Nieuwsbrief 3 januari 2018

Het Mertiza Team wenst je

Een heel goed 2018

Gezondheid, veel geluksmomenten en de nodige reislust natuurlijk.

HOE DE TIJD OOK VOORTSCHRIJDEN KAN
Ach, er is al zoveel gezegd en geschreven over het fenomeen dat een jaarwisseling nu eenmaal is.
Zongen de mensen vroeger al: ‘Uren dagen maanden jaren, vliegen als een schaduw heen’. Een vrolijkheidje van jewelste. Over de vergankelijkheid gesproken. Daar kunnen wij niet allemaal goed tegen en dus klonk de variant: ‘Uren dagen maanden jaren, vliegen als een schaap door ’t veen’.
Wel, dat is pas troost. Schapen die door het veen vliegen? Ze ploegen zich met hun poten moeizaam door de drassigheid. Van vliegensvlugge beweging is geen enkele sprake. De variant speekt ons dus iets meer aan. We willen niet dat de tijd ons zo om de oren vliegt. Maar je door de tijd moet ploegen, als die arme levende wolbalen, dan is dat ook niet echt om in jodeliestemming te komen.
Dus… we nemen het levensgegeven van de voortschrijdende tijd maar voor lief. Ah: voortschrijden! Dat schrijden heeft wel wat. Je komt best vooruit, maar met bedachtzame passen. Als het gaat om voortschrijden, dan kun je ook denken aan: voortschrijdend inzicht: je oorspronkelijke koers laten varen of bijstellen als gevolg van veranderende omstandigheden en nieuwverworven kennis. Kijk, de tijd ook eens gebruiken om bij jezelf na te gaan of er iets zal moeten worden bijgesteld. Een plan, een mening, een gedachte of gevoel. Vandaar ook die bedachtzame passen, die bij het voortschrijden, ja ja …. passen. Nu moet je dat de komende 365 dagen niet constant doen. Dan word je gek. Dan lijkt het zo op dag in dag uit twijfelen aan jezelf. Doe ik dit wel goed, heb ik niet teveel dit of dat gedaan. Maar zo nu en dan…. Een beetje nadenken kan onze samenleving wel een beetje vooruit helpen, toch?

Voor het Mertiza Team schrijdt de tijd ook voort. Nu nog is Maria in Mirtos bezig haar laatste olijven te oogsten. En verder reddert zij haar huishouden, terwijl ze het levendige Mertiza mist. Mylene en Bjern zijn in Nederland aan het werk, afgewisseld met alles wat met hun sociale leven te maken heeft. En Siemon beantwoordt aanvragen en bevestigt boekingen. Maar alle vier kijken ze voorzichtig verder. Vooruit. Ze weten dat het over enkele maanden weer zo ver is. Siemon en Bjern overleggen daarom lekker bij een hapje in het Grieks restaurant Yamas in Almere. Met een lange Mertiza geschiedenis is het zo nu en dan nodig voortschrijdend inzicht te tonen. Dat deden zij, samen met Mylene, al eind oktober. Wat er beter kan, nog beter. Plannen en ideeën worden de komende winterperiode verder verfijnd. Na uren en dagen, nog maar enkele maanden en het feest kan weer beginnen. Een mooi vooruitzicht. Ze kunnen bijna niet meer wachten, de teamleden van Mertiza.

KLEIN DUIMPJE MIRTOS

Met het begin van 2018, is ook de ‘aanval’ op de vakantieconsument geopend. De grote aanbieders proberen via tv-commercials en advertenties in dag- en weekbladen in te spelen op de onbedwingbare drang van de mens om vrij te zijn en te genieten van luiheid of activiteit onder de zon. Het aanbod is onuitputtelijk en voor praktisch iedere beurs is er wel wat te kiezen. Dat vertelt ook de vakantiebeurs in Utrecht die van 10 – 14 januari geopend is voor bezoekers. Je loopt binnen een paar uur de hele wereldrond. Veel bezoekers verlaten het beursgebouw met tassen en zakken vol brochures. In hun neus nog de geuren van Aziatische kruiden of Duitse Sauerkraut mit Wurst. Klein Duimpje Mirtos zul je er niet vinden. Er is sowieso niet heel veel ruimte ingeruimd voor kleinschalige bestemmingen. Zeker niet in de zonzuidelijke landen, waar je eigenlijk alleen per vliegtuig kunt komen. Daar zijn het de pakketreizen, die in de meeste gevallen grote accommodaties bevatten. En hoewel lang niet iedereen daar zin in heeft, toch kiest een groot deel van de consumenten hiervoor. Dan is immers alles geregeld. Dat dit ook schaduwkanten heeft, kun je lezen in de column van Dick in Griekenland Magazine: het verhaal van Mixalis, onze vaste buschauffeur. Enerzijds is het jammer dat al die kleinschalige bestemmingen niet erg goed vindbaar zijn. Bijna onzichtbaar zelfs. Je gunt het de liefhebbers, die in grote getalen bestaan, groter dan je denkt. Anderzijds behouden die bestemmingen en accommodaties hun eigen sfeer. Zo vaak horen wij, dat gasten zeggen: Niet teveel aan de weg timmeren hoor. Angst voor het verlies van die kleinschalige eigenheid van een dorp als Mirtos. En zij hebben gelijk natuurlijk. Het Mertiza Team wil heel graag dat meerdere mensen het dorp weten te vinden. Maar zeer met mate. Langzaamaan ziet het, dat de gemiddelde leeftijd van de gasten ietsje omlaaggaat. Heel geleidelijk. Want ook onder meer jonge mensen bestaat de behoefte aan een accommodatie en een dorp, waar rust, sfeer, authenticiteit de zachte boventoon voeren. Meer jong betekent niet de leeftijd van de pretletters in het noorden van Kreta. Nee, de eind twintigers, dertigers, die de wilde kuiven iets hebben laten kortwieken. Die leeftijdsgroep en natuurlijk zij die ouder zijn. Wij zijn benieuwd wat 2018 gaat brengen, qua gasten. Als we op het aantal boekingen tot nu toe afgaan, mogen wij voorzichtig optimistisch zijn. Nieuwsgierige nieuwe gasten en terugkerende gasten, die terugverlangen naar die bekende vertrouwde plek. Houden wij ons staande tussen de grote jongens met hun grote handen? Jazeker, want een hand (of een land) kan niet zonder dat kleine Duimpje.

NIEUWS UIT MIRTOS

met recente foto’s!

Eigenaar Giannis van restaurant Katerina stopt er mee. Giannis en Dick startten beiden in hetzelfde jaar, 2005. Na dertien seizoenen vindt hij het tijd om iets anders te gaan doen.
(4 foto’s)

De gemeente heeft overal in het dorp bankjes laten zetten. Gisteren maakte Jurrie een rondje, om ze allemaal te fotograferen. Chrissoula, de dochter van Ermione, heeft haar favoriete bankje al uitgekozen. Elke dag zit ze hier een tijdje, om naar de auto’s te zwaaien.
(12 foto’s)

Het nieuwe jaar begon in Mirtos met een prachtige dag: geen wolkje aan de strakblauwe hemel, een stralende zon en een middagtemperatuur van boven de 20 graden. Kali Chronia!
(4 foto’s)

Angela had haar eerste wintergroep! Al jaren probeert ze wandelaars ook in de winter naar Kreta te krijgen, en dit keer met succes. Hoogtepunt was de olijfoogst bij niemand anders dan onze eigenste Maria.
(5 foto’s)

APRIL 2018 : ZEER GUNSTIGE PRIJZEN

VOORJAAR IN MIRTOS IS SCHITTEREND

Na een langdurige winterperiode is het toch zalig om te genieten van de natuur en de rust van Zuid Kreta. En niet te vergeten: DE ZON!

Wij van Villa Mertiza en Aleikos Panorama hanteren in deze maand een lagere huurprijs.
De studio’s komen op € 40,- per nacht. (geldt voor verblijf tot 26 april)

En Transavia heeft momenteel heel gunstige prijzen. Vanaf ruim € 200,- een retour vanaf Amsterdam naar Heraklion. Inclusief 15 of 20 kg ruimbagage.

Op 8 april is het Grieks Pasen. Dat kun je eventueel mooi meepakken.

Momenteel kunnen wij bijvoorbeeld aanbieden

Vertrek:
Zondag 1 april en terug zondag 15 april
Vlucht + transfer + verblijf = € 579,- p.p.

Vrijdag 6 april en terug vrijdag 20 april
Vlucht + Transfer + Verblijf = € 599,- p.p.

Beide mogelijkheden dus inclusief Grieks Pasen op 8 april

Andere vertrekdagen ook mogelijk met nu nog zeer gunstige vluchtprijzen: Rond € 220,- p.p.
Bijvoorbeeld vertrekdata: 8, 9, 11 of 13 april
Terugvluchten 18, 20, 22, 23 april
Reken dan onze huurprijzen per studio, dus € 40,- per nacht.

Autohuur in april is nu extra voordelig: voor € 165,- per week heb je al een Fiat Panda)

Wil je meer weten?
Wij zijn per mail en per telefoon bereikbaar:
info@mertiza.com
0030-693 2735 224
of
06 – 652405845

DE MERTIZA 3

Die komt er niet. Aan de ene kant is dat wel spijtig. Wij weten dat heel veel gasten onze magazines met plezier hebben gelezen. Velen hebben hem nog ergens op een stapeltje liggen. Maar aan de andere kant was het een iets te grote kluif voor Dick om direct na zijn afscheid zo’n project te realiseren. Hij bleek zijn rust echt nodig te hebben. Ook de centen hebben daarin een rol gespeeld.
Die kunnen nu worden gebruikt voor mooie nieuwe dingen in Aleikos Panorama en Villa Mertiza. Lees daarop de vorige Nieuwsbrief nog maar eens na. Plannen genoeg.
Dus excuses aan de leesfans van De MERTIZA. Zal die nummer 3 nooit komen? Nou, dat weet je maar nooit.

Zijn er ook sneeuwkettingen nodig op Kreta?

Kijk maar eens naar dit filmpje, gemaakt eind vorig jaar. Je krijgt een korte rondleiding over het Lassithi Plateau. Lelijk muziekje eronder, da’s jammer. Maar het geeft een leuk beeld van dit beroemde plateau, dat tijdens het zomerseizoen dor talloze vakantiegangers wordt bezocht. Niet in de winter. Want dan kan het er bijzonder koud zijn. We hadden al eens een serie foto’s gezien, waarbij je je in de Alpen waant. Het leuke is, dat het Plateau niet eens zo ver af ligt van Mirtos.
Maar goed, in deze video zit je in een auto, die een sneeuwschuiver tegen komt. Hij moet er even voor wachten. En wat zien we om de reusachtige wielen van dat voertuig?

Als je een keer in Mirtos bent, je hebt een auto, ga dan wat op tijd op pad en ontdek de schoonheid van dit stukje Kreta, waar de natuur veel langer groen en anderkleurig blijft.

Jeroen Dijsselbloem wordt opgevolgd. Positief?

De Portugese minister van financiën Mário Centeno wordt deze eerste maand van het jaar de nieuwe voorzitter van de eurogroep. Dit is het einde van een tijdperk, waarin het glasharde duo Dijsselbloem / Schäuble bepaald geen vrienden maakte in Griekenland. Snoeiharde bezuinigingen, afin het verhaal is bekend. Dijsselbloem zal de politiek verlaten en Schäuble is voorzitter geworden van de Duitse Bondsdag.
De nieuwe Eurogroepvoorzitter komt dus uit Portugal, een land dat zeer hevig heeft geleden onder de crisis, net als Ierland en Griekenland. Hij heeft in eigen land veel bereikt, zodat Portugal uit de gevarenzone is gekomen. Hij kent de situatie van de gewone mensen Griekenland, hopen wij, dus een stuk beter dan zijn voorganger. Het stemt, weliswaar heel voorzichtig, een beetje hoopvol, dat hij door zijn Europese collega’s redelijk overtuigend op deze plek is gezet. Laten wij het dus maar goed nieuws noemen, dat mijnheer Centeno is gekozen. We gaan het zien in 2018.

ALLEMAAL NAAR DEVENTER

De solovoorstelling van Nick Teunissen, regelmatig gast in Mertiza, maar vooral vriend en schoonzoon van Siemon en Dick, heet ‘Enkeltje Holandija’. Deze voorstelling beleeft zijn landelijke première op 24 februari in de Deventer Schouwburg. Het begint om 20.30 en de entree is € 17,50. CJP houders € 15,- Leuk is, dat Theo van Halen een van zijn begeleiders is. Degenen die het afscheidsconcertje van Dick hebben meegemaakt zullen ook pianist Alwin Kluit, die daar de nummers heeft begeleid, ontdekken. En wij zijn er ook, natuurlijk.

Kijk voor meer informatie op:
https://deventerschouwburg.nl/programma/nick-teunissen-enkeltje-holandija

PRIJZEN

Onze prijzen per 1 januari ietsje omhoog. Maar niet veel.

In de vorige Nieuwsbrief meldden wij het al. De belastingen zijn redelijk sterk omhoog gegaan. Hoewel de intentie was de prijzen aan te houden, die wij al enige jaren hanteren, hebben wij besloten om per week de prijs te verhogen met € 10,- Dat staat niet echt in verhouding tot het percentage belastingverhoging, waaraan wij moeten voldoen. Die verhoging is niet per persoon, maar per studio of appartement. Wij hopen dat jullie daarmee kunnen leven.
Er staat gelukkig tegenover, dat wij wederom een aantal zaken aanpakken, die het comfort nog wat extra verhogen.

Prijsverlaging
En, de aprilgasten krijgen 20% korting op de prijs van een studio of appartement. Dit geldt tot vertrekdatum 26 april.

16 – 23 april 2018

GEHEEL VERZORGDE REIS

EEN OVERGETELIJK MOOIE WANDELWEEK MET ANGELA STURMAYR
April. Een kleurrijke en geurrijke maand op Kreta. Al wandelend kun je op eigen houtje veel van het natuurschoon ontdekken. Maar als je dat kunt doen met een gekwalificeerde wandelgids als Angela, dan ontdek je zoveel meer. Zij kent met meer dan dertig jaar ervaring zoveel plekken, die je anders zelf nooit zult ontdekken. En Angela weet gigantisch veel van flora, fauna, maar ook van de cultuur van het eiland. Je wandelt niet alleen, maar maakt ook kennis met bepaalde gebruiken. Zo zie je hoe vroeger brood werd gebakken, bezoek je een jonge herder die zelf kaas maakt, je proeft olijfolie en eet de bekende meze (Griekse Tapas).

Wij bieden deze geheel verzorgde wandelweek aan voor € 895,- per persoon.
Het arrangement behelst:

Vlucht Amsterdam Heraklion v.v. incl. 20 kg ruimbagage
Transfer Heraklion – Mirtos v.v.
Een studio op basis van 2 personen (1 persoonskamer tegen kleine meerprijs)
Vijf wandeldagen met gids Angela
Transfers naar de wandelgebieden
Het wandelboekje: Discover Mirtos on Foot
7 ontbijten, 6 diners en 1 late lunch

PROGRAMMA:

Dag 1

Aankomst en Transfer van Heraklion naar Mirtos
Welkomstdrankje en informatiebijeenkomst met Angela (afhankelijk van de aankomsttijd, anders is de informatiebijeenkomst op dag 2 na het ontbijt)
Avondeten in Mirtos

Dag 2

Een wandeling op gemakkelijke paden vanuit Mirtos naar het bergdorpje Mithi. In Mithi is er een stop met een lichte lunch in het plaatselijke kafeneion en daarna wordt terug naar Mirtos gewandeld. Dit is één van de routes uit ons wandelboekje ‘Discover Mirtos…on foot’.
10 km / 3 – 3 ½ uren / 250 m hoogteverschil
Avondeten in Mirtos

Dag 3

Na een rit van 40 minuten naar Kavousi, een mooi dorp aan de noordkust, wandelen we op een oud ezelspad naar een oeroude olijfboom. Later bestaat de mogelijkheid in één van de dorpen in die streek olijfolie te proeven en er iets te leren over de kwaliteit en andere interessante informatie te krijgen.
8 km / 3 uren / 300 m hoogteverschil
Avondeten in Mirtos

Dag 4

Kato Simi is ongeveer 25 min verwijderd van Mirtos en ligt op de zuidelijke helling van de Diktibergen. Na een mooie rondwandeling bezoeken we een jonge herder om er meer over het leven van de herders en kaasmaken te horen.
In Taverna Aphrodite gebruiken wij een uitgebreide late lunch. Vandaag is er daarom geen avondeten.

Dag 5

Vrije dag – Met het wandelboekje ‘Discover Mirtos…on foot’ kunnen de heel aktieve deelnemers op eigen gelegenheid wandelen. Wel is er een avondmaaltijd.

Dag 6

In Selakano, een nederzetting hoog in de Diktibergen maken we het proces van broodbakken op traditionele manier mee. Tussendoor is er een gemakkelijke wandeling rondom het dorp. Na een lichte vegetarische lunch en met een versgebakken brood in de rugzak rijden we terug naar Mirtos.
3 – 5 km / 1 – 2 uren / 80 m hoogteverschil

Dag 7

Anatoli, een heel mooi dorp boven Mirtos is een paradijs voor bloemenliefhebbers in het voorjaar. We wandelen naar een kleine top met geweldig uitzicht richting noord- en zuidkust en verder door een bijzonder landschap met speciale rotsformaties.
9 km / 3 uren / 300 m hoogteverschil

Dag 8

Transfer van Mirtos naar Heraklion en vertrek naar huis.

MAMA MIA 2 komt er aan.

Naar verwacht komt de opvolger van de grote succesfilm Mama Mia rond juli 2018 in de bioscopen. Het volgt het leven van de dochter van, laten we zeggen, Meryl Streep en haar drie vaders. Zij is in verwachting en weet niet goed hoe dat allemaal moet. Keert terug naar haar moeder en dan zitten er al wat liedjes van Abba op. Een verrassende rol van oma….Cher!
Wij hebben de trailer even voor je opgezocht. En wij kunnen niet wachten. Jij ook niet?

Griekse pasta met venkel, tonijn en feta

Hoofdgerecht
4 personen
30 min

Het is makkelijk en lekker! Risoni (ook wel orzo genoemd) is een rijstvormige pasta die in Griekenland vaak als bijgerecht wordt geserveerd in tomatensaus. Het is snel klaar en je kunt er alle kanten mee op.

Ingredienten

  • 300 g risoni
  • 1 ui, gepeld en fijngehakt
  • 1 teen knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 1 venkelknol, harde knolaanzet verwijderd, gehalveerd en fijngesneden
  • 300 g tomatensaus (ik gebruikte GRK Griekse tomatensaus, verkrijgbaar bij de Jumbo, die is erg lekker!)
  • 1 blikje tonijn op olie
  • Verse basilicum en peterselie, fijngehakt
  • 150 g feta
  • Handje olijven, in plakjes gesneden
  • Olijfolie om in te bakken

BEREIDING

Verhit een hapjespan met wat olie en fruit de ui, venkel en knoflook op laag vuur totdat ze zacht, maar niet gekleurd zijn. Voeg de tomatensaus toe en warm goed door.
Kook ondertussen de risoni gaar volgens de omschrijving op het pak. Giet de risoni af en voeg samen met de tonijn, de olie uit het blikje en de kruiden toe aan de tomatensaus. Roer goed door en zet het vuur uit.

Schep de risoni op borden en verdeel over elk bord wat verkruimelde feta en olijven.

Eet smakelijk!

En tenslotte nog een leuk verhaaltje over rare wezentjes, die rond deze tijd het leven van mens en dier zuur maken.

Pas op voor de kalikantzaroi!

Ieder jaar tijdens de twaalf dagen van Kerstmis (25 december – 6 januari) komen ze tevoorschijn, maar graag geziene gasten zijn de καλικάντζαροι niet. Met hun bezoekjes zorgen ze voor een extra dosis kerst-stress in Griekse huishoudens.
Kalikantzaroi zijn volgens de overlevering kleine zwarte, harige wezens met lange armen en duivelstaart. Ze wonen in het binnenste van de aarde. Dag in, dag uit zijn ze daar bezig met het omzagen van de enorme houten staak die wereld op zijn plaats houdt. Het is een helse klus, want de stam is erg dik en het duurt een eeuwigheid om de boom om te zagen.
Vlak voor Kerstmis lijkt het dan toch te gaan lukken; de wereldboom staat op het punt om te vallen. De kalikantzaroi zijn blij dat hun missie bijna volbracht is, maar ze zijn ook bang dat de aarde dan op hun hoofd zal vallen. Daarom vluchten de duizenden aardmannetjes door scheuren, kieren en gaten in de aarde naar boven. Overdag houden ze zich schuil – omdat ze bang zijn voor licht – maar ’s avonds klauteren ze uit hun schuilplaatsen en gaan ze huizen binnen om mensen het leven zuur te maken. Toch worden ze niet gezien als puur kwaadaardige wezens, maar eerder als dom en ondeugend.
Vuile nagels
De kleine kalikantzaroi kruipen door kieren, sleutelgaten en schoorstenen. Eenmaal binnen richten ze een puinhoop aan: de kalikantzaroi hangen graag rond in olievaten, pannen, vette schalen en potten. Ze laten graag mensen schrikken en plagen dieren. Maar het allerliefst peuteren ze met hun vuile nagels in etenswaren en laten ze overal hun uitwerpselen achter. Het positieve is dat ze nooit iets zullen stelen. Een geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen…

Om je huis te beschermen tegen loslopende kalikantzaroi kun je een vergiet op de drempel neerzetten. De niet al te snuggere kalikantzaroi kunnen niet verder tellen dan twee (drie is een heilig getal en door dat uit te spreken doden ze zichzelf) en daarom zullen ze tot het ochtendgloren bezig zijn met het tellen van de gaten in het vergiet. Een andere optie is het laten branden van de open haard, al dan niet met een oude schoen er in. Kalikantzaroi zijn namelijk ook bang voor vuur.
De pesterijen van de kalikantzaroi duren twaalf dagen. Op Driekoningen (6 januari), als de priester wijwater sprenkelt, keren ze weer terug naar hun ondergrondse onderkomen. Tijdens hun afwezigheid heeft de wereldboom zichzelf weer hersteld en dus begint het zaagwerk van de aardmannetjes weer van voren af aan. Tot de volgende kerstperiode aanbreekt.
Gemaskerde pestkoppen
Het volksverhaal van de kalikantzaroi is waarschijnlijk ontstaan uit een combinatie van een mythe uit de oudheid en een traditie uit de Byzantijnse periode. De Oude Grieken geloofden dat zielen uit het dodenrijk via openstaande deuren in de wereld van de levenden konden komen.
In de Byzantijnse tijd werden de twaalf dagen van Kerstmis gevierd met liedjes en vermommingen. Verklede mensen vielen voorbijgangers op straat lastig en gingen ongenodigd huizen binnen om de bewoners te pesten door voortdurend om snoep en worst te vragen. De huiseigenaren sloten alle ramen en deuren, maar de gemaskerde pestkoppen vonden steeds weer een manier om binnen te komen – bijvoorbeeld door de schoorsteen.

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2018  Villa Mertiza