Nieuwsbrief 3 september 2016

NASEIZOEN

Ons twaalfde hoogseizoen is voorbij. Wij staan op de drempel van zomer en herfst met nog twee najaarsmaanden te gaan. Het worden drukke maanden, maar ook de periode waar veel gasten elkaar als reünisten begroeten. Vooral de septembermaand blinkt uit in talloze hernieuwde ontmoetingen.

Augustus is een goede maand geweest. Gezinnen, die vaak hun eigen lunch of avondmaal in de tuin opknabbelden en dan een spelletje deden. Prima sfeer. Zelfs onze keuken werd soms voor een groot gezelschap als een soort gezamenlijke kookplek gebruikt. Terwijl ik in mijn hoekje timmertypte op mijn keyboard vlogen de heerlijkste geuren rechtstreeks mijn neusgaten in.
Het is allemaal goed geweest.

Wij kijken met veel plezier terug op drie tuinconcerten in dit hoogseizoen. Kompania Siga, nog maar net compleet aangekomen in Mirtos, verzorgde 24 juli het eerste. Veel publiek in een stampvolle tuin. Wij hebben er helaas geen bewegende beelden van.
Zanger Boris Waalboer, normaal de leadzanger van Kompania, trad vrijdag 5 augustus op in het gelegenheidstrio Droom. Met Hans Kloens als vaste begeleider en ditmaal met Jurrie Eilers als gastgitarist. De meeste liedjes waren van mijn hand, origineel of als vertaling. Dat was dus ook voor mij spannend. Zij hebben het voortreffelijk gedaan.
16 augustus trad er ook een gelegenheidsgroepje op: Trio Dutch Nigun Klezmer. De naam moest zelfs nog worden bedacht door de heren Fred Tuinder, Jan Krans en Erik van Halsema. Prachtige melancholische muziek.
Wil je volgend jaar ook bij een tuinconcert zijn? Boek dan in de meivakantie, want dan is Kompania Siga er weer.

dubbelparkeren-in-mirtosAugustus was ook de maand met de drukste Maria Hemelvaart ooit. Er was op 15 augustus in heel Mirtos geen kamer meer te krijgen. En geen parkeerplek. Het werden chaotische taferelen in de straatjes in en op de wegen naar Mirtos. Zelfs de politie moest erbij komen. De harde noordenwind blies mensen uit de wijde omgeving naar Mirtos, waar van wind nauwelijks sprake was. Die mare ging al snel rond, dus vanuit Ierapetra en verder kwamen met name de Grieken massaal op Mirtos af.

En nu dan september. De temperaturen gaan langzaamaan naar beneden, maar blijven steken op een heerlijke hoogte. Het zal weer veel meer wandelaars aantrekken. De zee is uiterst aangenaam en voor de rest blijft Mirtos gewoon Mirtos. Wel heel goed bezet overigens. Deze maand is voor alle horecacollega’s een topmaand.

Wij wensen iedereen een mooie septembermaand en nu ook veel leesplezier met deze nieuwe Nieuwsbrief.

1 tot 8 december in Mirtos

Angela organiseert, samen met Hotel Esperides en Kage Travel in Meppel een themaweek rond olijven, wilde groenten en kruiden en het beroemde Kretenzische Dieet. Deelnemers maken kennis met de olijvenpluk, het persen van olijfolie, maar ook het plukken en bereiden van wilde groenten (chorta). Tijdens een wandeling wordt er een bezoek gebracht aan iemand die essentiële oliën produceert. Er wordt ook volop gewandeld in de prachtige omgeving.
Alle informatie tref je aan op de vernieuwde mooie website van Angela: walkingdimension.com

De garnaal van Jurrie Eilers begint inmiddels overal te verschijnen.  Druk op het logo om meer gewaar te worden!

Nieuwe websites

Onze Mertiza website is inmiddels al weer even in de lucht. Vanaf heden is ook de vernieuwde website www.mirtostravel.com online. Daarop nog geen aanvulling op het aanbod van rustige accommodaties op Kreta, maar dat hopen wij in de loop van het naseizoen in orde te maken.
Wij hebben, samen met Angela, ook de site www.mirtoswandeldorp.com en ook deze wordt momenteel vernieuwd.
Jurrie Eilers is er maar druk mee en wij kijken met een glimlach naar het mooie resultaat, dat wij al even hebben kunnen zien.

24 september Internationale Dag van het Toerisme met een verrassing

De organisatie van deze dag in Mirtos heeft ons gevraagd wie er op 24 september bij ons in huis zijn en…. die voor de vijfde keer of vaker in Mirtos te gast zijn.
‘Wat gaan jullie dan doen?’ Dat blijkt een verrassing te zijn. Wij weten het dus niet. Maar wij zullen de namen doorgeven, want dat wil men graag. En dan maar zien op die 24e september op het dorpsplein.

Gastendag

Komende winter is het weer drie jaar en zes en negen jaar geleden dat wij onze Gastendag hadden. Twee maal in De Wijk bij Meppel en één maal in Almere. Iedere drie jaar dus. Die traditie hopen wij voort te zetten begin 2017. Data en plaats zijn nog niet vastgesteld, maar wij vermoeden dat Almere, vanwege de centrale ligging en bereikbaarheid, ook met openbaar vervoer, wel een kanshebbertje is.
Wij kijken terug op drie prachtige dagen met leuke ontmoetingen en uiteraard ook de nodige optredens. De vierde Gastendag zal zeker weer een mooie dag worden.

Jaap van de Gevel stuurde ons een forse collectie foto’s van de Gastendag in 2014.

Apokoronas

Wij waren er even tussenuit. Van 24 – 29 augustus. Het was zo’n week, waarin we niet vol zaten, dus het kon. Dat het vooral mogelijk was dankzij Maria en Mylene dient wel prominent te worden genoemd. Twee sterke vrouwen, die het fort hebben bewaakt. Zij hebben dit fantastisch gedaan, zodat Siemon en ik zorgeloos in het noordwesten hebben kunnen genieten van een lekker huisje, een zwembad, dat gedeeld werd met een gezin met drie luidruchtige Duitse waterratjes, die gelukkig ook regelmatig wegwaren en de sfeer van Apokoronas.

Dat is de naam van een gebied tussen Rethymnon en Chania. Waar de snelweg de zeekust verlaat bij Georgioupolis en de kust weer bereikt bij Kalami, daar ligt aan de rechtkant Apokoronas met als hoofdplaats Vamos. Wij logeerden in Douliana, een paar kilometer van Vamos. Het gebied is groen, kent vele dorpjes in het binnenland en badplaatsjes aan de kust en heeft her en der een wat Italiaanse/Franse sfeer.

Wij hebben Toine van der Meijden en Berend Wolffenbuttel ontmoet en zijn door hen getrakteerd op een fantastische maaltijd. Beide mannen zijn de makers van ‘Discover Crete on Foot’. Hun eerste boekje ging over Vamos en omgeving en sinds twee seizoenen heeft ook Mirtos zijn Discoverboekje. Er zullen nog vele komen, wat de heren zijn niet te stuiten.
Hun Vamos boekje heeft ons overigens een boel verteld over het gebied waar we logeerden. Ook deze editie kost € 7,50.

Wij logeerden in Douliana in Helianthos Villa’s. Op en top verzorgd, schoon en met gevoel voor bruikbare en fraaie details. Binnenkort hopen wij overleg te hebben met de verhuurder van deze drie villa’s of wij ze kunnen meenemen in ons aanbod van Mirtos Travel.

Tuinconcerten

Wij hadden drie tuinconcerten op rij: van Kompanía Sigá, van de gelegenheidsgroep Droom, en van Trio Dutch Nigun. Van de laatste twee tref je hieronder een filmpje aan.

Liefste - de tekst

Ik doorploeg de akkers van de heimwee / De pijn gaat als een schaduw mee / De geur van land waar niets zal groeien / Die voedt geen liefde meer voor (ons) twee

Groeit daar bij jou rozemarijn? / De passiebloem daar in je venster? / liefste, is het echt voorbij? / Of verlang je nog naar mij?

Als hij de roze rozen plukt / Dan kun je nooit meer bij mij zijn / Dan is mijn huilen onderdrukt / maar niet mijn felle liefdespijn

Versier je daar je bed / Met geurende jasmijn?

Liefste lief, mijn liefste lief / Je zit in geur en kleur gevangen / Ja liefste lief, mijn liefste lief / zend mij één traan nog van verlangen

Liefste lief, mijn liefste lief / Je zit in geur en kleur gevangen / Ja Liefste lief, mijn liefste lief / zend mij één traan nog van verlangen

Mijn allerliefste / liefste


Origineel: Lejla Hara Mata Hari Bosnische inzending Eurovisie Songfestival 2006

 

Meer teksten, filmpjes en tracks vind je op de website van Dick Ridder.

DRLOGOmoreSHARP

PLAYMOGREEK

Ze kloppen tot in de kleinste details, de traditionele Griekse kostuums die de 19-jarige Petros Kaminioti maakt voor Playmobil-poppetjes. Met geïmproviseerde gereedschappen, stiften, servetten, karton en pailletten maakt hij de klederdrachten met uiterste precisie na. Met één poppetje is Kaminioti vier tot vijf dagen bezig.
Zijn interesse voor de klederdrachten komt voort uit zijn liefde voor traditionele dansen. De student Marketing en Communicatie aan de Economische Universiteit van Athene is zelf ook lid van twee dansclubs.
“Je ontdekt de magie van de kostuums uit de verschillende regio’s. Het idee dat ze een betekenis hebben, spreekt me aan”, zegt Kaminioti. “Dat een zakdoek wit is en niet zwart of zomaar een willekeurige kleur. En dat ongetrouwde vrouwen andere sieraden dragen dan getrouwde vrouwen. Niet zoals nu, wanneer iedereen een winkel inloopt en hetzelfde koopt.”
Petros Kaminioti heeft ook een Facebookpagina.

September dus

Zojuist heeft Paul onze bezetting geteld. Met 72% kunnen wij tot nu toe spreken van een heel goed seizoen. Veel zal er ook niet meer bijkomen. September is op een paar gaatjes na vol en oktober heeft vooral nog een verblijf van een week of 8 á 9 nachten als mogelijkheid. Overigens wel een heel mooie maand, maar de kop boven dit artikeltje gaat over september.

Dat is de maand waarin de morgenploeg van Maria, Mylene en Siemon het onverminderd druk heeft. Ik sukkel zo rond een uur of elf, half twaalf een keer Mertiza binnen om eerst nog wat koffiemokken te ledigen, zodat de slaap uit mijn lijf wordt gespoeld. De voorafgaande zeven maanden betekende dat de start van een middag informatie mailen, vragen beantwoorden en boekingen vastleggen.
Nu is het, als er aankomsten of vertrekken zijn, in alle rust wat met gasten kletsen, voor zij de auto induiken of in hun nieuwe tijdelijke onderkomen. Tijd zat. Want de PC doet nauwelijks nog mee. Natuurlijk worden per mail taxi’s en auto’s geregeld, maar dat is sedert een paar jaar Siemons taak. Mijn taak, proberen een zo goed mogelijke bezetting te krijgen, is in september bepaald geen fulltime baan meer. Het droogt langzaam op. Ik zei al, veel zal er qua percentage niet meer veranderen.

Mijn grote klus komt weer als wij in Nederland zijn. Dan komen de vluchtprijzen af en willen onze gasten graag die ene studio of dat andere appartement boeken. Dan is mijn kamertje in Almere gewoon weer een druk kantoortje en ik een druk baasje.

Maar september en oktober zijn, ondanks zoveel mensen in huis, voor mij mede daarom zulke lekkere maanden. Prima, het mag ook even. Het is ook de periode, dat er plannen in het hoofd gaan borrelen. Ideetjes gaan kietelen. Losse flodders langs schieten. Worden die allemaal ook gerealiseerd? Ben je mal. Maar sommige, een enkeling eigenlijk, blijft hangen en kan, ik zeg: kan wat worden.

Voor mij is het dat nu al, maar ik wens jullie allemaal, ook namens Maria, Mylene en Siemon en ook vanuit achter de schutting namens Jurrie en Angela, een KALO MINA. Een goede maand.

EEN WEEK IN OKTOBER

Om uit te rusten aan het strand of bijvoorbeeld heerlijk te wandelen bij een geweldige temperatuur.

Andere variaties zijn her en der nog mogelijk

Griekenland Magazine Herfst 2016

Veel aandacht voor het eiland Kos, dat door de vluchtelingencrisis een geduchte knauw heeft gekregen. Hoe is het er sinds het voorjaar, waarin vooral Nederlanders het lieten afweten, momenteel.
Leuk, nu ook het strand van Mirtos kennismaakt met een nieuwe generatie schildpadjes, hoe het een slordige miljoen jaar geleden ging met Caretta Caretta, een zeeschildpad in de Middellandse Zee zwom. Zakynthos staat er om bekend dat zeeschildpadden er hun eieren leggen. Vooral het schiereiland Vasilikos.
Vele jaren geleden hebben Siemon en ik op Astypalia vertoefd. Enkele dagen. Het behoort tot de Dodekesos eilanden. Van bovenaf lijkt het eiland op een reuze vlinder.
Mijn column gaat over ouder worden in het land waar wij wonen en ik heb een recensie geschreven over het boek ‘Eilanddagen’ van Gideon Samson.
In de loop van de maand komt hij uit.

ZE KOMEN UIT

Niet alleen Griekenland magazine komt uit, ook talloze eitjes die 8 weken geleden zijn gelegd op verschillende plekken op het strand van Mirtos. De foto is van Henrik John Hohl, een vaste gast van Mirtos. Hij zag met enkele vrienden plotseling talloze schilpadjes op het licht op de boulevard afgaan. Samen hebben zij zo’n vijftig kleintjes naar zee gebracht.

ZOOVER: NOG EEN DAG TE GAAN

Samen met de collega’s van Villa Kastro zijn wij in de categorie appartementen genomineerd voor de Zoover Awards 2016. Dat is sowieso al een hele eer.

Maar hiermee heeft Zoover iets nieuws bedacht. Tussen 4 juli en 4 september moet een accommodatie zoveel mogelijk reviews, beoordelingen, binnenhalen met zo’n hoogst mogelijk cijfer.

Vandaag is de laatste mogelijkheid om nog een review in te dienen. Druk daartoe op het logo ter linkerzijde.

GRIEKSE AARDAPPELSCHOTEL MET FETA

(vegetarisch)

Uit : LEKKER&SIMPEL

Tijd: circa 10 min + 60 min in de oven
Recept voor ongeveer 3-4 personen

Benodigdheden:

  • 10-12 middelgrote aardappelen
  • 5-6 eetlepels olijfolie
  • 5 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 3-4 teentjes knoflook
  • Snufje zout en peper
  • 100 ml water
  • een plakje feta ( 50m tot 100 gram)

Bereidingswijze: 

  • Begin met het voorverwarmen van de oven op 230 graden. Vervolgens schil je de aardappelen en snijd je deze in partjes.

Haal dan het schilletje van de teentjes knoflook en hak de teentjes in kleine stukjes. Doe de aardappelpartjes en de knoflook in een ovenschaal. Hier overheen doe je de s olijfolie, citroensap, gedroogde oregano, zout en peper. Even goed door elkaar husselen en voeg tot slot 100 ml water toe.

De aardappeltjes kunnen nu voor ongeveer 40-60 minuten de oven in tot ze mooi goudbruin beginnen te kleuren en lekker zacht zijn van binnen. Tussendoor wel even twee keer omscheppen. 

De laatste 5 minuten de schaal even uit de oven halen en wat feta eroverheen brokkelen.

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2016 mertiza-zonlogo-mini Villa Mertiza