Nieuwsbrief 30 september 2018

Oktober. We kantelen zo de herfst in. De laatste drie maanden van het jaar. En ja, wat gaat de tijd snel. Voor sommigen is de zomervakantie alweer een eeuwtje geleden. Werk en school eisen alle aandacht. In een land als Nederland voel je het verschil tussen zomer en najaar ook letterlijk op je huid. Hier gaat dat zoveel geleidelijker. In september daalde de temperatuur nauwelijks. Pas de laatste week voel je dat het vooral ’s avonds wat kouder wordt. Nou ja, iets minder warm. En voor het team hier draait het seizoen nog op volle toeren, net als in augustus. September zelfs op propvolle toeren en ook oktober is het flink aanpoten. Tot 2 november als de laatste gasten terug naar Frankfurt vliegen. En dan is het ook daar totaal ander weer. Het bijzondere in Mirtos is, dat tot ver in december het nog zo prettig vertoeven is onder de zon. Toch is het van harte te hopen dat er ook wat regen zal vallen. En in de winter zoveel, dat de bergtoppen er witte mutsen van krijgen. Veel neerslag is immers hard nodig voor het eiland dat nu zo kurkdroog is.

September was dus een drukke maand. Zoals we al wel eens eerder hebben geschreven over deze maand, het is een reünie van zoveel bekende gasten. Dat geeft wat extra reuring en wat ook opvalt is het aantal pakken stroopwafels en zakken drop dat, als altijd, deze maand wordt meegenomen. Zelfs de eerste gevulde speculaas lag pikant uitnodigend ons vreselijk te verleiden. Niet kunnen weerstaan overigens.

In oktober ontvangen wij naast onze individuele gasten ook de jaarlijks terugkerende groep lezers van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Veertig personen. De helft overnachtend bij de collega’s van Villa Kastro, de andere helft in Villa Mertiza. Wij halen de gasten op van het vliegveld, bieden hen onderdak, serveren hun ontbijt en regelen de warme maaltijden bij verschillende restaurants in het dorp. Tijdens de week gaan wij met de noordelingen op excursie. De reis wordt geregeld door Surprising Holland in Assen, gespecialiseerd in groeps- en zakenreizen. Wij zijn in deze week, zoals gebruikelijk, ook de reisleiding voor de groep.

IS ER NOG PLEK IN OKTOBER ?

Jazeker. In Villa Mertiza is het wel een beetje passen en meten. Vanaf 15 oktober is er nog wel ruime beschikbaarheid in Aleikos Panorama. Dus wil je nog even genieten van een opgerekte zomer? Even de herfst en winter uitstellen? Mail dan met Siemon wat de mogelijkheden zijn.

Voordeeltje:
Aleikos Panorama biedt een korting van 10% aan vanaf 15 oktober tot het eind van het seizoen.

AL DRUK BEZIG MET VOLGEND JAAR

Wij maken plannen. Wij staan niet stil

Zo hebben wij voor het volgend jaar de prijzen niet verhoogd. En sommige periodes zelfs verlaagd.

Verderop in deze brief lees je er van alles over. Ook dat je nu al volop kunt boeken en de prijzen van Transavia al bekend zijn, maar daar hebben wij geen invloed op. Wel prettig dat je nu al kunt zien wat je voor je vluchten kwijt bent.  Oja, betalen doe je bij ons pas als je in Mirtos bent gearriveerd.

Verderop lees je ook een ander plannetje. Een geweldige wandelweek met Angela. Zij en Bjern hebben een erg mooi programma samengesteld. Wandelen in april is een Tour de Paradis.

Singlereizen

Verder zijn wij aan het praten over singlereizen, Villa Mertiza Singlereizen. Eventueel ondergebracht bij Mirtos Travel, ons reisbureauzusje. Het worden reizen, waarin ook een bijzonder excursieprogramma wordt aangeboden. Wij denken aan eentje in april en eentje in juli. In de novemberbrief lees je er meer over.

Interieur

In Villa Mertiza gaan wij nieuwe bedbanken installeren. Dezelfde als in appartement 2 in Aleikos Panorama. Ze voldoen uitstekend en maken de ruimte ook huiselijker. Het is wel een helse klus om deze banken in elkaar te zetten, dus we hopen nu al, dat Herman onze alleskunner, in maart weer wil komen om ons daarbij te helpen.


Hoe zit het met de toeristenbelasting?

Vanaf 24 september is de belasting voor onze gasten verlaagd van € 1,50 naar € 0,50 per nacht per studio/appartement. Eindelijk! Het heeft heel wat regel- en papierwerk gekost en zelfs een aanpassing van de elektriciteitsvoorziening in heel het gebouw. Maar we hebben het gefikst. Met dank ook aan de eigenaren en onze rots in de boekhoudbranding Nancy.

En de zonnepanelen?

Zucht…. Nou ja, zucht.. Wij hebben een flinke knoop doorgehakt. De plaatsing van de zonnepanelen is uitgesteld. Het werk staat nu gepland voor begin november. Wij willen het grote aantal najaar gasten niet opzadelen met gerommel, gedoe, geboor, geknutsel op het dak. Dus zullen wij het nog eenmaal moeten doen met warm water via de dieselpomp. Er is weer een hoop liters diesel ingekocht. Als de zonnepanelen onze elektriciteit straks gaan opleveren, zijn we daar dan voorgoed van af. Wij kunnen niet wachten. Maar toch moet het nog even. En dan hopen, bidden en smeken, dat wij vanaf begin november stroom kunnen leveren aan de DEH, (spreek uit: De-i).

GRIEKENLAND MAGAZINE NAJAARSEDITIE 2018

Wat staat daar ondermeer in? Aart Staartjes, jarenlang columnist verzorgt zijn laatste bijdrage. Aart stopt, want hij verlaat het, ons zo bekende eiland Patmos, waar hij enkele huizen bezat. Verder dit keer onder meer aandacht voor Volos en Pilion, naar dit prachtige schiereiland dat als een appendix aan Thessalië hangt. Het blad ging op bezoek bij de kloostermonniken van Meteora en Athos en uiteraard een nieuwe aflevering in de serie ‘Vertrokken naar Griekenland’. En zijn er kaartjes te winnen voor het exclusieve concert van niemand minder dan Nana Mouskouri. Dicks column gaat over het oude begrip Rentmeesters. Een overdenking naar aanleiding van de brand in Attika.

Je kunt hem kopen in veel boekwinkels, maar ook via www.reisbladenkiosk.nl Vandaag besteld, morgen op je deurmat.

VOOR DE FANS: ‘DE MERTIZA’

Een ander blad dat ook door veel mensen gewaardeerd wordt is ‘De Mertiza’. Ons eigen mini magazine met informatie over het Mertiza team, Mirtos, de natuur, exclusieve producten van Kreta en zoveel meer. Inmiddels is het al drie jaar geleden dat de Mertiza 2 uitkwam. Nog steeds wordt hij grif van de toonbank op de receptie gepakt en gelezen. En wat zijn er een hoop per post verstuurd. Met grote dank aan Ineke Uijtenhaak, die ze allemaal op de post deed, als wij niet in Nederland waren.
Wanneer komt de volgende uit? Die vraag werd vorig jaar al gesteld en Dick wilde het wel, maar zo vlak na zijn afscheid kon hij het niet direct opbrengen. Maar nu is hij een jaartje verder. Wijzer? Mwah, maar wel zeer gemotiveerd om het blad te maken en uit te geven. De ontwerpster Esther ten Wolde uit Almere, is bereid ook nummer drie te ontwerpen. Enkele artikelen worden uitbesteed aan Jurrie en Angela en de rest komt vanzelf wel uit een duim tevoorschijn.
Een paar mogelijke artikelen: De Kretense keuken van toen, een uitgebreid portret van Maria, Hotel Mirtos, het oudste hotel van het dorp en een kennismaking met Giannis, dé rakistoker van Mirtos. Natuurlijk aangevuld met een recept van Siemon en een column van Dick.
Wij verwachten dat De Mertiza 3 eind januari uitkomt.

VROEGBOEKEN

PRIJZEN 2019

APRIL, MEI, JUNI, 1 - 20 JULI

1 kamer studio

tot 2-3 personen

1 WEEK € 370,-
2 WEKEN € 695,-


2 kamer appartement

tot 4-5 personen

1 WEEK € 520,-
2 WEKEN € 920,-

21 JULI - 23 AUGUSTUS

 

1 kamer studio

tot 2-3 personen

1 WEEK € 440,-
2 WEKEN € 840,-


2 kamer appartement

tot 4-5 personen

1 WEEK € 580,-
2 WEKEN € 995,-

1 - 24 AUGUSTUS, SEPTEMBER EN OKTOBER

 

1 kamer studio

tot 2-3 personen

1 WEEK € 370,-
2 WEKEN € 695,-


2 kamer appartement

tot 4-5 personen

1 WEEK € 520,-
2 WEKEN € 920,-

APRIL, MEI, JUNI, 1 - 20 JULI

1 kamer studio

tot 2 personen

1 WEEK € 325,-
2 WEKEN € 520,-


2 kamer appartement 1 & 4

tot 2-3 personen

1 WEEK € 490,-
2 WEKEN € 880,-


2 kamer appartement 2

tot 4-5 personen

1 WEEK € 520,-
2 WEKEN € 920,-

21 JULI - 23 AUGUSTUS

 

1 kamer studio

tot 2 personen

1 WEEK € 360,-
2 WEKEN € 640,-


2 kamer appartement 1 & 4

tot 2-3 personen

1 WEEK € 530,-
2 WEKEN € 920,-


2 kamer appartement 2

tot 4-5 personen

1 WEEK € 580,-
2 WEKEN € 995,-

24 - 31 AUGUSTUS, SEPTEMBER, OKTOBER

 

1 kamer studio

tot 2 personen

1 WEEK € 325,-
2 WEKEN € 580,-


2 kamer appartement 1 & 4

tot 2-3 personen

1 WEEK € 490,-
2 WEKEN € 880,-


2 kamer appartement 2

tot 4-5 personen

1 WEEK € 520,-
2 WEKEN € 920,-

Tot en met 20 april krijgt u 10% korting op studio of appartement.

3 kamer arrangement – tot 6-7 personen: prijzen op aanvraag.

Uw verblijf korter of langer dan 1 of 2 weken is uiteraard ook mogelijk. Onze dagprijzen zijn nooit hoger dan 1/7 van een weekbedrag en worden zelfs lager als u meer dan een week bij ons verblijft.

Prijzen voor singles

20 procent korting op de studio prijzen.

Prijzen zijn inclusief

Airconditioning, Wifi, 2 x per week schoonmaak, bedlinnen, handdoeken.

Gebruik van het zwembad van onze collega’s dichtbij.

Geen extra kosten achteraf en geen extra kosten bij preferentie.

Gratis leenartikelen

Senseo Crema en Nespresso koffiemachines. DVD-speler, haardroger en voor onze jongste gasten: babyfoon, kinderstoel en kinderbed.

COLUMN

door Dick Ridder

Autorijden. De een is er dol op, de ander wat minder. Er zijn mensen die er zelfs tegenop zien. Persoonlijk ben ik niet dol op de lange autoritten die wij twee maal per jaar moeten maken van Griekenland naar Nederland en terug. Vooral de autobanen hebben niet echt mijn grote liefde. In Oostenrijk gaat het nog, maar Griekenland, Italië en Duitsland kunnen mij gestolen worden. Niet letterlijk, want dan schiet de reis al helemaal niet op. In Oostenrijk rijdt men behoorlijk rustig. In Duitsland zijn er halve garen die ons met 190 – 200 km voorbij scheuren. Categorie Mercedes, BMW en Audi. Laten dat nou net scheurijzers van Duitse makelij zijn. Waarom er op sommige Duitse wegen ongelimiteerde snelheid wordt gehanteerd? Wat te denken van de machtige autolobby. In Italië is er wel een limiet, maar het volk kent nu eenmaal aardig wat machootjes, die volgaarne hun Fiat motorisch de vermicellisoep in willen draaien. Dus ook die razen. En Griekenland? Het land met de meeste dodelijke verkeersslachtoffers per hoofd van de bevolking in Europa? Op de snelweg Athene Patras kijk ik meer in mijn spiegels dan voor me op de weg. Beide buitenspiegels, want rechts inhalen kan gewoon. Er is toch plek?

Autorijden geen hobby dus. Ook niet in Nederland. Saai die wegen. Zo saai. Strepen op een pannenkoek. Niets aan. Op Kreta vind ik het wel leuk. Daar moet je sturen. En remmen en gasgeven terugschakelen, doorschakelen, remmen op de motor, waar nodig. Dan doe je tenminste iets.
Vooral op de niet snelwegen kan ik raampie open, elleboogie eruit en de radio op zijn bouzouki’s, genieten van een ritje. Geen haast hebben. En laat een gepensioneerde herbergier dat nou inderdaad niet hebben. Maar toch is het ook wel uitkijken geblazen. Onderwijl een hazenslaapje doen is gegarandeerd levensgevaarlijk of zelfs dodelijk. Ik heb al eens uitgebreid geschreven over mijn eilandgenoten op de weg, onder het motto: ‘Een Griek in het verkeer’. Niet een heer? Nou, niet altijd. Zowel voor oude mannetjes in nog oudere pick-upjes als voor mannen op de top van hun vruchtbaarheid is het uitkijken geblazen. De eerste categorie slaat zonder richting aan te geven pardoes links of rechts af. De tweede haalt het liefst vlak voor een bocht een sukkelaar in. Het liefst met een mobieltje aan het oor. Hoeveel gedenkhuisjes staan er niet langs de kant van de weg.
Maar er is ook een groep weggebruikers, die, gezien hun stuurgedrag, last hebben van onwennigheid. Onzekerheid. Die de weg niet kennen, maar ook niet goed weten welke versnelling gebruikt moet worden bij stijgen en dalen op dit bergachtige eiland. De vakantieganger, die niet racet, maar kruipt. Tussen, pak weg, 1 april en 1 november rijden er tienduizenden bestickerde auto’s rond. In de meeste sturen fantastische chauffeurs zichzelf en hun eventuele gezelschap langs de hoogtepunten van Kreta. Zij gaan zelfs de vluchtstrook berijden, als er weer zo’n racehormoon moet passeren om zijn meisje te imponeren. Dat met die vluchtstrook is verplicht en die fantastisch rijdende vakantieganger weet dat. Die heeft zich er in verdiept of heeft dat vernomen van de autoverhuurder of van zijn herbergier. Maar er wordt toch ook wel gesukkeld hoor. Een instructie uurtje met een rijschoolhouder met kennis van Griekse rijgewoonten en rijtechnieken is dan geen overbodige vakantieluxe.

Mijn vriend Paul rijdt geen auto meer. Hij heeft een scooter. Daarmee moet hij zo nu en dan naar Ierapetra of hij daalt af van Mithi naar Mirtos om enige uren later wij spitiwaarts te klimmen. Hij zei onlangs tegen mij: Je moet de toeristen, zo neemt hij de vakantieganger steevast, zeggen dat zij meer rekening moeten houden met de tweewielers op de weg. Velen scheren of schuiven rakelings langs mij heen. Eén windvlaag en het kan fataal aflopen. De mensen moeten ruim passeren. Maar men durft niet goed eventjes over de middenstreep te rijden. Grieken doen dat wel. En nog wat, volgens Paul, de mensen nemen op een bochtige weg, zoals die van en naar Mirthi, waar geen plek is voor een middenstreep veel te ruim een bocht. Met een tegenligger is een tegenvaller snel aan de orde. Of erger. Juist op die wegen moet men goed rechts houden. Wil je dat eens aan je gasten vertellen?
Nou, bij dezen.
Al lezend denk ik: Hang ik nu de betweter uit? Maar nee. Verkeer in dit land vraagt dringend om het achterwege laten van al te veel nonchalance. Want er zijn Grieken en er zijn vakantiegangers die je snel zou willen verbannen naar het Verkeerspark in Assen. O, die bestaat niet meer? Chips….

SIEMON’S RECEPTKEUZE

Cannelloni a la Mirtos ( 4 a 6 personen)

Nicoletta van Ca’Nova maakte vroeger haar cannelloni niet met deegpijpjes maar met kleine crêpes. Die vulde ze met spinazie en ricotta, legde ze in een ovenschaal en daar kwam de gehaktsaus over. Die deed ze dan een tijdje in de oven. Ik heb geprobeerd ze na te maken, alleen heb ik 6 grote crêpes gemaakt.

Voor de crêpes:

 • Melk
 • Eieren
 • Meel
 • Olie
 • Snufje zout
 • Koekenpan
 • Ovenschaal

Voor de vulling:

 • 350 a 400 gram diepvriesspinazie
 • 300 gram ricotta
 • Snufje nootmuskaat

Voor de saus:

 • 500 gram half om half gehakt
 • Gehaktkruiden
 • Gehakte verse tomaten of een blikje tomatenpulp
 • 1 klein blikje tomatenpuree
 • Eventueel wat water
 • Wat geraspte kaas naar smaak

Bij de foto’s:

Hier was het recept nog in ontwikkeling. Het eindresultaat mag tot de verbeelding spreken.

Mensen die geïnspireerd zijn geraakt mogen hun eindproduct fotograferen en opsturen naar info@mertiza.com

Bereiding:

Maak pannenkoekbeslag met de melk, eieren, meel en zout. Zet een koekenpan op het vuur en giet er wat olie in. Pak een soepsleef en doe er war beslag in. Giet het in de koekenpan en maak de crêpe. Herhaal dit zo vaak je wilt of nodig lijkt.

Ontdooi de spinazie, voeg naar smaak wat nootmuskaat toe en verwarm dit. Verbrokkel ook wat ricotta er door en laat het licht sudderen.

Vul dan de crêpe met wat vulling in het midden en verspreid het in de lengte; klap de buitenkanten over de vulling in de breedte en rol het daarna op. ( net als een loempia) Leg ze in een ingevette ovenschaal.

Bak in een hapjes pan het gehakt in de olie en maak het rul; strooi er wat gehaktkruiden overheen. Voeg dan de gehakte tomaten of het blikje tomaatstukjes doorheen. Ik vond het lekker om een klein blikje tomatenpuree door te roeren; te dik? Voeg even wat water toe. Als het lekker gesudderd heeft en de schaal met cannelloni staat klaar, giet de saus over de cannelloni. Strooi er eventueel wat geraspte kaas over. Laat het ongeveer 45 minuten in de oven staan bij 200 graden.

REGENT HET BUITEN?

Dancing in the rain. Dat doen ze in Griekenland als het niet droogt blijft. Gewoon een cape om en hoppa! Het jongetje steelt de bewegingen en vooral de show.

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2018  Villa Mertiza