - ΜΥΡΤΟΣ: "Μια Ματια στο Χθες." Για πληροφοριες και διαθεσιμοτητα, παρακαλω επικοινωνησετε με το Προεδρο της Τοπικης Κοινοτητας Μυρτου, κ. Αλεκο Παντελακη. The DVD - MYRTOS: "A Glance at Yesterday" is now available. For information and availability , pls contact Mr. Alekos Pantelakis, Mayor of Myrtos Local Municipality.

Geplaatst door Vaggelis Fragiadakis op donderdag 8 september 2016

ORANGE ZOOVER AWARD 2016 VOOR VILLA MERTIZA

Iedere aanbieder van Appartementen in Europa, die de afgelopen periode voldoende gescoord heeft op negens en tienen krijgt de Orange Zoover Award. In Griekenland zijn er in de categorie Appartementen zeven uitgedeeld. Eén daarvan is Villa Mertiza. Een supermooi resultaat, vooral als je je bedenkt, dat in alle categorieën bij elkaar, denk aan hotels, hostels, B&B en dus ook aan appartementen, in totaal negentien Awards in Griekenland zijn terechtgekomen.
Wij bedanken iedereen, die ons zo’n mooie beoordeling heeft gegeven, zeer hartelijk. Die hebben dit mooie succes mogelijk gemaakt.

Jos van Schie komt al talloze jaren in Mirtos. Hij en zijn vrouw Mechteld hebben een leuk huisje in Mithi. Lieve mensen. Ik vergeet nooit dat zij mij in 2005 hebben geholpen bij de opstart van Villa Mertiza.
Jos schreef zijn indrukken van het dorpsfeest op. Een verhaal recht uit het hart. Wij mogen het van hem plaatsen. En wij verwijzen naar Youtube voor een impressiefilmpje van Jos: Er wordt gedanst op het dorpsfeest.

DORPSFEEST EN HET MIRTOSVIRUS

door Jos van Schie

Zaterdag 24 september werd in Mirtos de internationale dag van het toerisme gevierd. Zoals de afgelopen jaren gebruikelijk werd dat groots gevierd met een feest op het dorpsplein, genoemd naar de overleden burgemeester Manolis Daskalakis. De inwoners en restaurants van Mirtos boden een maaltijd aan. Voor 5 euro kon je je bord volscheppen met de meest lekkere hapjes. Met liefde bereid.
Zoals elk jaar werd er ook dit jaar een certificaat uitgereikt. Niet aan een persoon, maar aan een hele grote groep. Wij, de toeristen die langer dan 5 jaar in Mirtos komen, namelijk. En dat is een grote groep. Want veel mensen komen terug naar hier. Zij zijn besmet geraakt met het geheel ongevaarlijke Mirtosvirus. Zij delen allen de liefde voor dit dorp in het bijzonder en dit deel van Kreta in het algemeen. De vriendelijke en gastvrije mensen. Het mooie strand en de prachtige natuur. Het lekkere eten. De vele muziek die bijna elke dag wel ergens te horen en te zien is. Ik kom graag naar Kreta. Ik voel me er thuis. Ik houd van de manier waarop de mensen hier leven. Zonder kapsones, recht voor zijn raap. Waar zie je de burgemeesters zo tussen de mensen leven. De burgemeester van Mirtos, Alekos, zingt, danst en drinkt volop mee. Zelfs na het dorpsfeest meegaand voor een afzakkertje in één van de kafenions. Alekos is naast burgemeester leraar economie op een middelbare school en, met zijn vrouw Popi, eigenaar van een groot hotel. Verre van een luie Griek dus.
De muziek werd gespeeld door een duo uitstekende en veelzijdige muzikanten. Giannis Paximadakis en Vaggelis Syligardos. Vanaf ongeveer 9 uur tot tegen 2 uur in de nacht. Het plein werd steeds Kretenzer gekleurd. En zo werd er tot laat gedanst en gefeest. De Kretenzer muziek heeft wat verwantschap met de Ierse muziek. De melancholie soms, het opzwepende soms. De viool is in dit deel van Kreta vervangen door de lira. Met de smalle hals staand op de knie. Sommige muzikanten kunnen alle emoties uit het instrument toveren. Een genot.
Ik ben erg vereerd om gast te mogen zijn hier op Kreta, in Mirtos en Mithi.

LEKKER DREESEN

In het voor- en naseizoen ontvangen wij veel gasten, die we voor het gemak maar oudblond noemen. Nee, dat heeft niets te maken met de gedachten van sommigen op deze wereld, dat blond voor dom staat. Dat dom blondje dus een overbodig bijvoeglijk naamwoord kent. Nee, het gaat om oudblond als zijnde een lief bedoeld compliment. Een aardigheidje richting de mens die al heel wat vlieguren op zijn of haar naam heeft staan. Al een aardig rukje leven achter de rug. De oudste gast die wij momenteel huis hebben is al een heel end in de tachtig. Haar exacte leeftijd verraden wij niet, hoewel wij het wel weten. Zij is niet oudblond, want haar kapper kleurt haar kapsel in een soort kastanjebruin. Een beeldige oude dame. Maar zij hoort wel tot die categorie, die van oud blond.
Genoeg hierover. Voorlopig dan.
drees-lijst-2Het feit is, dat in deze periode een leeftijdscategorie hier logeert, waarvan de meesten trekken van Drees. Dat is, beste jongere Nieuwsbrieflezertjes, een uitdrukking nog van de ouders van deze mensen. Drees regelde een staatspensioen voor alle Nederlanders, die daarvóór geen cent kregen en dus moesten rondkomen van spaarcentjes en vrijgevige buien van derden. Dat was een rijkdom van jewelste, die zet van Drees.
Degenen die nu ons complex bevolken krijgen AOW en wellicht ook nog een klein of groter of groot pensioen. Verdiend na een leven van noeste arbeid.

De laatste tijd weten de oudblondenaren mij te vinden. Siemon niet, want die is nog een broekje in hun ogen. Nee, zij komen op mij af. En steeds meer ook. Dan gaan zij, overigens meestal mannen, mij aankijken. Het hoofd wat schuin. Licht spiedend, met onderzoekende ogen. En ja hoor, dan komt het hoge woord eruit. De hamvraag. Dat is een woord, ooit uitgevonden door mijn oude chef, Johan johan-bodegravenBodegraven. Wat, jonge Nieuwsbrieflezertjes? Wie dat nu weer is? Zoek maar op op Wikipedia, na je werk, niet tijdens je werk. Goed, ik dwaal weer af. De hamvraag wordt gesteld: ‘Wanneer word jij nou 65?’ Als ik meld dat dit half oktober gaat gebeuren, Deo Volente (en niet Deo Valente, zoals sommigen zeggen en ik dan denk: Ah, de broer van Katharina Valente. Wat nu weer, jonge Nieuwsbrieflezertjes? Wie Katherina Valente is? Zoek maar op Youtube. Deo Volente betekent, zo de Heer het wil. Het duurt nog een paar weken, dus ik maak wel kans op goede wil van de Heer.
De oudblonden zijn natuurlijk oprecht geïnteresseerd. Dat geloof ik zeker. Maar vanwaar toch die drang om over leeftijden te spreken. En dan met mij?
Dat heb ik ontdekt. Ik heb ontdekt dat men wil spreken over dat moment. Het moment dat de meesten al achter de rug hebben. De dag dat de deur van je werkruimte wordt afgesloten en de kluisdeur openslaat om je te laten Dreesen. Bij sommigen zit er iets triomfantelijks in, als zij horen dat dat moment nog niet is aangebroken. Voor mij. Dan zegt een oudblondenaar dat hij al zes jaar met pensioen is. Vervroegd. Een mooie regeling. Overlegd met de vrouw. Doen.
Mijn altijd parate antwoord is dan: Bofkont. Ja, wat moet ik anders? Ik ben geen greintje jaloers dus gun ik de goede gast zijn oude dagplezier.
Dan komt de volgende opmerking: ‘Dus jij moet na half oktober nog 9 maanden’ Ik beaam het. ‘En dan?’

Ik voel me van binnen nog 45, zei ik een paar dagen geleden tegen een paar mensen die ouder zijn dan ik. En geen 65. Nog lange niet. Nog lange niet. Vandaag staat in de nieuwsbrief al een Paasarrangement voor 2017. En kunnen onze gasten nu al boeken voor dat jaar. Dus zullen we mooi doorgaan. Met elkaar.

Dan staar ik mijn vragensteller na, als hij na ons babbeltje de tuin inloopt. Hij graait voorzichtig met zijn hand door zijn haar. Oudblond mooi haar. En even, in een flits, een deeltje van een seconde, lijkt me het wel wat. Lekker Dreesen. Maar dan staat mijn geliefde broekie naast me met een strenge blik in zijn ogen. ‘Heb jij die mail nu al beantwoord?’ Ik spring op als een jonge hinde, neem de trap naar boven en ben in slechts vier stappen boven. Dreesen? Racen!

NAZOMEREN IN DE LAATSTE WEEK VAN OKTOBER

VLUCHTEN BIJ TRANSAVIA WORDEN NAARMATE ER MEER STOELEN WORDEN VERKOCHT WEL DUURDER

Hilariteit om naam tropische storm ‘Malakas’

Hilariteit alom op de Griekse social media. Reden: de naam van een tropische storm die van de Filipijnen in de richting van Japan gaat. Want in het Tagalog (een Filipijnse taal) mag ‘malakas’ dan ‘storm’ betekenen, in Griekenland bedoelen ze er heel iets anders mee.
Malakas is in het Grieks een buitengewoon veelzijdig woord, dat is afgeleid van μαλακό dat ‘zacht’ of ‘rot’ betekent. De letterlijke betekenis is ‘rukker’. Malakas kan een uitroep van plezier, woede of verbazing zijn of een begroeting onder goede vrienden. Maar over het algemeen wordt het gebruikt als scheldwoord, in de betekenis van ‘eikel’, ‘klootzak’ of ‘lul’.
De naam van de tropische storm was dan ook snel onderwerp van talloze grappen op Griekse social media en de hashtag #Malakas was trending op Twitter. “Normaal krijgen stormen altijd vrouwennamen, dus gaven ze de mannen een gemeenschappelijke naam: malakas”, schrijft iemand. Als reactie op een artikel met de titel ‘Malakas bedreigt Japan’ twittert een ander: “Ik wist niet dat Tispras naar Japan ging?”

Bron van dit artikel: https://parakalo.wordpress.com/

uit: De smaken van Zagori
ISBN978-90-812366-4-5

GEHAKTBALLENSOEP met Ei-citroensaus

Giourvarlakia avgolemono

Eén van de bekende avgolemono (ei-citroen) soepen, zoals ook de kippensoep of de bekende paassoep, waarvan ook een vegetarische variant met paddestoelen van is. Misschien klinkt het niet zo uitnodigend, ei met citroen in een soep, maar het is een heerlijk gerecht, zeer geschikt en versterkend voor bijvoorbeeld zieken.

Ingredienten:

500 gram rundergehakt
1 kleine ui, fijngesneden of geraspt
2 eetl. olijfolie
3 eetl. gehakte peterselie, of munt of ander kruid
150 gram rijst, ongekookt
1 ei, licht geklopt
peper en zout naar smaak
3 liter water, zo nodig meer
rasp van halve citroen

Ei-citroensaus
2 grote of 3 kleine eieren, gescheiden
sap van 1 grote citroen

Werkwijze:

Doe het gehakt, ui, olie, peterselie, de helft van de rijst en het ei in een schaal.
Meng dit goed, breng op smaak met peper en zout en maakt er 15 tot 20 balletjes van.
Breng het water met wat zout aan de kook en doe de gehaktballen erin.
Laat dit met de deksel op de pan ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Kijk of er genoeg water over is, voeg zonodig wat water toe en laat weer 15 minuten koken.
Haal de pan van het vuur.
Neem 4 flinke soeplepels bouillon uit de pan en doe dit in een schaal of maatbeker.
Klop het eiwit met een mespunt zout en twee eetlepels koud water stijf.
Voeg de eidooiers en het citroensap toe.
Dan voorzichtig de vier soeplepels iets afgekoelde bouillon erbij. Dit moet voorzichtig, zodat het niet gaat schiften.
Giet het ei-bouillonmengsel geleidelijk over de gehaktballensoep en blijf voortdurend voorzichtig omscheppen.
Dien onmiddellijk op, met een beetje citroenrasp over iedere portie.
Met een stukje Fetakaas, brood en lekkere salade is dit een heerlijke maaltijd.

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2016 mertiza-zonlogo-mini Villa Mertiza