Nieuwsbrief 21 mei 2016

Een nieuwe Nieuwsbrief, met een nieuwe vormgeving

Iedere maand een Nieuwsbrief produceren. Proberen er maand na maand iets aardigs van te maken. Inhoudelijk, natuurlijk. Maar ook qua plaatjes, foto’s en andersoortige illustraties. De ene keer lukt dat wat beter dan de andere keer. Als ‘eindredacteur’ zijn mijn mogelijkheden beperkt. Ik ben immers geen ontwerper.
Ik babbelschrijf teksten en zoek er een beeld bij.
Gelukkig woont hij bij ons om de hoek. De man die dat beter kan dan ik. Die ook beter is in het onderhouden van fietsen, die met een Black en Decker kan omgaan, vlotters aan de praat krijgt en nachtwandlampjes doet schijnen en schitteren. Die ook prachtige websites maakt, zoals www.mirtoscrete.gr en mijn persoonlijke schrijverssite www.dickridder.nl.
Hij kwam met het idee om de Nieuwsbrief helemaal op zijn kop te zetten. Op zijn kop, zonder dat je er draaierig van wordt. De teksten konden door ons worden aangeleverd en ook plaatjes en fotootjes. En hij zou het dan zeer prettig gaan vormgeven.

MET TROTS

En zodoende presenteren wij hierbij onze Nieuwsbrief Nieuwe Huisstijl. Met grote trots. En zeer dankbaar voor het werk dat Jurrie hier in heeft gestoken. Want Jurrie Eilers is die veelzijdige buurman. Een uitstekend muzikant ook nog.

Wij wensen alle gasten en alle volgers heel veel leesplezier. Kijkplezier. Ook dat.

Dick Ridder, namens het Mertiza Team.

Aladin krijgt een nieuwe bestemming

Nadat wij eind oktober 2014 onze winkel Aladin definitief op slot deden en Thea de Bruin uitzwaaiden, zij ging hartstochtelijk oma worden, gebeurde er helemaal niets met het pand. Jammer, want het was toch jarenlang een mooi ontmoetingspunt.
Een paar weken geleden zagen wij de deuren openstaan en hoorden wij binnen mannen praten. Wat ging er gebeuren? Een tijdlang was het onduidelijk, maar nu weten we het zeker. Het pand gaat weer open.
farmakeio-gifEr komt iets dat in Mirtos zeer welkom is. Tussen het bergdorp Pefkos 15 km ten westen van Mirtos en Stomio 7 km ten oosten van ons dorp was er geen enkele te vinden. Ja, verderop in Ierapetra meer dan voldoende. En eentje in Gra Ligia. Maar verder?
Binnenkort hopen wij onze dorpsapotheek te begroeten. Een heuse Farmakeio in Mirtos. Deze zal worden gerund door een apothekersfamilie uit Ierapetra.
Momenteel wordt de buitenmuur mooi gemaakt. Het pleisterwerk met de ooit door Paul geschilderde oosterse elementen (zie foto) is verwijderd. Dat is uiteraard wel een beetje zonde. Maar er komen stenen achterweg, die het pand een geheel andere sfeer geven. Ook mooi.
Wij wensen deze nieuwe onderneming alle succes toe.

ALEIKOS PANORAMA

Nieuwe buitenkleurtjes, heerlijke stoelen en een tafeltje, een grote tafel met Griekse tavernastoelen, bedden met een comfortabele topper, waarover de huidige gasten heel enthousiast zijn.
Ligbedden met bijboxtafeltjes.
Binnenkort ook douchecabines.

Alles weer heerlijk opgeknapt en qua eisen helemaal bij de tijd.

En het uitzicht!! En de rust!!

Villa Archanes

Afgelopen week heb ik een paar dagen genoten van de rust in het prachtig gerestaureerde dorp Archanes.
Ik was te gast bij Vasilis, een aardige jonge eigenaar, die de verpleging vaarwel heeft gezegd en Archanes Villas is begonnen. Ik kreeg de tip van Sietske en Rob, beide Aleikos Panoramafans, maar ook twee gasten die een neus voor leuke nieuwe plekjes hebben. En het beviel mij zeer goed. Leuke cottages, smaakvol en vooral authentiek ingericht, goede bedden en een mooie binnenplaats, waar een zwembadje ligt. ’s Morgens een overheerlijk ontbijt en ’s avonds afdalen naar het sfeervolle dorp, dat wij vaak met groepen bezoeken.
Wij hopen deze stek binnenkort aan te bieden via Mirtos Travel. Kijk maar eens op www.villaarchanes.gr

Villa Archanes

De Brand, de actie en nog zoveel meer

Het is alweer vier weken geleden dat in het westelijk deel van het kassengebied van Ierapetra brand uitbrak. Veel gezinnen werden getroffen vanwege een enorme schade. Het geschatte schadebedrag was al snel duidelijk: minimaal 2 miljoen Euro.

Wij hebben een actie kunnen ontketenen onder onze gasten en volgers. Het opgehaalde bedrag, bestemd voor de leniging van de eerste nood, bedroeg op 17 mei € 4.017.77.

Wij hadden nog geld in kas. Dat komt omdat wij van een eerdere actie nog € 1.950,- over hadden, dat wachtte op een juiste bestemming.

Wij hebben de gemeenschap een bedrag kunnen schenken van € 5.000,- De eerste € 500,- daarvan al heel snel en tijdens een lentefeest op 3 mei overhandigden wij een cheque van € 4.500,- aan een zichtbaar aangedane burgemeester van Mirtos, Alekos Pantelakis.

Inmiddels hebben wij een deskundige in laten vliegen om de schade hier te bekijken, om vervolgens terug in Nederland te zien wat van daaruit kan worden geregeld. De man, Aad Alleblas, is een groot Griekenlandfan en oprichter van de website www.graid.nl dat zo nu en dan hulpgoederen zendt. Afgelopen najaar bijvoorbeeld naar Kos.

Met Aad Alleblas heb ik wekelijks een paar keer contact. Het is geen makkelijke opgave om tuinders in Nederland te overtuigen dat hun Griekse collega’s hulp nodig hebben. Maar er wordt hard aan gewerkt. In de regionale en lokale pers en in vakbladen wordt aandacht besteed aan de brand en de actie.

Terug naar de inzameling:
Het invliegen van Aad Alleblas bedroeg voor een retour € 318,-

Zodoende hebben wij nu nog in kas € 649,77

Wij houden het banknummer open tot 1 juni 2016.

NL46INGB0003398460
t.n.v. S.W.Boersma in Tiel

Wij houden je op de hoogte via onze Nieuwsbrief en op Facebookpagina Villa Mertiza.

DE BRAND IN DE NEDERLANDSE PERS

Aad Alleblas uit het Westland heeft na zijn bezoek aan Ierapetra bepaald niet stilgezeten.
Terwijl hij probeert om oude afgeschreven, maar nog in goede staat zijnde kassen te krijgen, heeft hij ook een ludieke actie op touw gezet. een groet uit het Westland voor gedupeerde tuinders: Het sturen van een zakje met zaden, als een hart onder de riem.
Omroep West had er een klein item over in het regionale nieuws van 20 mei.

Een week eerder besteedden het Algemeen Dagblad en enkele lokale bladen in het Westland aandacht aan de situatie van de tuinders in onze regio.

Wil je meer weten over zijn Stichting Graid, kijk dan op Facebookpagina: Graid.

Verbondenheid

Wonen, werken, leven. Meeleven. Villa Mertiza heeft met zijn gasten en zijn team een plek in Mirtos. Vakantiedorp. Waar je even neerdaalt en waaruit je uiteindelijk weer vertrekt. Voor zoveel gasten bij ons en bij onze collega’s is Mirtos een heel speciaal plekje. Een terugkomertje. Een plek om intens naar te verlangen. Terugverlangen. Terugkomen dus.

Terug zijn is opnieuw begroeten en begroet worden. Een gevoel van thuis komen, hoezeer je eigen huis ook ver weg ligt. Een dorp heeft gezichten. Een dorp is gezichten, stemmen, klanken van hartelijkheid of stemverheffing. De vakantieganger leert ze kennen of kent ze allang. Al zoveel jaren.
Voor velen is Mirtos dus meer dan die vakantielokatie. Mirtos is een gevoel. Gelukkig gevoel meestal. Verlangen er heen te gaan en heimwee bij vertrek.

Dat verklaart de betrokkenheid van de mensen die hier niet wonen en er toch thuis zijn. Betrokken als er iets moois gebeurt. En iets vreselijks. Een brand, maar ook het overlijden vorig jaar van de oud burgemeester Manolis. Alweer zo’n gezicht. Dan leeft men mee met de familie.
nea-kritiMaar dus ook bij de brand. Twee branden in vier jaar. Dan krijgt men in het dorp te horen dat Nederlanders iets hebben gedaan. Geld ingezameld, een brandweerauto geschonken, het Westland in getogen op zoek naar nog bruikbaar materiaal voor getroffen tuinders.
Een gesprek met Nikos, een journalist van Nea Kriti en KritiTV. Hij wil weten waarom die Nederlanders dat doen. Het zijn toch eigenlijk gewoon vakantiegangers?

Ja. En nee eveneens. De mensen komen hier om vakantie te houden. Uitrusten, bijslapen, toekomen aan zichzelf en aan de ander. Zonnetje erop, hapje en drankje voor de neus. Maar niet zelden is het een gevoel er even bij te horen. Vanaf de zijlijn desnoods. Een beetje houden van. Tot het smeden van vriendschappen toe.

vlaggen-speld-griekenland-nederlandIk herken die speciale band bij mensen van meerdere nationaliteiten, maar vooral toch de Nederlanders. Ooit was Mirtos de hoofdbestemming van een Nederlandse touroperator. Die haalde bus- en vliegtuigladingen vol mensen vanuit het lage land naar de zuidkust van Kreta. Naar Mirtos. Het is daarom dat er op het eiland wel eens gesproken wordt over een Nederlandse enclave.
Nederlanders zijn niet zelden een betrokken volk. Niet bang om even de knip te pakken als de nood echt aan de man, vrouw en kind is. De Nederlanders in Mirtos trekken zich ook geen fluit aan van verdraaide berichtgeving over Griekenland. Die gaan ‘tuurlijk’ naar Griekenland. Zij weten beter. Veel beter.

Dat leg ik dan maar uit aan Nikos met de pen en de mikrofoon. Hij deelt dat met lezers en kijkers. Dat Nederlandse gasten zo van Mirtos houden. En waarom.

En wij? Soms bemiddelen wij even. Gewoon omdat ook wij er helemaal bij horen. Van het dorp houden, van de mensen, omdat wij mede Mirtosianen worden genoemd. En zo voelt het ook. Hoe Nederlands we ook zijn.

DE BRANDWEERAUTO OOK NU VOLOP INGEZET

De door de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland geschonken brandweerauto is volgens de commandant van de Brandweer in Ierapetra volop ingezet en van belangrijke waarde geweest. Wij hebben geen foto’s van de wagen in de strijd, maar wel een kort filmpje, gemaakt door een amateur. Op een gegeven moment hoor je de Hollandse sirene en ja, daar rijdt hij recht op zijn doel af. Maar eerst zie je bewegende beelden van de brand.

De foto hiernaast is nog genomen in Nederland. Hij heeft inmiddels een Grieks kenteken.
Wat gebleven is, is het Nederlandse 06 alarmnummer. Hier is hij verder herkenbaar aan de blauwe zwaailichten. Griekse collega auto’s hebben rode op het dak.

BOEKEN KAN NOG STEEDS

EEN HEERLIJKE ZOMERVAKANTIE IN VILLA MERTIZA EN ALEIKOS PANORAMA

VLUCHTEN BIJ TRANSAVIA WORDEN NAARMATE ER MEER STOELEN WORDEN VERKOCHT WEL DUURDER

Jurrie schreef een artikel in ons Glossy Magazine “de Mertiza 2” over de passie van Giannis en Ilias, hoe ze leven en hoe ze werken. Op zijn eigen blog is het te lezen. Je kunt het Magazine hier gratis bestellen!

HONING EEN MACHTIG PRODUCT

ZIE HOE DE IMKER WERKT

Giannis en Ilias Stamboulis bieden gasten de mogelijkheid om een kleine introductiecursus Imker te volgen.
Vader en zoon leggen uit wat bijen doen, hoe zij leven en werken. En wat is de taak hierin van de imker?
Je kunt het zelf ontdekken. Je krijgt zelfs even een imkerpak aan.
Gasten van ons hebben deze cursus gevolgd en kwamen dolenthousiast terug. Zij kregen een heus diploma en natuurlijk een potje overheerlijke, zeer voedzame honing mee.
Je vindt hun werkplaats op het terrein van Villa Nostos.
De prijs is € 15,- per persoon. Opgave kun je via ons regelen.

Kijk maar eens op hun facebookpagina.

In onze vernieuwde Nieuwsbrief ditmaal geen recept van Siemon.
Maar hij geeft wel een mooie tip die hij vond op de website:
www.leukerecepten.nl

Griekse Pastasalade

Ingredienten

250 gr pasta
1 groentebouillon blokje
1 komkommer
250 gr tomaatjes
200 gr feta
1 potje zwarte olijven a 260 gr
1 pot geroosterde paprika’s à 275 gr
scheut olijfolie
verse peterselie

Bereiding

Breng een pan met een ruime hoeveelheid water en het bouillonblokje aan de kook. Voeg de pasta toe en kook deze volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Halveer ondertussen de tomaatjes en snijd de uitgelekte paprika en komkommer in blokjes.

Giet de pasta af en laat iets afkoelen. Voeg de komkommer, tomaatjes, olijven en paprika toe. Brokkel de feta over de salade en maak de salade af met een scheut olijfolie, peterselie en een snuf peper en zout.

Neem contact op met Villa Mertiza

Wil je bericht krijgen wanneer er een nieuwe Nieuwsbrief is verschenen, wil je ons gratis Glossy Magazine bestellen, of wil je ons gewoon bestoken met allerlei vragen? Gebruik onderstaand contactformulier om contact op te nemen, en wij mailen jou zo snel mogelijk terug!

6 + 3 =

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2016 mertiza-zonlogo-mini Villa Mertiza