Nieuwsbrief 3 november 2018

THE PARTY IS OVER NOW

Nog even en de deuren sluiten. Dan hebben wij een Duitse groep met vijftien personen uitgezwaaid. Maria mopt nog een laatste keer wat slagen in de rondte en dan is het met een klap gebeurd. Het zat er aan te komen. Afgelopen weekend ging het licht ’s avonds al sneller uit. Dan weet je het wel: het einde seizoen is ras naderbij aan het komen.
Maar wat voor een seizoen!
Een prachtige bezetting, de op één na beste in ons veertienjarige bestaan. 75%. Nu hadden wij ook wel de wind mooi in de zeilen. Aangetrokken economie, vaak heel betaalbare vluchten en sowieso meer internationale belangstelling voor ons mooie vakantiedorp Mirtos. De enige ‘tegenwind’ was de uitzonderlijk mooie zomer in grote delen van Europa. Daardoor was ons resultaat in de twee zomermaanden juli en augustus ondermaats. Vooral juli. Maar de vijf overige maanden waren heel goed met als jaarlijkse topper september. Dit alles is een bedrijfsresultaat. Kosten, baten. Dat soort dingen.
Een resultaat behaal je dankzij gasten. Hoe meer, hoe beter is de eindtelling. Met onze gasten zijn eigenlijk alleen maar leuke en mooie dingen gebeurd. Het valt altijd op, dat onze mensen weliswaar soms zeer verschillend kunnen zijn, maar toch passen zij prachtig in ons gastenbestand. Daarom komen er zoveel terug en worden de nieuwe mensen geadviseerd om ons als vakantieadres te kiezen. En heus, wat zijn wij daar blij mee. Bedankt allemaal voor het vertrouwen in ons. Heel erg bedankt!

2018 was het jaar, dat het team het voor het eerst zonder Dick heeft gesteld. En het heeft uitstekend gewerkt. Maria, Mylene, Xakousti, Siemon en Bjern hebben ieder met hun eigen taken reuze prettig samengewerkt. Er zijn enkele vernieuwingen, verbeteringen doorgevoerd. Achter de schermen werd alles iets strakker georganiseerd en het functioneerde. Het is goed oude gewoonten nog eens tegen het licht te houden en nieuwe ideeën uit te proberen. Eentje die voor gasten goed zichtbaar was, was het benedenkantoortje, waar financiële zaken tussen gast en teamlid werden afgehandeld. En dat in die mooi geschilderde en gedecoreerde receptie.

2019 is een nieuwe uitdaging. Om het iedereen op en top naar de zin te maken. En om een mooi bedrijfsresultaat te halen. Want dat moet ook gebeuren. Dat vraagt om blijvende investeringen in verbeteringen.
Siemon zal de komende winter je aanvragen en boekingen voor 2019 weer behandelen vanuit Nederland. Hoe ver weg hij ook is, hij blijft op zijn post. En is hij even onderweg, dan reageert hij zo spoedig mogelijk.

Ja ja, het seizoen is voorbij. Maar wij gaan door. Graag ook weer met jou.

Het team van Villa Mertiza en Aleikos Panorama

ENERGIE VAN HET DAK

Het begin van de maand november zal spannend worden. Heel spannend. Want komen ze er nou? Die zonnepanelen? We gaan het hele verhaal maar niet weer oprakelen. Dat is teveel donkere energie… Energie…. Ja daar gaat het toch om? Heel graag willen wij in de komende vijf maanden, waarin we gesloten zijn, stroom leveren aan energieleverancier DEH. (spreek uit: DE-I). Zon genoeg en praktisch geen stroomverbruik. En dan willen we vanaf april ook heel graag af van de dieselketel en van eindeloos doorlopend koud water, tot het eindelijk behaaglijk warm is.
Het is beloofd. De leverancier zal begin november de panelen laten plaatsen en het hele systeem aansluiten op de DEH. Wij hopen het vurig. Want het vuur is hem nu wel aan de schenen gelegd. Nu nog in een oude dieselpomp.

BALOU HET GELUKKIGSTE HONDJE VAN KRETA

Het is nog een werktitel. Er is nog geen uitgever. Er moet nog geschaafd en geschrapt worden, maar Balou wordt een beroemd hondje. Wereldberoemd, om te beginnen in Mirtos.
Dertig belevenissen van wie ooit was gedoemd een zwervend straathondje te worden. Tot twee sterke handen hem redden van een ingemene aanval van de twee herdershonden van het dorp. Het werd het begin van de grote liefde tussen Siemon en Balou. Van bibberhondje tot een soms eigenwijs schepsel dat altijd de laatste blaf wil hebben.
Dick heeft het geschreven, geïnspireerd op de belevenissen van baas en hond. Balou vertelt het allemaal zelf. Geschreven in de ik-vorm. Goede vriendin Tietia Feikens maakt momenteel een aantal illustraties, voorlopig genoeg om deze samen met het verhaal op te sturen naar een uitgever. Het moeten er uiteindelijk dertig worden. Een hele klus, maar ze heeft er zin in. Zij kent Balou goed, omdat zij vaak bij ons te gast is. Ze is, als veel mensen, dol op hem. Wij mogen alvast een proeve van illustratie laten zien.
Gaat het proces wat sneller dan het plaatsen van zonnecollectoren…. Dan hopen wij op de uitgave aan het begin van het najaar 2019.

OVER ZWERFDIEREN GESPROKEN

Er zijn er weer voldoende. Loslopende honden en katten, die hun kostje bij elkaar moeten scharrelen of bedelen, hoe je het wilt noemen. Dat lukt in de maanden, dat er vakantiegasten in het dorp zijn, redelijk goed. Want voor gasten doen restauranthouders graag hun keukens open. Dan valt er, ongemerkt of goedbedoeld, wel het nodige op de grond.
In de wintermaanden is dat totaal anders. Vooral de nieuwe generatie voorjaarskatten is het niet gewend om dan voor zichzelf te zorgen. De sterken lukt het, de zwakken helaas niet. De sterken duiken in vuilcontainers of jagen op muizen of ander loslopend voedsel. De zwakken verhongeren langzaamaan.
In Mirtos trekt een klein aantal mensen zich het lot aan van een aantal katten, maar ook van loslopende honden. Ze worden dagelijks gevoerd. Momenteel lopen er zo’n negen honden door het dorp. De meesten met een halsband. Dat betekent dat zij van iemand zijn. Maar waar zijn die baasjes gebleven? Een raadsel. Feit is, dat het niet prettig is. Voor ons bijvoorbeeld. Siemon lijnt Balou aan, omdat dat moet. Niet zelden is er dan een gebekvecht van jewelste. Of de gemeente hier iets aan gaat doen is de vraag. De optie om ze naar Takis Shelter in Ierapetra te brengen, blijkt niet te kunnen. Deze hondenopvang is overvol.
Terug naar de katten. In onze informatiemappen staat, dat wij onze gasten dringend verzoeken om zwerfkatjes niet te voeren en ook niet binnen te laten in de studio of het appartement. De beestjes lijken geholpen te worden, maar dat is maar voor even. Als de diervriendelijke gasten vertrokken zijn, zitten wij opgescheept met een dier dat zichzelf nauwelijks meer kan redden. Ooit is Koos zo in Mertiza terechtgekomen. Mylene heeft zich toen maar om hem ontfermd. Hij heeft geluk gehad.
Maar meer dieren kunnen wij niet hebben. En niet iedere gast is dol op honden en/of katten.
Daarom een heel dringend verzoek om, hoe lastig dat misschien ook is, de zwervers geen aandacht meer te geven. Ze moeten dan zelfstandig de wijde wereld in. Het is niet anders.

SIEMON BEREIKBAAR IN NEDERLAND

Zoals ieder jaar betrekt hij met Dick en Balou een appartement in Almere Stad. Midden in het centrum. Op de foto helemaal bovenin. Net een schoenendoos. Een Batabox.
Het vertrek uit Mirtos is gepland op 13 november. Hij is per mail en per telefoon bereikbaar. Ook onderweg, al kan het dan soms even iets langer duren voor je hem te pakken hebt. Begin maart is de terugreis naar Kreta gepland.

Het adres is:
Touwslagerhof 13
1315BR Almere.

Bereikbaar op 06-52405845
Ook het Griekse Mertiza nummer blijft open staan 0030-6932735224
Mail, zoals altijd: info@mertiza.com

HEEFT BOEKEN NU ZIN?

Zeker. De vluchten zijn momenteel meestal heel redelijk. Kun je je het permitteren die aankoop nu te doen, dan raden wij dat aan. En je weet: bij ons betaal je de huur van je verblijf, de auto en/of de taxi pas bij aankomst.

Siemon doet de boekingen en heeft er al aardig wat binnen. Het gebeurt ook steeds vroeger, mede omdat veel van onze gasten bepaalde voorkeuren hebben. Zoals hierboven geschreven, Siemon blijft de komende maanden bereikbaar, ook als hij op reis is. Maar tot 13 november kun je hem in Mirtos bereiken. Het planningsboek vlak bij hem.

In april heb je 10% korting tot 24/4
De eerste drie weken van juli en de laatste van augustus rekenen wij de midseizoen prijzen. Kijk maar eens bij onze tarieven op de website.

EEN BIJZONDERE COMBINATIE?

Vicky Leandros en Jorgos Dalaras treden samen op in Rotterdam op 7 mei 2019. Ze staan op het podium van het Nieuwe Luxor Theater. Een wat ongebruikelijke combinatie? Vicky Leandros kennen wij van Apres Toi, haar Eurovisie overwinning in 1972 en vooral van veelal uit het Grieks in het Duitse overgezette schlagers. ‘Ich hab die Liebe gesehn’. Wat oorspronkelijk van Mikis Theodorakis is. Kijk, die naam duikt ook regelmatig op tijdens optredens van Jorgos Dalaras.
Wij hebben eens gekeken op Youtube, maar veel bewegende beelden hebben wij niet gezien, op zoek naar een mooi Griekstalig nummer. Of ze zijn nogal gedateerd. Wij hebben een clip gevonden.
En zowaar, een nummer geschreven door, daar is ‘ie weer Theodorakis.

De vrouw met haar overal herkenbare stem en niet te vergeten haar beroemde slaapkamerogen.

Griekenland wil Spinalonga op Werelderfgoedlijst

Het Griekse ministerie van Cultuur wil het eiland Spinalonga, gelegen voor de noordoostkust van Kreta bij Elounda en Agios Nikolaos, voordragen voor de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Sinds 1976 is al diverse keren geprobeerd om Spinalonga op de lijst te krijgen. In februari 2019 zal Griekenland de definitieve nominatie indienen bij de Unesco.

Een deel van Spinalonga was van 1903 tot 1957 in gebruik als leprakolonie. De kolonie was was gevestigd in het fort op Kalidonia, op de meest noordelijke punt van Spinalonga, en gescheiden van het vasteland door een kleine honderd meter water.

Maar het eiland heeft een nog veel rijkere geschiedenis. Archeologen hebben op de ondiepe zeebodem tussen Elounda op Kreta en Spinalonga restanten gevonden van de antieke stad Olous. In de dertiende eeuw bouwden de Venetianen er een fort, dat aan het eind van negentiende eeuw werd bezet door de Turken.

Tegenwoordig is het eiland de op één na populairste archeologische vindplaats van Kreta, na het paleis van Knossos. Door de verfilming van het boek ‘Het Eiland’ (To Nisi) van Victoria Hislop is de interesse in Spinalonga toegenomen. In de tv-serie ‘Wie betaalt de veerman? staat de leprakolonie Spinalonga symbool voor het dreigende onheil.

Who pays the ferryman

En dat bracht het idee naar boven om nog eens te kijken naar een stukje van ‘Wie betaalt de ferryman’. Een tv hit uit de zeventiger jaren. Op 5 oktober verscheen de serie op de Nederlandse Televisie En de muziek stond 10 weken in de top veertig. In de clip van de Noorse televisie zie je rond 2.40 ook wat van Spinalonga. Veel kijkplezier.

MIRTOS TRAVEL BIEDT
ZEER GOED VERZORGDE SINGLEREIZEN NAAR MIRTOS ZUID KRETA

Met persoonlijke aandacht en zorg

(Mirtos Travel is een onderdeel van Villa Mertiza)

7 –  14 april De natuur is op zijn allermooist. Dat ruik je en zie je

7 –  14 juli   Het begin van de zomervakantie en toch is er ruimte genoeg

In 2019 bieden wij georganiseerde vakanties aan voor alleengaanden. Een pracht vakantie, waarin je gewoon jezelf kunt zijn. Je kunt er op sommige momenten alleen op uit gaan en er zijn momenten dat je samen optrekt.

Wij hebben een programma samengesteld, waarbij je een deel van Kreta ontdekt, dat wat minder bekend is, maar zo de moeite waard. Boeiend en leuk om samen te doen. Voor sommige excursies kun je je opgeven en een paar andere zijn bij de prijs inbegrepen.  

Je vakantie vindt plaats in Mirtos, een kleinschalig dorpje aan de zuidkust van Kreta. Je kunt er luieren op het strand, maar ook actief zijn. Wandelend de omgeving verkennen, of een dag een fiets meenemen. Kuieren op de boulevard, winkeltjes kijken of een terrasje pikken. Mirtos leent zich er prima voor.

Wij ontvangen je graag in Villa Mertiza. Door gasten gewaardeerd met een Zoover Gold 9.4. Ook kleinschalig. De onderkomens liggen rondom een tuin met een prettig terras, waar je andere vakantiegangers zult tegenkomen, maar je kunt je ook lekker terugtrekken in je studio. Mertiza heeft comfortabele bedden.   

Het team van Villa Mertiza staat bekend om zijn service en persoonlijke aandacht, waar nodig.

Wij halen je op van de luchthaven van Heraklion en brengen je natuurlijk ook weer veilig terug. Die week ben je volop onze gast, samen met de andere deelnemers aan de reis.

Er zijn voor 2019 twee reizen:

7 – 14 april. Mirtos is ontwaakt. Gewekt door de zon. In deze periode is de natuur volop in bloei. Er zijn al meerdere horecagelegenheden winkels open. Genieten van de rust en de dagtemperaturen. ’s Avonds kan het soms nog fris zijn. Maar je studio heeft verwarming en je bed een heerlijk dekbed. De volgende morgen zit je met je gezicht naar de volle zon gekeerd.

7 – 14 juli. Mirtos is klaarwakker. De temperaturen bereiken zomerse waarden. De vakanties zijn begonnen, maar in deze periode is er overal plaats genoeg. Her en der hoor je origineel Griekse live muziek vanaf een terras. Dat geeft Mirtos een typisch Kretenzische, Griekse sfeer.

Aankomst op Heraklion, transfer naar Villa Mertiza en welkomstdrankje in de tuin. ’s Avonds een gezamenlijk diner in één van de restaurants in Mirtos

Na het ontbijt wordt in de tuin het programma van de week uitgelegd

De reis gaat naar de wijnmakers van Lyrarakis. Hun kelder staat in een prachtig heuvelachtig gebied. Het doet bijna Frans of Italiaans aan. Daar beleef je een wijnproeverij, gepresenteerd door een van oorsprong Nederlandse dame, Joke Lyrarakis. Daarna gaan we wat verderop aan de picknick. Kleden op de grond, onder een schaduwrijke boom met een prachtig uitzicht.

Er wordt een excursie aangeboden naar een vrouwenklooster voorbij het dorp Malles. Vrouwenkloosters zijn ver in de minderheid. Daarom is het bijzonder om daar te worden rondgeleid.
Daarna zijn we te gast in het bijzondere kruidenrijk van Stefanos. Hij maakt er onder meer tincturen en crèmes. Zijn tuin ligt in het hooggelegen bergdorp Anatoli. De gastheer vertelt over bloemen en kruiden, die op Kreta voorkomen. Daarvan komen er 200 soorten alleen op het eiland voor.

Lekker overdag voor jezelf en ’s avonds een gezamenlijke borrel met bijzondere hapjes. Die worden in Griekenland meze genoemd.

Kalami is een verlaten dorp. Een beetje spooky. Je krijgt er een kleine rondwandeling en hoort, waarom er hooguit nog tien mensen wonen. Daarna wordt er afgedaald naar het kustdorpje Tertsa, waar je heerlijk kunt lunchen, bij de prijs inbegrepen en luieren op een ligbed. Daarna kun je al wandelend langs de prachtige kustweg naar Mirtos. En anders word je per auto teruggebracht.

’s Avonds is er een gezamenlijk afscheidsdiner in één van de restaurants in Mirtos

Transfer naar de luchthaven.

Wil je graag wat langer blijven? Bijboeken is mogelijk. Wij geven je graag een offerte daarvoor.

ALGEMENE INFORMATIE EN VOORWAARDEN

De vlucht wordt verzorgd door Corendon Dutch Airlines.

Als je dit arrangement boekt, wordt er een aanbetaling van € 100,- gevraagd. Zeven weken voor aanvang van de reis ontvangen wij graag de rest van het totale bedrag van het arrangement. Een week voor je op reis gaat, ontvang je de tickets per e-mail.

Voor je vlucht heb je een geldig paspoort/geldige ID-kaart nodig. Check dit vroegtijdig.

Van de deelnemers aan het arrangement wordt gevraagd een reisverzekering en een annuleringsverzekering af te sluiten. Heb je deze niet, dan kunnen wij dat eventueel voor je regelen. Een annuleringsverzekering moet tot zeven dagen na boeking worden geregeld. Heb je vragen daarover? Mail ons dan gerust.

Het gehele arrangement wordt geregeld door Mirtos Travel, een onderdeel van Villa Mertiza. Wijzigingen in vluchttijden zijn mogelijk. Dat ligt buiten de verantwoordelijkheid van Mirtos Travel. Wel word je door Mirtos Travel uiteraard geïnformeerd, als er onverhoopt een wijziging is doorgevoerd.

De arrangementen gaan door met een aantal deelnemers van minimaal 8 en maximaal 12 personen

De kosten van het arrangement bedragen € 849,- per persoon in april en € 929,- in juli.

Wat is inbegrepen?

 • Vlucht inclusief 20 kg ruimbagage en 7 kg handbagage.
 • Transfers Heraklion – Mirtos v.v.
 • Onderkomen in een studio in Villa Mertiza
 • Tussenschoonmaak na 3 of 4 dagen. Wissel van linnengoed
 • 7 x ontbijt
 • 2 x diner, waarbij de drankjes exclusief zijn
 • 1 x dagexcursie met wijnproeverij en picknick, zie dag drie

Niet inbegrepen

 • Excursies Vrouwenklooster/kruidentuin en Kalama/Tertsa. beide € 35,- per persoon
 • Drankjes bij het eten, behalve water
 • Reis- en annuleringsverzekering. Deze zijn verplicht

Vragen:

Stuur ons een mailtje, info@mertiza.com of bel ons op 0030-6932735224

Boekingen:

Heel eenvoudig via het bekende reserveringsformulier, of op www.mirtostravel.com of www.mertiza.com

ZOOVER EN ROB DE NIJS

Dit jaar mochten wij de Zoover Gold Award ontvangen. Na een inhaalmanoeuvre hadden wij voldoende reacties. Dat zit er dit jaar niet in. Het zij zo.
Veel mensen die een, voor hen, nieuwe bestemming zoeken, raadplegen een beoordelingssite. Wij weten dat ook onder onze nieuwe gasten dit jaar mensen waren, die door de ‘reviews’ over de streep getrokken werden. Cijfers bekeken en teksten gelezen.
Hoewel onze accommodaties Villa Mertiza en Aleikos Panorama een heel mooie score hebben, is het fijn, als er nog wat beoordelingen over 2018 bij zouden komen.
Je voelt hem al aankomen. Stel, zachtjes tikt de regen tegen je zolderraam en je mijmert terug over de tijd dat de regen in de verste verte niet kwam opdagen, in Mirtos, in Mertiza of in Aleikos Panorama… stel, je wilt iets over die vakantie daar kwijt…
En als je dat niet wilt, uiteraard even goede gastenvrienden.

En dat brengt ons bij Rob de Nijs en zijn begeleidingsbandje The Lords. Een lang vervolgen singletje uit de oude jukebox.

SHAPE SHIFTERS

De kinderen van Mirtos waren voor de tweede keer in Berlijn om mee te doen aan een fantastisch jaarlijks uitwisselingsproject. Mirtos TV kreeg de video’s uit Berlijn en stelde ze beschikbaar voor het publiek. Meer informatie: mirtos-berlin.eu.

COLUMN

door Dick Ridder

De tijd verzetten. Onze auto is een drama

Wij hebben een prima wagen. Hij zit lekker, hij rijdt lekker en biedt plaats aan wel zeven gemiddelde kontjes. En haal je er zeteltjes uit, dan kun je er van alles in wegstouwen. Nou en dat doen wij. Heen naar Nederland pijpleidingen Raki, flessen Ouzo en blikken olie. Twee computers en een piano die ontpoot kan worden. Ook de koffiemachine moet mee, om in Nederland de ochtenden te kunnen doorstaan. En dan tassen, tassen en nog eens tassen. Daarin allerlei keukenapparatuur, mappen, ordners, tot en met een puntenslijper aan toe. Kortom teveel en te saai om op te noemen. En terug moet alles weer mee. Plus afwasborstels, sponsjes, doekjes en Dasty natuurlijk. Geel voor de algehele Mertiza-ontvetting en roze voor het ontgleren van ramen en deuren. En vooraan in deze karavaan van de weemoed zitten Siemon en ik. En tussen ons in het gelukkigste hondje van Kreta, maar dan even niet zo heel erg gelukkig. Waarom? ‘Koop mijn boek dan weet je waarom’, zegt Balou. ‘Nog even geduld, Balou’.
Een lekker karretje. De Fiat Doblo wordt aangestuurd door een sterke 1600 turbo diesel. Daar kun je mee aankomen. Helaas niet meer in alle steden van Duitsland, want daar wordt met Diesels smerig gesjoemeld. Maar dat heeft niets met dit onderwerp te maken.
Er zit een makke aan de auto. Dat’ie een Grieks kenteken heeft als je je buitenslands op de weg vertoont? Nee hoor. Het trekt wel bekijks. Buiten Griekenland rijdt er nu eenmaal een beperkt aantal Grieks genummerde wagens. In Nederland wordt het wel eens verward met een Duits kenteken. Zo was ik een keer in Sappemeer. Dat ligt in Groningen. Ik bezocht een bakker. Er stond een klant in de winkel, die even naar buiten loerde. Toen vroeg hij: ‘Ist goud woon’n in Duutsland?’ Of het goed wonen was in Duitsland. ‘Nee’, zei ik. Het is een Grieks nummerbord, waarop de man gevat en snel reageerde: ‘Ist goud woon’n in Griek’nland?’ Ik bedoel maar. Het genereert wat aandacht. Wie heeft dat niet nodig op zijn tijd. Dus nee, het nummerbord is geen probleem.
Het klokje. Op mijn dashboard. Vier keer per jaar moet ik dat verzetten. Maar het heeft geen wijzers. Noch een grote, noch een kleine, noch eentje voor de seconden. Dus ook geen uitstekend palletje, waarmee je de tijd draaiend kunt veranderen. Ik moet een knop indrukken. Er verschijnt dan, volgens de garagehouder, iets op mijn display. Op mijn dashboard. Door vervolgens een andere knop in te drukken, kan de tijd voor- of achteruit gezet worden. Niet dus. Die garagehouder heeft mij tien jaar geleden een auto met een verkeerde poepkleur geleverd. En zeggen dat grijs niet bestaat in een personenauto model. En die was er wel. Ik keer terug naar het thema. De tijd verzetten lukt me niet.
Neem de komende heenreis naar Nederland. Eerst moet de tijd eind oktober teruggezet worden. Wintertijd. En in winters Italië moet de tijd nog weer een uur terug. Dat is nog te doen, als je maar weet waar en wanneer je ergens bent. Maar er is nog een probleem. Dat klokje, digitaal als het is, loopt steeds verder voor. Dus in Griekenland, in de zomertijd was het vier uur, maar mijn klokje gaf 3 minuten voor half vier aan. Een maand geleden was dat nog 3 minuten voor half vijf. Dat is nog te doen, maar straks moet ik 28 minuten verderop denken plus een uur en dan later twee uur. Dat kan toch niet? Dat is toch levensgevaarlijk, rekenend rijden in het jachtige verkeer op de wegen in Duitsland waar het vast en zeker ‘goud woon’n is’. Als je de weg maar niet op gaat, met een kloteklokje voor je snufferd. Display by dashboardlight.
Allereerst maar hopen dat het overal zomertijd is en blijft, ook al vriest het dat het kraakt. Of mijn klokje laten vervangen. Gratis door de leverancier van de poepbruine voorganger van de huidige wagen. Ik heb nog wat van hem tegoed.
Ze zeggen wel eens: Tijd heelt alle wonden. Ik zeg: Tijd slaat nare wonden. Als je niet oppast in het verkeer.
De tijd verzetten, je begrijpt, het is niet mijn hobby. Een gruwel is het. Dat is het.

SIEMON’S RECEPTKEUZE

Kotopoulo pilafi

kip pilaf

Ingrediënten:

 • 1 kilo kippenborst, in stukjes gesneden
 • Olijfolie om in te bakken
 • Zout en zwarte peper
 • Piment
 • Kaneel
 • 2 uien, gesnipperd
 • Klein blikje tomatenpuree
 • 6 deciliter kokend water
 • 200 gram langkorrelige rijst
 • 50 gram boter
 • Fijngehakte verse munt

Bereiding:

Neem een zware hapjespan en zet die op het vuur. Giet er als de pan warm is een flinke scheut olijfolie in. Braad de stukjes kip in 5 tot 10 minuten rondom bruin.
Voeg dan zout, peper, piment en kaneel toe.

Doe de gesnipperde ui erbij en fruit dit aan. Doe er dan de rijst en de tomatenpuree bij, roer even door en giet er vervolgens het kokende water bij. Doe de deksel op de pan en laat het geheel 20 a 25 minuten langzaam sudderen tot de rijst gaar is.

Laat de laatste 10 minuten het deksel van de pan. Zodoende kan het overtollige vocht verdampen.
Doe de boter in een steelpannetje en laat het bruinen.

Doe de pilaf in een schaal en giet de boter er overheen. Bestrooi de vers gehakte munt erover.

Kali orexi

TENSLOTTE

Nu wij het toch over eten hebben… Zin in een Souvlaki? Zoja, waar koop je die dan?
Zoon heeft honger en vertelt zijn vader over een tentje, dat deze vleesspiesjes verkoopt.
Een mooie discussie. Een Griekse discussie.
Na het zien van dit filmpje trek in een Souvlaki? Of toch liever een portie Babi Pangang?

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2018  Villa Mertiza