Nieuwsbrief 5 oktober 2019

JAWEL, HET IS OKTOBER

En zo is het weer oktober. Veruit onze meeste gasten kruipen in eigen land in hun warme jas of regencape. Om hun dagelijkse dingen te doen. Zoals werk, vrijwillig of niet, of school. Het gevoel soms, dat die vakantie in Mirtos, of elders, alweer ver achter hen ligt.
Hier dieselt de zomer door. Geen dertigers meer op de thermometer, maar wel hoge twintigers. Aangenaam qua temperatuur, dus ook met het gezicht richting zonnetje. Zeg maar zon. Mirtos kent nog volop vakantiegasten, die ’s avonds over de boulevard of elders door het dorp flaneren, op zoek naar het eettentje van hun dagelijkse droom. En overdag strand of achterland.
En in dat achterland komen zij zeker ook bomen en struiken van de granaatappel tegen. Misschien wel de gezondste onder de vruchten. Vandaar ook dat dit oktoberartikeltje wordt gekleurd door het rood van de granaatappel.

Hoezeer het seizoen 2019 nog in volle gang is, het team van Mertiza en Aleikos Panorama denkt al aan het nieuwe seizoen. Plannetjes uitwisselen, maar ook goed nadenken over prijzen en andere consequenties, die goed kunnen zijn voor onze gasten. En waardoor wij ook op verantwoorde wijze door kunnen gaan met onze accommodaties of beter gezegd, ons vakantieaanbod. Want dat is zeker, wij gaan door met het aanbieden van goede verzorgde studio’s en appartementen, maar ook die extra service en extra leuke dingen, die zo worden gewaardeerd. Ook dit jaar lezen wij met trots de vakantiebeoordelingen. En dus hopelijk ook volgende jaar weer.

Wij wensen onze gasten, volgers, lezers een mooi najaar met hopelijk mooie herinneringen aan de zomer en een stiekem verlangen naar zon en zee in de toekomst. Of nu al. Lees maar wat we in deze maand oktober nog kunnen aanbieden. Met zelfs een uitloop naar november.

Eind oktober tot begin november

VOLOP NAJAARSZON OP KRETA IN MIRTOS

Vlucht, transfer, logies en ontbijt

26, 27, 28 of 30 oktober heen
6, 9 of 13 november terug
RETOURVLUCHTEN € 162,- op basis van handbagage.

MIRTOS
Mirtos, hèt dorp waar de zomer langer blijft hangen dan elders. Sub Tropisch klimaat.
Heerlijk in de zon aan de boulevard of wandelingen maken in de beeldschone omgeving.
Dus… Je zomerse gevoel houden tot in november. Dat kan hier. Bij ons!

VILLA MERTIZA en ALEIKOS PANORAMA
Wij bieden nog al onze service. Een heerlijke studio of een prettig appartement. Een mooie tuin.
Transfers van en naar de luchthaven van Heraklion. Of een huurauto bij het vliegveld of vanuit onze accommodaties.

EXTRA’S
En bij voldoende belangstelling één of meerdere excursies, waarbij je natuur en cultuur van Kreta beter leert kennen.
Je krijgt een aankomstontbijt en een fles uitstekende Lyrarakiswijn van ons cadeau. Evenals het wandelboekje ‘Ontdek Mirtos te voet’, met acht prachtige routes. Deze periode leent zich er heel goed voor.

WAT KOST HET?
Onze studio’s komen op € 22,50 per nacht op basis van 2 personen per studio
Voor alleengebruik komt het op € 35,- per nacht

Verblijf € 135,- per week (op basis van 2 personen per studio)

Ontbijt € 45,- per week (de eerste van het huis)

——————-
Tickets: € 162,-*
Transfers € 90,-per rit

Exclusief diners en excursies

Bel of mail gerust eens met ons, als je dit wat lijkt.

0030-28420-51208 / 0030-6932735224

of info@mertiza.com

*Let op: Het zijn qua vluchten dagprijzen. Ze kunnen omhoog gaan.

Een af te drukken PDF met de prijzen voor 2019 van Villa Mertiza en Aleikos Panorama is alhier te downloaden

EEN GEZELLIGE BOEKPRESENTATIE

Vrijdag 27 september kwamen er een kleine vijftig Nederlandse gasten en dorpsbewoners naar de tuin van Villa Mertiza. Daar vond de presentatie plaats van het boek ‘Ik ben Balou, het gelukkigste hondje van Kreta’, geschreven door Dick, geïnspireerd door Siemons en Dicks hond Balou.
Het was een oergezellige vooravond in de steeds schemeriger wordende tuin. Binnen stond op de balie het nodige te drinken en te eten, verzorgd door het Mertiza Team. Een wijntje rood en wit en zo kon om half zeven worden voorgelezen uit het boek. Een aandachtige tuin luisterde naar de verhaaltjes van Balou zelf. Hij is in het boek de verteller. Toen was er tijd voor een verbinding met Friesland, waardoor Tietia Feikens, die de dertig prachtige illustraties heeft gemaakt eventjes inbrak met het verhaal van de totstandkoming van de samenwerking tussen haar en Dick.
Na een korte pauze las Dick ook nog wat voor uit zijn onlangs verschenen korte verhaal ‘Schapenboet op het strand’. Een boek met een totaal andere sfeer. Tenslotte nam men nog wat te drinken en werden er boeken verkocht en gesigneerd.
Een bijzonder leuke avond, dankzij een heel geïnteresseerd publiek, hulp van het Mertiza Team en vriendin Jeanine, die de boekverkoop op zich had genomen. En dankzij Balou, die nog nooit zo vaak en langdurig is geknuffeld.
Hier een aantal foto’s van de avond.

AGENDAdoor Jurrie

DE MIRTOSCRETE AGENDA

MirtosCrete.gr houdt een agenda bij met alle muzikale, sportieve, en culturele evenementen. In het seizoen nemen wij de agenda integraal op in de Mertiza Nieuwsbrieven.

VOCAL MASTERCLASS MIRTOS

Als sinds enige jaren volgen enkele Duitse en Zwitserse klassieke zangers en zangeressen in Mirtos een Masterclass. Zij werken hard aan een zeer gevarieerd repertoire. Het trekt altijd weer een aardige hoeveelheid mensen, die de eindpresentatie willen meemaken. Ook dit jaar kan dat weer. Twee maal. Op vrijdag 4 en op zaterdag 12 oktober. Zij noemen het dit jaar het ‘CLOSING OF THE WEEK CONCERT’. Beide avonden beginnen om 7 uur. En, wetende van vorige jaren duurt het ongeveer een uur.

ACROBATIEK

Voor de vijfde keer in successie bereiden jongeren uit Berlijn en Mirtos samen een fantastische show voor. Er wordt gewerkt met circus-acts, dans, theater en moderne multimedia. Het centrale thema is het middeleeuwse Kretenzische liefdeverhaal van Erotokritos en Aretousa. Op 14 oktober is de finale, op het centrale plein van Mirtos.

OPEN TOT IN NOVEMBER

Voor het eerst in het bestaan blijven wij open tot maar liefst 13 november 2019. Dat betekent dat je een heel bijzondere periode kunt meemaken, wat een klein aantal al gaat doen. De heenvluchten zijn echt goedkoop-, de terugvluchten niet altijd. Dan bedoelen wij de vluchten wat vroeger in november. Een mogelijkheid is een vlucht terug via Athene te regelen met de uitstekende maatschappij Aegean Air. Wij kunnen je daar mee helpen. En onze onderkomens hebben wij heel mooi geprijsd.

WANDELEN IN APRIL 2020

De succesvolle wandelweek van dit jaar krijgt een vervolg. Vanaf 15 tot 22 april wordt er onder bezielende leiding van Angela weer volop gewandeld. Goed om te weten dat 12 april in Europa Pasen wordt gevierd. Een week later is dat in Griekenland, dus Grieks Pasen kun je mooi meemaken en we beloven: Dat is heel bijzonder.

ZOVEEL MEER DAN WANDELEN

Een van de hoogtepunten in ons aanbod is de jaarlijkse wandelweek in april. 

April is de maand bij uitstek om van de natuur te genieten. Rondom barst het voorjaar los. Wilde bloemen en planten steken de kop op. Sommige daarvan komen alleen op Kreta voor.

In 2020 is Angela Sturmayr wederom jouw gecertificeerde gids. Zij brengt je naar onbekende plekken en zorgt voor bijzondere ontmoetingen. Zij kan je alles vertellen over de natuur en de cultuur op Kreta. Door haar meertaligheid – waaronder Grieks en Nederlands – brengt ze jou gemakkelijk in verbinding met de plaatselijke bevolking.

De wandelingen voeren je door bijzondere landschappen, langs indrukwekkende vergezichten en naar schilderachtige dorpjes.

Daarnaast maak je ook kennis met enkele bijzondere mensen. Hun passies zijn bijvoorbeeld de oorspronkelijke eetgewoonten op het eiland en de kwaliteit van de locale olijfolie.

Wat kun je per dag beleven?

Coca Cola mag niet adverteren met Parthenon

 

Heb je eentje te pakken? Een Colaflesje met een toeristische afbeelding uit Griekenland? Houden en goed bewaren. Het wordt een collectors item. Waarom?
Coca-Cola Hellas mag geen flesjes frisdrank meer verkopen met afbeeldingen van het Parthenon, het parlementsgebouw in Athene en de Witte Toren van Thessaloniki. De Raad voor Communicatiecontrole heeft het bedrijf verzocht de promotiecampagne binnen 30 dagen te beëindigen.
De afbeeldingen van de iconische Griekse gebouwen moeten verwijderd worden van alle flessen, gekoelde displays, reclameborden en andere reclames van het frisdrankmerk.
De beslissing volgt op klachten van de Griekse frisdrankproducenten Loux, Vikos en Epsa. Zij stapten naar de Raad voor Communicatiecontrole omdat Coca-Cola Hellas geen toestemming heeft gevraagd aan het ministerie van Cultuur voor het gebruik van de culturele symbolen als promotiemiddel. Dat is sinds juli van dit jaar wel verplicht volgens een nieuwe wet.
De drie frisdrankbedrijven beschuldigen Coca-Cola Hellas van oneerlijke reclamepraktijken en kaartten de zaak aan bij de Griekse mededingingsautoriteit. Volgens Newmoney.gr is Ioannis Marlafekas, de CEO van Loux Marlafekas SA, zelfs van plan om naar de rechter te stappen.
“We kunnen het er niet bij laten zitten. Een bedrijf exploiteert de geschiedenis van een land zonder toestemming en het ministerie van Cultuur gedraagt zich als Pontus Pilatus”, zegt Marlafekas tegen Newmoney. “We zullen alle beschikbare middelen gebruiken die de wet ons geeft om deze aanstootgevende actie te stoppen.”
Coca-Cola Hellas zegt dat ze met deze specifieke campagne het Griekse toerisme willen ondersteunen. Vorig jaar lanceerde het bedrijf speciale flesjes in een gelimiteerde oplage die een eerbetoon brachten aan het Minoïsche verleden van Kreta. Ook Thessaloniki en de Cycladen kregen een eigen colaflesje.

COLUMN

door Dick Ridder

Het drama Thomas Cook

De oudste reisorganisatie ter wereld, het Britse Thomas Cook is omgevallen. Oudste? Zeker. De oprichter Thomas Cook begon in 1841. Bijna 180 jaar later is het voorbij. Een ramp voor zoveel reizigers, maar ook voor medewerkers van de organisatie en niet te vergeten de bedrijven waar Thomas Cook contracten mee had. Wij horen uit de noorden van Kreta over leegstand van hotels, die jarenlang met de reisorganisatie hadden samengewerkt. Hotels die tonnen tot enkele miljoenen zijn kwijtgeraakt. Wij denken dan ook aan al die medewerkers, die hun baan en hun salaris kwijt zijn. Betalingen door reisorganisaties worden vaak per drie maanden gedaan. Nu het bedrijf failliet is kan men naar het geld fluiten. Niet alleen Thomas Cook, ook het Nederlandse Neckermann is meegetrokken in het faillissement. Gelukkig kennen wij in Nederland SGR, Stichting Garantiefond Reizen, zodat vakantiegangers hun reis kunnen afmaken, in hotels kunnen blijven en terug kunnen keren naar Nederland. Dat is goed, want inmiddels is ook Thomas Cook in Nederland failliet.

Wij hebben als Villa Mertiza een paar keer een faillissement meegemaakt van bureaus, die niet meer aan hun verplichtingen konden voldoen. Voor ons is de schade heel beperkt gebleven. Onze gasten hebben er niets van gemerkt, behalve een keer, toen zij alleen hun vlucht hadden geboekt. Wij konden toen door snel ingrijpen mensen helpen met omboeken. Onze kleinschaligheid heeft zo zijn voordelen gehad.
Van kleinschaligheid is bij Thomas Cook geen sprake. Valt zo’n gigant om, dan dreunt het in vakantieland nog lang, heel lang na. Het brengt veel leed met zich mee. Denk gewoon eens aan al die gewone werkers in hotels, barmensen, schoonmaaksters, koks, chauffeurs op bussen en taxi’s, hostesses aan de luchthavens.

Er zijn meer van die giganten. In Nederland waren tien, vijftien jaar geleden allerlei specifieke touroperators. Sudtours, Jiba, NBBS, Elisa was here.. Zij zijn overgenomen door steeds groter geworden clubs als Sunweb. Europees is Tui nu de allergrootste met allerlei kleinere vissen in zijn onverzadigbare reismaag. Denk aan Holland International en Kras. En het zal allemaal wel goed gaan. Het zal wel. Maar stel, dat het niet goed gaat? Bijna iedereen dacht toch dat Thomas Cook ook niets zou overkomen?

Een gastvrij Nederlands stel, met accommodatie elders op het eiland, vertelden mij over collega’s van hen. Die vroegen, waarom zij toch alle boekingen zelf deden, alles regelden, ook transfers e.d. Zij lieten alles over aan een grote touroperator en ze hadden er geen omkijken naar. Onze landgenoten voelden daar niets voor. Graag alles zelf in de hand houden was hun devies. De collega’s zijn sinds kort drie maanden inkomen kwijt en hebben daar bovenop nog veel kosten gemaakt. En wat te denken van hun gasten?

Niet dus. Zo kijken wij er ook tegenaan. Korte lijnen tussen gasten en ons. Geen giga organisaties daar tussenin. Geen risico’s dat gasten ineens helemaal achteraan staan, als het om schadevergoeding gaat. En de schade van een mislukte vakantie is al helemaal niet te vergoeden.

Dus: boek kleinschalig. Dat is ons grote advies. Dan gaat het eigenlijk altijd goed. De kans op miskleunen is aanzienlijk klein. Het risico is gespreid. En het mooie is, gaat er iets even mis, dan is het door kleinschalige gastvrouwen en gastheren snel recht te breien. Laten we in ieder geval voor ons zelf praten: Het Mertiza Team heeft ervaring genoeg, ook als iets even tegen mocht zitten. Dat kan als je tien uur onderweg bent van huis naar ons of terug. Korte lijnen zijn makkelijk binnen te halen.

Griekenland Magazine Herfsteditie 2019 is uit!

Voor deze herfsteditie van Griekenland Magazine zijn onze verslaggevers weer kriskras door Griekenland en Cyprus gereisd, van het vasteland tot de feeërieke eilanden. Langs de Bulgaarse grens zwerven we in Thracië door het Dasoswoud, het laatste oerwoudwonder van Europa, en wandelen van minaret naar kruiskerk op de hellingen van de Rodopen. Op het schiereiland Pilion nemen Fred en Joke Dijkstra ons mee naar hun huis in het dorp Kala Nera, een absolute droomplek. Muziek maakt deel uit van het dagelijkse leven op Kreta. We gaan op zoek naar de ziel van Kreta: over lyra’s, mantinades en hartstocht. Eilandspringen, daar zijn de Saronische eilanden bij uitstek geschikt voor. Ze liggen dichtbij het vasteland en Athene, hebben ween rijke historie en zijn stuk voor stuk juweeltjes. Dit is de zee van koning Saron. Ben je meer geïnteresseerd in vlinders? Dan nemen we je mee naar het groene hart van Rhodos. Of zoek je eerder een vakantie ‘op niveau’? Dan is Santorini een aanrader. Alhoewel, al snel blijkt dat Santorini veel meer is dan een jetset eiland! En in deze editie aandacht voor De Beste Griek 2020. Het is alweer de vierde editie van de wedstrijd De Beste Griek, waarbij we op zoek gaan naar het beste Griekse restaurant in Nederland en Vlaanderen. Dit is de aftrap, die zal uitmonden in de uitslag van de wedstrijd in de voorjaarseditie van volgend jaar. Dicks column gaat over de ontheiliging van de vliegticket en er zijn een paar Balouboeken van hem te winnen.

Griekenland Magazine is voor € 6,99 verkrijgbaar in de winkel en via www.reisbladenkiosk.nl
Ook kunt u een abonnement nemen, zodat de nieuwste editie als eerste bij u in de bus valt. Kijk maar eens op: www.griekenland-magazine.nl/abonnement.

RECEPTdoor Siemon

Venkelpita’s

Een zeer bekend gerecht uit de Apokoronas op Kreta, waar veel wilde venkel wordt geplukt.

 • 1 venkelknol
 • 250 gram bloem
 • zout
 • 1 borrelglas raki, grappa of jenever
 • olijfolie

(erbij: feta, wortel,citroen, garnalen).

Bereiding:

 • Schaaf 1 venkelknol heel fijn en hak het groen fijn
 • Zeef 250 gram bloem boven een kom, voeg ruim een halve theelepel zout toe, dan 1 borrelglas raki (of grappa, of jenever) en tenslotte 4 eetlepels (liefst Griekse) olijfolie
 • Kneed goed door elkaar tot een soepel deeg dat niet plakt. Te droog: voeg een beetje warm water toe. Te plakkerig: voeg nog wat bloem toe
 • Meng de venkel door het deeg
 • Laat het deeg een half uurtje rusten
 • Verdeel het deeg in 8 porties en rol per portie uit met een deegroller tot een dunne, ronde lap ter grootte van een flinke koekenpan
 • Verhit olie in een koekenpan en bak een venkelkoek snel aan weerskanten bruin, knapperig en gaar. Direct serveren, eventueel in punten, dus: eten terwijl er gekookt wordt.

Uit: De Moestuin

NU AL NIEUWSGIERIG NAAR ONZE VOLGENDE NIEUWSBRIEF?

Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en wees de eerste die hem leest!

Built and maintained Cyber Shrimp © Copyrighted 2019  Villa Mertiza