Nieuwsbrief 3 augustus 2019

MIRTOS HOOGZOMER

Zoals ieder jaar, lekker actief en lekker lui. Het strand ontvangt iedere dag een bont internationaal gezelschap van vakantievierders. Laten we zeggen inheemse en uitheemse gasten. In juli waren er, zeker in de weekenden veel Griekse zonaanbidders, omdat Ierapetra een harde wind kende. En dan is Mirtos een ideale uitwijkplek. En de uitheemse badgasten?
Laten we eerlijk zijn, dit hoogzomerseizoen valt qua bezetting tegen. Niet alleen in onze accommodaties, maar overal in Mirtos. Eigenlijk overal op Kreta en zelfs Griekenland. Oorzaak wordt gezocht in de hoge temperaturen in Europa van vorig jaar, 2018. Mensen waren met hun boekingen afwachtend. Dichterbij huis is de zonnekans immers ook groot. En verder legt Griekenland het af bij Turkije, qua prijzen. Wij in Mirtos hebben daar overigens niet echt last van, omdat wij geen bulkvakanties aanbieden. Accommodaties op bijvoorbeeld noord Kreta merken dat duidelijk wel.
En tenslotte, waar wij wel last van hebben, zijn de vluchttarieven, die hoogzomer soms stevig zijn, als gasten hun vlucht niet vroeg boeken.
Als we het dus over die zomerweken hebben, moeten we qua toekomst rekening houden met hetzelfde fenomeen.

Gelukkig hebben Villa Mertiza en Aleikos Panorama geweldig goede voor- en naseizoenmaanden. En daarin onderscheiden wij ons wel een beetje met enkele collega accommodaties. Dus als eind deze maand augustus het kalenderblad wordt omgeslagen, zijn onze studio’s en appartementen zo goed als vol. Zeker september. Tot eind oktober is er her en der nog plaats. En wil je graag dit seizoen met ons heel feestelijk afsluiten, dan verwijzen we je graag naar ons naseizoen artikel. Vertrek ergens in de laatste oktober en terug eerste week november.

Ondertussen genieten momenteel nog behoorlijk wat gasten van het dorp en onze onderkomens. Geen stress, geen idioot hoge temperaturen. Een gemiddelde van 30 – 32 graden, dat qua gevoel niet te heet aanvoelt. Heerlijk.

AGENDAdoor Jurrie

DE MIRTOSCRETE AGENDA

MirtosCrete.gr houdt een agenda bij met alle muzikale, sportieve, en culturele evenementen. In het seizoen nemen wij de agenda integraal op in de Mertiza Nieuwsbrieven.

PARKEREN

Waren de afgelopen jaren qua parkeerbezetting in het dorp bij tijd en wijlen een ramp, dit jaar is het tot nu toe een stuk prettiger. Oorzaak is de parkeerplaats aan het begin van het dorp. Rij je het dorp binnen, dan staat na een meter of zestig rechts een beschilderde, omgekeerde boot met verwijzing rechts af. En daar ligt de parkeerplaats van Mirtos. Enkele honderden auto’s kunnen er terecht. Meest voor dagjesmensen, die wij hier natuurlijk ook hebben, maar ook wel voor verblijfsgasten. En zodoende staat niet het hele dorp volgepropt met ‘geparkeerde’ auto’s. Ergerlijk blijven automobilisten, die hun wagen vlak om een hoek parkeren, waardoor je soms enkele keren moet in- en uitsteken. Maar ook dat is wel verminderd.
Het plan is, om voor de beveiliging verlichting aan te brengen. Wanneer? We zien het wel, want er zijn meer projecten…

RONDOM DE KERK
Op een dag werden wij in Mertiza opgeschrikt door werkgeluiden. De meest overheersende herriemaker bleek een cirkelzaag, die het voor elkaar kreeg binnen korte tijd een van de twee Arokaria bomen plat te krijgen. Wat een schrik.
Het was een onderdeel van een breder plan ter verfraaiing van het kerkplein. Wij begrijpen dat dit uit een pot komt, die een deel van het dorp nieuw plaveisel moet bieden. Eerbiedwaardig te beginnen dus bij de kerk. En zodoende kwam ons team met argusogen opgezet, de zaak bekijken. Er was nog een Arokariaboom. En ja hoor, de argusogen bleken goede collega’s oren op stokjes te hebben. Hoorden ze: ‘Ook die boom moest eraan. Waarom?’ Het beknelde met zijn wortels het buizensysteem van de riolering. Het team belde her en der. De angst van de overzijde dat er ook politie gebeld zou worden, was bevreemdend. Hoe legaal was dit eigenlijk?
De boom staat er nog. De hoogste van de twee. Het verhaal van deze soort bomen is, dat als er twee naast elkaar staan, ze wedijveren om wie de grootste wordt en blijft…. Wat het waard is. De overlevende boom zal het nu alleen moeten doen. Als hij blijft staan.. Ondertussen wordt het fraai rondom de kerk. De papas is duidelijk de voorman bij de werkzaamheden. Hij heeft er de wind onder.

NIEUW BUSSTATION

Nee, niet in Mirtos. In Ierapetra. Het oude station is gesloten. Het was er natuurlijk erg smal. Vooral als er veel mensen per bus de stad uit wilden. Denk aan dringende scholieren, die naar huis wilden.
Nu zagen wij elders in de stad al gebouwd worden aan wat nieuwe toegangswegen. Okay, dat was inmiddels eventjes geleden. Een paar jaar en dan weer een paar jaar niks. Maar goed, de afgelopen maanden zagen wij parkeerterreinen ontstaan en werd er een bijgebouw naast een pand neergezet. En waar?
Bij de Lidl. Ruimte genoeg voor de bussen, de passagiers en zelfs voor een kantoor voor kaartjes en pakketjes en een horeca wachtlokaal. Grote voordelen. Het ligt alleen wat verder uit het centrum.
Duidelijke verbetering, lijkt ons. Wil je het zelf zien? Koop een kaartje en laat je er lekker naar toe rijden. Voor de terugreis kun je altijd de Lidl binnenwippen. En je hebt een leuk busuitje, toch?

SINGE REISdoor Bjern

SINGLE REIS EEN SUCCES
De afgelopen maand hadden wij onze eerste Single reis..
Het is altijd afwachten of de ideeën die we op een regenachtige winterdag in Almere bedenken, ook succesvol ten uitvoer kunnen worden gebracht in het zonnige Mirtos. Zo ging de aanloop naar de singleweek wat stroef.
Ons doel was een groep van minimaal 8 personen bij elkaar te brengen en na wat heen en weer gemail met de deelneemsters die toch eigenlijk best zin hadden om te komen, hebben we met elkaar besloten om het door te laten gaan… Met helaas maar 3 personen.
De dames er lekker uit en voor ons een mooie mogelijkheid om stiekem te zien wat er goed is in dit arrangement en wat de verbeterpunten zijn..

De excursie naar het wijnhuis Lyrarakis was toch wel heel bijzonder…

Na de proeverij zijn we via een prachtige alternatieve route naar een uitzonderlijke plek gereden: een oude kerk met daarvoor een stuwmeertje dat dateert uit de Romeinse tijd. Eerst lekker picknicken bij de kerk onder de schaduw van de bomen met natuurlijk een glaasje heerlijke wijn van u weet wel welk wijnhuis. Om daarna schildpaden te kijken bij het meer. We hebben er wel 20 geteld. Om vervolgens loom maar zeer voldaan weer huiswaarts te keren.
In de dagen die we met de dames hebben opgetrokken hebben wij natuurlijk gevraagd wat ze er van vonden.. Ze vonden de opzet van het programma erg leuk, Vrijheid blijheid, leuke eik momenten in de week en je kon aansluiten wanneer je er zin in had.
Maar die naam Single, ja dat dekt toch de lading niet.. en wat moet je verwachten? Straks zitten daar een paar mannen met het idee hun nieuwe vrouw te ontmoeten, Tja voor je het weet krijg je Hersonissos perikelen…
Is de naam SOLO reis dan iets..? Ach we hebben nog even om er over na te denken..
Voor nu willen wij onze deelneemsters bedanken… en wellicht tot de volgende reis!

Het is een onwijs leuke week geweest met een los karakter. Dat hield in:

Je gaat wel met elkaar op reis maar je bent niet de hele dag verplicht met elkaar op pad te zijn.
Zo hadden wij een welkomstdiner, een afscheidsdiner, een borrel avond en een gezamenlijke excursie in de reis zitten.
En degene die meer met anderen op pad wilde en wat meer wilde zien van het eiland kon zich opgeven voor extra excursies. Zo zijn wij er nog 3 keer op uit geweest.

VERKIEZINGEN IN GRIEKENLAND

Nea Dimokratia heeft bij de vervroegde verkiezingen een absolute meerderheid behaald in het Griekse parlement. De conservatieve partij van Kyriakos Mitsotakis heeft 158 van de 300 zetels.
Nea Dimokratia kreeg bijna 40 procent van de stemmen. Syriza, de partij van zittend premier Alexis Tsipras, kreeg 31,5 procent van de stemmen (wat goed is voor 86 zetels in het parlement).

Op 21 juli hield de nieuwe premier zijn eerste toespraak in het parlement:
Mitsotakis: ‘Griekenland wordt aangename verrassing voor Europa’

Het verlichten van de belastingdruk, het bevorderen van economische groei en het creëren van banen. Dat zijn de volgens de nieuwe premier Kyriakos Mitsotakis zijn eerste prioriteiten.
Tijdens zijn eerste toespraak in het parlement presenteerde Mitsotakis het beleid dat zijn partij Nea Dimokratia tot het einde van dit kalenderjaar gaat voeren. Hij herhaalde zijn verkiezingsbelofte voor een ‘wedergeboorte van de middenklasse’.
De impopulaire onroerendgoedbelasting – die werd ingevoerd op het hoogtepunt van de crisis in 2012 – gaat volgens de premier dit jaar met gemiddeld 22% omlaag. Ook kondigde Mitsotakis aan de drempel voor inkomstenbelasting en de belasting op bedrijfswinsten te verlagen.
Verder beloofde hij dat de Griekse groeiplannen een ‘aangename verrassing voor Europa’ zullen zijn en dat bezuinigingsdoelstellingen van de internationale geldschieters gehandhaafd worden.

Wat betekent dat nu voor onze gasten en ons?
Neo Demokratia vergelijken wij wel; eens gemakshalve met de VVD. Zoals wij Syriza, de partij die tot voor kort aan de macht was, de vergelijking met de SP wel kon verdragen. Deze SP heeft geprobeerd het voor de gewone man zo draaglijk mogelijk te maken, maar onder internationale druk, Europa, IMF, is dat zeker niet gelukt. Pas de laatste periode werden er echte verlichtingen aangekondigd. Te laat nu.
In gesprek met onze boekhouder Anna werd het verschil, enigszins zwart wit duidelijk gemaakt. De Neo Demokraten zijn goed voor bedrijven. Vooral voor het midden- en kleinbedrijf. Dus ook voor een appartementencomplex, als het onze. En minder voor de mensen met de kleinste beurzen. Wat betekent de ‘wedergeboorte van de middenklasse’ voor hen? Als de onroerend goed belasting scherp daalt, dan hebben veel relatief arme mensen met een pandje, daar wel baat bij, denken wij.
De gewone levensmiddelen. Die zullen in prijs omlaag moeten. En wellicht gaat dat ook al wel gebeuren. Maar levert het nieuwe regeringsbeleid ook banen op? Afwachten.
Wij hopen dat de belasting op inkomsten en bedrijfswinsten inderdaad wel omlaag gaan. Die waren krankzinnig hoog. Ook voor ons.

Nog even een weetje over Mitsotakis. Nou, zijn vader. Die was premier van Griekenland tussen 1990 en 1993. Een roerige tijd, omdat in die periode ook de Balkanoorlog begon, waar Griekenland in dreigde meegezogen te kunnen worden.
Vader Mitsotakis had een chauffeur/lijfwacht die velen van ons kennen: Jorgos, de vader van Lambros uit Tertsa. Met trots heeft Jorgos ons ooit foto’s laten zien.

En consequenties voor onze gasten? Ik denk niet veel. Als gewone boodschappen betaalbaarder worden, dan is dat vooral fijn voor de burgers, die hier 52 weken per jaar wonen. Maar ook wel wat voor de horeca. In Mirtos is die al niet idioot duur, integendeel. Men heeft zich echt behoorlijk ingehouden in de moeilijke periode.
Grote vraag blijft, wat onderaan het artikeltje over de toespraak staat: Worden de bezuinigingsdoelstellingen van de internationale geldschieters gehandhaafd? Daarover houden wij voorlopig onze gerede twijfel. Want zo niet, wat gebeurt er dan?

Dan even een heel persoonlijke berichtje van Dick:

Blij en ook trots dat mijn korte verhaal in boekvorm per 17 juli 2019 is verschenen.

SCHAPENBOET OP HET STRAND

Op Texel komt, tijdens een winterse strandwandeling, mijn familiegeschiedenis naar boven. Het zijn herinneringen, zoet, maar ook beladen, aan mijn vader en zijn familie. Ook mijn familie.
De Hoornse Slag is niet die van mijn jeugd, toen ons gezin daar iedere zomer vakantie vierde. De zee heeft het strand van toen veranderd. Onzichtbaar gemaakt. Maar de beelden uit mijn jeugd worden er alleen maar scherper en scherper. Een mooie kindertijd, waarin echter een geheim school, dat op een dag pijnlijk openbaar werd.
Schapenboet op het strand is een document van de liefde voor mijn vader. Maar ook een waarschuwing voor bedenkelijke hedendaagse politieke ontwikkelingen.

ISBN: 978 94 6365 157 8
PRIJS € 9,75

Je kunt het boek aanschaffen/bestellen via je favoriete boekhandel

Het is op voorraad bij boekhandel Nauta in Den Burg op Texel
En bij boekhandel Van der Velde in Assen

Ook via de uitgeverij is het verkrijgbaar:
Uitgeverij Elikser Leeuwarden
Ossekop 4, 8911 LE Leeuwarden, Nederland
Telefoon: +31 58 289 4857

In Mirtos in Villa Mertiza

En via Bol.com

MET SNUITEN IN DE ZON

Weet je hoe het in Mirtos is eind oktober? Dan is er een vreedzame rust gedaald over het zonnige dorp. Om met dat laatste te beginnen: Het weer in oktober en november is heel aangenaam. Daarom zitten niet alleen nog enkel vakantiegangers, maar ook inwoners van het dorp met snuiten in de zon.
Veel horeca sluit of is gesloten. Maar lang niet iedereen. Er staan her en der nog wat bedjes en ’s avonds is er nog allerlei lekkers te bestellen in de opengebleven restaurants.
Wij van kunnen deze periode eigenlijk van harte aanbevelen. We hebben er ervaring mee. Goede ervaring. Graag nemen wij onze gasten dan mee op een bijzondere excursie en als men wil wel op meerdere.
Wat nou zo bijzonder is? Je verlengt de nazomerperiode. Terwijl het elders al kan hozen en koud kan zijn, is het hier nog zo heerlijk. Ja, ook de zee. Een prachtige temperatuur.

Wij bevelen het artikel van de vorige Nieuwsbrief nog eens van harte aan.

Eind oktober tot begin november

VOLOP NAJAARSZON OP KRETA IN MIRTOS

Vlucht, transfer, logies en ontbijt

26, 27, 28 of 30 oktober heen
6 of 9 november terug
RETOURVLUCHTEN € 150,- op basis van handbagage.

MIRTOS
Mirtos, hèt dorp waar de zomer langer blijft hangen dan elders. Sub Tropisch klimaat.
Heerlijk in de zon aan de boulevard of wandelingen maken in de beeldschone omgeving.
Dus… Je zomerse gevoel houden tot in november. Dat kan hier. Bij ons!

VILLA MERTIZA en ALEIKOS PANORAMA
Wij bieden nog al onze service. Een heerlijke studio of een prettig appartement. Een mooie tuin.
Transfers van en naar de luchthaven van Heraklion. Of een huurauto bij het vliegveld of vanuit onze accommodaties.

EXTRA’S
En bij voldoende belangstelling één of meerdere excursies, waarbij je natuur en cultuur van Kreta beter leert kennen.
Je krijgt een aankomstontbijt en een fles uitstekende Lyrarakiswijn van ons cadeau. Evenals het wandelboekje ‘Ontdek Mirtos te voet’, met acht prachtige routes. Deze periode leent zich er heel goed voor.

WAT KOST HET?
Onze studio’s komen op € 22,50 per nacht op basis van 2 personen per studio
Voor alleengebruik komt het op € 35,- per nacht

€ 495,- per week. (langer komt op € 22,50 p.p.p.n. op basis van twee personen per studio)
Tickets: € 150,-
Ruimbagage € 52,- (20 kg. Heb je 15 kilo, dan wordt het bedrag € 485,-)
Transfers € 90,-
Verblijf € 150,- per week (op basis van 2 personen per studio)
Ontbijt € 45,- per week (de eerste van het huis)

Exclusief diners en excursies

Bel maar eens met Siemon of mail hem, als je dit wat lijkt.

0030-28420-51208 of info@mertiza.com

 

Let op: Het zijn qua vluchten dagprijzen. Ze kunnen omhoog gaan.

Een af te drukken PDF met de prijzen voor 2019 van Villa Mertiza en Aleikos Panorama is alhier te downloaden

DE BOMEN VAN KRETAdoor Angela

DE VIJGENBOOM

Angela zet maandelijks een boom op

Een belangrijke boom in het landschap van het middellandse zee gebied en natuurlijk ook in Griekenland is de vijgenboom. Zijn zeer zoete en smakelijke fruit is in de meeste gebieden van het land in augustus rijp. Bekend sinds de antieke periode, ook een paar keer in de bijbel genoemd… maar zijn geschiedenis gaat terug tot ongeveer honderd millioen jaren, in de tijd van de dinosauriër, en wilde vijgen werden vanaf het begin door mensen gegeten.
Ongeveer 11 duizend jaar geleden werden er al vijgen in het westen van Azië gekweekt, en waren zo een van de eerste gekweekte voedselsoorten, nog voor tarwe en gerst.

Meer dan 700 variaties van vijgen zijn bekend, groene, donker blauw enz. maar van oorsprong zijn het vier soorten:

 • Capri vijg: maakt alleen mannelijke bloesem en nooit een fruit. Hun enige bedoeling is om vrouwelijke vijgen te bevruchten.
 • Smyrna vijg: heeft alleen vrouwelijke bloesem en moet door de Capri vijg bevrucht worden.
 • San Pedro: heeft twee vruchten, een op bladloos volgroeid hout welke geen bevruchting nodig heeft en een op nieuw hout die wel bevrucht moet worden.
 • Gewone vijg: dat is het type dat geen andere boom voor bevruchting nodig heeft.

De gewone vijgenboom heeft een innerlijke bloem, dus niet te zien en de bevruchting gebeurt door een soort wesp.
In het antieke Griekenland was de handel met verse en droge vijgen in de handen van de overheid en was een belangrijke bron van inkomsten. Het was voor particulieren verboden om ermee handel te drijven.
En de Grieken zeggen de vijgenboom heeft een „zware schaduw“, het is niet goed onder deze boom zijn middagslaap te doen.
Op Kreta werden in de tijd van de bezetting door de Venetianen en de Turken vaak voor grotten vijgenbomen geplant om de ingang van de grot onzichtbaar te maken.
Er word gezegd dat Judas zich aan een vijgenboom ging ophangen.
En niet te vergeten het vijgenblad van Adam en Eva…
In Griekenland worden van ouds vijgen gedroogd om ze zo langer kunnen bewaren. Op Lesbos wordt er ook marmelade van gemaakt of ze worden in suiker/honing stroop ingelegd. Een bijzonder lekkere zoete “snack” zijn gedroogde vijgen gevuld met walnoten en sesam.

Mirtos run 2019

Op 20 juni werd de Mirtos run gehouden, vanwege de hitte om 18:00 u. Mirtos Live’s Babar was live met drie video’s.

Mirtos Bicycle Challange

De volgende dag, alweer om 18:00 u, vond de fietsronde plaats. Hiervan hebben we alleen onderstaand nogal heftig filmpje van stuntpiloot Mixalis Liapakis. De opkomst was mager, er waren meer hulpverleners dan deelnemers.

VIND JE LANDEN EEN BEETJE ENG? MIJD DAN SKIATHOS.

ZIJ DIE ER ZIJN HEBBEN ER GEEN LAST VAN

De korte start- en landingsbaan van de luchthaven van Skiathos is vanwege de nabijheid van het strand en een openbare weg populair bij vliegtuigspotters. Veel toeristen proberen er dan ook zo dicht mogelijk bij te komen, om een foto of video te maken van inkomende vliegtuigen die rakelings over hun hoofd scheren. Maar zonder gevaar is dat niet, zoals te zien is op de beelden van een vliegtuig van British Airways dat wel héél laag overkomt…
De landingsbaan  van ”Alexandros Papadiamantis” International Airport is slechts 1600 meter lang en aan beide uiteinden ligt de Egeïsche Zee. Dat het kijken naar opstijgende vliegtuigen er niet zonder risico is, ondervonden deze toeristen enkele jaren geleden ook al.  En in augustus vorig jaar raakte een 11-jarige jongen gewond nadat hij letterlijk enkele meters werd weggeblazen door een vliegtuig dat op het punt stond op te stijgen van de luchthaven.

VLUCHTENdoor Jurrie

20 – 27 oktober 2019

Praktische filosofieweek in Mirtos onder leiding van Michiel Koperdraat

Er zijn nog enkele plaatsen in deze workshop.

Door het jaar heen hebben we het vaak druk-druk-druk en we willen dan ook steeds vaker op vakantie. Het komt voor dat we in een vakantie ook weer erg veel ‘moeten’ en dan hebben we weer druk. Met een beetje geluk voorkomen we vakantiestress.
Vakantie komt van ‘vacancy’ wat ‘leeg’ betekent. Onze lege en vrije vakantiedagen maken ons dus als het goed is leeg en vrij. Maar is dat ook zo? Of ervaren we dat pas tegen de tijd dat we alweer naar huis moeten gaan?
Op vakantie zouden we met plezier kunnen terugkomen bij en in onszelf, in bezinning, in rust en ruimte. Deze workshopweek, waarin je helemaal niets hoeft, anders dan volledig aanwezig zijn in Nu, kan dan na de vakantie leiden tot een energiek en innerlijk vrij leven vol expressie: een permanente innerlijke vakantie, het hele jaar door!

Meer info: 0592 544833

https://www.zelfkennis.nu/filosofieweek-griekenland/

COLUMN

door Dick Ridder

HOEZO HELICOPTERBLIK

Een foto die heel veel mensen wat doet. Van verre genomen. Van heel verre. Dat is nog eens wat anders dan een laag bij de grond genomen selfie. Om zoiets te kunnen maken is veel geld gemoeid. Dat brengen jullie en wij niet op. Gelukkig is er waar dan ook nog een potje en zo wordt er een satelliet gefabriceerd en wordt die op een bijzondere dag de lucht in geschoten. Laat dat gevaarte nou tevens een mooie, waarschijnlijk ook onbetaalbare camera aan boord hebben. En daarom hebben wij dat grote geluk: Het eiland Kreta op de ruimtekiek.
Het is niet de enige afbeelding van zo hoge. Ik ken er eentje, iets dichterbij genomen lijkt het, waar de omgeving van Ierapetra aandoet als een sneeuwlandschap. Wit dus, wat je ook hierop ziet, maar minder duidelijk. De kassen als wintersportvakantie…
Deze foto is mooi. Je kunt er, wellicht niet uren, maar toch wel meerdere momenten naar kijken. Je weet dat op die foto honderdduizenden mensen staan. In en rond ontelbare gebouwen. Is de foto overdag genomen, wat ik aanneem, dan krioelen al die levende wezens over dat eiland. Op geitenpaden, snelwegen en in winkelstraten. Bijna nooit volledig doelloos. Altijd wel iets om voor te gaan. Voor op pad te gaan. Wellicht sterft er op dat moment iemand, in een bed of omkomend op een gevaarlijke doorgaande weg. Misschien wordt er hard gewerkt aan de verwekking van een nieuwe Kretaburger. Allemaal op dat moment.
Ik heb die gedachten ook wel eens als ik in een vliegtuig hoog in de lucht over het landschap glij. Je kunt, in tegenstelling tot de satellietfoto op superhoge hoogte, wel een activiteit van mensen zien. Zij vervoeren zich. Zij rijden in auto’s en die kun je zien bewegen. En dan voel ik me al een beetje nietig. Maar ook wel verheven boven het dagelijks leven. Er eventjes geen deel van uitmaken en toch wel verbonden voelen met de mensheid zo’n tien kilometer onder me. Tot ik nederdaal en er fysiek weer onderdeel van uitmaak.

Op deze ruimtefoto is die verbondenheid weg. Te ver weg. Er is geen levend wezen te bekennen. Nergens heb je: Hé Giannis, kom eens achter die olijfboom vandaan. Nou ja, ik draaf door. Dat kan met een vliegtuig op 10 km hoogte ook niet. Maar snap je? Het is een mooi, maar ook dood plaatje.
Waarom wij het toch een intrigerende foto vinden, is omdat we Kreta kennen. Was dit niet Kreta, maar een Fantasy Island in een, pak weg, Stille Oceaan, waar je nooit geweest bent, dan kijk je even en sla je direct de bladzijde om. Zo’n, ‘het zal wel’ plaatje. Maar dit is Kreta en Mirtosgangers kijken dan waar Mirtos ligt. Links van wit Ierapetra. En ja, je ziet Chrissi Eiland liggen en kijk, drie nog bescheiden witte bergtoppen. Wanneer zal de foto genomen zijn? In mei misschien? Waar ligt Heraklion? Of Chania waar je ooit bent geweest.
Kortom dat grote eiland waar je zoveel herinneringen hebt liggen is teruggebracht tot een plaatje uit de oneindigheid. En juist dat plaatje doet verlangen groeien om er op te landen. En dan te toeren. Al dat moois, dat van ver bovenaf niet zichtbaar is, te beleven. Daar om dat hoekje op dat pleintje een frappé te drinken of een Griekse salade te eten. Leuk moment voor een selfie? Dan verder, door die afwisselende natuur te rijden naar de zuidkust, omdat je niet van massa’s houdt en dan…. Jawel, je begrijpt het.

Dick Ridder is/was zanger, en is (liedjes)schrijver en columnist. Meer over Dick Ridder lees je op zijn website dickridder.nl.

RECEPTdoor Siemon

Soufflé a la Grèc

 • 300 gram tagliatelle ( 4 a 5 nestjes)
 • bouillon blokje
 • Scheutje olie
 •  
 • 2 eieren ( gesplitst)
 • Een pakje room
 • Wat geschaafde Parmezaan
 • Geraspte kefalotiri ( Griekse hoofdkaas)
 •  
 • 80 gram gerijpte ham
 • 1 rode puntpaprika ( in stukjes)
 • 1 courgette ( in blokjes)
 • 4 of 5 bloemkoolroosjes ( klein gehakt)

Bereiding:

Giet water in een pan en breng het aan de kook. Voeg er een scheut olijfolie aan toe en een bouillonblokje. Wanneer het water kookt de tagliatelle er in doen. Koken volgens gebruiksaanwijzing.
Als het gekookt heeft giet het dan af en doe de tagliatelle in een schaal.
Splits de eieren. Doe er 2 eierdooiers in en voeg wat room en Parmezaan toe. Roer het geheel door elkaar.

Neem een wokpan en laat hem warm worden. Doe er een scheut olijfolie in en wok de paprika, bloemkool en courgette er in. Voeg op het laatst de in reepjes gesneden ham aan toe.

Schep het geheel door de tagliatelle en roer het goed door elkaar.
Klop het eiwit stijf en spatel het door de tagliatelle.

Neem een ovenschaal en vet die in met een scheut olijfolie. Doe het tagliatellemengsel erin en strooi er wat van de geraspte kaas overheen.

Plaats de schaal in de oven op 200 graden en laat het tussen de 20 en 30 minuten staan tot de kaas lekker gesmolten is.

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2019  Villa Mertiza