Nieuwsbrief 3 november 2016

Adieu seizoen 2016

De deur is praktisch dichtgeslagen. Het seizoen is, op een paar puntjes na, afgesloten. Een paar gasten blijven nog enkele dagen, maar ze hebben de sleutel en kunnen het gebouw in. Maria heeft de kamers in de winterstand geplaatst. De koelkasten in de keuken zijn ontdooid en er gaan natte lappen door de receptie. De wasmachine en buurvrouw droger liggen, half op apegapen, na te puffen. Het is heel duidelijk: De rugleuning kan achterover. Nou ja, bijna dan.

Onze tuin staat op groeizame grond. Dus schieten struiken en bomen in zo’n zomerseizoen alle kanten uit. Begin november betekent een stevige snoeibeurt. Niet alleen de mooie moerbei wordt geknipt, ook de andere bomen en planten zullen worden gekortwiekt. De ‘mannetjes’ zijn besteld, dus snoeien maar.

En ja, dan zijn er nog enkele boekhoudkundige activiteiten, een rondje bank, een rondje kantoortje zus en bureautje zo. En dan wordt het de hoogste tijd om aan de reis naar Nederland te denken. Dus naar de domicilie van Nikos, van Ierapetra Express die onze boottickets al jaren achter elkaar regelt. Dat is altijd wat gepuzzel, want welke boot staat ook toe dat de hond in de hut mag slapen, naast zijn baasje en niet in een enge kooi op een tochtig dek. Maar ook dat wordt keurig geregeld.

WAT VOOR SEIZOEN WAS 2016?

Een heel mooi seizoen. Weinig calamiteiten, een goede samenwerking met allerlei collega’s, maar vooral weer een heleboel prettige gasten. En dat is uiteraard het belangrijkste. Mensen die door ons als prettig worden ervaren, ook of vooral omdat zij tevreden zijn met hun vakantie in Mirtos en hun onderkomen bij ons. Dan kan er al een heleboel niet meer fout gaan. Ook qua klimaat was het heel goed. Mooi voorseizoen en bovengemiddeld naseizoen en een uiteraard niet erg koude zomer…

Als bedrijf zijn wij heel tevreden met twee procent minder bezetting dan vorig jaar. Immers, in de eerste helft van het seizoen dreigden Nederlanders redelijk massaal Griekenland links te laten liggen. Gelukkig werd een achterstand van 29% in juni goed weggewerkt. Niet helemaal, maar toch zeer naar tevredenheid. Zelfs in oktober vlogen volle toestellen richting Griekenland en dus ook op Kreta. Mirtos heeft echt een heel goede 2e helft gedraaid. De restaurants hebben een prachtige omzet gedraaid. Kortom, een mooi seizoen.

Wat wij eigenlijk nog nooit hebben meegemaakt is, dat nu al boekingen binnenkomen voor 2017. Gasten die nu al dromen over terugkomen volgend jaar. Dat is verstandig. Natuurlijk.. Maar zonder gekheid, als je nu vluchten boekt bij Transavia, dan ben je vaak goedkoop uit. Kijk maar op hun website www.transavia.com. En je weet het, ons betaal je pas als de vakantie is begonnen. Er zijn overigens nog andere aanbieders van vluchten en daarover hebben wij mooi nieuws.

WIJ GAAN OP PAD. HOE ZIJN WIJ TE BEREIKEN?

Op 8 of 9 november verlaten wij Kreta. Wij varen dan naar Piraeus, rijden naar Patras en varen dan naar Venetië. Vandaaruit hopen wij rond 12 november aan te komen in Alpbach in Oostenrijk voor een pitstop van een week. Zo rond maandag de 21ste hopen wij dan in Almere te arriveren.

Onze computer zit in die reisperiode in de auto uit te rusten, maar een laptop nemen wij mee en zodoende kunnen wij binnen enkele dagen maximaal dringende zaken beantwoorden. Wil je boeken, dan kan dat. Wij hebben dan het reserveringsformulier van je nodig. Wij noteren tijdens de reis in onze planning welke periode je wilt komen en in welk onderkomen. Als wij in Nederland weer ingericht zijn ook als kantoor, dan bevestigen wij je boeking. In alle periodes is nog plek genoeg. Bij voorkeurkamers moeten wij het even bekijken.

ONS ADRES (zie foto, dakappartementje)

Touwslagerhof 13

1315BR Almere

ONS TELEFOONNUMMER

06-52405845

ONLINE JE FAVORIETE REISBLAD BESTELLEN

Reisbladenkiosk.nl is een initiatief van Maasland Uitgeverij, die ook het Griekenland Magazine uitbrengt. Je kunt daar on-line de bladen bestellen, dus ook Griekenland Magazine. De actie die zij nu hebben is voorlopig zonder verzendkosten. Je hebt het blad van je keuze dan binnen 12 uur in huis. Ook de online uitgave kun je daar bestellen, dus op www.reisbladenkiosk.nl

PAUL

Vandaag meldde Paul ons, dat hij ook zijn laatste taken bij ons neerlegt. Dat waren er niet veel meer. Hij telde nog de bezetting en regelde onze betalingen in de winterperiode tijdens onze afwezigheid. Dat was ooit anders. Tot acht jaar geleden stond hij altijd klaar om ons van dienst te zijn, ten behoeve van onze gasten. Repareren, schilderen, dus ook decoreren en zakelijk meedenken, dus adviseren. Vooral in de begintijd konden wij volop van zijn handige handen en zijn creatief en zakelijk brein gebruik maken. Hij maakte zich ook de computer eigen en bouwde samen met zijn zoon Josha onze website en beheerde die nog tot ver in dit seizoen.

Toen hij vijfenzestig werd besloot hij bijna alles aan ons over te geven. Op het beheren van de website, de maandelijkse telling van onze bezetting en het betalen van onze schulden in de wintertijd na. Hij ging wat ons betreft met pensioen. Dat is nu alweer acht jaar geleden. Op 31 oktober 2008 om precies te zijn. Inmiddels hebben wij in klein gezelschap zijn drieënzeventigste verjaardag gevierd. En daarmee dus ook de dikke streep gezet onder alles wat hij heeft gedaan voor ons. En voor onze gasten natuurlijk.

Natuurlijk kunnen wij het ook zonder hem. Er zijn mensen die zijn taken van weleer nu doen. Ooit bleek neef Sacha veel handiger dan ik hem ooit had ingeschat, dus was hij automatisch de handyman. En nu helpt Jurrie ons met reparaties en heeft hij het beheer over de door hem ontworpen websites van ons. Met Maria, Mylene, Siemon en mijzelf als basisteam een heel mooie combinatie.

Maar toch is het nu wat definitief geworden. Geen Paul meer, die voor ‘zaken’ over de vloer komt. Natuurlijk wel gezellig een bakkie op het terras, een drankje aan de boulevard of een etentje in een restaurant of bij ons thuis. Dat blijft. Gelukkig! En als ik zijn wijze raad nog eens nodig heb, dan kan ik bij hem terecht. En toch het definitieve. Hij heeft altijd zijn mening gegeven, naast daad ook raad. Wij hebben ook meningsverschillen gehad. Hij heeft sommige zaken afgeraden. Soms achteraf ook terecht. En dat zal ik missen. Iemand die van bovenaf, letterlijk in het hoger gelegen Mithi, met een, wat men zegt, helikopterblik, altijd zijn overzicht had, terwijl wij, of ik, er middenin staand, soms leden aan bedrijfsblindheid. Even opschrikken, wakker schudden of in alle rust een draai geven.

Lieve Paul, van harte gefeliciteerd met je verjaardag en nog heel veel wijze, mooie jaren.

GOED NIEUWS VOOR NOORDELINGEN VAN NEDERLAND

Tuifly, het voormalige Arkefly, gaat komend jaar vliegen vanaf Eelde, hoe het nog steeds in de volksmond heet. Groningen Airport. Als je kijkt op www.tuifly.nl dan zie je dat zij twee maal per week op Heraklion vliegen. Kun je buiten de schoolvakanties, dan ben je rond de € 300,- kwijt voor een retour, inclusief 20 kg ruimbagage. Het zijn prijzen die je met een vlucht met Transavia niet kon krijgen, vooral omdat de meeste vluchten alleen konden worden geboekt via een reisorganisatie. Dus als je denkt, ik ga even Drentse turfjes, Groninger koek of Sûkerbole naar Mertiza brengen, voor onze staf, omdat we al een pakje stroopwafels hebben… Mogelijkheden genoeg.

Een leuk promotiefilmpje van de noordelijke luchthaven:

EN VOOR ZUIDERLINGEN EN MIDDEN DES LANDS GASTEN

Dit verhaal is ook mooi voor de fans van Airport Eindhoven. Zelfde prijzen.

Een filmpje erbij, dit maal over de heropening van luchthaven Eindhoven na reparaties van de start- en landingsbaan.

Een nadeel is wel, dat je vrij laat op Heraklion aankomt. Maar uiteraard kunnen wij zorgen voor een taxi die je veilig door de late avond richting Mirtos rijdt of een huurauto om dat zelf te doen. En als je dat niet wilt, kunnen wij een hotel in Heraklion regelen voor je eerste nacht, het prettige Sofia Hotel nabij de luchthaven.

Ook Corendon gaat vliegen vanaf Groningen naar Heraklion. Daar zitten ook heel mooie prijzen bij. Ook vanaf € 300,. Mits je die dan via ons bestelt. Het probleem heb ik een beetje, dat Corendon enkele jaren geleden Eindhoven als vertrekluchthaven had voor Heraklion, maar daarmee stopte toen er te weinig belangstelling was. Er zal bij eventueel te weinig belangstelling dan een alternatief worden aangeboden.

Al met al zijn de vluchten voor 2017 hoopgevend voor onze gasten en dus ook indirect voor ons.

PAASARRANGEMENT NU AL TE BOEKEN VOOR EEN HEEL MOOIE PRIJS

Genieten van het prachtige voorjaar op Zuid Kreta. Maak het Griekse Pasen mee direct voor de deur van Villa Mertiza.
Schuif aan bij onze uitgebreide Paasbrunch en wandel een dag met onze wandelgids of ga mee met een interessante excursie.
Inclusief:
Vlucht retour Amsterdam – Heraklion met 20 kg ruimbagage9-23-april
Transfer Heraklion – Mirtos
Verblijf in Villa Mertiza of Aleikos Panorama
Een Paasbrunch op zondag 16 april
Een wandeling of excursie
€ 595,- per persoon
op basis van 2 personen per studio
Prijs gebaseerd op huidige aanbieding van Transavia
Je kunt NU boeken en je betaalt alleen nu je ticket.
Eenpersoonskamer een opslag van € 125,- voor twee weken.

PENNE MET AUBERGINES EN CHAMPIGNONS

Ingredienten:

1 pak penne
Een flinke scheut olijfolie
Een klont boter
1 kleine fijngesneden ui
2 fijngesneden teentjes knoflook
2 takjes tijm
250 gr. fijngesneden champignons (of een mengsel van paddenstoelen)
1 aubergine in blokjes gesneden
1 pakje room
Een snufje nootmuskaat
Zout en peper
½ kopje geraspte pecorino of verkruimelde feta

Bereiding:

Zet een pan met water, wat olijfolie en wat zout (of bouillonblokje) op het vuur. Kook de penne beetgaar.

Verwarm een hapjespan en doe er de olijfolie en de boter in. Eenmaal warm, voeg dan de knoflook en ui toe. Bak dit tot de ui glazig is. Doe ze even in een aparte schaal. Voeg eventueel nog wat olie toe. Doe dan de aubergineblokje en de champignons en de tijm in de hapjespan. Bak dit tot het lichtbruin is en roer dit constant door ( ongeveer 5 tot 6 minuten). Voeg dan de room toe en breng het op smaak met zout en peper en laat het 10 minuten zachtjes pruttelen.

Giet de penne af en doe dit door het mengsel in de hapjespan en strooi er wat nootmuskaat over. Roer het even goed door en laat het nog een minuutje op het vuur staan.

Rasp de pecorino en strooi dit over de penne ( eventueel wat verbrokkelde feta).

Kalí órexi, eet smakelijk!

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2016 mertiza-zonlogo-mini Villa Mertiza