Nieuwsbrief 4 december 2016

DECEMBER
Daar is’ie dan: De Nieuwsbrief van december 2016. Goed, een beetje verlaat, maar hopelijk drukt dat geen pretjes. Het goede voornemen om in Oostenrijk ook tijd te nemen voor een paar stukjes voor deze winterbrief ging verloren in smeltende sneeuw. Toen wij aankwamen op zaterdag 19 november werd er volop geskied. Kabelbaantjes bungelden af en aan. En toen viel de dooi in. Een zachte stroom spreidde zich uit over het besneeuwde landschap en alles werd weer groen als gras. Sterker, het was gras. Een prachtig boek lezend op het balkon had al mijn afleiding. Veel Mertiza ging niet meer door het hoofd. Dat is nog eens leeglopen.
Afgelopen maandag, de 28ste november reden wij Almere binnen, alsof we een maand vakantie hadden gehad. Vertrouwde lanen en banen en wegen leidden ons naar de parkeergarage onder onze schoenendoos op het dak. Met hulp van een lieve vriend was alles snel op zijn vertrouwde plek beland en hadden wij weer een gewone personenwagen in plaats van truckje. Of tankwagen, want oei, oei, wat hadden wij een hoop raki en olijfolie mee. Wij zijn een keer gecontroleerd, maar de zoektocht van de politie ging uit naar mensen, niet naar wat zij consumeren.
MELBA TOAST
Vanaf woensdag is ons kantoortje weer geheel in werking. De boekingen, inmiddels meer dan veertig, zijn verwerkt en bevestigd. Offertes zijn de deur uit en het hoofd laat stukjes bij beetjes weer plannetjes binnen. Ideetjes, nog losjes van aard, maar ook voornemens toastbox2die bloedserieus te nemen zijn. Siemon en ik praten er aan onze grote eettafel over. Soms met een sterkte bak koffie, soms met een wijntje en Melbatoastjes met daarop al dat lekkers waar naar het in Griekenland tevergeefs zoeken is. Franse kaasjes, Filet Americain, dat soort dikmakertjes. Maar dat bomt niet, want we moeten aan onze wintervachtjes denken. En al dat lekkers stimuleert het denken over ons nieuwe seizoen. Zo is het.
ZEBRAPADEN
Onze reis was voorspoedig. Ons verblijf in Oostenrijk heerlijk. Even in een aangeharkt land is voor een poosje helemaal niet onaangenaam. De verkeersdeelnemers waren hoffelijk als wij als voetgangers moesten oversteken. Wat hebben wij een hoop mensen al 220px-nederlands_verkeersbord_l2-svggroetend bedankt. Een land waar zebrapaden worden gerespecteerd geeft dan een veilig en dankbaar gevoel. Iets wat in een stad als Ierapetra of Heraklion ondenkbaar is. Daar komt horkrijden helaas veelvuldig voor. Zo, dat moest er eventjes uit.
CARILLON

Maar wij zijn nu in Nederland. Terwijl ik dit schrijf speelt het carillon Sinterklaasliedjes. Het is wennen. Zaten wij in de Duitssprekende landen al midden in de Adventtijd met kersliedjes, kerstbomen, kerstballen, kerstlekkernijen, hier moeten wij stoomboten, schoorstenen en kapoentjes verwerken. Dat dit december is, dat moge duidelijk zijn.
Dus wensen wij jullie, beste lezers van onze Nieuwsbrief een heel mooie maand toe. Geniet er van, samen met mensen die je lief zijn. En wordt het soms een beetje teveel, trek je dan even terug met je PC, laptop, IPhone of wat je aan hightech in huis hebt en ga even lekker neuzen op websites die je in Mirtos brengen. mirtoscrete.gr of mertiza.com. Gewoon willekeurig. Zal ik maar zeggen.
Veel leesplezier!

 

Namens Maria, Mylene, Jurrie, Siemon

Dick

ROOKBELEID

Ja, ook wij zijn ‘beleidsmakers’. Nee hoor, gelukkig niet. Niet onze grootste talent. Maar sommige dingen moet je wel goed regelen. Zoals roken in een appartementen complex. Wij kwamen er op, dankzij een beoordeling op Zoover van Maria de Jong op 2 oktober j.l. Zij schreef dat Mertiza niet geschikt is voor niet rokers. Er zouden veel oudere Nederlanders logeren die roken.

Ik denk dan in eerste instantie dat heel Griekenland niet zo geschikt is voor niet rokers. Immers, 42% van de Grieken is aan de 2016-12-03_16-29-31nicotinerook. Haal daar kinderen en oude mensen van af en dan kom je op misschien wel 60% of meer. En toch hebben niet rokers daar zodanig hinder van dat zij het land niet meer bezoeken. En dat is eigenlijk in onze tuin ook. Ik vrees dat Maria de Jong het qua hoeveelheid rokers wellicht op dat moment niet zo heeft getroffen. Maar het gebeurt in de openlucht en vervliegt snel.

Wat is ons beleid? Wel, heel eenvoudig, die van de Griekse wet. En die verbiedt in de horeca het binnenshuis roken. Dat geldt voor centrale ruimtes maar ook in de kamers. Daarom zullen vanaf 2017 op de deuren van de kamers aanduidingen komen dat de kamers rookvrij zijn. Op de balkons is het natuurlijk toegestaan. En dat geldt ook voor onze tuin en ons terras. Daar blijven asbakken ter beschikking staan.

WINT VAROUFAKIS EEN KINDERBOEKENPRIJS?

Voormalig minister van Financiën Yanis Varoufakis is voor zijn boek ‘Economie uitgelegd aan mijn dochter’ genomineerd voor een Griekse kinderboekenprijs.
Het ministerie van Cultuur plaatste het boek op de shortlist van de Griekse staatsprijzen voor kinderliteratuur in de categorie ‘kennisboeken voor kinderen’. In deze categorie zijn nog drie andere boeken genomineerd.
Varoufakis schreef het boek in 2014, naar eigen zeggen om zijn recalcitrante tienerdochter ervan te overtuigen dat economie belangrijk is. Door vragen te stellen wil hij haar laten nadenken over de distributie van welvaart en het ontstaan van het verschil tussen arm en rijk.
Vorig jaar verscheen van het boek ook een Nederlandse vertaling. Misschien een leuke cadeautip voor de kerstdagen.

De economie volgens Yanis Varoufakis – zoals uitgelegd aan zijn dertienjarige dochter

Auteur: Yanis Varoufakis
Uitgever: de Geus
Nederlandstalig 189 pagina’s 9789044535785 juni 2015

Ik heb dit boek geschreven om te kijken of ik een recalcitrante tiener ervan kon overtuigen dat economie te belangrijk is om alleen aan economen over te laten – en te leuk om veronachtzaamd te worden door mensen die zich doorgaans niet met geld en financiën bezighouden.

Yianis Varoufakis

econoom

Al die flappen op zak. Maar dat verandert snel. Heel snel.

Omdat de Griekse regering veel geld ziet wegstromen in het ‘illegale circuit’, zeg onbelast, wil het mensen pushen om het cash geld opnemen aan banden te leggen. Uit cijfers blijkt dat Griekenland een zwart geld circuit heeft dat maar liefst 40 miljard betreft. En jaarlijks loopt de fiscus tussen de 15 en 20 miljard mis aan inkomsten.

Nu ligt er een voorstel, van de banken zelf, gedaan aan de Griekse regering, om het opnemen van cash te belasten. Een poging om dit cash opnemen te ontmoedigen. Men wil toe naar de bankpas en het telebankieren. Door de belastingdienst en andere organisaties controleerbaar. Men wil zelfs graag dat mensen ook kleine bedragen gaan pinnen. Dus: ‘Klein bedrag mag’, wat wij in Nederland kennen.
Vorig jaar waren de banken drie weken dicht. Daardoor konden er geen flappen worden opgenomen. Dat veroorzaakte een enorme stijging van het aantal bankpasjes en op het eerste gezicht vreemd: vooral ouderen wilden ze hebben. Maar de pensioenen worden nog veelal cash uitgekeerd, dus zo onbegrijpelijk is dat niet.

De tijd dat de Griek met lappen en flappen over straat ging zal sneller dan verwacht, verdwijnen. Een cultuurshock is het wel, want een Griek wantrouwt vele systemen, waaronder de politiek en… de banken.
Ook wij zullen ons achter de oren moeten krabben en ons afvragen of wij nog wel contant geld moeten aannemen als betaling van het verblijf, de autohuur of de transfer. Komend jaar laten wij het in ieder geval nog voor wat het is.

KOU WAT IS DAT?

‘Kunnen jullie wat wennen aan de kou?’ Tuurlijk. Wij zeggen het met een stoertje op het gezicht. Wij vertellen dat Oostenrijk ons ook met een koudgolfje had begroet en dat met een warme jas er geen vuiltje aan de frisse lucht was. En Oostenrijkse huizen worden nu bijna altijd oververwarmd. Ook in Nederland kun je de thermostaat een zwieper geven. Alleen buiten is het een kwestie van je er even op kleden. En dat doet Siemon als hij Balou maar liefst drie keer per dag uitbundig uitlaat. Onze Kreta krijgertijger rent op velden achter konijnen aan of zet frontaal de aanval in op zwanen die twee keer zo groot zijn. En drie keer, als zij hun imposante vleugels spreiden. Dan weet onze dappere Dodo dat een kamikaze niet verstandig is en dribbelt hij vrolijk met een omweg richting aftocht.
Het is een wonderlijke transformatie die wij twee keer per jaar meemaken. Half november dit jaar kuierden wij in t-shirt en korte broek door Mirtos. Geen koudegolfje te bekennen. Of het moest een noordwinderige avondbries zijn, die het subtropische Mirtos in blies. Dan komt een truitje van pas en is het wijs de blote benen te bedekken door middel van een lange broek.

Leven in Mirtos in november en december is volop nazomeren, tot de auto richting Viannos is gereden waar die noorderwind geniepige trekjes blijkt te hebben. Een eerste speldenprik. Maar eenmaal in Heraklion is terraszitten, om een hoekje waar de windluwte heerst, weer de gewoonste zaak van de wereld. Een laatste Ouzo op vaste bodem. De boot heeft een aangename binnentemperatuur en buiten is het wederom in de luwte lekker genoeg om te relinghangen.

Het vervolg, de autorit van Athene naar tussenstop Naplio is herfstachtig. Qua kleur dan. Bomen hebben najaarstrekjes, maar daar tussendoor groeien de citrusvruchten blijmoedig. ’s Avonds nog een terrasje en geluksmomenten met een paar muzikanten. Het leven speelt zich buiten af. Nog steeds. En dit ondanks de Kerstsfeer die er rond 16 november al hing.

De boot van Patras naar Venetië voert ons onder een loomluwe zon. Het dek is een aangename plek, als je de wind maar mijdt. Maar als de tweede nacht voorbij is en het gevaarte in ‘het Giethoorn van het zuiden’ de haven bereikt, valt de regen met bakken uit de lucht. Het bootpersoneel verbiedt Siemon en Balou om in de scheepsonderbuik al de auto in te stappen. Eenmaal buiten is er voor hen geen schuilplek te vinden, zodat ik een half uur later twee verzopenen aantref. Beiden met een pesthumeur en koude natte voeten. Dan is het voorbij met Griekenland. Voorlopig voor lange tijd. De zomer, de nazomer ook, is geweest. Altijd een jas aan, vaak een sjaal om en zo nu en dan een paar handschoenen aan. Dan weten wij dat de winter voor de deur staat. Wij voelen het. Welkom op het vaste land van Europa.

Heimwee dan? Als je geen last van de kou hebt, dan heb je toch wel wat heimwee? Nee, eigenlijk niet. Het is een andere beleving dan die van onze gasten. Die zijn een relatief korte tijd in dat heerlijke klimaat en moeten dan terug. Met de vliegmachien, die er veel te kort over doet om je van de ene naar de andere sfeer te brengen. Vooral van warm naar koud of nat of koudnat. Wij zitten acht maanden in Mirtos en dan, langzaam, heel langzaam voltrekt zich de overgang van warm naar winter en in maart hetzelfde in omgekeerde volgorde. Dat het buiten inmiddels december is, het deert ons niet. En waarom?

Het klimaat van Mirtos zit nog volop in onze lijven, fysiek, maar vooral mentaal. Voordat al die opgeslagen zon op is en de somberigheid weer een kans krijgt, wordt de wagen ingeladen om terug te gaan. En Mirtos en Mertiza zitten niet alleen in ons. Overal om ons heen liggen Mertiza dingetjes. Een planningsboek, prijzentabellen van luchtvaartmaatschappijen. Briefjes met aantekeningen. Plannetjes voor de gastendag in een opschrijfboek. Een telmachine, mappen met boekingen. Her en der een verdwaalde ‘Mertiza 2’.

Dus wennen aan de kou? Van een verblijf in Nederland kun je warm worden. Nou, en dat zijn wij. Siemon, die terugkomt van zijn hondenmarathon, Balou die terugkomt van zijn bazenmarathon en op de bank vervolgens comateus ligt te fluitronken. En ik die typend op het werkkamertje zit. Een columpie schrijven voor de winterse Nieuwsbrief van december.
Kou, wat is dat?

KERST IN GRIEKENLAND. HOE KLINKT EEN KERSTLIEDJE DAAR?

Kalanta Christouyennon is een liedje dat kinderen op 24 december overal aan de deuren komen zingen, zoals wij dat kennen van Sint Maarten. Kalanta’s zijn liederen die horen bij Kerst en oud en nieuw. Heel iets anders dan onze X-mas Carols. Het gaat er vrolijk aan toe, want het Kerstverhaal is een verhaal om blij van de worden. Nana Mouskouri zingt het in deze versie.

Of wil je liever met een commercieel deuntje je huisgenoten op Kerstmorgen wakker maken? Dan kan dat met Anna Vissi, een beroemde zangers met een beetje Bonny St. Clair achtig nummer: Kala Christougenna Je moet er van houden, maar ach, toch leuk.

De gastendag 2017 vindt plaats in Almere.

De datum is of het voorlaatste of het laatste weekend van februari. En dan op zaterdag of zondag.

Wil je liever een week met een reisgezelschap op stap en woon je in Noord Nederland?

Surprising Holland organiseert voor lezers van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant ( ook als je geen abonnee bent) weer twee reizen in 2017. Data:

2 t/m 9 juni 2017
29 sept t/m 6 okt 2017

De reis is inclusief vlucht, transfer, verblijf in Villa Mertiza of Villa Kastro, ontbijt en diner. Verder wordt er tegen meerprijs een excursiepakket aangeboden. Je kunt inlichtingen inwinnen bij Surprising Holland in Assen: 0592-331129. Cassandra of Paul geeft je graag alle informatie.

April 2017

Maak er een mooie voorjaarsvakantie van in Mirtos.

Vanaf Groningen en Eindhoven start Corendon zijn vrijdagse vluchten op 21 april. Die is nog wat aan de dure kant, maar daarna wordt het goedkoper.  Maar een week later is het al goedkoper en in mei is het echt heel leuk geprijsd.

Vanaf Amsterdam begint Corendon op maandag en woensdag te vliegen.  Vanaf 15 april vervolgens ook op zaterdag. En de prijzen zijn slechts € 230,- retour inclusief bagage tot 20 kg.

TIP:

Vlieg op maandag 10 april naar Mirtos. Maak op 16 april het Griekse Pasen mee. Smikkel mee van onze speciale Paasbrunch en geniet van het heerlijke wandel of luierweer onder de voorjaarszon.

Cadeautip

Mijn Griekenland Magazine collega columniste Margot Zeebregts heeft een aantal korte verhalen gebundeld in haar boek: ‘Leven als een godin in Griekenland’

Margot beschrijft de ervaringen en kennis die zij opdeed gedurende 25 jaar als Nederlandse ‘medelander’ in Griekenland. In korte verhalen geeft zij een leuke mix van ‘het leven van alledag’ en een beschouwing van de cultuur, geschiedenis en taal het land. Margot bekijkt haar leven met de Grieken met de nodige nuchterheid, maar vooral met een groot gevoel voor humor. Haar verhalen laten Griekenland zien door zowel de bril van de toerist als de ogen van de Griek.
De passie van Margot over Griekenland spat van iedere pagina. Mensen die interesse hebben in een reis naar Griekenland, of die daar familie of vrienden hebben, zullen genieten van de herkenbare verhalen in dit prachtige boek.

Toen ik voor het eerst in Griekenland kwam, werd ik direct gefascineerd door dit prachtige land. De fascinatie werd al gauw passie en ik wilde alles weten over het land, haar taal, cultuur, geschiedenis, maar ook het dagelijkse leven van het Griekse volk. Ik ging mijn bevindingen beschrijven en het resultaat is deze bundel van interessante en vaak hilarische verhalen over het land waar het allemaal begon.

Margot Thomaïdis-Zeebregts

schrijver

MIRTOS’ APOTHEEK GAAT VIRAAL

Op 6 juli opende Níkos Págkalos zijn apotheek, in het voormalige pand van onze Aladin Shop. Op de website van MirtosCrete wilde hij vooralsnog niet verschijnen, want hij moest eerst de zaak netjes maken, in verband met de foto’s.

Vorige week was het dan zover: webmaster Jurrie mocht langskomen met zijn camera, en een fraaie tekst werd ingeleverd. Zoals gebruikelijk, werd één en ander op FaceBook gedeeld. De post had een ongekend organisch bereik van 5906 personen, leverde 134 likes op en werd 21 maal gedeeld. Hiernaast vind je het bericht, je kunt het alsnog liken of sharen!

Kip met ouzo, venkel en mandarijnen

geïnspireerd door Yotim Ottolenghi, Rianne Buis en Jannie ( 6 tot 8 personen)

Ingredienten:

1 deciliter ouzo
4 eetlepels olijfolie
3 eetlepels vers geperst sinaasappelsap
3 eetlepels citroensap
2 eetlepels grove mosterd
3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
4 clementines, gewassen en heel dun gesneden
1 grote scharrelkip (circa 1,3 kilo), verdeeld in acht stukken
Of enkele kippendijen, zoveel als nodig (6 of 8)
1of 2 middelgrote venkelknollen
1 eetlepel tijmblaadjes
2,5 theelepel venkelzaad, licht gekneusd
zout; zwarte peper;
fijngesneden bladpeterselie als garnering

Bereiding:

  1. Doe de eerste zes ingrediënten in een grote kom met 2,5 theelepel zout en 1,5 theelepel zwarte peper. Roer alles door elkaar en zet aan de kant.
  2. Maak de venkelknollen schoon en snij elke knol in de lengte doormidden. Snij elke helft in vier parten.
  3. Doe de venkelparten in de kom met kip, clementines, tijm en venkelzaad. Schep om en zet afgedekt enkele uren of tot de volgende dag in de koelkast, maar als je geen tijd hebt sla je het over.
  4. Verhit de oven voor op 220° Celsius. Schud de inhoud van de kom in een braadslee die groot genoeg is om alles in één laag te verdelen (grofweg 30 bij 37 centimeter); draai de velkant van de kip boven. Zet de braadslee in de oven als-ie heet genoeg is en braad alles 35 à 45 minuten tot de kip goudbruin en gaar is. Haal haar dan uit de oven.
  5. Schep de stukken kip, venkel en mandarijn uit de braadslee en schik ze op een warme schaal; hou het geheel afgedekt warm.
  6. Giet het braadvet in een lage pan, breng het op halfhoog tot hoog vuur aan de kook en laat de saus zachtjes tot tweederde inkoken (ruim driekwart deciliter). Giet de hete saus over de kip, garneer met peterselie en dien op. 

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2016 mertiza-zonlogo-mini Villa Mertiza