Nieuwsbrief 3 maart 2018

OP NAAR MIRTOS

Bij het verschijnen van deze nieuwsbrief zijn wij met volgepropte auto weer langzaamaan op huis aan. Met goede zin, vol goede moed. Het nieuwe seizoen komt in zicht. Ons veertiende alweer.
Het Mertiza Team zal over enkele weken bijna compleet zijn. Maria, Xakousti, Siemon en Bjern kunnen dan langzaam aan de deuren en ramen openzetten. Mylene komt later, ergens in april er ook weer bij en dan is het kluppie compleet. Zonder Dick, want die gaat zich met andere dingen bezighouden. Wie ook weer komt, maar dan voor een maand is Herman, onze klusvriend, die wij niet kunnen missen in aanloop van het seizoen. Hij wordt door ons, niet geheel naar zijn zin overigens, Handige Herman genoemd. Hij pruttelt altijd een beetje als hij dit leest of hoort. Maar het is wèl zo.

Als we zo lang in de auto zitten, dan dwalen onze gedachten natuurlijk met enige regelmaat vooruit. Hoe zal het dorp er uitzien. Is er nog wat veranderd? Wat wordt er het eerste aangepakt als wij de panden ontsluiten? Niet alleen Villa Mertiza, ook Aleikos Panorama. Kunnen wij alle plannetjes uitvoeren? Qua tijd, qua geld, qua bemensing. Maar we halen ook gezichten naar voren. Van vrienden die we maanden niet hebben gezien. Wel gesproken of gevolgd via de verschillende media. De eerste avond, traditioneel bij elkaar komen bij Janna in Hotel Mirtos. De eerste lokale borrel, een yammas op het nieuwe jaar. En natuurlijk Maria in de armen sluiten, onze dappere Doda, die snel naar de eerste Dasty grijpt. Maar ook het stil worden als wij thuis overzee turen, nadat wij onze lieve buren hebben omhelsd.

Maar eerst nog een weekje in Oostenrijk in het vertrouwd geworden vakantiedorpje Alpbach, want dat is eigenlijk onze vakantie. Gewoon lekker boekjes lezen, staren naar de besneeuwde bergtoppen, hopelijk in een volle zon, die onze bleekneusjes op kleur brengt. En in een, vooral geheel afgesloten, gondel richting de 2.000 meter om daar om ons heen die totaal andere witte wereld vakantiebeleving te zien. Balou met zijn neus als een sneeuwschuiver door zoveel koude wittigheid. Ook daar verheugen wij ons op. Daarna de Brennerpas passeren om vervolgens ineens in het voorjaar te belanden. De dikke jassen kunnen uit, als we de eerste Italiaanse bloesem ontwaren. En zo naderen wij beetje bij beetje en stukje voor stukje Zuid-Europa. Wij zijn er klaar voor.

EVEN TERUGKIJKEN

De winter in Almere. Daar kunnen wij redelijk kort over zijn. Vertrouwde adres, vertrouwde mensen om ons heen. Met enige regelmaat hadden wij Bjern op bezoek, die van ons drietjes wel het allermeest verlangde naar zijn huisje in Mirtos. En natuurlijk het wachtende werk. Daar ging het dan ook vaak over. Een jonge telg van de Mertiza familie, die idee op idee kan stapelen. Een aantal nieuwe dingen zul je zeker ontdekken, als je weer bij ons te gast zult zijn. Wacht maar af.

Het was de eerste winter, waarin Siemon de boekingen heeft gedaan en nog doet, ook als wij onderweg zijn en daarna aangekomen in Mirtos. Tot Mylene dit werk overneemt. Hij heeft zijn taak uiteraard zeer serieus genomen. Mensen zijn blij met de supersnelle manier waarop hij altijd op vragen en aanvragen reageert. Het heeft geresulteerd in heel veel boekingen. Chapeau.

Op 24 februari zijn wij getuige geweest van de landelijke première in Deventer van de solovoorstelling van Nick Teunissen ‘Enkeltje Holandija’. Velen van jullie kennen onze vriend en schoonzoon van optredens op onze gastendagen en het afscheidsconcertje van Dick in oktober j.l.
Het is het ontroerende verhaal over de liefde van hem voor Ismir, onze ‘pleegzoon’, die in november 1994 via een tunnel zijn woonplaats Sarajevo ontvluchtte. In de Theaterkrant’ kreeg de voorstelling maar liefst vier sterren en in het dagblad De Stentor stond ook een lovende recensie.
In de voorstelling komt ook het door Dick geschreven liefdesliedje ‘Allerliefste Allermooiste’ voor.
Wil je dat beluisteren, dan hebben wij hier de audioversie met groot orkest.

MAART EN ZOMERTIJD

Bij het verschijnen van deze maartse brief is het nog volop winter. Buiten, maar ook nog in het hoofd van heel veel sportliefhebbers. De winterspelen met veel medailles, tja dan is iedereen nog dik bewant en bemutst. Maar… maart is wel de maand waarin de zomer zich aankondigt. Immers, in het laatste weekend gaat de zomertijd alweer in. Stel je voor, niet rond half zeven, maar rond half acht ’s avonds wordt het pas donker. Niet alleen in west Europa maar ook in Mirtos.
Ieder jaar is er wel een discussie gaande over het eventuele afschaffen van die klokwijzigingen. Er zijn mensen die zomertijd waanzin noemen. Slecht voor de psyche van de mens, die nu eenmaal sterk geprogrammeerd is.
Wij zijn tegen het terugdraaien van zomer- en wintertijd. We geven het toe, het is enigszins egoïstisch. Maar als er geen zomertijd is, dan zitten wij in de zomer al rond acht uur in het donker. Niet zoals in Nederland, waar je van lange lichte zomeravonden kunt genieten. Dat langzame Hollandse donker worden, daar kunnen wij in Mirtos wel eens naar verlangen, maar niet gezeurd en getreurd, wij krijgen er veel voor terug.
Zoals je weet gaat de overgang van nacht naar dag en dag naar nacht snel in Griekenland. Hopelijk wordt het lichtknopje in de hoogzomer pas om negen uur omgedraaid. Jaar na jaar na jaar.

MIJN DROOM

Terwijl Waylon pas vrijdag 2 maart zijn keuze bekend maakt, is Griekenland er uit, na een wat bizarre voorgeschiedenis. Het land wordt dit jaar op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigd door Yianna Terzi met het nummer ‘Oniro Mou’ (Mijn droom).

Samen met vier andere artiesten was ze geselecteerd voor de finale van Ellinikós Telikós 2018, die op 22 februari uitgezonden had moeten worden. Twee van de acts werden echter gediskwalificeerd omdat ze geen ‘Grieks geluid’ zouden hebben. Twee anderen werden uit de competitie gehaald omdat de platenmaatschappijen weigerden een vergoeding van 20.000 euro te betalen aan de Griekse omroep ERT. Daardoor bleef het nummer van Terzi als enige over.

Yianna Terzi werd in 1980 geboren in Thessaloniki en is de dochter van de populaire Griekse zanger Paschalis Terzis. In 2006 bracht ze haar eerste album uit: ‘Gyrna to Kleidi’. In 2008 verhuisde ze van Athene naar New York, waar ze werkte als een talentscout voor Interscope Records.

Het Eurovisie Songfestival wordt op 8, 10 en 12 mei gehouden in Lissabon. Griekenland is ingeloot in de eerste halve finale op 8 mei, België is daarin een van de concurrenten. Van de zestien deelnemers gaan er tien door naar de finale op 12 mei.

De songfestivalkenners van Mertiza hebben het beluisterd. Een middenmootje, denken wij.

SUZANNE VERMEER ‘HET PARADIJS’

Dit boek, uitgekomen vorig jaar, hopen wij dit seizoen in onze bibliotheek op te nemen.
Een boek over een moeder die al een lange tijd niets uit Griekenland van haar zoon heeft gehoord. En dat is niets voor de jongen. Mark.
Wij hebben de recensie erbij gehaald, nadat wij door verschillende gasten zijn getipt.

‘Ze dacht weer aan de arm en de pluk lang blond haar op de foto die Mark had gestuurd. Overduidelijk een meisje. Hadden Mark en Fedde achter hetzelfde meisje aan gezeten en was dat uiteindelijk geëscaleerd?’

Mark gaat met zijn beste vriend Fedde vrijwilligerswerk doen op Lesbos. Tijdens het vrijwilligerswerk ontmoeten zij het meisje Thera. Zij en Mark worden verliefd op elkaar en ze besluit mee te gaan naar Corfu om daar met Mark en Fedde vakantie te vieren. Helaas is Fedde een beetje jaloers op Mark, omdat hij Thera ook wel zag zitten. De zeiltocht werd dus niet zo leuk als gedacht!
Liza Roozenboom hoort een lange tijd niks van haar zoon en ontdekt dat Fedde al terug is in Nederland. Ze besluit om af te reizen naar Corfu om de gangen van haar zoon na te gaan. Helaas verloopt het allemaal niet volgens plan en na een mailtje van Mark keert ze terug naar Nederland. Een jaar later spoelt er op Corfu een schoen aan. Inspecteur Flavian gaat op onderzoek uit en ontdekt dat de schoen misschien van Mark is! Liza komt terug naar Corfu en samen gaan ze op onderzoek uit! Wat zou er met Mark gebeurd zijn? Had iemand kwaad in de zin? Of was het een ongeluk?

Een heerlijk spannend vakantieboek dus. Alleen al om de sfeervolle cover, die je doet verlangen naar Griekenland. En zoals wij altijd melden, koop hem bij de boekhandel, zoals die van onze gasten: Nauta boekhandel in Den Burg op Texel of v/h Iwema, nu van de Velde in Assen.
ISBN 978 90 449 8399 9

Een weetje: Suzanne Vermeer is een pseudoniem voor de in 2011 overleden schrijver Paul Goeken.
De boeken na 2011, zijn ook na zijn heengaan verschenen onder de naam Suzanne Vermeer, met goedkeuring van de familie.

Zeldzaam beeldmateriaal van Kreta uit 1910

Er zijn zeldzame videobeelden opgedoken van Kreta in het begin van de 20e eeuw. De archiefbeelden stammen uit 1910 en zijn waarschijnlijk gemaakt door de Fransen, toen Kreta nog geen officieel onderdeel was van de Griekse staat.

De bewegende beelden zijn gefilmd in Chania, Heraklion en andere gebieden in het binnenland en laten het dagelijks leven op het eiland zien. Ook feestelijkheden zijn vastgelegd, waaronder de viering van Driekoningen (Epifania) bij de Venetiaanse haven.

NIEUWS UIT DE REGIO

door Jurrie Eilers

Tsiknopempti

Het feest van de barbecue

8 Februari – Tsikna – de geur van het gegrilde vlees. Pempti – donderdag. Dit is ook de dag waarop het carnaval begint. Vooral de kinderen lopen verkleed rond. In een supermarkt in Ierapetra liep het voltallige personeel in piratencostuum.

Er rest ons nog een magere tien dagen voordat de vastentijd begint. Vlees eten dus, nu het nog kan! De Culturele Vereniging organiseerde een feestje in het gemeenschapsgebouw aan het dorpsplein. De bezoekers kregen pritsoles (karbonaden) en pancetta’s (speklappen) geserveerd, en als afsluiting werd de Vasilópita, de nieuwjaarscake met de verstopte geluksmunt aangesneden.  Als MirtosCrete waren wij erbij en plaatsten nevenstaande post op FaceBook.

Ontdek Mirtos… te voet

Drie jaar geleden brachten Toine van der Meijden en Berend Wolffenbuttel van “Discover… on foot” een kleurrijk wandelboekje uit: “Discover Mirtos… on foot”. Het was een samenwerkingsverband met wandelgids Angela Sturmayr, die de wandelroutes reeds had uitgezet in de omgeving van Mirtos. Als “Mirtos Wandeldorp” timmert zij samen met Dick Ridder al jaren aan de weg, om Mirtos en het achterland op de kaart te zetten als wonderschoon wandelgebied.

Vertaling

Tot dusver was het boekje alleen verkrijgbaar in het Engels, maar de vertaling naar het Nederlands nadert zijn voltooiing. Grote delen van de tekst worden al proefgelezen, en het ligt in de lijn der verwachtingen dat het boekwerkje nog voor het hoogseizoen van de persen rolt. Het zal te koop zijn bij Villa Mertiza, bij enige andere accommodaties en op de gebruikelijke verkooppunten in het dorp.

POPI HANGT HET VLEESCH AAN DE WILGEN

Jarenlang was Popi Nerantzaki het adres voor een best stukje vlees. Met eigen ogen zagen wij haar met grote vaardigheid inhakken op de ontzielde lijven van geiten, schapen en varkens. Het in plastic voorverpakte vlees, zoals wij dat van de Albert Heijn kennen, kwam bij haar immers niet voor. Een heel of half dier werd uit de koelcel getild, en de klant kon aanwijzen welk deel er moest worden uitgesneden. Trefzeker ontbeende zij vervolgens met vlijmscherpe messen ons hamlapje, schnitzeltje of karbonaadje. 

Vegetarisch

Vanaf heden is het gebeurd: Popi heeft het helemaal gehad met het vlees. Zij gaat zich toeleggen op Delicatessen en Locale Specialiteiten. Zagen wij de laatste jaren dergelijke producten al mondjesmaat verschijnen in haar slagerij, nu wordt dit de core business.

HELMISON

Helmut & Alison – Helmison

Stathis Kritsotakis, de andere slager, blijft met onverminderd enthousiasme inhakken op zijn dode dieren. Zijn verse worsten zijn inmiddels legendarisch en kunnen zich meten met de Groningse Metworst. Zie ook mijn recept voor Griekse Snert. Net als Popi al jaren doet, introduceert hij in zijn winkel een scala aan niet-vlees-gerelateerde producten. Bij hem koop ik mijn wijnen, mijn kazen, mijn yoghurts alsmede mosterden, balsamico’s en azijnen.

Nieuwste vondst zijn de bieren uit Gdóchia. Helmut Kraus brouwt spectaculaire bieren, op een steenworp van Mirtos. Bij Stathis te koop, alle flessen voor €2. In een volgende editie wellicht een interview met deze bijzondere brouwer!

ERMIONE OP DE SCHOP

In navolging van de overburen, pakt nu ook Ermione groot uit. Het betonnen dak begon sowieso gevaarlijk te worden, maar ook esthetische renovaties aan de voorgevel worden doorgevoerd. Op bijgaande foto’s zien wij betonspecialist Babis Vasilakis (jawel, de zoon van onze eigen Maria) in actie. 

Rijke historie

“I Ermióni” mag zich het oudste kafeneíon van Mirtos noemen. In de hippietijd stopte hier de bus uit Ierápetra. 

I Ermione op MirtosCrete

MOOIE VLUCHTPRIJZEN

Ook voor deze Nieuwsbrief hebben wij de prijzen van Transavia bekeken. En er zitten weer heel mooi geprijsde vluchten bij. Vluchten zijn vanaf Amsterdam, rechtstreeks naar Heraklion.
Je kunt voor andere luchthavens zelf ook even kijken op www.transavia.com.

Wellicht goed om te weten dat als je nu boekt, je behoorlijk scherpe prijzen aantreft bij Transavia.
Zit jouw ideale datum er niet bij, kijk dan zelf ook even op www.transavia.com.

Onderstaande prijzen gebaseerd op 10 kg handbagage.
15kg ruimbagage = € 42,- en 20 kg ruimbagage = € 52,-

APRIL

9/4 – 16/4 € 158,-
9/4 – 18/4 € 158,-
9/4 – 23/4 € 158,-
11/4 – 23/4 € 158,-
11/4 – 23/4 € 158,-
15/4 – 23/4 € 181,-
15/4 – 25/4 € 181,-
15/4 – 30/4 € 181,-
18/4 – 25/4 € 201,-
18/4 – 26/4 27/4 € 201,-
18/4 – 28/4 29/4 30/4 € 201,-

In april zijn onze studio’s € 40,- per nacht per studio
€ 20,- per persoon per nacht bij twee personen per studio.
€ 34,- per persoon per nacht bij 1 persoon per studio.

MEI
7/5 – 14/5 € 242,-
8/5 – 15/5 € 217,-
8/5 – 16/5 € 194,-
8/5 – 18/5 € 194,-
16/5 – 29/5 € 185,-

JUNI EN JULI
18/6 – 25/6 € 194,-
18/6 – 26/6 € 185,-
18/6 – 27/6 28/6 € 205,-
18/6 – 29/6 € 194,-
18/6 – 30/6 € 205,-
19/6 – 26/6 € 178,-
19/6 – 27/6 – 28/6 € 198,-
19/6 – 29/6 € 187,-
19/6 – 30/6 € 198,-
24/6 – 1/7 € 194,-
124/6 – 2/7 € 170,-
24/6 – 3/7 t/m 13/7 € 165,-
25/6 – 3/7 t/m 13/7 € 158,-
26/6 – 3/7 t/m 13/7 € 158,-
28/6 – 3/7 t/m 13/7 € 190,-
29/6 – 3/7 t/m 13/7 € 190,-
5/7 – 12/7 of 13/7 € 190,-
5/7 – 14/7 € 202,-
5/7 – 15/7 t/m 17/7 € 190,-
6/7 – 13/7 € 166,-
6/7 – 14/7 € 178,-
6/7 – 15/7 t/m 17/7 € 166,-

OKTOBER
1 – 15/10 € 221,-
3 – 15/10 € 205,-
4 – 15/10 € 205,-
6 – 15/10 € 212,-

Prijzen zijn de dagprijzen van Transavia. Deze kunnen in de loop van de periode hoger worden.

COLUMN

door Dick Ridder

TSOLMAAR JE VAKANTIE ZIJN

Vertrekken naar Griekenland is ook deels afscheid nemen van uurtjes televisiekijken. En dat is helemaal prima. Natuurlijk mis je dan enkele favoriete programma’s. De misdaadseries Dicte en Vera, het wonderschone Podium Witteman op zondagavond en het late avond praatprogramma Jinek.
Maar veel meer is er niet te missen. Zeker niet de reclameblokken tussen de programma’s door en op de commerciële zenders op de hoogst ongelukkige tijdstippen tijdens de uitzendingen. Wat zijn er toch veel draken van reclames. Onze tip voor de loden Loeki van ons winterseizoen is Eyelove met in de bril-jante hoofdrol, René Froger. Zijn ingezongen ‘ik ga naar Eyelooooove’ met een vreselijk vibrato doet bij menig brildrager de glazen knappen. ‘Multivocaaaaale’ wel te verstaan. Overigens best wel een dingetje voor de Metoo beweging, als de volkszanger even een schalkse blik op de brilleboezem van de verkoopster werpt en dan vet knipogend de lens inkijkt. Zo, dat is gezegd.
Onze belangstelling tijdens de reclameblokjes gaat natuurlijk uit naar de adverteerders in de reisbranche. Er zitten zeer sfeervolle bij. Vooral die voor verre bestemmingen. Exotische beelden en inheems klanken doen kijkers verlangen naar een reis op lange afstand. De meeste aanbieders proberen mensen te verleiden voor dichterbij gelegen vakantiebestemmingen. ‘Discover your smile’ van Tui heeft zeker mooie commercials. Niet schreeuwerig, sfeervol. Sunweb heeft Harry van de Sunweb overboort de Middellandse Zee in gekieperd voor aanmerkelijk betere reclame-uitingen. Harry stond voor een bepaald publiek, dat wij, vergeef het ons, wat schaarden in de categorie Chersonissos. Afgelopen jaren het prachtige ‘Hello, follow the sun’ terwijl een stelletje op een scooter door de Argarve reed. Geen files bij Hoevelaken. Herinner je je het nog?
Corendon heeft sinds enkele jaren de reïncarnatie van Laurel en Hardy ingezet. En het werkt. Soms krijgen wij mensen aan de telefoon die zeggen: ‘Wij hebben de tickets geregeld bij Cor en Don’. KC and the sunshineband met ‘That’s the way I like it’ klinkt en daar komen de vakantiemannen aangelopen. Nergens op een kleurrijk stil plekje. Alleen in grote hotelcomplexen al of niet kindvriendelijk. Corendon heeft er goed geld voor over, want op een avondje tv wordt je er uur na uur mee omvergeblazen.
Dit jaar een nieuwe ster aan het zomerzonfirmament. Solmar is de naam. Je kunt er voor minder dan € 300,- mee naar Llorett de Mar. Met de bus. Tien dagen, waarvan 48 uur in de hobbelcar. Ooit een paar keer gedaan, in mijn jongere jaren, met wisselend succes. Afin, ze hebben bij Solmar, of het reclamebureau dat dit heeft ontwikkeld, bedacht dat ze een pakkende kreet nodig hadden. En het werd: ‘TSOLMAAR JE VAKANTIE ZIJN’. En zo zien we twee dames een cocktail in ontvangst nemen van een ober: ‘TSOLMAAR JE OBER ZIJN’. En zo hebben we ‘TSOLMAAR JE ZWEMBAD ZIJN’. De schrik slaat om het hart. Ik ren naar mijn computer terwijl mijn handen in mijn haar geraken en niet op het toetsenbord. Ik denk: TSOLTOCHNIEWAARZIJN? Ze zullen toch niet naar Griekenland gaan? Cor en Don zitten er al. Lekker aan de noordkant. Maar stel dat Solmar zijn keus heeft laten vallen op de zuidkant: ‘TSOLDANMAARJEZUIDKUST ZIJN’. Nee!
Gelukkig. Zij bieden reizen aan naar Spanje en Kroatië. Lekker lowbudget… Nou, lowbudget, dat valt nog te bezien. Wij zijn een stuk goedkoper. ‘TSOLMAARJEMERTIZAZIJN’. Niet dus.
Waarom toch die aversie, die ik voel? Omdat ik er iets negatiefs in hoor. Je kent vast en zeker hèt lied uit ‘Het Schaep met de vijf poten’. Het zal je kind maar wezen of in het Solmars: ‘TSOLMAARJEKINDWEZEN’ Zing het Adele Bloemendaal maar na:
Zo kent ik ook een kunstenaar met haar tot op z’n schouders
Hij is al vijfenveertig jaar en hij leeft nog van z’n ouders
Ik droom wel eens van een gulle gift, een lollige loterijuitkomst, een vette erfenis, waarmee wij een mooie commercial kunnen maken. Waar de kijker niet een supermarktopticiën in wordt gejodeld of door een reisboer hard schreeuwend een zwembad in wordt geplonsd. Nee, de kijker, die net een bakje troost nodig heeft met zoveel commercieel geweld, kijkt nog even en zakt dan terug in zijn stoel. Zijn mond die langzaam, ongemerkt, opengaat. Betoverende beelden, oorstrelende lokale klanken, rust, zoveel ruimte, zoveel lucht, zoveel adem. De kijker slikt. Raakt ontroerd. Hij ervaart met een lichte schok hoe hij toe is aan die oase in een hectisch zwaarbepeinsd leven. Maar het zal te duur zijn, te ver weg. Maar dan linkt de voice-over zacht, als hij zegt: ‘In ruim drie uurtjes vliegen ben jij hier. Wij wachten op je’.
Zoiets.
En dan galmt de beeldbuis: ‘Was nou maar naar Specksavers gegaan’. De kijker denkt: Was ik nou maar eerder naar Mirtos gegaan. Hij weet wat hem te doen staat.
Even later mailt Siemon een antwoord.

RECEPT

door Siemon Boersma

TRIO VAN TAPENADES

1 Tomatentapenade:

 • 100 gram zongedroogde tomaten in olie, uitgelekt.
 • 1 teen knoflook
 • Enkele kappertjes
 • 1 rode peper, zonder zaadjes
 • 2 of 3 lepels olijfolie

2 Tonijntapanade:

 • 1 blikje tonijn in olie of water, uitgelekt
 • 2 eetlepels zwarte olijven, zonder pit
 • 2 zongedroogde tomaten
 • 1 teen knoflook
 • 1 ansjovisfilet
 • Enkele kappertjes
 • 3 lepels olijfolie

3 Olijventapenade:

 • 100 gram zwarte olijven, zonder pit
 • Enkele kappertjes
 • 2 tenen knoflook
 • 2 theelepels Provençaalse kruiden
 • 3 a 4 lepels olijfolie

BEREIDING

Pureer voor elke tapenade alle ingrediënten in een keukenmachine of met de staafmixer.

Voeg eventueel wat olijfolie toe tot er een smeuïge pasta ontstaat.

Voeg zout en peper naar smaak toe.

Schep de tapenades in 3 leuke schaaltjes en geef er knapperig stokbrood bij.

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2018  Villa Mertiza