Nieuwsbrief 3 mei 2019

OPRUIMACTIE | WANDELWEEK | MOUSMOULA | TEL AVIV | FILOSOFIE | PASCHA | STARAMAKI | VLUCHTEN | AANBIEDINGEN

WAT? IS HET AL WEER MEI?

Jawel! Je kunt het aan alles zien. Wij in Mirtos aan de toenemende levendigheid. Nederlandse gasten vieren, dikwijls met kinderen, de meivakantie en genieten van het heerlijke weer. Het is hier gezellig druk. Op 1 mei wordt er niet gewerkt in Griekenland, want de dag van de arbeid wordt gevierd. Hier door een feestje op het plein. Een parkeerfeest. Parkeerfeest? Ja, want de parkeerplaats voor bezoekers van ons dorp wordt aangelegd, maar de huurprijs voor dit stuk privé land moet worden bijeen vergaard. € 3.600,- En heb je hier geld nodig, dan bouw je een feestje. Iedereen kookt wat, er wordt gezorgd voor wijn en raki, wat muziek en dan haal je leuk wat geld binnen. Ook wij leveren onze bijdrage. En we merken, dat het mei is, omdat de temperaturen steeds meer zomers worden. En daarom waarschuwen wij onze gasten zich goed in te smeren. Het gaat nu heel snel met dat rood worden.

VOORUIT- EN TERUGBLIK

In deze Nieuwsbrief kijken wij vooruit, maar ook even terug op een bewogen aprilmaand. Wij hebben beelden van onze Turkse brug, die na regen en storm, een enorme watermassa te verwerken kreeg. Door dat weer was er van alles op het strand aangespoeld en gewaaid. Wij laten zien hoe een schoonmaakactie, geïnitieerd door één van de jongeren, ons strand weer stralend kreeg. Bijna honderd mensen, tweehonderd handen dus, deden uitstekend werk. En natuurlijk kijken wij naar het Paasfeest eind april, een week later dan in elders in Europa. Alle drie de bijdragen zijn van MIRTOS TV. Heb je dan nog niet genoeg gehad van bewegend Mirtos, dan kun je altijd naar https://vimeo.com/mirtostv. Of je gaat naar Facebook: https://www.facebook.com/MirtosTV/
Daar kun je MIRTOSTV ook liken.
En tenslotte kijken wij ook terug op een heel geslaagde wandelweek. Met mooie foto’s van één van de deelnemers.

OKTOBER

In deze Nieuwsbrief nu al aandacht voor oktober. Wij vertellen over een filosofieweek in die maand en over de mogelijkheid om met ons samen het seizoen af te sluiten. Een heel voordelig arrangement voor een week, of wat langer, genieten van nog heerlijk weer en meer.
Maar natuurlijk kijken wij ook even naar de zomerweken. Waarom niet met elkaar of in je uppie van die heel speciale sfeer genieten…

Wel, heel veel plezier met het lezen van onze Nieuwsbrief van mei.

Het team van Villa Mertiza en Aleikos Panorama

M
E
N
U

GROTE OPRUIMACTIE

Zoals jullie ongetwijfeld hebben gehoord en gezien, is Kreta verrast door noodweer. Wij schrijven 6 april. In verhouding tot veel andere locaties op het eiland is Mirtos er nog behoorlijk goed van af gekomen, toen hevige regenval in een combinatie van storm, het eiland geselde. De grote zorg was de Turkse brug, die in korte tijd een enorme hoeveelheid water moest doorlaten. De brug heeft het gered. Voor de brug, zeg, onderlangs, lag een betonnen weg, die door met name pick-ups werd gebruikt. Deze weg bleek niet van gewapend beton te zijn gemaakt en begaf het dus.

Het strand van Mirtos zag er nadien niet meer uit. Er werd een initiatief gestart door Manos, die velen van jullie kennen als zoon van Panagiotis, de eigenaar van ‘Platanos. Hij heeft tegenwoordig de winkel tegenover de horecagelegenheid van zijn vader. De winkel heet: Boukamvilia.
Hij verdient de credits van de succesvolle opruimactie op het strand. Naar schatting 100 mensen hebben een dag geploeterd om het strand weer schoon te krijgen. Met succes. Ook onze Bjern liet zijn handen flink wapperen.

Het strand is schoon. In deze meivakantie kunnen vakantiegangers er weer volop van genieten. Opvallend is, dat vooral aan de oostkant van het strand het zand tot aan de rand van de boulevard is opgeworpen. Een trend die vorig jaar al is ingezet. Wij spreken nu bijna van ‘De duinen van Mirtos’. Nu nog wat helmgras planten.

Manos en alle andere mede-opruimers: HARTELIJK BEDANKT

Twee filmpjes van MirtosTV. De eerste over de enorme watermassa tussen de Turkse brug en het strand en de tweede over de opruimactie.

WANDELWEEK 16 – 23 APRIL GROOT SUCCES

Nou moet je jezelf nooit te hard op de borst kloppen. Maar, in alle bescheidenheid, de wandelweek, georganiseerd door Villa Mertiza en Angela Sturmayr, onze lokale wandelgids, is in heel goede smaak gevallen bij de deelnemers. Namens Villa Mertiza heeft Bjern de organisatie samen met Angela uitstekend voor elkaar gemaakt. En zodoende waren acht gasten van ons dagelijks op pad, soms samen met enkele individuele gasten van andere accommodaties of inwoners van Mirtos en Mithi.
Iedere dag, behalve de vrije zaterdag, reden om negen uur onze twee volle Mertiza auto’s de wijde Kretawereld in. Dan een aantal uren wandelen en uitrusten in rustieke kafenions, waar lokale gerechten door de hongerige deelnemers werden verorberd. Zoals altijd is wandelen met Angela een prachtige combinatie van kennis over natuur èn cultuur. Bij die cultuur horen ook de eetgewoontes op Kreta. Laat dat maar aan Angela over.

Deelnemer Daan Welboren heeft ons heel veel foto’s gestuurd, waarvan wij er een aantal hierbij afdrukken. Daan, bedankt.

Of we doorgaan met wandelweken? Natuurlijk. Bjern, die bijna alles heeft meegelopen, heeft de smaak goed te pakken. Hij wil meer. En Angela ook. We houden je graag op de hoogte via onze Nieuwsbrief en ons Facebook.

Zij zijn er weer: DE MOUSMOULA’S

Hoe vaak wordt ons niet gevraagd wat dat zijn, die geel oranje vruchten in onze Mertiza boom of de boom tegenover ons. Zijn het perziken of zo? Nee, zeggen wij dan, dat zijn Mousmoula’s. Wij noemen het in het Nederlands Japanse mispel. Op Kreta wordt er goed geld mee verdiend. Het seizoen is maar kort en de vraag is groot. Maar wat is nu een Mousmoula? We gaan een kijkje nemen bij de boom:

De Mousmoulaboom is een prachtige sierfruitboom met diepgroen, diep geribbeld, aanhoudend groen blad; de bladeren zijn erg groot (tot 30 cm lang) vaak getand op hun randen. De romige witte bloemen ademen een zoete amandelgeur uit. Ze verschijnen in de loop van de winter.
Deze rechtopstaande boom produceert in het vroege voorjaar populaire oranje gele eivormige vruchten. De Mousmoula moet rijp worden gegeten om niet bitter te zijn. Hij is rijk aan vitamine A, calcium en tannines. Hij kan vers worden geconsumeerd, maar men maakt ook compotes, jam, fruitstroop en zelfs likeuren. Er bestaat zelfs een Raki variant.

De eivormige, oranje vrucht is 3-8 x 2-5 cm groot. Onder de oranje schil zit het zeer sappige, aromatische, zoetzure vruchtvlees, wat enigszins doet denken aan abrikoos. De vrucht bevat één tot tien (meestal twee tot vijf) tot 2 cm grote, ovale, afgeplatte, bruine zaden. De vruchten kunnen uit de hand gegeten worden of worden verwerkt tot fruitsalades, vruchtensappen, compote, consumptie-ijs en jam. Ook worden de vruchten onder andere in China en Taiwan ingeblikt. De vrucht wordt vanuit het zuiden van Europa en Noord-Afrika op de markt aangeboden, maar vaak onder de foutieve benaming mispel, want die vrucht is van Mespilus germanica, een verwante soort.

De plant komt van nature voor in het zuidoosten van China en in Japan waar hij al meer dan 1000 jaar als fruitboom wordt gekweekt. Tegenwoordig wordt hij wereldwijd in mediterrane gebieden, de subtropen en tropisch gebergte gekweekt. En ja, dus ook bij ons op Kreta.

FINALE TEL AVIV

Dag(en)

:

Uur(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

WAT VINDT GRIEKENLAND….

Mei is ook de maand van het Eurovisie Songfestival. Wij schreven er vorige maand al over.
14 en 16 mei de halve finales en op 18 mei de finale in Tel Aviv. Het wordt uiteraard ook in Griekenland uitgezonden.
Hoe kijkt Griekenland tegen Duncan Laurence aan? Wat vindt men van zijn nummer Arcade?
Kijk naar de reactie van deze Griekse jongen.
‘Hello Athens, can I have your votes please!’

PASCHA MIRTOS 2019

Pasen april 2019. Een impressie van hoe inwoners en gasten van Mirtos het feest van de opstanding van Christus vieren. De kerk stroomt vol. Het gezang klinkt. Het licht wordt aangestoken en doorgegeven, De plaatselijke geestelijke spreekt het Christos Anesti uit en dan wordt het religieus nieuwe jaar luidruchtig ingeluid. Tenslotte is de dood een leeg kruis boven een smeulend vuur.

MICHIEL KOPERDRAAT

Wij kennen hem in Mirtos al heel lang. Zelfs van voor 2005, toen wij Villa Mertiza zijn begonnen. Hij was toen docent Griekse Muziek en verbleef in Mirtos met cursisten, die als afsluiting een optreden gaven in en voor Hotel Mirtos.
Michiel heeft nog steeds leerorkesten, maar daarnaast is hij ook docent PRAKTISCHE FILOSOFIE.

Hij heeft het plan opgevat om in oktober een vakantie-cursusweek aan te bieden in Mirtos, waarbij hij deelnemers onderbrengt in Aleikos Panorama. Leuk voor ons om weer een keer met hem samen te werken. Wij laten hem graag zelf aan het woord:

Vakantie-cursusweek met praktische filosofie o.l.v. Michiel Koperdraat

Herfstvakantie 2019

“Ik hoop niets, ik vrees niets, ik ben vrij” (Nikos Kazantzakis)

Praktische filosofie is iets anders dan academische filosofie. Het is spirituele filosofie, gericht op het realiseren van zelfkennis, bewust gewaar-zijn en duurzaam geluk. We hebben het dan eigenlijk over zelfrealisatie. Deze week zal een kleine ontdekkingsreis zijn waarin we onszelf weer wat beter leren kennen. Wie zichzelf kent, kent de wereld, nietwaar? Dat wisten vroeger de oude Grieken in Delphi al en men beitelde Gnothi Seauton (Ken Jezelf) in het steen van de Apollotempel. In het Griekenland van de grote filosofen zitten we op de juiste plek voor een cursus als deze. We kunnen ons hier ten volle afvragen ‘wie ben ik eigenlijk?’ En ook: ‘hoé leer ik mijzelf kennen?’ of ‘wie in mijzelf kent dan wie?’ en ‘wat brengt mij dit?’
Deze cursusweek biedt naast een gezamenlijke beschouwing van de werking van onze geest, met al zijn krachten en zwaktes, praktijkervaring. Praktische waarneming in Nu is namelijk belangrijk en experimenten en eyeopeners kunnen ons bevrijden van ongemakken en misvattingen. We gaan dus bezig met allerlei (creatieve) handelingen waarin we onszelf waarnemen, veelal buiten in de natuur. Het beste in jezelf ontdekken is dus ontspannend en leuk! Deze filosofie werkt verlichtend. In de ochtenden hebben we het op enigszins Socratische wijze over een aantal belangrijke uitgangspunten m.b.t. het gewaar worden van ons dagelijkse functioneren. Wat we ’s ochtends bespreken toetsen we middels de middagactiviteiten (gezamenlijk, of individueel in te vullen): creatieve handelingen of stilte- en inzicht-bevorderende oefeningen/experimenten met als voorbeeldje: uitkijken over zee, met je voeten in het zand… maar dan anders! Onze ervaringen bespreken we na afloop weer.
Van harte welkom! Het aantal deelnemers is beperkt.

Meer info en opgave: filosofie@zelfkennis.nu Website: www.zelfkennis.nu

THEATERVOORSTELLING NICK TEUNISSEN IN MEI

Onze vriend en regelmatig gast van ons, Nick Teunissen wordt door een aantal gasten van ons gevolgd. Hij speelt zijn voorstelling in Nederland en deze maand ook in Sarajevo.
Enkeltje Holandija, het verhaal van de gevluchte Bosnische partner Ismir van Nick is nog te zien op 4 mei in Theater de Meervaart en Amsterdam en op 9 mei in Theater Orpheus in Apeldoorn.
Hij wordt begeleid door een combo met onze vriend en Mirtosganger Theo van Halen op klarinet, Alwin Kluit, piano en accordeon en Frank Buers, gitaar en percussie.
Er zijn voor beide voorstellingen nog kaarten verkrijgbaar.
Je kunt deze bestellen via www.theater.nl
Een aanrader!

NIEUW GEDECOREERD

Wij hebben het beloofd: Een inkijkje in ons opnieuw gedecoreerd appartement 205. Een nogal andere sfeer, die je hopelijk mooi vindt. Zowel de woon- als de slaapkamer hebben een andere kleur gekregen en we hebben de verlichting aangepast. Het is voorlopig een proef. Bevalt die, dan gaan we op deze voet verder.

Over voet gesproken, wij waren erg enthousiast over de grote lamp in de woonkamer. Onze leverancier kan ze echter niet meer bestellen. Als je een tip hebt over deze soort lamp, dan houden wij ons hartelijk aanbevolen.

De woonkamers van de appartementen 107 en 207 hebben nu dezelfde kleuren.

MIRTOS ZUID KRETA

15 dagen GEZINSVAKANTIE voor 4 personen
7 – 21 juli
9 – 23 juli
€ 579,-*

Inclusief:
Tickets Amsterdam-Heraklion v.v
2 koffers 20 kg
Appartement
Transfers luchthaven-Mirtos v.v.
1 dag fietsen
1 welkom ontbijt
1 Wandelboekje
Gratis gebruik zwembad op 100 meter
Toeristenbelasting
*Prijzen onder voorbehoud prijsstijging Transavia

Een persoonlijke mededeling van Dick

Al een kwart van mijn leven heb ik lymfatische leukemie. Gelukkig ben ik een heel langzame patiënt.
Ik heb mij altijd goed gevoeld, zodanig zelfs dat ik in 2005 met het grote Mertiza avontuur ben begonnen. Het is, ook wat mijn energie betreft, een goede keuze geweest.
Er komt echter een moment, dat er medicatie op mij moet worden losgelaten, wat in de afgelopen zeventien jaar niet nodig was. En dat moment is nu aangebroken.
Begin mei begin ik aan een chemokuur in het Academisch ziekenhuis in Heraklion. Deze kuur is niet heftig. Ik noem het dan ook Chemo Light. Geen haaruitval of misselijkheid, zo is mij gezegd door de hematoloog in Zwolle, waar ik al die jaren bij onder controle ben geweest. Wel zal mijn energieniveau naar verwachting omlaag gaan en word ik vatbaarder voor infecties. In totaal zes keer krijgt ik een behandeling. Iedere vier weken. Dus de laatste is in oktober gepland.

Ik deel jullie dit mee, omdat ik waarschijnlijk veel minder aanwezig zal zijn. En dan wil ik liever dat je het van mij zelf hoort. Bij dezen.
Het is geen drama. Lastig, maar goed te doen. Ik ga er voor.

Hartelijke groet,
Dick

Eind oktober tot begin november

VOLOP NAJAARSZON OP KRETA IN MIRTOS

Vlucht, transfer, logies en ontbijt

26, 27, 28 of 30 oktober heen
6 of 9 november terug
RETOURVLUCHTEN € 150,- op basis van handbagage.

MIRTOS
Mirtos, hèt dorp waar de zomer langer blijft hangen dan elders. Sub Tropisch klimaat.
Heerlijk in de zon aan de boulevard of wandelingen maken in de beeldschone omgeving.
Dus… Je zomerse gevoel houden tot in november. Dat kan hier. Bij ons!

VILLA MERTIZA en ALEIKOS PANORAMA
Wij bieden nog al onze service. Een heerlijke studio of een prettig appartement. Een mooie tuin.
Transfers van en naar de luchthaven van Heraklion. Of een huurauto bij het vliegveld of vanuit onze accommodaties.

EXTRA’S
En bij voldoende belangstelling één of meerdere excursies, waarbij je natuur en cultuur van Kreta beter leert kennen.
Je krijgt een aankomstontbijt en een fles uitstekende Lyrarakiswijn van ons cadeau. Evenals het wandelboekje ‘Ontdek Mirtos te voet’, met acht prachtige routes. Deze periode leent zich er heel goed voor.

WAT KOST HET?
Onze studio’s komen op € 22,50 per nacht op basis van 2 personen per studio
Voor alleengebruik komt het op € 35,- per nacht

€ 495,- per week. (langer komt op € 22,50 p.p.p.n. op basis van twee personen per studio)
Tickets: € 150,-
Ruimbagage € 52,- (20 kg. Heb je 15 kilo, dan wordt het bedrag € 485,-)
Transfers € 90,-
Verblijf € 150,- per week (op basis van 2 personen per studio)
Ontbijt € 45,- per week (de eerste van het huis)

Exclusief diners en excursies

Bel maar eens met Siemon of mail hem, als je dit wat lijkt.

0030-28420-51208 of info@mertiza.com

 

Let op: Het zijn qua vluchten dagprijzen. Ze kunnen omhoog gaan.

Een af te drukken PDF met de prijzen voor 2019 van Villa Mertiza en Aleikos Panorama is alhier te downloaden

 SCHOONMAAKSTER SOFIA

Je zult haar ongetwijfeld ontmoeten. Sofia. Een nog jonge vrouw, moeder van twee kinderen, woonachtig in Stomio, zo’n zeven kilometer richting Ierapetra. In april is zij door Maria ingewerkt, als schoonmaakdame. Een aardige meid, die het werk al behoorlijk onder de knie begint te krijgen. Ze moet de Maria Norm halen, want dat zijn onze gasten nu eenmaal gewend. Daarom houdt Maria niet één, maar twee ogen in het zeil en ook nog eentje vanuit het achterhoofd. Het is en blijft wel wennen hoor, dat Maria niet meer door het hele pand trekt. Maar vanuit haar werkplek bij de wasmachine, de droger en de strijkmachine, is zij nog volop aanwezig. Zijn wij o zo blij mee. Konden we haar nog maar tien jaar jonger maken. Maar goed, we gaan vol optimisme het avontuur met Sofia aan. Zij spreekt geen Engels en kan nog geen ‘Doei’ zeggen, maar wat niet is….
Wij wensen Sofia en onszelf alle succes toe.

OOK IN GRIEKENLAND MOOIE INITIATIEVEN VOOR EEN SCHONERE WERELD
Een rietje, die van ‘Zij dronk Ranja met een rietje’, heet hier Kalamaki. Dat dingetje is van plastic. Over twee jaar is het gebruik hiervan in Europa niet meer toegestaan. En dat bracht mensen in Griekenland op een mooi idee.

 

Staramaki: het alternatief voor plastic rietjes
Nu plastic rietjes over twee jaar in de ban gaan, wordt er druk gezocht naar duurzame alternatieven. Een groep innovatieve vrijwilligers uit Kilkis in Centraal-Macedonië bedacht de ‘staramaki’, een rietje van tarwestengels.
De ‘staramaki’ – een samenvoeging van de Griekse woorden σιτάρι (tarwe) en καλαμάκι (rietje) – is gebaseerd op een idee uit het oude Mesopotamië. Duizenden jaren geleden gebruikten de Mesopotamiërs de halmen van tarwe om hun bier mee te drinken. Zo voorkwamen ze dat het bezinksel werd opgedronken.
Tarwe is ook een gewas dat veel wordt verbouwd in Kilkis en zo kwam de vrijwilligersgroep Omnes op het idee van de ‘staramaki’. Volgens voorzitter Costas Kamberis is het niet alleen een oplossing voor het plasticprobleem, maar toont het ook aan dat er in Griekenland ruimte is voor innovatief denken.
Ruilen tegen koffiedik
De groep werkt samen met producenten, organisaties en bedrijven in Kilkis om de ‘staramaki’ vanaf juli te verspreiden in de horeca. Kamberis gelooft in de cyclische economie en zei tegen persbureau AMNA dat de ‘staramaki’ niet zullen worden verkocht maar worden geruild tegen koffiedik.
“We zullen de cafetaria’s en mensen die koffie drinken vragen om koffiedik te bewaren, omdat het waardevol is. Als het op de juiste manier wordt verzameld, kan het voor andere dingen worden gebruikt. We willen ook de denkwijze van mensen veranderen over wat nuttig is”, aldus Kamberis. Het initiatief moet ook de economie in Kilkis een impuls geven door te zorgen voor banen waardoor jongeren de regio niet verlaten.
Hun animatie promotiefilmpje is enkele minuten je aandacht waard, zo denken wij.

 

DE ZOMER WORDT LANG EN LEKKER

Wij hebben de school- en bouwvakvakanties even voor je op een rijtje gezet:

 

Zomervakantie 2019 Noord 13 jul 2019 25 aug 2019 29 t/m 34
Zomervakantie 2019 Midden 20 jul 2019 1 sep 2019 30 t/m 35
Zomervakantie 2019 Zuid 6 jul 2019 18 aug 2019 28 t/m 33
Bouwvak 2019 Noord 29 jul 2019 16 aug 2019 31 t/m 33
Bouwvak 2019 Midden 5 aug 2019 23 aug 2019 32 t/m 34
Bouwvak 2019 Zuid 22 jul 2019 9 aug 2019 30 t/m 32

 

De tijd om je koffer te pakken, niet teveel spullen, want een trui of lange broek heb je beslist niet nodig. En dan op weg naar dat heerlijke dorpje aan zee. Naar de Mirtos Zomerloomheid, dankzij een altijd schijnende zon. Een ijsje bij Stella, een drankje bij Petrinos of Akti, lekker eten bij allemaal, voor een o zo redelijke prijs. En ’s avonds genieten van de sfeer van originele livemuziek. En overdag, duik je ondertussen in het heerlijk verkoelende, maar zeker niet koude zeewater. Integendeel. Heel schoon water ook, aan het strand met een heuse blauwe vlag. Wil je lui rondom een zwembad liggen? Dat regelen wij. Gratis. ’s Nachts lekker slapen in onze rustige accommodaties met prima bedden, om dan de volgende morgen weer zo’n dag te beleven. Mirtos, een dorp, waar ook je kinderen rustig over strand en straat kunnen, ook ’s avonds. Een veilige vakantiehaven voor jong, iets minder jong en ouder. Waar je anderen ontmoet, vriendschappen sluit, misschien wel. Je pakt een fiets, een scooter of een huurauto voor een lekker dagje uit. Veel zien, want wat een veel omvattende omgeving is er hier.

 

Kortom: Boek je zomervakantie. Voel je bij ons echt te gast, voel je welkom. Wij doen ons uiterste best het nog leuker te maken, dan je al had gehoopt.

 

Informeer bij ons naar alle mogelijkheden en dat zijn er nogal wat!

info@mertiza.com of bel: 0030-28420-51208 of 0030-6932735224

 

(Met dank voor de foto’s aan De Griekse Gids, Mirtoscrete en anderen)

COLUMN

door Dick Ridder

DAAROM HOUDEN WIJ VAN MIRTOS

Jarenlang heb ik gewerkt op kampeer- en bungalowbedrijven. Als recreatieleider, een ouderwetse term voor wat nu animator wordt genoemd. Animeerjongen. Als je de vrouwelijke term zou gebruiken, zou je direct in een heel andere branche terechtkomen. En nog drie seizoen als bedrijfsleider, wat de organisatie RCN, waarbij ik werkte, graag aanduidde als directeur. Het salaris was niet navenant directiewaardig. Zeker niet op het recreatiecentrum, waar ik de scepter zwaaide, een wat verpieterend bedrijf met veel mensen die het niet te breed hadden. Ik was 35 en nam mijn zeven jaar jongere partner mee. Samen gingen wij er wonen. Voor het eerst samen. In een directiewoning. Enkele seizoenkampeerders van driehoog achter in Amsterdam, noemden mij gekscherend mijnheer de directeur en Siemon werd aangeduid als mijnheer de vriend van mijnheer de directeur. Ze moesten wel even wennen aan twee mannen. Bij mijn inauguratie werd door de algemeen directeur nog geheimzinnig gedaan over mijn status. Nee, Dick heeft geen vrouw. Hij is alleen. En de mensen maar denken: en wie is die knappert naast hem dan? Dat kregen ze snel door en zo deden wij nog een beetje aan recreatieve homo-emancipatie. Tegenwoordig heb je speciale kampeerterreinen voor homomannen en lesbodames. Dat RCN een recreatiebedrijf had en heeft met de naam: ‘De Potten’ laat ik buiten beschouwing. Wisten zij destijds veel. Een mooi centrum overigens aan het Sneekermeer, tegenwoordig gerund door een protegé van mij van lang, heel lang geleden. Zoek het maar eens op. https://www.rcn.nl/nl/vakantieparken/nederland/friesland/rcn-de-potten

Toch hield ik het na negen jaar in dat vak voor gezien. Wel kreeg ik een mooi aanbod om elders onze zegentocht der emancipatie voort te zetten. In Ouddorp, op Goeree Overflakkee. Afgezien van het feit, dat Siemon dat veel te ver weg vond van zijn Friese roots, zou het na twee dagen al tot openbare steniging hebben geleid. Religieus zwaarder dan Ouddorp is er in Nederland nauwelijks te vinden. Jammer, want ik wilde wel aan zee wonen. Het heeft nog jaren geduurd, voordat die wens in vervulling is gegaan, ondanks dat Friesland nu ongeveer aan de andere kant van de wereld ligt.
Dus pakte ik mijn beroep van eerdere jaren weer op en zo werd ik radio programmamaker. Geen mensen, die mij ’s nachts uit mijn bed trommelden bij trammelant of stiekem door de heg gluurden om te zien hoe twee mannen leefden. Teleurstellend dan, want we hadden ook een bank en ook een eettafel en in de tuin de onvermijdelijke tuinset met bijbehorende parasol. Ik wist één ding zeker: nooit en dan ook echt nooit zal ik ooit nog op mijn werk wonen. Dus toen de radio carrière was beëindigd en ik na enkele jaren mij dolgelukkig in Mirtos voelde, zat ik, vooral in het begin, soms wel 12 – 14 uur in Mertiza. Maar slapen deed ik thuis. Het eerste jaar alleen, daarna samen met Siemon. De beginjaren in wat kleine huisjes, tegenwoordig al weer tien jaar ruim behuisd aan zee, helemaal aan de rand van het dorp. Wel 24 uur per dag de telefoon binnen handbereik als er wat loos is. Maar dat is niet erg.

Weer twee mannen in een gemeenschap waar men daar niet direct aan gewend is. Was, moet ik eigenlijk zeggen. Iedereen weet dat en niemand zegt wat. Twee inwoners van Mirtos zijn afgelopen jaar in Nederland getrouwd. Zij kregen de Facebook felicitatie van onze burgemeester. Je mag zijn wie je bent en bent nooit minder dan anderen, was zijn strekking. Ik weet van enkele coming outs in onze gemeenschap. Niet van daken geschreeuwd. Dat doen wij ook niet. Word je dan getolereerd of geaccepteerd? Wel, dat interesseert mij niet. Wij voelen ons hier volkomen veilig. Hand in hand over straat lopen is nooit onze hobby geweest, dus bleef het bij twee commentaren ooit van een paar verzuurde mantypes. En verder hebben wij geen emancipatorische driften. Wij ontvangen, wat ik al wel eens eerder schreef, mensen van allerlei komaf en kunnen. Iedereen is welkom als hij de tradities respecteert en gewoon van de schoonheid van dit land en zijn mensen geniet.
Was het voor ons in de jaren tachtig tussen kampeertenten al geen probleem, nu in en rondom ons vakantieverblijf ook niet. Maar wat zijn we dan wel gezegend in vergelijking met zoveel andere mannen en vrouwen. Hier geen sultan van Brunei of een gestoorde dominee uit Amerika die volgens hun geloof tot steniging moeten overgaan. Wij zijn van twee landen. Beide tolerant genoeg om in vrede en liefde te mogen leven. Daarom houden wij van beide. Daarom houden wij van Mirtos.

Dick Ridder is/was zanger, en is (liedjes)schrijver en columnist. Meer over Dick Ridder lees je op zijn website dickridder.nl.

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2019  Villa Mertiza