Nieuwsbrief 4 februari 2017

De maand februari dit jaar niet meer xl.
2016 was een schrikkeljaar en dus hadden wij een daggie extra februari. Dit keer gewoon 28 dagen, zoals meestal. Februari is de maand met het minst aantal dagen, dus voor je het weet is’ie alweer geschiedenis. De maand is vernoemd naar de Romeinse god van de onderwereld Februus. Vroeger hadden ze helemaal geen februari en zelfs geen januari. Toen telde een jaar maar 10 maanden. Na december had je een ‘periode zonder naam’. Toen zeven eeuwen voor Christus de namen januari en februari hun intrede deden werd februari in de loop der tijden de maand van de reiniging. Vooral omdat het nieuwe jaar in maart begon en men dus gereinigd het nieuwe jaar in kon. Nog een weetje? Die extra dag van vorig jaar werd eind februari toegevoegd, zodat men data-boekhoudkundig weer geheel op orde was voor het begin van een nieuwe periode van vier jaar.
RAKI
Februari was ook de maand waarin in de Romeinse tijd sprake was van ontuchtigheden. Dat is niet de reden dat wij deze maand onze Gastendag vieren. Geen enkele relatie te vinden, of het moet een buitensporig drank- en eetfestijn worden. Goed, wij hebben voldoende Raki het land in gesmokkeld om er liederlijk van te kunnen worden, maar het hoeft niet.
BOEKHOUDING
Februari wordt ook wel sprokkelmaand genoemd. Het kan wijzen op Spurcalia, vruchtbaarheidsfeesten die dus niet zelden uitmondden in ontuchtigheden, maar er is ook een vermoeden dat het een oud Nederlands woord is, dat springen betekent. Springen als: verspringen van de dagen in verband met die ene extra dag om de data boekhouding weer in het gareel te krijgen.
Sprokkelen doet natuurlijk ook denken aan bij elkaar sprokkelen. En dat doen wij in deze maand ook. Wij sprokkelen onze boekingen bij elkaar. Dus nee, niet graaien, in de schoot laten werpen. Gewoon per dag één of enkele boeking verwerken tot bevestiging. Wij hopen het aantal van honderd morgen te mogen bereiken.
EEN MOOIE MAAND!
Wij wensen jullie, lezers van de Nieuwsbrief, een mooie februarimaand. De maand waarin de winter nog even goed tekeer kan gaan, maar als op de 28ste rond middernacht maart begint, dan begint voor meteorologen het voorjaar. Terecht. En wij? Wij zijn dan voorzichtig aan het pakken om de terugreis goed voorbereid te kunnen maken. Maar eerst februari. En dus eerst: GASTENDAG 2017.

Dick

Zondag 19 februari 2017
GASTENDAG IN ALMERE

Van 13.30 – 18.00 uur

Voor de vierde maal in ons bestaan vieren wij met onze gasten graag een Grieks feestje. In 2008 hadden wij het mooie onderkomen ‘De Lindenhorst’ in De Wijk bij Meppel. En ook in 2011 konden wij daar terecht. Een bijzondere gastendag voor mij (Dick) persoonlijk, omdat ik toen mijn boek ‘En het werd… Griekenland’ mocht presenteren en signeren. In 2014 hadden wij voor onze derde gastendag ‘De Glasbak’ in Almere uitgekozen, met de presentatie van ‘De Mertiza’ Dat onderkomen beviel toen zo goed, dat ook dit jaar dit goed bereikbare theatertje onze domicilie voor één middag wordt. En je bent er uiteraard VAN HARTE WELKOM!

WAT KUN JE VERWACHTEN?

Een ontmoeting met onze andere gasten en ons team. Helaas is Maria er niet bij, maar er wordt gewerkt aan een verbinding van Almere met Mirtos. Wie weet…
En verder:

  • Drankjes, die wij graag geheel gratis aanbieden en die de tongen losser kunnen maken.
  • Hapjes, die op de tong en onder het verhemelte Griekenland in je boven toveren. (Daarover straks wat meer informatie)
  • Griekse live muziek van onze ‘huisband’ KOMPANIA SIGA.
  • Verzamelde filmbeelden van Mirtos
  • Een aantal stands met onder meer boeken, glaswerk en Griekse producten
  • Een presentatie over het werk van vrijwilligers die op Lesbos vluchtelingen bij staan
  • Een uur durend liedjesprogramma in het theater
  • En wij stellen een nieuw lid van ons team graag aan je voor.

THEATER EN CULTUREEL CENTRUM ‘DE GLASBAK’
Lierstraat 21
1312 JZ Almere Muziekwijk

HOE KOM JE ER? WIJ LEZEN DE BESCHRIJVING VAN DE GLASBAK ZELF:

DE GLASBAK

Met de auto
A1 Almere-Amersfoort / A6 Almere-Lelystad

Afslag 3 Almere stad west (S101 hogering) – einde afslag links richting S101 – rechtdoor richting S101 hogering – hogering alsmaar rechtdoor – afslag Muziekwijk 12 / Kruidenwijk 13 – onder aan de afrit bij de rotondes rechts de Muziekdreef op – 2de afslag naar rechts de Trompetweg in – aan het einde van de weg bij de rotonde ¾ links de pianoweg in – bij de 3de verkeersdrempel links de Lierstraat in – volg dit weggetje en na 100 meter is er de parkeerplaats van De Glasbak – Theater & Cultureel Centrum.

Met de trein
U stapt uit bij station Almere Muziekwijk. Dan loopt u langs de busbaan richting Almere stad. Op een gegeven moment kunt u naar links onder het spoor door via een tunneltje. Na een paar honderd meter ziet u aan uw rechterzijde een glazen gebouw met een groene uitstraling. Dit is de Glasbak (plusminus 10 minuten lopen). Treintijden kun je opzoeken via www.ns.nl Op die site kun je ook je treinkaartje kopen, als je geen OV jaarkaart hebt.
Met de bus
Zowel buslijn 4 (richting Gooise kant) als buslijn 5 (richting Muziekwijk) stoppen achter de Glasbak. U stapt uit bij de halte “Componistenpad” en loopt via het tunneltje onder het spoor door. Na een paar honderd meter ziet u aan uw rechterzijde een glazen gebouw met een groene uitstraling. Dit is de Glasbak (plusminus 2 minuten lopen).

WEGENS SUCCES GEPROLONGEERD

Drie jaar geleden hebben wij onze gastendagbezoekers gevraagd om hapjes klaar te maken en deze mee te nemen voor een mooie tafel vol met ‘Mezè’s. Dit is een goede gewoonte als Grieken een feest geven, bijvoorbeeld een dorpsfeest zoals dat vaak plaatsvindt op het plein van Mirtos.
Wij zouden het heel leuk vinden als je dit zou willen doen. Griekse hapjes zijn dus zeer welkom, maar ben je dáár niet goed in maar wel in iets uit een andere cultuur? Prima!
Je kunt uiteraard ook Siemons ideetips volgen, die wij in Nieuwsbrieven hebben gepubliceerd.
Lees verderop een aantal tips van hem.

Overigens is dit gewoon een verzoek. Dus ook als je geen keukenprins of -prinses bent, kom gerust naar de Gastendag. Dat is het voornaamste!

Als je je opgeeft voor deze middag, meld ons dan of je iets maakt en zo ja wat je mee wilt brengen.

OPGAVE VOOR DE GASTENDAG

Stuur ons zo spoedig mogelijk een email met je naam of jullie namen en het aantal mensen dat wij dan kunnen verwachten. En, wat we hierboven schrijven, of je wel of niet iets maakt en zo ja wat dan.

Mooie documentaire over Nikos, oud bewoner van Chrissi Island

In de korte documentairefilm ‘Little Island’ vertelt regisseur Angelos Psomopoulos het verhaal van Nikos, een man die alles achterliet om zich op een klein verlaten eiland ten zuiden van Kreta, Chrissi, te settelen. Ondanks de vele moeilijkheden slaagt hij erin om te overleven. Maar na bijna 40 jaar wordt zijn verblijf op het eiland verstoord door Staatsbosbeheer, dat zegt dat hij er niet mag wonen. Nikos weigert echter te vertrekken.
‘Little Island’ werd op het Los Angeles Short Film Festival van 2016 genomineerd in de categorie Beste Regie.
Nikos is de zwager van onze Maria, dus de broer van haar overleden man. Jorgos, eigenaar van Beach Tavern in Mirtos is zijn jongste broer. Tevens is Nikos de vader van Marieke, een lieve gast van ons.
Helaas, Nikos is er inmiddels niet meer. Hij overleed op 24 augustus 2014. Met ook zijn kleine Nederlandse familie dichtbij hem.

SARAJEVO – KRETA

meer overeenkomsten dan je zou denken

Vandaag schrijf ik de Nieuwsbrief. Wij zijn eigenlijk nog maar enkele uren weer terug in Almere. Maar deze brief moet er nu zo snel als mogelijk uit. Het is immers begin februari. Straks heb ik contact met Jurrie om hem te vragen de lay-out te maken en de Nieuwsbrief verzendklaar.

Wij waren een week in Sarajevo. Voor Siemon zijn eerste keer, voor mij de tweede kennismaking.
Een stad met een rijke, maar ook heel heftige geschiedenis, die wij onder ogen kregen dankzij verschillende boeiende tentoonstellingen en te horen kregen van inwoners van de stad. Van drie mensen in het bijzonder: Onze pleegzoon Ismir, ooit gevlucht voor het geweld tijdens de Balkanoorlog tussen 1992 en 1995 had ons eerder al heel veel verteld. Mijn eerste trip hebben hij en ik twee jaar geleden samen gemaakt. Maar ook ditmaal heeft hij veel met ons gedeeld en bleven wij soms maar vragen en vragen.
Heel bijzonder waren ook die twee andere mensen. Zijn ouders. Afgelopen zondag werden wij zeer gastvrij ontvangen in hun kleine huis in een bergdorp even buiten de stad. Rondom een rijk gedekte tafel met allerlei Bosnische specialiteiten spraken wij, zo goed en kwaad als het kon, zij alleen in hun moedertaal, het Bosnisch, vertaald door Ismir, over de thema’s van oorlog en vrede. Niet geopolitiek, niet in de abstractheid van de wetenschap. Nee, het verhaal van gewone mensen, die nu in vrede leven, maar waar die oorlog in de negentiger jaren blijvende schade aanrichtte. Wat ons opviel, was het feit dat er geen wrok in hun verhaal te bekennen viel. Het ging over familiebanden, over het hebben van vrienden die je kunt vertrouwen, ook als de wereld om je heen in puin wordt geschoten. De ouders van Ismir hadden voor de oorlog een aantal supermarkten. Daar was niets meer van over. Het leven in betrekkelijke rijkdom was en is voorbij. Maar wat niet overging, was de dankbaarheid dat zij het allemaal hadden overleefd en zij vandaag de dag met bescheiden middelen het, volgens eigen zeggen, heel goed hebben. En zij kijken dan blij naar hun zoon, die 21 jaar zo ver van hen vandaan leefde. En nu terug is gekeerd naar Sarajevo, samen met zijn geliefde partner Nick.
Zij wonen er, Ismir heeft een baan bij de televisie en bijna ieder weekend is het gezin samen, dikwijls ook met Ismirs broer en zijn gezin. En met Nick die daar de derde zoon in het gezin is geworden. Er wordt tijd ingehaald. Zoveel als maar mogelijk is. Het was ontroerend dit te mogen meemaken.

Wat ook mooi was om te ervaren, is de gastvrijheid, de vriendelijkheid, de hulpvaardigheid van de mensen. Wij kregen kleine Déja Vu’s van Kreta. Die overvolle tafel in dat berghuisje kennen wij van de mensen op Kreta, waar je soms thuis te gast bent. En net als op Kreta vloeit ook de Raki, dat zij daar ondermeer van appels maken. De stookketel heeft ongeveer de zelfde naam: Kazan.
Mensen geven wat zij hebben. Zal dat ook te maken hebben met hun beider geschiedenis? Want beide landen hebben het stevig voor de kiezen gehad. Overheersing, geweld en dan eindelijk een periode van vrede. Mensen die niet rijk zijn, maar wel zó vrijgevend. Of zit het gewoon verpakt in eeuwenlange genen? De muziek zit daar ook in. In die genen. Het is zeker wel anders, maar je hoort klanken die in die grote regio van Zuidoost Europa universeel lijken. Melancholie volop, maar ook opzwepend.

Wij zitten weer in Almere. Barstensvol indrukken. Het nieuws gaat over Trump, de verkiezingen in Nederland, beide met items over vreemdelingen, vluchtelingen, opvang of gebrek daaraan.

Ik moet denken aan wat een Griekse Nederlander mij ooit zei: ‘Als iemand tijdens etenstijd aan de deur van een Nederlander staat, krijgt hij vaak te horen: ‘Sorry, maar wij zijn net aan het eten. Kom over een uurtje terug’ Als iemand tijdens etenstijd aan de deur van een Griek staat, lees ook Bosniër, dan zegt deze: ‘Man, je hebt geluk, wij zijn net aan het eten. Kom binnen en schuif aan’.

Ajde Jano

Een prachtig nummer wil ik je graag laten horen. Het wordt gezongen door één van de grootste vedettes in Bosnië: Amira Medunjanin. Kom op, schuif aan, heb lief, zing, dans, vier het leven!
Vertaald in het Nederlands is de tekst even simpel als waar:

Kom op Jano, kom we gaan nu dansen
Kom op Jano, blijf niet zitten, dansen nu of nooit
Kom op Jano, liefde sterft niet, leven laat je dansen

Kom op Jano, laat ons niet bezitten
Kom op Jano, leef de vrijheid, leven nu of nooit
Kom op Jano, geef mij lust en laat ons niet bezitten
Dit zou toch ook zo in het Grieks kunnen? Een tip voor Kompania Siga?
Oja, ons is uitgelegd dat Jano over Jana gaat. Maar in samenhang met Ajde wordt de meisjesnaam Janna: Jano. Ik moest even denken aan Yanna van Hotel Mirtos…

APRIL MOOISTE NATUURMAAND

Dankzij veel regen en sneeuw deze winter is Mirtos, en eigenlijk het hele eiland, een groene kleurrijke oase, die tot ver in mei nog aanhoudt. Maar hoe eerder je komt, des te groener en kleurrijker het is. En de mandarijnen en sinaasappels geuren dat het een lieve reuklust is.
Heerlijk om te wandelen, maar natuurlijk ook een heerlijke maand om aan zee je huid van een mooi kleurtje te voorzien.

En maak dan, als je op tijd bent. ook het Griekse Pasen mee. Zondag 16 april met de avond daaraan voorafgaande de samenkomst, voor de deuren van de kerk en Villa Mertiza, van de hele bevolking en de vakantiegasten. De Papas spreekt dan het Xristo Anesti uit. Het begin van het allergrootste feest voor de Grieken.

In deze maand februari geven wij op het verblijf met aankomst tussen 7 en 17 april een korting op het verblijf van € 50,- per studio en € 70,- per appartement. Dit geldt voor Villa Mertiza en Aleikos Panorama.
Vluchten zijn er vanaf € 270,- per persoon retour inclusief 20 kg ruimbagage.

MEI WEKEN 19 EN 20

Wij hebben momenteel nog aardig wat accommodatie beschikbaar en je vlucht hoeft helemaal niet te duur te zijn. Ook in mei is Mirtos prachtig. Voor de liefhebbers van Villa Mertiza en Aleikos Panorama een fijne plek om te vertoeven en van alles of juist bijna niks te ondernemen.

Wij zoeken graag de meest voordelige vluchtprijzen voor je uit. En die zijn er zeker!

SIEMONS MEZE TOP TIEN

Hoe schotel je je gasten een heerlijke mezètafel voor? Die lekkere Griekse hapjes om te dippen?

Wil je weten hoe je die lekkernijen kunt maken? Zoek op internet naar de onderstaande gerechten en je vindt van alle een eenvoudige receptuur.
En misschien is dit ook wel een handige toptientip waaruit je iets kiest voor de GASTENDAG.

tzatziki

tunasalata

taramasalata

melitsanosalata

keftedakia

Griekse pastasalade

Griekse aardappelsalade

dolmadakia

courgetteballetjes

beetroot salad

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2017 mertiza-zonlogo-mini Villa Mertiza